Skip to main content
7 Απριλίου 2023 10:17

Ο Όρκος ΙΙ: Η ανατρεπτική ιστορία & οι ρόλοι

orkos 2 a945cde5

Πρεμιέρα αποκλειστικά στο ΕRΤFLIX κάνει το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, η νέα σειρά της ΕΡΤ«Ο όρκος ΙΙ», σε σενάριο Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία Χρίστου Γεωργίου, με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Λούλη, Θάλεια Ματίκα, Ιωάννη Παπαζήση, Λένα Παπαληγούρα, Εριέττα Μανούρη, Βάνα Πεφάνη και πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών και συντελεστών.

Τα δέκα συγκλονιστικά επεισόδια του πρώτου κύκλου της σειράς, γεμάτα αγωνία, μυστήριο, ανατροπές και καταιγιστική δράση, θα είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ έως τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου. Στη συνέχεια, η σειρά θα κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 22 Απριλίου και θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο, στις 22:00, με διπλό επεισόδιο. 

H ιστορία…

Ένα βράδυ, ο καταξιωμένος χειρουργός Φίλιππος Ραζής (Χρήστος Λούλης) βρίσκει έξω από το νοσοκομείο ένα εγκαταλελειμμένο 12χρονο κορίτσι Ρομά, που σφαδάζει από τον πόνο. Ο ίδιος βρίσκεται εκτός υπηρεσίας, όμως βλέποντας ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της, αποφασίζει να τη χειρουργήσει ο ίδιος. Στο χειρουργείο συνειδητοποιεί ότι ο νεφρός του κοριτσιού λείπει.

Το επόμενο πρωί, το κορίτσι πεθαίνει και κανείς δεν ψάχνει γι’ αυτό εκτός από την Μπελού Αλσάμπα (Αλίκη Ανδρειωμένου), μια μετανάστρια που φαίνεται να γνωρίζει γιατί το κορίτσι πέθανε. Προσεγγίζει τον Φίλιππο και του ζητάει να τη βοηθήσει, επειδή η ζωή της κινδυνεύει από εκείνον, τον Σιρχάν (Πανάγος Ιωακείμ) που οδήγησε στον θάνατο τη μικρή Ρομά. Τώρα, ο Φίλιππος πρέπει να πάρει μια απόφαση ζωής… Να ασχοληθεί με τη γυναίκα του, Μαριτίνα Απέργη (Θάλεια Ματίκα) ή να αγωνιστεί για έναν καλύτερο κόσμο; Όταν αποφασίσει να βοηθήσει την Μπελού, ο κόσμος θα γυρίσει… ανάποδα για τον ίδιο…

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Γαλάτεια Παράσχη (Βάνα Πεφάνη) δεν φαίνεται να είναι με το μέρος του, η συνεργάτιδά του, γιατρός ογκολόγος, Εριέττα Φωτιάδη (Λένα Παπαληγούρα), θα προσπαθήσει να τον σταματήσει, κι όλο το νοσοκομείο θα βρεθεί εναντίον του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Μόνοι σύμμαχοι στον αγώνα του μια νεαρή αγωνίστρια δημοσιογράφος, η Θάλεια Μελά (Εριέττα Μανούρη), και ο καρδιακός του φίλος και γιατρός αναισθησιολόγος, Ραφαήλ Αναλυτής (Ιωάννης Παπαζήσης).

Ποιος του έστησε αυτή την καλοστημένη παγίδα;

Τι ρόλο έπαιξε η γυναίκα του και ο συνεργάτης της, Νικήτας Στεργίου (Γιώργης Τσαμπουράκης), στην ιστορία;

Θα καταφέρει να αποκαταστήσει την αλήθεια και να δικαιωθεί;

Εμπιστεύτηκε τα σωστά άτομα ή οι φίλοι του ήταν οι εχθροί του;

