Skip to main content
21 Αυγούστου 2020 11:02

«Στις θάλασσες της Αραβίας» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

a5ee523ecf0d1656ed1832e4ecba4521 XL 3f7f8865

Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Στις θάλασσες της Αραβίας» (Arabian Seas), παραγωγής Καναδά 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου), στις 13:00.

Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Στις θάλασσες της Αραβίας» (Arabian Seas), παραγωγής Καναδά 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου), στις 13:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 2017.

Η υπέροχη αυτή σειρά ντοκιμαντέρ είναι ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στην άγρια ζωή της Αραβικής Χερσονήσου, που διεισδύει στους ποικίλους οικοτόπους των νησιών και των θαλασσών της.

Η κινηματογράφηση έγινε με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και με ανάλυση 4Κ, που κατάφεραν να συλλάβουν τη διαβίωση των αραβικών ζώων στο σουλτανάτο του Ομάν.

Τα ξεχωριστά θεματικά επεισόδια ανοίγουν ένα παράθυρο στην άγνωστη ζωή των κατοίκων του ζωικού βασιλείου και εξερευνούν την προσαρμοστικότητά τους στις υψηλές θερμοκρασίες αυτής της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η επιβίωση είναι ο στόχος τους και το μαγικό τους ταξίδι.

Ο σαρκοβόρος καρχαρίας και το σαλάχι που κυνηγούν το θήραμά τους στους κοραλλιογενείς υφάλους, τα δηλητηριώδη ψάρια που αλλάζουν μορφή και στήνουν ενέδρες.

Τα ασπόνδυλα, που είναι οι θαλάσσιες αυθεντίες στην ψευδαίσθηση και στο καμουφλάζ!

Η θαλάσσια χελώνα, που χρονολογείται προ των δεινοσαύρων, διατηρώντας τη σημερινή μορφή της 100 εκατομμύρια χρόνια και πλέον. Τα μόλις επτά εναπομείναντα είδη απειλούνται με εξαφάνιση και τα τέσσερα από αυτά έρχονται στην Αραβική Χερσόνησο για την αναπαραγωγή τους.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 1ο: «Σαρκοβόρα πλάσματα του κοραλλιογενούς κήπου»

(Carnivores of the Coral Garden)

Οι θάλασσες της Αραβίας είναι γεμάτες ζωή και σαρκοβόρα πλάσματα.

Καρχαρίες και σαλάχια περιδιαβαίνουν στους κοραλλιογενείς υφάλους, κυνηγώντας το θήραμά τους. Τοξικά ψάρια μεταμφιέζονται για να στήσουν ενέδρα στους ανυποψίαστους και παράξενοι θηρευτές με πανοπλία καταβροχθίζουν τους ευάλωτους. Αυτά είναι τα σαρκοβόρα πλάσματα του κοραλλιογενούς κήπου της Αραβίας.

Από την αυγή μέχρι το σούρουπο, οι θηρευτές χρησιμοποιούν την απόκρυψη και άλλες δεξιότητές τους για να πιάσουν το ανυποψίαστο θήραμά τους. Όσα πλάσματα βρίσκονται πιο χαμηλά στην τροφική αλυσίδα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εξίσου έξυπνες τακτικές για να μη φαγωθούν. Καθώς ξημερώνει μια νέα μέρα πάνω από τους κοραλλιογενείς υφάλους στον Κόλπο του Ομάν, τα νυκτόβια σαρκοβόρα πλάσματα κουρνιάζουν έπειτα από μια νύχτα θήρευσης. Ένα θανατηφόρο σαλάχι ψάχνει ένα τελευταίο γεύμα στην άμμο και ένας καρχαρίας ζέβρα ψάχνει ένα μέρος να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν οι μεγάλοι νυχτερινοί κυνηγοί αποσύρονται, τα ημερόβια σαρκοβόρα πλάσματα παίρνουν τη θέση τους. Μια μεταμφιεσμένη και εξαιρετικά τοξική σκορπίνα περιμένει ακίνητη, έτοιμη να παγιδεύσει κάποιον περαστικό. Είναι σχεδόν αόρατη και μόνο η κίνησή της μπορεί να την προδώσει. Γιγάντιοι αστερίες γλιστρούν στον βυθό της θάλασσας, αναζητώντας κοραλλιογενείς πολύποδες -τα μικροσκοπικά ζώα που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του υφάλου.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 2ο: «Oι μάγοι του υφάλου»

(Magicians of the Reef)

Η τέχνη της μεταμόρφωσης είναι μία από τις εξυπνότερες στρατηγικές επιβίωσης του ζωικού βασιλείου. Το καμουφλάζ για επίθεση ή άμυνα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του «τρώω ή με τρώνε».

