Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σωματίδια γρηγορότερα από το φως, σε πείραμα του CERN
Ένα εντυπωσιακό πείραμα που διεξήχθη σε ένα από τα πιο προηγμένα εργαστήρια του κόσμου, φαίνεται να δείχνει ότι τα σχεδόν χωρίς μάζα υποατομικά σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα μπορούν να ταξιδεύουν γρηγορότερα από το φως, πράγμα που έως τώρα θεωρούνταν αδύνατο. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα αλλάξουν ριζικά την αντίληψη μας για το πώς λειτουργεί το σύμπαν, όπως δηλώνουν οι φυσικοί. Τα νετρίνα ταξίδεψαν 730 χιλιόμετρα στο υπέδαφος ανάμεσα στα εργαστήρια της Ελβετίας και Ιταλίας, και έφτασαν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από τον αν ταξίδευαν με την ταχύτητα του φωτός, όπως ανέφεραν οι ερευνητές του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών. «Είναι μία απλή μέτρηση της ταχύτητας σε σχέση με την απόσταση και τον χρόνο» είπε ο Antonio Ereditato, φυσικός του Πανεπιστημίου της Βέρνης και εκπρόσωπος των 160 μελών του προγράμματος «Oscillation Project with Emulsion-tRanking Apparatus» (OPERA) που πραγματοποίησε το πείραμα. «Μετράμε την απόσταση και μετράμε τον χρόνο, και λαμβάνουμε την αναλογία των δύο ώστε να εξάγουμε την ταχύτητα, όπως μάθαμε και στο Λύκειο», είπε ο Ereditato, προσθέτοντας ότι η απροσδιοριστία της μέτρησης είναι 10 νανοδευτερόλεπτα. «Μετά από πολλούς μήνες μελετών και διασταυρωτικών ελέγχων, δεν βρήκαμε καμία επίδραση που να προέρχεται από τα όργανα που θα μπορούσε να εξηγήσει το αποτέλεσμα της μέτρησης. Οι επιστήμονες του προγράμματος OPERA θα συνεχίσουν την έρευνα τους, αλλά «αναζητάμε και ανεξάρτητες μετρήσεις για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την φύση της παρατήρησης», πρόσθεσε ο Ereditato.
Πηγή: en.rian.ru Ένα εντυπωσιακό πείραμα που διεξήχθη σε ένα από τα πιο προηγμένα εργαστήρια του κόσμου, φαίνεται να δείχνει ότι τα σχεδόν χωρίς μάζα υποατομικά σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα μπορούν να ταξιδεύουν γρηγορότερα από το φως, πράγμα που έως τώρα θεωρούνταν αδύνατο. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα αλλάξουν ριζικά την αντίληψη μας για το πώς λειτουργεί το σύμπαν, όπως δηλώνουν οι φυσικοί. Τα νετρίνα ταξίδεψαν 730 χιλιόμετρα στο υπέδαφος ανάμεσα στα εργαστήρια της Ελβετίας και Ιταλίας, και έφτασαν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από τον αν ταξίδευαν με την ταχύτητα του φωτός, όπως ανέφεραν οι ερευνητές του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών. «Είναι μία απλή μέτρηση της ταχύτητας σε σχέση με την απόσταση και τον χρόνο» είπε ο Antonio Ereditato, φυσικός του Πανεπιστημίου της Βέρνης και εκπρόσωπος των 160 μελών του προγράμματος «Oscillation Project with Emulsion-tRanking Apparatus» (OPERA) που πραγματοποίησε το πείραμα. «Μετράμε την απόσταση και μετράμε τον χρόνο, και λαμβάνουμε την αναλογία των δύο ώστε να εξάγουμε την ταχύτητα, όπως μάθαμε και στο Λύκειο», είπε ο Ereditato, προσθέτοντας ότι η απροσδιοριστία της μέτρησης είναι 10 νανοδευτερόλεπτα. «Μετά από πολλούς μήνες μελετών και διασταυρωτικών ελέγχων, δεν βρήκαμε καμία επίδραση που να προέρχεται από τα όργανα που θα μπορούσε να εξηγήσει το αποτέλεσμα της μέτρησης. Οι επιστήμονες του προγράμματος OPERA θα συνεχίσουν την έρευνα τους, αλλά «αναζητάμε και ανεξάρτητες μετρήσεις για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την φύση της παρατήρησης», πρόσθεσε ο Ereditato.
Πηγή: en.rian.ru