Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η NASA θέλει να χτίσει μια βάση στη Σελήνη. Θα μπορούσε να το κάνει με 3D εκτύπωση;
Η τελευταία φορά που κάποιος πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης ήταν το 1972. Τώρα, η Σελήνη επιστρέφει στα διαστημικά προγράμματα της NASA. Αυτή τη φορά όμως, η διαστημική υπηρεσία δεν σκοπεύει απλά να την επισκεφτεί, αλλά και να μείνει. Με τις αποστολές «Αρτεμις» που ξεκινούν τον επόμενο χρόνο, η NASA στοχεύει…
Η τελευταία φορά που κάποιος πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης ήταν το 1972. Τώρα, η Σελήνη επιστρέφει στα διαστημικά προγράμματα της NASA. Αυτή τη φορά όμως, η διαστημική υπηρεσία δεν σκοπεύει απλά να την επισκεφτεί, αλλά και να μείνει.
Με τις αποστολές «Αρτεμις» που ξεκινούν τον επόμενο χρόνο, η NASA στοχεύει να έχει αστροναύτες στη Σελήνη το 2024 και μια μόνιμη σεληνιακή βάση μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο πρώτος βιότοπος που θα κατασκευαστεί ποτέ σε κάποια εξωγήινη επιφάνεια, αν και οι προκλήσεις είναι τεράστιες.
Η αποστολή μεγάλης ποσότητας δομικών υλικών στη Σελήνη θα ήταν δαπανηρή και εξαιρετικά χρονοβόρα. Ωστόσο, η εταιρεία ICON με έδρα το Τέξας, λέει ότι διαθέτει μια λύση που φαίνεται να είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας: 3D εκτύπωση σεληνιακής βάσης από τη σκόνη της Σελήνης.
Η ICON συνεργάζεται με τη NASA για την ανάπτυξη τεχνολογίας που μπορεί να μετατρέψει τη σκόνη της Σελήνης σε ένα υλικό σαν σκυρόδεμα, λέει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζέισον Μπάλαρντ.
Η σκόνη της Σελήνης είναι ένα υλικό που μοιάζει με άμμο και καλύπτει την επιφάνεια του, έχοντας σχηματιστεί από ορυκτά και μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού. Υπάρχει άφθονη ποσότητα σκόνης, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει τεράστια επάρκεια σε πρώτες ύλες εάν το σχέδιο της εταιρείας αποδειχθεί επιτυχές.
Η ICON χρησιμοποιεί τεχνολογίες 3D εκτύπωσης για την κατασκευή κατοικιών στο Μεξικό και το Τέξας από το 2018. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα με βάση το σκυρόδεμα, ο εκτυπωτής Vulcan μπορεί να εκτυπώσει περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα σε 24 ώρες.
Όμως, η Σελήνη είναι ένας «εντελώς διαφορετικός κόσμος», λέει ο Μπάλαρντ. Από τη Γη, μοιάζει με μια γαλήνια ασημένια σφαίρα αλλά υπόκειται σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, βίαιους σεισμούς, ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας και συχνές συγκρούσεις με μικρομετεωρίτες.
Η μετατροπή της σκόνης της σελήνης σε δομικό υλικό είναι επίσης μια τεράστια πρόκληση. Η ομάδα πειραματίζεται με μικρά δείγματα σεληνιακής σκόνης σε ένα εργαστήριο – επεξεργαζόμενη το πώς θα μπορούσε να αλλάξει τη σύσταση της με μικροκύματα, λέιζερ και υπέρυθρο φως, ενώ χρησιμοποιεί «ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα», λέει ο Μπάλαρντ.
Οι αρχιτέκτονες έπρεπε να σκεφτούν ένα τρόπο για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να είναι ασφαλές και άνετο για να ζουν οι αστροναύτες, λέει ο ιδρυτής της αρχιτεκτονικής εταιρείας BIG – η οποία συνεργάζεται με την ICON – Μπγιάρκε Ίνγκελς.
Η πρόταση της Space Exploration Architecture (SEArch +), η οποία επίσης συνεργάζεται επίσης με την ICON, αφορά μια ψηλή, πολυώροφη δομή με τρισδιάστατες τυπωμένες προστατευτικές κατασκευές που θα προστατεύουν τον βασικό πυρήνα που χτίστηκε στη Γη, ενώ η BIG σχεδίασε μια κυκλική δομή που θα μπορούσε να εκτυπωθεί εξ ολοκλήρου στη Σελήνη.
Περισσότερα στο travelestate.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 23/12/2020)