Skip to main content
26 Νοεμβρίου 2018 13:51

Νέος Δορυφορικός Σταθμός στο Καβούρι

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2Fd778e0e5aac5f8a2fad8c081a879dbbb XL

Ο Νέος δορυφορικός σταθμός EARS του EUMETSAT (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων) είναι γεγονός και βρίσκεται εγκατεστημένος στη χώρα μας . Είναι ένας από τους 5 κύριους σταθμούς (CORE) του Οργανισμού, με σκοπό να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα από όλους του μετεωρολογικούς δορυφόρους…

Η Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο σταθμό στον κόσμο με δυνατότητα λήψης από τους Ευρωπαϊκούς Δορυφόρους πολικής τροχιάς δεύτερης γενιάς.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά τιμή για τον πρώην καλό συνάδελφο Μετεωρολόγο της ΕΜΥ κ. Γιώργο Ποτηριάδη, ο οποίος αφού έμεινε πάνω από 2 και πλέον δεκαετίες στην ΕΜΥ, άνοιξε τα φτερά του για το εξωτερικό και πλέον εργάζεται για την Eumetsat. Η αγάπη του όμως για την ΕΜΥ , τον χώρο που τον ανέδειξε παραμένει ακόμη και γνωρίζω πολύ καλά ότι ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση αυτού του νέου έργου , καθώς ο ίδιος πριν λίγα χρόνια είχε ανοίξει το δρόμο μαζί με άλλους συναδέλφους μας . Ο ίδιος σήμερα με προσωπικό μήνυμά του απευθύνει ευχαριστήρια από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και σημειώνει : «Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της ΕΜΥ που όλο το διάστημα της υλοποίησης του έργου δούλευε πολλές φορές εκτός ωραρίου εργασίας. Χωρίς τη βοήθεια τους το έργο αυτό δεν θα είχε την ίδια επιτυχία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη MACON κατασκευαστική που πολλές φορές έδωσε λύσεις χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου. Σε μία άλλη χώρα το έργο αυτό θα ήταν πρώτη είδηση. Αρκεί όμως που ο σταθμός έγινε στην Ελλάδα και η ΕΜΥ μέσω του έργου θα αποκτήσει τεχνογνωσία και αναγνώριση στο εξωτερικό»

Ο Νέος Δορυφορικός σταθμός EARS του EUMETSAT στο Καβούρι είναι πλήρως επιχειρησιακός από 20.11.2018. Μία κοινή προσπάθεια του EUMETSAT και της ΕΜΥ, έφερε στην Ελλάδα τον πιο σύγχρονο επίγειο σταθμό λήψης δεδομένων από μετεωρολογικούς δορυφόρους.

Λίγα λόγια για το σταθμό :

Δίκτυο Σταθμών EARS (Κύριοι και Συνεισφοράς)

Δίκτυο Σταθμών EARS (Κύριοι και Συνεισφοράς)

Ο σταθμός λαμβάνει σήμερα δεδομένα από τους παρακάτω δορυφόρους

Ευρωπαϊκούς – EUMETSAT: METOP-A, METOP-B και METOP-C

Αμερικάνικους: ΝΟΑΑ-18, ΝΟΑΑ-19, ΝΟΑΑ-20, SNPP

Κινέζικους: FY3-C

Είναι ο πρώτος σταθμός στον κόσμο με δυνατότητα λήψης από τους Ευρωπαϊκούς Δορυφόρους πολικής τροχιάς δεύτερης γενιάς (METOP-SG).

Ο δορυφορικός σταθμός αποτελείται από δύο Κινούμενες δορυφορικές κεραίες με μοτέρ διαμέτρου 3m οι οποίες λειτουργούν μέσα σε θόλο (Radome).

Οι δύο κεραίες του έχουν δυνατότητα λήψης σε X και L μπάντα (X/L Band).

