Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Προς αποτυχία η πρώτη αμερικανική αποστολή στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια
![admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F01%2FUntitled 1 40](https://digitaltvinfo.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp-content%2Fuploads%2F2024%2F01%2FUntitled-1-40.jpg%22%2C%22thumbnail%22%3A%221200%2C600%2C%22%7D&hash=bbd1eb1c)
Κρίσιμη διαρροή καυσίμου παρουσίασε το σκάφος Peregrine λίγες ώρες μετά την εκτόξευσή του
Καταδικασμένη σε αποτυχία μοιάζει η πρώτη μετά από 50 χρόνια αμερικανική αποστολή στη Σελήνη.
Το ρομποτικό σκάφος Peregrine παρουσίασε «κρίσιμη διαρροή καυσίμου» λίγες ώρες μετά την επιτυχή εκτόξευσή του από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.
Σύμφωνα με την εταιρεία Astrobotic Technology με έδρα το Πίτσμπουργκ οι μηχανικοί εντόπισαν αρχικά πρόβλημα στο σύστημα προώθησης του σκάφους μετά την άφεσή του από τον πύραυλο Vulcan.
Κατάφεραν να προσανατολίσουν προσωρινά το Peregrine προς τον ήλιo, ώστε το ηλιακό πάνελ να συλλέξει το ηλιακό φως και να φορτίσει την μπαταρία του.
Στη συνέχεια όμως εντοπίστηκε «κρίσιμη απώλεια καυσίμου», μειώνοντας δραματικά τις πιθανότητες για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για τις 23 Φεβρουαρίου προσελήνωσης.
Η αποστολή Peregrine, η πρώτη από ιδωτική εταρεία, φιλοδοξούσε να πραγματοποιήσει την πρώτη κανονική προσσελήνωση των ΗΠΑ μετά την τελευταία αποστολή “Απόλλων” το μακρινό 1972.
Μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη του σεληνιακού περιβάλλοντος.
Το φασματόμετρο μάζας ιόντων Peregrine (PITMS), για παράδειγμα, θα ερευνήσει την κίνηση του νερού στη Σελήνη. Το νερό θεωρείται πιθανός πόρος για τους μελλοντικούς αστροναύτες, είτε για πόση είτε ως βάση καυσίμου πυραύλων.
Μαζί με το Peregrine θα ταξιδέψουν και πέντε αυτόνομα «μικρο-ρομπότ» τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ερευνητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM). Τα ρομπότ αυτά θα πραγματοποιήσουν ατμοσφαιρικές μετρήσεις και αναλύσεις.
Πηγή: https://gr.euronews.com/