Η ζωή του ανατρέπεται…
Ένας ατελείωτος αγώνας ξεκινά…

A475

Παίζουν: Χρήστος Λούλης (Φίλιππος Ραζής), Θάλεια Ματίκα (Μαριτίνα Απέργη), Ιωάννης Παπαζήσης (Ραφαήλ Αναλυτής), Λένα Παπαληγούρα (Εριέττα Φωτιάδη), Εριέττα Μανούρη (Θάλεια Μελά), Βάνα Πεφάνη (Γαλάτεια Παράσχη), Σωτήρης Χατζάκης (Περικλής Ραζής), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Ιάσων Αλεξάκης), Γιωργής Τσαμπουράκης (Νικήτας Στεργίου), Μελίνα Βαμβακά (Σμάρω Απέργη), Παντελής Παπαδόπουλος (Χαράλαμπος Μελάς), Δήμητρα Σιγάλα (Σύλβια Ρήγα), Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου (Βίλμα Αντωνιάδη), Δήμητρα Βήττα (Λένα Ζησίμου), Πανάγος Ιωακείμ (Σιρχάν-Μάκης Καταβός), Θοδωρής Αντωνιάδης (Τζέλος), Αλίκη Ανδρειωμένου (Μπελού Αλμπάσα), Ντένης Μακρής (Τάσος Καλαβρινός), Γιώργος Φλωράτος (Λουκάς Πολίτης), Κωνσταντίνος Σειραδάκης (Ιάγος), Γιάννης Σαμψαλάκης (Σέργιος), Κώστας Βασαρδάνης (Αλέξανδρος Αραβαντινός), Τάνια Παλαιολόγου (Τζελένα), Σμαράγδα Κάκκινου (Ευγενία), Δημήτρης Γαλάνης (Ντίνος), Τάσος Κορκός (Μάκης) κ.ά.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Γεωργίου
Σενάριο: Τίνα Καμπίτση
Σεναριακή ομάδα: Σελήνη Παπαγεωργίου, Νιόβη Παπαγεωργίου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής
Σκηνογράφος: Λουκία Χατζέλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Παναγιώτου
Ηχολήπτης: Θανάσης Χούτος
Μοντέρ: Γιάννης Μάρρης
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Χρίστος Στυλιανού
Βοηθός σκηνοθέτης: Άγγελος Κουτελιδάκης
Casting director: Ανζελίκα Καψαμπέλη
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Μπαμπανάρας
Project manager-Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Διαμαντίδης
Παραγωγός: Σπύρος Μαυρογένης
Εκτέλεση παραγωγής: Arcadia Media

Ας γνωρίσουμε τους ήρωες της σειράς. 

Φίλιππος Ραζής (Χρήστος Λούλης)
Ο Φίλιππος Ραζής είναι ένας σπουδαίος χειρουργός που νοιάζεται για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Ζει για να βοηθάει. Εκτός από τα δικά του χειρουργεία, αναλαμβάνει και τα κοινωνικά χειρουργεία. Η ανάγκη του να αλλάξει τον κόσμο θα τον οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας σπείρας που εμπορεύεται όργανα. Η εμπλοκή του στην υπόθεση θα τον φέρει σε ρήξη με τη σύζυγό του, Μαριτίνα, στην πιο δύσκολη στιγμή της σχέσης τους, και θα του αλλάξει για πάντα τη ζωή.

Μαριτίνα Απέργη (Θάλεια Ματίκα)
Σύζυγος του Φίλιππου Ραζή. Η Μαριτίνα έζησε γλυκόπικρα παιδικά χρόνια κι έτσι, όταν γνώρισε τον Φίλιππο, αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία της οικογένειας που ποτέ δεν είχε. Μεγάλωσε με τη Σμάρω, που την ανέθρεψε σαν παιδί της, κι από εκείνη έμαθε την τέχνη της κεραμικής, την οποία όμως δεν αξιοποίησε ποτέ επαγγελματικά. Ένα απροσδόκητο περιστατικό θα της αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τη ζωή.

Ραφαήλ Αναλυτής (Ιωάννης Παπαζήσης)
Από τους καλύτερους στον τομέα του, ο Ραφαήλ αποτελεί το δεξί χέρι του Φίλιππου στα χειρουργεία, αλλά και στη ζωή, και είναι πάντα η φωνή της λογικής. Κοινωνικός και με ανάλαφρη flirty διάθεση, που με μια πρώτη ματιά φαίνεται να τα έχει όλα λυμένα. Όμως, στην πραγματικότητα είναι ένας μοναχικός χαρακτήρας που έχει επιτρέψει πολύ λίγους ανθρώπους στη ζωή του, ανάμεσά τους την Εριέττα Φωτιάδη. Η γνωριμία του με τη Θάλεια Μελά θα τον φέρει σε επαφή με μια άλλη πτυχή του εαυτού του.