Δορυφορικός Σταθμός EUMETSAT EARS (Αθήνα – Καβούρι)

Δορυφορικός Σταθμός EUMETSAT EARS (Αθήνα – Καβούρι)

Η δεύτερη κεραία έχει τοποθετηθεί πάνω στο κτήριο όπου στεγάζεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του σταθμού. Υπερσύγχρονοι σταθμοί εργασίας, συστήματα αδιάλειπτη παροχής ενέργειας (UPS), κλιματισμού, πυρανίχνευσης και απομακρυσμένου ελέγχου είναι εγκατεστημένα σε αυτό το κτήριο.

Δορυφορικός Σταθμός EUMETSAT EARS (Αθήνα – Καβούρι)

Δορυφορικός Σταθμός EUMETSAT EARS (Αθήνα – Καβούρι)

Η ΕΜΥ η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού έχει την ευθύνη της επιχειρησιακής λειτουργίας του Σταθμού. Ο σταθμός εποπτεύεται απομακρυσμένα σε 24ωρη βάση από τα κεντρικά κτήρια της ΕΜΥ στο Ελληνικό και το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο στη Λάρισα.

Η ΕΜΥ επίσης λαμβάνει μία σειρά από δεδομένα απευθείας από το σταθμό πριν αυτά διανεμηθούν στην παγκόσμια μετεωρολογική κοινότητα.

Ο σταθμός παράγει δεδομένα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον επιχειρησιακό Μετεωρολόγο του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου , αλλά και για τον κάθε Μετεωρολόγο ή Κλιματολόγο για την μελέτη πάρα πολλών παραμέτρων της ατμόσφαιρας της γης και των ωκεανών .

Ενδεικτικά ως προϊόντα παράγονται τα εξής :

1. ASCAT (Advanced Scatterometer). Για την μέτρηση της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου στους ωκεανούς. Τα δεδομένα ASCAT είναι επίσης πολύ χρήσιμα σε μια ποικιλία μελετών, όπως ο πολικός πάγος και η τροπική βλάστηση.

2. ATOVS (Advanced TIROS Operational Vertical Sounders). Οι μετρήσεις της ακτινοβολίας από τα όργανα ATOVS μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε αριθμητικά ατμοσφαιρικά μοντέλα με προηγμένες τεχνικές που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία. Αυτές οι πληροφορίες κατακόρυφου προφίλ είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση όλων των συστημάτων μοντέλων πρόγνωσης.

3. ATMS (Advanced Technology Microwave Sounder). Τα δεδομένα ATMS αποτελούν στην ουσία μία αναβάθμιση των δεδομένων ATOVS. Παρέχουν επιχειρησιακά ηχητικά δεδομένα πραγματικού χρόνου και χρησιμοποιούνται ευρέως σε αριθμητικά ατμοσφαιρικά μοντέλα.

4. AVHRR (Advanced Very High Resolution Radiometer). Ανιχνεύει την εξερχόμενη ακτινοβολία της γης σε έξι Φασματικά κανάλια (τρία κανάλια στην ορατή περιοχή κοντά στην υπέρυθρη ακτινοβολία και τρία θερμικά υπέρυθρα κανάλια), με διακριτική ικανότητα 1Km.

Χρησιμοποιείται επιχειρησιακά στη Μετεωρολογία για μετρήσεις ιδιοτήτων νέφους (ύψος, θερμοκρασία, κλπ).

Ανάλυση Εδάφους – παροχή δεδομένων για τον υπολογισμό των δεικτών βλάστησης, υγρασίας του εδάφους, κάλυψη χιονιού και θερμοκρασία επιφάνειας του εδάφους.

Ανάλυση του ωκεανού – παροχή δεδομένων για τη λήψη της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και της συγκέντρωσης του πάγου στη θάλασσα, αερολυμάτων και ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Εσωτερικό Κτηρίου Ελέγχου/Λήψης/Επεξεργασίας

 

Εσωτερικό Κτηρίου Ελέγχου/Λήψης/Επεξεργασίας

5. IASI (Infrared Atmospheric Sounding Interferometer). Παρέχει δεδομένα για την παραγωγή προφίλ θερμοκρασίας και υγρασίας με υψηλή κατακόρυφη ανάλυση και ακρίβεια.

Χρησιμοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό αερίων όπως το όζον, το οξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, τη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους και της θάλασσας καθώς και για τον καθορισμό των ιδιοτήτων των νεφών.

6. CrIS (Cross-track Infrared Sounder). Παρέχει ηχητικές μετρήσεις της ατμόσφαιρας σε 1305 φασματικά κανάλια, σε τρία μήκη κύματος: LWIR (9,14-15,38 μm), MWIR (5,71-8,26 μm) και SWIR (3,92-4,64 μm).

Μέσω του συστήματος EARS διανέμονται 399 φασματικά κανάλια από τον δορυφόρο S-NPP και 431 από το δορυφόρο NOAA-20.

Τα δεδομένα CrIS αποτελούν μία αναβάθμιση των δεδομένων IASI και ιδανικά για χρήση σε αριθμητικά ατμοσφαιρικά μοντέλα

7. NWC (Nowcasting and very short range weather forecasting). Παρέχει προϊόντα νεφών από τα δεδομένα του οργάνου AVHRR (Advanced very-high-resolution radiometer).

Τα τρία προϊόντα NWC είναι:

a. Cloud Mask (CM)

b. Cloud Type (CT)

c. Cloud Top Temperature και Height (CTTH)

8. VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite). Τα δεδομένα VIIRS χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των νεφών και των ατμοσφαιρικών αερίων, το χρώμα των ωκεανών, τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας και της επιφάνειας της γης, την κίνηση και θερμοκρασία των πάγων, τις πυρκαγιές και το albedo της Γης.

Τα δεδομένα αυτά είναι πολύτιμα για τους κλιματολόγους για να βελτιώσουν την κατανόηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής

Πρώτη λήψη δεύτερης κεραίας (ΝΟΑΑ-18, RGB1,2,4, 19.11.18 06:33UTC)

 

Πρώτη λήψη δεύτερης κεραίας (ΝΟΑΑ-18, RGB1,2,4, 19.11.18 06:33UTC)

9. VASS (Vertical Atmospheric Sounding Service). Παρέχει πληροφορίες για την κατακόρυφη δομή της θερμοκρασίας και των υδρατμών σε μια ατμόσφαιρα χωρίς σύννεφα ή πάνω από αυτά. Το πλεονέκτημα των δεδομένων VASS είναι η δυνατότητα μετρήσεων σε συννεφιασμένες συνθήκες.

Κλείνοντας θέλω από την μεριά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο και στον κάθε Έλληνα του εξωτερικού, που εξακολουθεί να τιμά τον χώρο που τον ανέδειξε και εμπράκτως βοηθά και στηρίζει την πατρίδα του απ’ όποιο πόστο κι αν βρίσκεται.

Μπράβο.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Eumetsat

https://www.news247.gr/kairos/neos-doryforikos-stathmos-sto-kavoyri.6670422.html

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Ενισχυτής κεραίας U35Auto
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα περιγράψουμε σε αυτό το τεύχος τους ενισχυτές κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP683 UR AX6000
Το TP-Link Omada EAP683 UR ξεχωρίζει ως μια αξιόπιστη λύση στην κατηγορία των συσκευών δικτύου, συνδυάζοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, προηγμένη ασφάλεια και απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου. Μ...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Redline S30 HEVC
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου δέκτη της Redline, S30 HEVC. Πρόκειται για έναν οικονομικό δέκτη Full HD που είναι εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζει συμπίεση H.265...
Ikusi IKUGaF
Η Ikusi καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τηλεοπτικής αναμετάδοσης προγραμμάτων, με τα έτοιμα επαγγελματικά πακέτα IKUGaF που διαθέτει για τα Gap Fillers. Τα έτοιμα πακέτα IKUGaF είνα...
ANGA PS series
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών ANGA. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....