Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Οι πιο κοντινές εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ από τον ήλιο απεικονίζουν μίνι εκλάμψεις στην επιφάνειά του
Οι κοντινότερες εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ από τον ήλιο δείχνουν τις μίνι ηλιακές εκλάμψεις στην επιφάνειά του. Ο Solar Orbiter, ένας δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τράβηξε τις φωτογραφίες ενώ βρισκόταν 47 εκατομμύρια μίλια μακριά από την επιφάνεια του ήλιου στα μέσα Ιουνίου.
Οι κοντινότερες εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ από τον ήλιο δείχνουν τις μίνι ηλιακές εκλάμψεις στην επιφάνειά του.
Ο Solar Orbiter, ένας δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τράβηξε τις φωτογραφίες ενώ βρισκόταν 47 εκατομμύρια μίλια μακριά από την επιφάνεια του ήλιου στα μέσα Ιουνίου.
Στην επιφάνεια παρατηρήθηκαν ηλιακές εκλάμψεις, οι οποίες είναι σύντομες εκρήξεις ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας από την επιφάνεια του ήλιου που μπορούν να προκαλέσουν ραδιομαγνητικές – και μαγνητικές – διαταραχές στη Γη.
Η Δρ Καρολάιν Χάρπερ, επικεφαλής της διαστημικής επιστήμης στο διαστημικό πρακτορείο του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι επιστήμονες ενθουσιάστηκαν με την παρουσία ”πυρκαγιών” που είναι ”εκατομμύρια φορές μικρότερες από τις ηλιακές εκλάμψεις”.
«Δεν ξέρουμε πραγματικά τι κάνουν αυτές οι ”φωτιές”, αλλά υπάρχουν εικασίες ότι ενδέχεται να διαδραματίζουν ρόλο στη θέρμανση των στεφανιών, μια μυστηριώδη διαδικασία κατά την οποία το εξωτερικό στρώμα του ήλιου, γνωστό ως κορώνα, είναι πολύ πιο ζεστό [περίπου 300 φορές] από τα παρακάτω επίπεδα», είπε η Δρ. Χάρπερ.
Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τώρα τις θερμοκρασίες των πυρκαγιών χρησιμοποιώντας ένα όργανο στο διαστημικό σκάφος που είναι γνωστό ως SPICE (Spectral Imaging of the Coronal Environment).
Το Solar Orbiter θα βοηθήσει επίσης τους επιστήμονες να συγκεντρώσουν τα ατμοσφαιρικά στρώματα του ήλιου και να αναλύσουν τον ηλιακό άνεμο – τη ροή των πολύ ενεργητικών σωματιδίων που εκπέμπονται από το αστέρι.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν προβλέψεις σχετικά με διαστημικά καιρικά φαινόμενα που μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους σε τροχιά και να διαταράξουν τις υποδομές στη γη που βασίζονται σε κινητά τηλέφωνα, μεταφορές, σήματα GPS και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο δορυφόρος θα πλησιάζει τον ήλιο κάθε πέντε μήνες και στο πλησιέστερο θα είναι μόνο 26 εκατομμύρια μίλια μακριά, πιο κοντά από τον Ερμή, τον πλανήτη που βρίσκεται πλησιέστερα στον ήλιο.
Πηγή: huffingtonpost.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 17/7/2020)