DIGITAL TV 168
techmail
SECURITY REPORT 131
now 33 2022
satpraxis 2022
energiatec banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15 Φεβρουαρίου 2019 14:47

Ουραγός η Ελλάδα στις επιδόσεις της Γραμμής 112 – τα περίεργα και οι αλλαγές στον αριθμό έκτακτης ανάγκης

Ουραγός η Ελλάδα στις κλήσεις που πραγματοποιήσε στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Η χώρα κάλεσε μόλις 1.695.202 φορές την γραμμή, δεδομένου ότι συνολικά το κέντρο δέχτηκε 140 εκατ. τηλέφωνα. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν φαίνεται να αποτελεί έκπληξη μιας και μαρτυρίες πολιτών στην τραγωδία της ανατολικής Αττικής…

Ουραγός η Ελλάδα στις κλήσεις που πραγματοποιήσε στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Η χώρα κάλεσε μόλις 1.695.202 φορές την γραμμή, δεδομένου ότι συνολικά το κέντρο δέχτηκε 140 εκατ. τηλέφωνα. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν φαίνεται να αποτελεί έκπληξη μιας και μαρτυρίες πολιτών στην τραγωδία της ανατολικής Αττικής, σημείωναν πως επιχείρησαν να ζητήσουν βοήθεια μέσω του 112, το οποίο όμως για τα ελληνικά δεδομένα ήταν εκτός λειτουργίας. Μάλιστα, σε επιστολή της με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2018 η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκάμπριελ, ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση το νέο σύστημα, τόσο για τις ανάγκες των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζονται με αφορμή τον εορτασμό του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, αποδεικνύουν πως πέρα από τις μειωμένες επικοινωνίες, οι κλήσεις έγιναν κυρίως από Έλληνες, με μόνο το 8% εξ αυτών να προέρχονται από πολίτες άλλων εθνικοτήτων που ζουν όμως στην χώρα.

Ημέρα του 112: Εορτασμός του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης

Κάθε χρόνο, στις 11 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στο προσκήνιο τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. το 112 μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μία «ιστορία επιτυχίας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι πλέον κοινός σε όλες τις …

Πιο συγκεκριμένα, από τις συνολικά 1.695.202 κλήσεις, οι 73.114 διασυνδέθηκαν με φορείς έκτακτης ανάγκης, ενώ πραγματοποιήθηκαν 280 εντοπισμοί προσώπων.

Στα παράδοξα συγκαταλέγονται και οι καταγραφές κλήσεων με καλόντες που επιχείρησαν να κάνουν φάρσα, ενώ από την έκθεση προκύπτει πως μεγάλο ποσοστό από τα τηλεφωνήματα που έγιναν, δεν κατατάσσονται τελικά στην κατηγορία των «έκτακτων».

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, το 73% των κλήσεων έκτακτης ανάγκης έγιναν από κινητό τηλέφωνο, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 3% συγκριτικά με πέρσι.

Σε 23 κράτη – μέλη καταγράφεται ότι ο χρόνος απάντησης που απαιτείται για να ειδοποιηθούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι λιγότερος των 10 δευτερολέπτων.

Ειδικότερα, ορισμένα κράτη – μέλη ανέφεραν τον χρόνο που απαιτείται για τη λήψη της τοποθεσίας με βάση το κινητό: Εσθονία 10 δευτερόλεπτα, Φινλανδία 5, Ιρλανδία 10, Λιθουανία 20, Μάλτα 8, Σλοβενία 6 και το Ηνωμένο Βασίλειο 15.

Από τα 27 κράτη – μέλη που ανέφεραν τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη της θέσης του καλούντος, οι μεγαλύτερες περίοδοι αναφέρθηκαν στην Ελλάδα (261 δευτερόλεπτα)!

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το πόρισμα για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, που συνέταξε ο Γερμανός επιστήμονας, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών και επικεφαλής της έρευνας, Dr. Johann Georg Goldammer, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι συντάκτες «η υλοποίηση της υπηρεσίας 112 ξεκίνησε το 2010 και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2019!!».

112

Το 112 είναι ο πανευρωπαίκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, διαθέσιμος παντού στην ΕΕ χωρίς χρέωση από οποιοδήποτε δίκτυο. [Ευρωπαϊκή Επιτροπή]

Η κατάσταση πανευρωπαϊκά είναι καλύτερη

Σε όλη την ΕΕ, τα στοιχεία είναι εμφανώς πιο ενθαρρυντικά καθώς οι κλήσεις προς το 112 φτάνουν τις 140 εκατ. μόνο για το 2018. Στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε, αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των κλήσεων έχει αυξητική τάση χρόνο με τον χρόνο αλλά και ότι αρκετά κράτη μέλη έχουν βελτιώσει το αυτόματο σύστημα εντοπισμού του καλούντος. Ταυτόχρονα, η έκθεση επικεντρώνεται σημαντικά στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να έρχονται σε επαφή με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το ίδιο εύκολα, με τα άτομα χωρίς αναπηρία.