Στον υποθαλάσσιο κόσμο, στις Θάλασσες της Αραβίας, το κόλπο της εξαφάνισης «τώρα με βλέπετε, τώρα όχι», είναι απλώς μία από τις μεταμορφώσεις-κρυφά χαρτιά της φύσης. Η μίμηση μπορεί να ξεγελάσει άλλους και να τους κάνει να πιστεύουν πως ένα ζώο είναι κάτι που δεν είναι. Η ικανότητα παραγωγής φανταχτερών χρωμάτων, δημιουργίας περίτεχνων σχεδίων, αλλά και αλλαγής της υφής του δέρματος ή του σχήματος του σώματος, από τη μια στιγμή στην άλλη, βοηθάει τα αρσενικά να προσελκύσουν και να εξασφαλίσουν τον άκρως απαραίτητο σύντροφο. Αυτοί είναι οι «Μάγοι του υφάλου».

Στους κοραλλιογενείς υφάλους του Κόλπου του Ομάν, το χταπόδι, το καλαμάρι και η σουπιά είναι «μετρ» των ψευδαισθήσεων. Όλα αυτά τα εντυπωσιακά κεφαλόποδα έχουν τρεις καρδιές, τουλάχιστον οκτώ άκρα, δηλαδή πλοκάμια, και τους μεγαλύτερους εγκεφάλους από οποιοδήποτε άλλο ασπόνδυλο. Ως μάγοι, οι ικανότητές τους βρίσκονται στην τέχνη της μεταμόρφωσης. Χρησιμοποιούν το καμουφλάζ για να εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού, όμως μπορούν, επίσης, ν’ αλλάξουν υφή, χρώμα και σχήμα κάνοντας συναρπαστικές καλλιτεχνικές επιδείξεις.

Στα γυρίσματα, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αναπαραγωγής της σουπιάς Φαραώ, οι κάμερες καταγράφουν με εκπληκτική λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι φανταχτεροί «μάγοι» της θάλασσας προσελκύουν, ζευγαρώνουν και προστατεύουν τους συντρόφους τους. Στη συνέχεια, συναντάμε πλήθος άλλους έξυπνους «θαυματοποιούς», από τους καμουφλαρισμένους ιππόκαμπους μέχρι τους παραπλανητικούς μιμητές χελιών.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 3ο: «Συμπόσιο στο νησί»

(Island Feast)

Γύρω από μια μικρή αλυσίδα νησιών της ακτής του Ομάν, λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα της φύσης!

Λόγω των καλοκαιρινών θερμοκρασιών, αναδύονται θρεπτικά συστατικά από τα βάθη του ωκεανού, συναντούν τον αραβικό ήλιο και προκαλούν μια έκρηξη ζωής. Αυτή την περίοδο αφθονίας, τα ψάρια γεννούν, γεμίζοντας τα νερά με αβγά. Είναι ένας ακαταμάχητος μπουφές για κάθε αρπακτικό. Ο μουσώνας διαρκεί μόνο τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους η θαλάσσια ζωή έχει μεγάλη κινητικότητα με ταξίδια, αναπαραγωγή και κυνήγι θηράματος.

Οι ταξιδιώτες είναι πολλοί κι έρχονται από μακριά, όπως οι κεραμοχελώνες και τα θαλάσσια πουλιά. Ο πιο ξεχωριστός, όμως, επισκέπτης είναι ο φαλαινοκαρχαρίας, το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου!

Την ίδια ώρα, οι κεραμοχελώνες ζευγαρώνουν στον ύφαλο και μόνο οι θηλυκές βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν τα αβγά τους. Την ίδια ασφάλεια αισθάνονται και τα γλαρόνια για να μεγαλώσουν εκεί τα μωρά τους.

Και κάπου πιο βαθιά, γίνεται ένα ακόμα πάρτι στον ύφαλο. Πολύχρωμα κοράλλια περιτριγυρίζονται από τροπικά ψάρια που χαίρονται την εποχική ευδαιμονία. Υπάρχει πολύ φαγητό και φτάνει για όλους!

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 4ο:  «Οι υπερασπιστές του υφάλου»

(Defenders of the Reef)

Είναι καλοκαίρι, στον Κόλπο του Ομάν. Ο καυτός αραβικός ήλιος θερμαίνει τα ρηχά νερά στους 30 βαθμούς Κελσίου, περίπου. Η ζέστη ενισχύει την ανάπτυξη των φυκών σ’ έναν τεράστιο κοραλλιογενή ύφαλο, προσελκύοντας χιλιάδες πεινασμένα φυτοφάγα ψάρια. Είναι το σκηνικό ενός πολέμου επικράτησης μεταξύ ψαριών.