Εριέττα Φωτιάδη (Λένα Παπαληγούρα)
Ογκολόγος στο νοσοκομείου «Άγιος Συμεών», ευεργέτες του οποίου ήταν οι πρόγονοί της. Η Εριέττα είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια, αλλά σπάνια θα είναι εκείνη που θα τη ζητήσει. Έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Ραφαήλ και είναι οικογενειακή φίλη με τη Μαριτίνα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την εμπλοκή του Φιλίππου στην έρευνα για το κύκλωμα, διότι είναι η μόνη που αντιλαμβάνεται τον αληθινό κίνδυνο.

Θάλεια Μελά (Εριέττα Μανούρη)
Η Θάλεια έχασε τη μητέρα της από καρκίνο όταν ήταν 15 χρόνων. Για το λόγο αυτό δέθηκε πολύ με τον πατέρα της και αποφάσισε να μην ακολουθήσει το όνειρό της να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια και να μείνει κοντά του. Είναι επίμονη, με πάθος για ό,τι κάνει, ακόμα κι αν αυτό είναι ρεπορτάζ για τη showbiz που απεχθάνεται. Ο Φίλιππος Ραζής και η ανάγκη του να αποκαλύψει το παράνομο κύκλωμα θα της δώσουν την ευκαιρία να αποδείξει ποια πραγματικά είναι.

Μπελού Αλμπάσα (Αλίκη Ανδρειωμένου)
Η Μπελού είναι από τη Συρία και ήρθε παράνομα στην Ελλάδα με τον αδερφό της Μπερκ, χάνοντας στο ταξίδι τούς γονείς τους στη θάλασσα. Δουλεύει ως καθαρίστρια και προσπαθεί με δυσκολία να τα βγάλει πέρα. Το ακριβό χειρουργείο που χρειάζεται ο αδερφός της θα την κάνει να πάρει μια μη αναστρέψιμη απόφαση για να βρει χρήματα. Θα βρεθεί στον δρόμο του Φίλιππου Ραζή, ο οποίος θα προσπαθήσει να την προστατέψει από το κύκλωμα όσο εκείνη θα τον βοηθήσει να το ξεσκεπάσει.

Σιρχάν (Πανάγος Ιωακείμ)
Διατηρεί ένα παλιό καφενείο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο όμως στην πραγματικότητα αποτελεί βιτρίνα για την κανονική του δουλειά, αυτή του διαμεσολαβητή. Κυνικός, σκληρός, ο Σιρχάν βρίσκει ανθρώπους απελπισμένους που δέχονται να δώσουν κάποιο από τα όργανά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα.

Γαλάτεια Παράσχη (Βάνα Πεφάνη)
Διοικεί το Νοσοκομείο «Άγιος Συμεών» όπου εργάζεται ο Φίλιππος Ραζής. Σοβαρή, τυπική και προσκολλημένη στους κανόνες, ακόμα κι αν αυτοί δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Πιστεύει πως η δύναμή της φτάνει μέχρι ένα σημείο. Το μυστικό της θα την κάνει ευάλωτη και θα κλονίσει τη σχέση της με τον Φίλιππο.

Χαράλαμπος Μελάς (Παντελής Παπαδόπουλος)
Πρώην πολεμικός ανταποκριτής που τα παράτησε όλα για να έρθει στην Αθήνα και να φροντίσει τη σύζυγό του, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο. Την έχασε όταν η Θάλεια ήταν 15 χρόνων και κατέρρευσε. Μετά το χαμό της γυναίκας του, βασίστηκε πολύ στην κόρη του, με την οποία έχει μια σχέση εξάρτησης.

Νικήτας Στεργίου (Γιωργής Τσαμπουράκης)
Ο Νικήτας είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας που θα εντυπωσιαστεί από την τέχνη της Μαριτίνας αλλά και από την ίδια. Θα επενδύσει στα έργα της και θα είναι μια φωτεινή αχτίδα στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της, παρόλο που κι αυτός κουβαλάει το δικό του τραύμα. Θα παίξει καταλυτικό ρόλο ανάμεσα σε εκείνη και τον Φίλιππο και θα αλλάξει την πορεία της ιστορίας και των δύο.