Με αφορμή τον εορτασμό, η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε ότι «ο αριθμός 112 είναι σωτήριος αριθμός για όλους τους χρήστες. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να εξεύρουν ταχείες και συγκεκριμένες λύσεις που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για όλους. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Επικοινωνιών που εγκρίθηκε πρόσφατα σε συνάρτηση με την πολιτική συμφωνία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα ενισχύουν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξασφαλίσει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

Πως δουλεύει το 112

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας λειτουργίας της Υπηρεσίας Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης 112 είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μέσω του 112 μπορεί κανείς να ζητήσει βοήθεια για θέματα που αφορούν την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό Σώμα. Έτσι, για συμβάντα που απαιτούν να επέμβουν περισσότερες από μια υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αντί να καλεί κάποιος πολλούς διαφορετικούς αριθμούς, καλεί μόνο το 112. Εκτός από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, το 112 μπορεί να διασυνδεθεί με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS «1056», την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά «116000» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών «116111».

Η κλήση στο 112 είναι δωρεάν, μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (και χωρίς κάρτα sim), από τηλεφωνικούς θαλάμους (χωρίς τηλεκάρτα), ακόμα και στην περίπτωση που το τηλέφωνο είναι εκτός δικτύου ή το δίκτυο δεν έχει κάλυψη.

Μέσω του πανευρωπαϊκού αριθμού παρέχεται δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος. Για κάθε κλήση προς το 112, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν άμεσα τις αναγκαίες πληροφορίες αναφορικά με τη θέση του προσώπου που καλεί.

Αναβάθμιση του ενιαίου αριθμού 112 λόγω της δορυφορικής τεχνολογίας

Ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, 112, μπορεί τώρα να εντοπίσει τη θέση του καλούντος, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. η Euractiv Ισπανίας αναφέρει.

Αυτό το βήμα προς τα εμπρός επιτεύχθηκε χάρη στο πρόγραμμα «Βοήθεια …

Έρχεται το νέο 112

Με τις πιέσεις που δέχεται από την Κομισιόν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καλείται έστω και εκπρόθεσμα να δώσει λύση σε κάτι που για τα άλλα ευρωπαικά κράτη θεωρείται δεδομένο. Να δημιουργηθεί δηλαδή το νέο κέντρο 112 που θα παρέχει δυνατότητα αυτόματου γεωεντοπισμού και μαζικής ενημέρωσης πολιτών και φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το έργο προβλέπει δύο Κέντρα Επικοινωνιών με δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας και μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 100 θέσεων (το 112 θα μπορεί δηλαδή να δέχεται ως και 100 κλήσεις ταυτόχρονα).

Το νέο 112, επιπλέον θα μπορεί ακόμη να δέχεται μηνύματα κειμένου και πολυμέσων ή ακόμη και φαξ, ενώ θα έχει δυνατότητα αυτόματης απεικόνισης της θέσης του καλούντος σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών.

Μέσω του νέου συστήματος, θα λειτουργήσει και το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών για τη μαζική ενημέρωση των πολιτών μιας συγκεκριμένης περιοχής κατά έναρξη ή εξέλιξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (πχ φυσικές ή άλλες καταστροφές, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κλπ).

Το σύστημα αυτό θα μπορεί να στέλνει μηνύματα στα κινητά, φωνητικά μηνύματα στα σταθερά τηλέφωνα, ακόμη και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

(το κείμενο προσαρμόστηκε από τον Θοδωρή Καραουλάνη)

https://www.euractiv.gr/

 
 
 
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • <strong>TRIAX TDcH Compact Headend 22STC-I</strong>

  TRIAX TDcH Compact Headend 22STC-I

  Κατασκευασμένο τόσο για τοποθέτηση σε τοίχο, όσο και για rack 19", το TDcH 22STC-I είναι εξοπλισμένο με 4 εισόδους DVB-S/S2, 1 είσοδο DVB-T/T2/C, 16 transmodulators DVB-S2X, 6 transmodulators DVB-...
 • FRITZ!OS 7.50  – Ανακοινώθηκε στην IFA 2022 η νέα έκδοση λογισμικού

  FRITZ!OS 7.50  – Ανακοινώθηκε στην IFA 2022 η νέα έκδοση λογισμικού

  Στην έκθεση IFA 2022 που έγινε στο Βερολίνο, η AVM ανακοίνωσε την κυκλοφορία της νέας έκδοσης του λογισμικού FRITZ!OS, που είναι η 7.50. Η ολοκληρωμένη ενημέρωση FRITZ!OS 7.50 θα φέρει περίπου 100...
 • <strong>INFOMIR MAG522W3 – </strong><strong>Νέο</strong><strong> MAG </strong><strong>με</strong><strong> </strong><strong>ενσωματωμένο</strong><strong> Wi-Fi 2T2R ac</strong>