Πολλά απ’ αυτά τα ανταγωνιστικά ψάρια είναι εντυπωσιακά, έχουν φωτεινά χρώματα και έντονα σχέδια. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το ταπεινό ψάρι ντόμινο. Έχει χρώμα ασημογκρί και μία λευκή κηλίδα σε κάθε πλευρά. Με τη μουντή εμφάνισή του, είναι εύκολο να το αγνοήσει κανείς. Όμως, ό,τι του λείπει σε χρώμα και μέγεθος, το αντισταθμίζει με τη στάση του. Θα ορθώσει το ανάστημά του σε οποιονδήποτε μεγάλο «νταή» στον ύφαλο, ακόμη και σ’ έναν σκάρο πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος. Θα χρειαστεί όλη την αυτοπεποίθησή του τις επόμενες εβδομάδες, επειδή βρίσκεται σε αποστολή. Πρόκειται ν’ αναπαραχθεί για πρώτη φορά. Πρέπει να οριοθετήσει τον χώρο του και να δημιουργήσει, εκεί, τη δική του μικρή έκταση με φύκη. Θα είναι τεράστια διαφήμιση για εκείνον, σαν διαφημιστική πινακίδα που λέει στα θηλυκά ψάρια ντόμινο: «Επιλέξιμος εργένης κατοικεί εδώ». Όμως, τα νόστιμα φύκη θα προσελκύσουν διάφορους «κλέφτες». Επομένως, πρέπει να εργαστεί σκληρά για να φυλάξει τον χώρο του, θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο, αν θέλει να πετύχει.

Πολλοί άλλοι κάτοικοι των υφάλων έχουν αναπτύξει διαφορετικούς τρόπους για να παραμείνουν ασφαλείς.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 5ο (τελευταίο): «Η κληρονομιά μιας χελώνας»

(A Turtle’s Legacy)

Η θαλάσσια χελώνα είναι ένα από τα αρχαιότερα ζώα πάνω στη Γη, χρονολογείται, δε, προ των δεινοσαύρων διατηρώντας τη σημερινή μορφή της 100 εκατομμύρια χρόνια και πλέον. Τα μόλις επτά εναπομείναντα είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Αραβική Χερσόνησος είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές-φωλιές της θαλάσσιας χελώνας στον κόσμο και τα τέσσερα από τα επτά είδη της έρχονται εδώ για την αναπαραγωγή τους.

Οι κάμερες καταγράφουν την πορεία της πράσινης θαλασσοχελώνας στις παραλίες του Ομάν.

Η Αραβία αποτελεί τόπο συγκέντρωσης αυτών των πανέμορφων θαλάσσιων πλασμάτων και κάθε χρόνο χιλιάδες συγκεντρώνονται στις παραλίες του Ρας Αλ Τζινζ, για να γεννήσουν τα αβγά τους.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

  AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

  Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
 • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

  Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

  Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
 • TP-Link ER706W-4G

  TP-Link ER706W-4G

  Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
 • Kakusiga KK-12101

  Kakusiga KK-12101

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
 • Ekselans AP 1200 W2

  Ekselans AP 1200 W2

  Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
 • Nedis TVSM6050BK

  Nedis TVSM6050BK

  Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...
 • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτές κεραίας

  Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτές κεραίας

  Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
 • Ελεύθερη επιλογή router

  Ελεύθερη επιλογή router

  Σύμφωνα με τον νόμο του Ελληνικού Κράτους που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 7271 31/12/2022, παρέχεται στους καταναλωτές, από την 1η Οκτωβρίου 2023, η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τερματικό εξοπλισμό (ro...
 • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

  Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

  Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
 • TP-Link ER706W

  TP-Link ER706W

  Το TP-Link ER706W είναι ένα νέο ασύρματο router διπλής ζώνης εταιρικής ποιότητας. Είναι ιδανικό για απομακρυσμένη διαχείριση που απαιτεί υψηλή απόδοση, χάρη στον επαναστατικό συνδυασμό των τελευτα...
 • Bridge Cable KL017

  Bridge Cable KL017

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου Bridge Cable KL017. Πρόκειται για καλώδιο LAN κατηγορίας CAT6, το οποίο είναι τύπου S/FTP. Διαθέτει τη μέγιστη δυνατή θωράκιση...
 • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

  Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα Single LNB AN7123, Twin LNB AN7126 και Quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
 • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

  Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

  TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

  Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...