Λένα Ζησίμου (Δήμητρα Βήττα)
Ειδικευόμενη του Φιλίππου Ραζή. Μπήκε στην Ιατρική από τους πρώτους κι από τότε αυτό έγινε η ζωή της. Περνάει σχεδόν όλες τις ώρες της στο νοσοκομείο κι όταν δεν δουλεύει ασχολείται με την έρευνα. Είναι φιλόδοξη, με αίσθημα υπεροχής που δεν της επιτρέπει ποτέ να χαλαρώσει.

Περικλής Ραζής (Σωτήρης Χατζάκης)
Θείος του Φιλίππου Ραζή. Του στάθηκε σαν πατέρας όταν ο αδερφός του πέθανε και τον καθοδηγεί από μικρό. Τώρα, με την εμπλοκή του Φιλίππου στην υπόθεση εμπορίας οργάνων, ο Περικλής κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον προστατέψει, αλλά και να τον αποτρέψει από το να ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Τάσος Καλαβρινός (Ντένης Μακρής)
Υπεύθυνος προγράμματος και ανώτερος της Θάλειας Μελά στο τηλεοπτικό κανάλι που εργάζεται. Απολαμβάνει τη δύναμη που του προσφέρει η θέση του και νομίζει ότι μπορεί να αποκτήσει ό,τι βάλει στο μάτι. Είναι επιφανειακός και ενδιαφέρεται μόνο για τα νούμερα τηλεθέασης. Βοηθάει τη Θάλεια μέχρι εκεί που καλύπτεται το συμφέρον του.

Βίλμα Αντωνιάδη (Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου)
Η Βίλμα είναι η κολλητή φίλη της Μαριτίνας. Έχει οικονομική άνεση και της αρέσει η καλή ζωή. Παρακινεί συνεχώς τη Μαριτίνα να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από τον Φίλιππο. Είναι αυτή που της γνωρίζει τον Νικήτα Στεργίου. Δοτική με flirty διάθεση, η Βίλμα είναι η φίλη που όλοι θα ήθελαν να έχουν.

Ιάσονας Αλεξάκης (Κωνσταντίνος Ασπιώτης)
Γενικός χειρουργός με σπουδές και καριέρα στο εξωτερικό. Εμφανίζεται στο νοσοκομείο για να αναπληρώσει τη θέση του Φίλιππου Ραζή. Είναι πάντα χαμογελαστός και πρόθυμος να βοηθήσει. Έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Εριέττα. Θα σταθεί στη Μαριτίνα Απέργη, με την οποία γνωρίζονταν από το παρελθόν, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της.

Λουκάς Πολίτης (Γιώργος Φλωράτος)
Γενικός γιατρός στο νοσοκομείο. Είναι ηθικός και θαυμάζει τον Φίλιππο Ραζή για το ταλέντο του και την αφοσίωσή του στην Ιατρική. Προσπαθεί να του μοιάσει, όμως ο φόβος του και εμμονή του στους κανόνες θα τον φέρουν σε κόντρα μαζί του.

Σύλβια Ρήγα (Δήμητρα Σιγάλα)
Δικηγόρος που εξαιτίας του αλκοολισμού της σβήστηκε από τον χάρτη. Η Σύλβια έρχεται για να βοηθήσει τον Φίλιππο Ραζή, αλλά και να βρει το δικό της δίκιο. Η Σύλβια κουβαλάει μια βαριά ιστορία στην πλάτη της και παρόλο που δεν γνωρίζει τον Φίλιππο προσωπικά πιστεύει στην αθωότητά του.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

  Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

  Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
 • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

  Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

  Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
 • D-Link DWA-X1850

  D-Link DWA-X1850

  Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
 • Ikusi FTD-420

  Ikusi FTD-420

  Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
 • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

  Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

  Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
 • devolo Magic 2 WiFi next

  devolo Magic 2 WiFi next

  Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
 • Fracarro D-Matrix 4S EVO

  Fracarro D-Matrix 4S EVO

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
 • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

  Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

  Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
 • Meliconi AT 49 USB

  Meliconi AT 49 USB

  Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
 • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

  Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
 • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

  Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

  Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
 • Icy Box IB-LAN301-C3

  Icy Box IB-LAN301-C3

  Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
 • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

  Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

  TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

  Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...