Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η NASA προχωράει το φιλόδοξο σχέδιο των ηλιακών ιστίων
Η NASA ετοιμάζει ένα αρκετά φιλόδοξο θα έλεγε κανείς project που μπορεί να αλλάξει το πώς θα ταξιδεύουμε και θα εξερευνούμε μελλοντικά το διάστημα.
Το project αυτό ηγείται η Amber Dubill του Πανεπιστήμιου του Josh Hopkins του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής, το οποίο αναπτύσσει ένα είδος διαθλαστικών ηλιακών ιστίων .
Πλέον προχώρησε στην τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος της NASA που χρηματοδοτεί τέτοια προηγμένα projects και πλέον η ομάδα έχει δύο χρόνια ακόμη για να αναπτύξει αυτό το αντισυμβατικό μέσο διαστημικής πρόωσης, ενώ έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση $2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Την ανακοίνωση έκανε η NASA μέσω του NIAC (NASA Innovative Advanced Concepts) προγράμματος και με τον επιπλέον χρόνο και χρήμα που δόθηκε στην ομάδα της Amber Dubill, θα μπορέσουν να φτιάξουν μια αποστολή προς επίδειξη.
Για να καταλάβετε πως λειτουργεί αυτό το σύστημα πρόωσης είναι σαν μια βάρκα που χρησιμοποιεί τα πανιά της για να πλεύσει στον ωκεανό. Έτσι και τα ηλιακά πανιά χρησιμοποιούν την πίεση που εξάγει το ηλιακό φώς για την πρόωση του διαστημοπλοίου στο διάστημα.
Τα υπάρχοντα σχέδια ανακλαστικών ηλιακών πανιών είναι συνήθως πολύ μεγάλα και πολύ λεπτά και περιορίζονται από την κατεύθυνση του ηλιακού φωτός, κάτι που μας αναγκάζει σε συμβιβασμούς μεταξύ ισχύος και πλοήγησης. Τα διαθλαστικά πανιά θα χρησιμοποιούν μικρές σχάρες ενσωματωμένες σε λεπτές μεμβράνες για να επωφεληθούν από μια ιδιότητα του φωτός που ονομάζεται περίθλαση, η οποία προκαλεί το φως να απλώνεται όταν περνά μέσα από ένα στενό άνοιγμα. Αυτό θα επιτρέπει στο διαστημόπλοιο να κάνει πιο αποτελεσματική χρήση του ηλιακού φωτός χωρίς να θυσιάζεται η ικανότητα ελιγμών.
Πηγή: unboxholics.com
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 7/6/2022)