Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αναγκάστηκαν να θέσουν σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης, όταν ο σταθμός πήρε κλίση και γύρισε 57 μοίρες. Οι ομάδες εδάφους σε NASA και Roscosmos ήταν σε επιφυλακή και καθοδήγησαν τους αστροναύτες στις δράσεις τους. Σύμφωνα με τους New York Times…
Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αναγκάστηκαν να θέσουν σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης, όταν ο σταθμός πήρε κλίση και γύρισε 57 μοίρες. Οι ομάδες εδάφους σε NASA και Roscosmos ήταν σε επιφυλακή και καθοδήγησαν τους αστροναύτες στις δράσεις τους. Σύμφωνα με τους New York Times, το περιστατικό φαίνεται να έλαβε χώρα όταν ο κοσμοναύτης Oleg Novitsky δοκίμαζε τους κινητήρες του σκάφους Soyuz MS-18 το οποίο είχε προσδεθεί στο σταθμό.
Εκπρόσωπος της NASA δήλωσε πως η λειτουργία των κινητήρων συνεχίστηκε χωρίς να το περιμένουν και ξεπέρασε τον προγραμματισμένο χρόνο λειτουργίας. Έτσι, ο ISS έχασε τον έλεγχο της τροχιακής του θέσης. Οι Ρώσοι χειριστές εδάφους της Roscosmos ενημέρωσαν άμεσα τον Novitsky πως ο σταθμός είχε περιστραφεί κατά 57 μοίρες και οι χειριστές της NASA έδωσαν εντολή στους αστροναύτες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.
Οι χειριστές πτήσης ευτυχώς μπόρεσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του σταθμού 30 λεπτά αργότερα.
Κατά τη διάρκεια δοκιμών των κινητήρων του Soyuz MS-18, ο προσανατολισμός του σταθμού επηρεάστηκε και άλλαξε. Επανήλθε γρήγορα στο κανονικό χάρη στις δράσεις των ειδικών του ISS Russian Segment Chief Operating Control Group. Ο σταθμός και το πλήρωμα δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο. – Ανακοίνωση Roscosmos
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό τέτοιου είδος μετά τον Ιούλιο, όταν και πάλι το ρωσικό κομμάτι Nauka πυροδότησε απροσδόκητα τους κινητήρες του αλλάζοντας την κλίση του σταθμού κατά 45 μοίρες.
Το Soyuz MS-18 λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στη Γη, μεταφέροντας έναν κοσμοναύτη, έναν σκηνοθέτη και μία ηθοποιό, οι οποίοι παρέμειναν για 12 ημέρες στον ISS για να γυρίσουν κομμάτια της ταινίας “Challenge”, της πρώτης ταινίας που έχει γυριστεί στο διάστημα. Η κάψουλα προσεδαφίστηκε με αλεξίπτωτα στη στέπα του Καζακστάν τρεις ώρες μετά την αποκόλληση από τον ISS.
Πηγή: unboxholics.com
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 19/10/2021)