Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Ρωσία αποσύρεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και σχεδιάζει αποστολές στη Σελήνη
H Ρωσία θα τερματίσει τη συμμετοχή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όταν φτάσει στο τέλος της προγραμματισμένης του διάρκειας ζωής το 2024, επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος, με τη Μόσχα να κάνει σχέδια για νέο σταθμό, αλλά και αποστολές στη Σελήνη.
H Ρωσία θα τερματίσει τη συμμετοχή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όταν φτάσει στο τέλος της προγραμματισμένης του διάρκειας ζωής το 2024, επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος, με τη Μόσχα να κάνει σχέδια για νέο σταθμό, αλλά και αποστολές στη Σελήνη.
Η Μόσχα θα «ενημερώσει (τις συνεργαζόμενες χώρες) για την απόσυρσή της από τον ISS που αρχίζει από το 2025» είπε ο Γιούρι Μπορίσοφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1 την Κυριακή, προσθέτοντας πως η χώρα θα έχει επαφές με άλλα κράτη για μελλοντική συνεργασία όταν ο σταθμός σταματήσει να λειτουργεί.
Όπως μετέδωσε το RT, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ανέφερε στο TASS πως «οι αναφορές βλαβών έχουν γίνει συχνότερες τελευταία» και απαιτείται επιθεώρηση του ISS για την αποφυγή περιστατικών εκτάκτου ανάγκης.
Ο Βλαντιμίρ Σολόβιεφ, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής Energia, που έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη του σταθμού, δήλωσε τον Νοέμβριο πως αρκετά τμήματα του ISS έχουν υποστεί ζημιά πέρα από δυνατότητες αντικατάστασης και θα έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν μετά το 2025. Η Energia δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ενός ρωσικού διαστημικού σταθμού που προορίζεται να αντικαταστήσει τον ISS.
Στο μεταξύ, η Ρωσία προετοιμάζει παράλληλα την επιστροφή της στη Σελήνη: Η πρώτη της αποστολή, Luna 25, προορίζεται για εκτόξευση τον Οκτώβριο, με στόχο τον νότιο πόλο του φεγγαριού για τη μελέτη κοιτασμάτων πάγου κάτω από την επιφάνεια.
«Το φεγγάρι είναι το επίκεντρο του προγράμματός μας για την επόμενη δεκαετία» είπε, σύμφωνα με το Space.com, ο Λεβ Ζελένι, επιστημονικός σύμβουλος του Ρωσικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών, στο πλαίσιο παρουσίασης στις 23 Μαρτίου που διοργανώθηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.
Κατά τον Ζελένι το Luna 25 είναι μόνο η αρχή: Το 2023 ή το 2024 σχεδιάζεται η εκτόξευση του Luna 26 για την αναζήτηση μαγνητικών και βαρυτικών ανωμαλιών και τη λήψη εικόνων πιθανών σημείων προσελήνωσης και το 2025 το Luna 27, που θα έχει και αυτό στόχο τον νότιο πόλο της Σελήνης, εξοπλισμένο με ένα ειδικό τρυπάνι για τη συλλογή δειγμάτων σε συνεργασία με τον ΕΟΔ. Επίσης, θα διαθέτει όργανα για τη μελέτη του ηλιακού ανέμου.
Οι άλλες δύο αποστολές Luna (το όνομα υποδεικνύει πως οι αποστολές παρουσιάζονται ως συνέχεια των αποστολών Luna της σοβιετικής περιόδου) θα είναι οι Luna 28, για την επιστροφή δειγμάτων πάγου από τον νότιο πόλο, και Luna 29, με ένα νέο όχημα Lunokhod (άλλη μια παραπομπή στη σοβιετική περίοδο, καθώς το Lunokhod-1 ήταν το πρώτο ρόβερ που έφτασε σε ένα άλλο ουράνιο σώμα, το 1970).
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 20/4/2021)