Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΟΤΕ: Το νέο λειτουργικό μοντέλο
Την αναδιοργάνωση με αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου του ΟΤΕ σχεδιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, με στόχο η επιχείρηση να ανταποκριθεί στη νέα ψηφιακή εποχή. Μια πρώτη γενική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων κατά τη οποία παρέμβαση πραγματοποίησε το επενδυτικό κεφάλαιο, Amber Capital, προτείνοντας δικής…
Την αναδιοργάνωση με αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου του ΟΤΕ σχεδιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, με στόχο η επιχείρηση να ανταποκριθεί στη νέα ψηφιακή εποχή.
Μια πρώτη γενική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων κατά τη οποία παρέμβαση πραγματοποίησε το επενδυτικό κεφάλαιο, Amber Capital, προτείνοντας δικής του επιλογής στέλεχος για μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Ο κ. Τσαμάζ, μιλώντας στους μετόχους υπογράμμισε ότι στη παρούσα συγκυρία «η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι το disruption, δηλαδή η αιφνίδια ριζική αλλαγή που ενισχύεται από την νέα ψηφιακή εποχή. Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες, οι αλλαγές που επιφέρει, είναι εκθετικές. Για παράδειγμα, οι over the top παίκτες έχουν αλλάξει ριζικά τόσο την επικοινωνία, όσο και τη διανομή του περιεχομένου στους τελικούς χρήστες. Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, το disruption έρχεται από παντού. Είναι η νέα νόρμα και η έντασή του είναι πρωτοφανής».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου, «παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, εξακολουθούμε να έχουμε βαριές δομές, πολύπλοκες διαδικασίες και υψηλά λειτουργικά κόστη. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε το λειτουργικό μας μοντέλο. Να αναδιοργανωθούμε για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών ταχύτερα, με ειλικρίνεια και απλότητα. Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να αναθέσουμε κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες και να μεταφέρουμε άλλες σε ξεχωριστές μονάδες. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας».
Ο κ. Τσαμάζ δεν επεκτάθηκε στο συγκεκριμένο θέμα ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός, μεταξύ άλλων, αφορά τις δραστηριότητες που δεν είναι αμιγώς τηλεπικοινωνιακές, οι οποίες θα μεταφερθούν σε θυγατρικές εταιρείες με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους.
Μια από τις πιθανές παρεμβάσεις είναι η διαφορετική οργάνωση των τεχνικών υπηρεσιών. Το σκεπτικό είναι ότι οι ανάγκες των νοικοκυριών για τεχνική υποστήριξη είναι πλέον αυξημένες και οι τεχνικοί έχουν ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογίες π.χ. των smarthome.
Στους στόχους του ΟΤΕ είναι η θυγατρική που θα συγκεντρώσει τα τεχνικά τμήματα να είναι σε θέση να εξυπηρετεί καταναλωτές άσχετα με το δίκτυο το οποίο χρησιμοποιούν.
Στην παρέμβασή του – πρωτόγνωρη για το ελληνικό επιχειρείν – ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κεφαλαίου Amber Capital, Giuseppe di Mino, όπως είχε προαναγγείλει δια του Τύπου, πρότεινε να διοριστεί ως ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο Alberto Horcajo πρώην διευθύνων σύμβουλος της Telefónica Brasil.
Το εν λόγω fund, όπως είπε ο επικεφαλής του, έχει επενδύσει στον ΟΤΕ συνολικά τα τελευταία χρόνια περίπου 130 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει το 2% του συνόλου των μετοχών του.
Ο Giuseppe di Mino, αφού είπε ότι είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις στη χώρα, θετικός για τις προοπτικές του ΟΤΕ και ευχαριστημένος από τη διοίκησή του εξήγησε πως το fund δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκείται η εταιρική διακυβέρνηση της επιχείρησης.
Πρόσθεσε πως η DeutscheTelecom παρότι ελέγχει το 45% των μετοχών του ΟΤΕ διορίζει το σύνολο των μελών του διοικητικού του συμβουλίου και γιαυτό προέτρεψε τους μετόχους μειοψηφίας να ψηφίσουν για ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ την δική του πρόταση.
Όπως είπε, η αξία του ΟΤΕ είναι υποτιμημένη και αυτό οφείλεται στην εταιρική διακυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως αυτός είναι ο λόγος που πολλοί διεθνείς επενδυτές δεν αγοράζουν τη μετοχή του.
«Πιστεύουμε, είπε, ότι «η DT διατηρώντας αυτή την κατάσταση καταστρέφει την αξία της εταιρείας και θα επιθυμούσαμε να εφαρμόσει στην Ελλάδα τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζει στη Γερμανία».
Η άποψή του δεν ψηφίστηκε και η γενική συνέλευση στην οποία την πλειοψηφία είχε η γερμανική εταιρεία εξέλεξε τον Eelco Blok, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ. και ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.