  INFOMIR MAG522W3 – Νέο MAG με ενσωματωμένο Wi-Fi 2T2R ac

  Η εταιρεία TRONIX ανακοινώνει την παραλαβή του νέου μοντέλου της Infomir, του MAG 522W3. Πρόκειται για την τροποποιημένη έκδοση του μοντέλου MAG522 που περιλαμβάνει ενσωματωμένη μονάδα Wi-Fi διπλή...
 • <strong>Επαναφορτιζόμενοι φακοί υψηλής απόδοσης</strong><strong> </strong><strong>8009 / 8061 / 9021</strong><strong></strong>

  Επαναφορτιζόμενοι φακοί υψηλής απόδοσης 8009 / 8061 / 9021

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή μιας νέας σειράς επαναφορτιζόμενων φακών που είναι ιδανικοί για διάφορες χρήσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για τα μοντέλα...
 • <strong>Lemco – </strong><strong>Εκπαιδευτικά σεμινάρια 2022</strong>

  Lemco – Εκπαιδευτικά σεμινάρια 2022

  Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης για νέες τεχνολογικές λύσεις, η Lemco διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) με την παρακάτω θεματολογία: · Νέα σειρά headend - Compact Line 2 · IPT...
 • Astra Sat – συμμετοχή στην ENERGIA.TEC

  Astra Sat – συμμετοχή στην ENERGIA.TEC

  Η εταιρεία Astra Sat ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει στην 4η ENERGIA.TEC, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο M.E.C. στην Παιανία και αναμένεται να ξεπερά...
 • IB-HUB1419

  IB-HUB1419

  Το IB-HUB1419-LAN είναι ταυτόχρονα μια τόσο πρακτική και εύχρηστη περιφερειακή συσκευή, όσο και ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Διαθέτει τρεις θύρες...
 • D-LINK E15 EAGLE PRO AI AX1500

  D-LINK E15 EAGLE PRO AI AX1500

  Απολαύστε ταχύτητες Wi-Fi 6 νέας γενιάς με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που βελτιστοποιούνται και βελτιώνονται πάντα, για γρήγορη, αποτελεσματική και γενική κάλυψη Internet σε κάθε δωμάτιο, που...
 • NEDIS WIFILX51RGB – Wi-Fi smart διακοσμητική ταινία φωτισμού Full Color RGB 

  NEDIS WIFILX51RGB – Wi-Fi smart διακοσμητική ταινία φωτισμού Full Color RGB 

  Κάντε τις διακοσμήσεις σας πιο εορταστικές από ποτέ, με την smart Full Color LED διακοσμητική ταινία φωτισμού της Nedis. Η εγκατάστασή της πραγματοποιείται εύκολα και γρήγορα, καθώς συνδέεται απευ...
 • ANGA MASTER 1/2/3

  ANGA MASTER 1/2/3

  Η εταιρία STAM Electronics ανακοινώνει τη νέα παραλαβή σειράς ενισχυτών ιστού της ANGA. Πρόκειται για ενισχυτές με ενσωματωμένο φίλτρο 4G LTE που λειτουργούν στα κανάλια 21-69 της μπάντας των UHF....
 • NEDIS NBSTND100SI

  NEDIS NBSTND100SI

  Η φορητή και αναδιπλούμενη βάση φορητού υπολογιστή της Nedis, είναι το απαραίτητο στοιχείο για το γραφείο σας! Η βάση διασφαλίζει ότι η τοποθέτηση του φορητού υπολογιστή, του tablet ή του smartpho...
 • Τα νέα της Mistral – Γνωρίστε από κοντά τις κεραίες μπαλκονιού στην έκθεση ENERGIA.TEC

  Τα νέα της Mistral – Γνωρίστε από κοντά τις κεραίες μπαλκονιού στην έκθεση ENERGIA.TEC

  Η ανάγκη χρήσης κεραίας μπαλκονιού δημιουργείται κυρίως από την ανεπάρκεια κάλυψης των τηλεοπτικών αναγκών από την κεντρική εγκατάσταση. Κάποιοι επιθυμούν να είναι αυτάρκεις με τη δική τους κεραία...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το τεύχος Οκτωβρίου 2022 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”

  Κυκλοφορεί το τεύχος Οκτωβρίου 2022 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Μετά από έ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2022-23

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2022-23

  Μετά από ένα τηλεοπτικά κενό καλοκαίρι που πέρασε χωρίς τη διεξαγωγή κάποιας από τις σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις που παραδοσιακά πραγματοποιούνται τέτοια εποχή, φτάσαμε στη νέα αθλητική σεζόν ...
 • Semi-Automated Offside Technology

  Semi-Automated Offside Technology

  Όπως επιβεβαίωσε επίσημα η FIFA, μια νέα τεχνολογία που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το οποίο θα διεξαχθεί από 21 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρ...
 • OPPO Reno7 Lite 5G

  OPPO Reno7 Lite 5G

  Η κινέζικη εταιρεία OPPO, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο κατασκευαστές smartphone, κάνει την είσοδό της στην ελληνική αγορά με την παρουσίαση ενός νέου της μοντέλου. Πρόκειται για το OPPO R...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design