Ποιες χώρες προετοιμάζονται για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, σχεδόν οι μισές από τις σημερινές δουλειές ενδέχεται να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Όμως, την ίδια στιγμή, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την AI.
Η μελέτη, εξετάζοντας τις εθνικές στρατηγικές 50 χωρών, διαπιστώνει ότι λίγες επενδύουν ουσιαστικά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των πολιτών τους, ενώ ακόμα λιγότερες δίνουν έμφαση στις ανθρώπινες δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η συνεργασία και η επικοινωνία.
Μόνο 13 χώρες από τις 50 που εξετάστηκαν στη μελέτη έδωσαν υψηλή προτεραιότητα στην εκπαίδευση και κατάρτιση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η Γερμανία και η Ισπανία, οι οποίες ξεκινούν την επαφή των παιδιών με την AI ήδη από την προσχολική ηλικία, ενισχύοντας ένα ευρύτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον για την τεχνολογία. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η Αυστραλία και το Μεξικό, ως οι μόνες μη ευρωπαϊκές χώρες που υιοθετούν φιλόδοξες στρατηγικές κατάρτισης. Οι υπόλοιπες έντεκα χώρες είναι κυρίως ευρωπαϊκές, με παρουσίες από τα σκανδιναβικά κράτη.
Για παράδειγμα η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία, έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα που ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Αυτές οι χώρες δίνουν έμφαση όχι μόνο στην τεχνική γνώση, αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η προσαρμοστικότητα, η συνεργασία και η δημιουργική σκέψη, προετοιμάζοντας τον πληθυσμό τους για τις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.
Πηγή: https://unboxholics.com/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 24/6/2025)




