Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Στο ερευνητικό έργο 5G-PHOS συνέβαλε η COSMOTE, για την ανάπτυξη υβριδικού 5G δικτύου Fiber-Wireless (FiWi)
Στην υλοποίηση ενός υβριδικού 5G δικτύου που συνδυάζει οπτικές και ασύρματες τεχνολογίες (Fiber-Wireless) και είναι κατάλληλο για πυκνοδομημένες περιοχές, συνέβαλε η COSMOTE, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου 5G-PHOS.
– Για πρώτη φορά ζωντανή επίδειξη του υβριδικού δικτύου, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
Στην υλοποίηση ενός υβριδικού 5G δικτύου που συνδυάζει οπτικές και ασύρματες τεχνολογίες (Fiber-Wireless) και είναι κατάλληλο για πυκνοδομημένες περιοχές, συνέβαλε η COSMOTE, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου 5G-PHOS.
Το υβριδικό δίκτυο 5G-PHOS συνιστά παγκόσμια καινοτομία στις κινητές επικοινωνίες, καθώς συνδυάζει τη σταθερότητα και τις υψηλές ταχύτητες των οπτικών ινών με την ευελιξία εγκατάστασης των ασύρματων δικτύων. Χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να συνεισφέρει καταλυτικά στην εξέλιξη των δικτύων 5ης γενιάς και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών εφαρμογών και λύσεων 5G, υψηλών απαιτήσεων. Αποτελεί μία λύση υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας, με μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως η απλοποίηση χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εγκατάστασης, η υψηλή ενεργειακή απόδοση και η χρήση ενός πρωτοποριακού συστήματος διαχείρισης δικτυακών πόρων που αντιδρά στις αυξομειώσεις της κίνησης με τη βοήθεια έξυπνων αλγορίθμων. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν τη λύση ιδανική για πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, hotspots, γήπεδα, και χώρους με περιορισμούς, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι.
Η COSMOTE είχε ρόλο τεχνικού συντονιστή του έργου και συνέβαλε σημαντικά με υψηλή τεχνογνωσία και παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, στη δοκιμή και αξιολόγηση της λύσης, ενώ παράλληλα προώθησε με τις δράσεις της τους στόχους και τις καινοτομίες του έργου, στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό.
Πρώτη ζωντανή επίδειξη του υβριδικού δικτύου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
Οι δυνατότητες του υβριδικού δικτύου Fiber-Wireless (FiWi) παρουσιάστηκαν ζωντανά για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια του τελικού demo της λύσης 5G-PHOS που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, παρουσία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο της επίδειξης σε πληθώρα υπηρεσιών: φωνής (VoLTE), δεδομένων (zero-latency MobileTV/4K-video, ΗD Movie, AR/VR Remote Assistance, AR/VR Gaming, AR/VR 12K 360 videos και IoT εφαρμογές, όπως η μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας, περιβαλλοντικές μετρήσεις, αυτοματισμοί, κ.ά., επιβεβαιώθηκε ότι η ενσωμάτωση της λύσης 5G-PHOS σε πραγματικό δίκτυο κινητών τηλεπικοινωνιών, ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις όλων των υπηρεσιών, χωρίς να επηρεάζεται η υψηλή ποιότητα εμπειρίας του χρήστη.
Το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017 και έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Horizon 2020 5G-PPP της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο έργο συμμετείχαν 16 εταίροι (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Orange, Telecom Italia, COSMOTE, Fraunhofer, Eindhoven University of Technology, MELLANOX, IMEC, SIKLU, LIONIX International, Incelligent, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Ε.Μ.Π, IQUADRAT, ERICSSON, ΠΑΟΚ, III-V lab) από 8 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία).
Ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στην έρευνα και την καινοτομία
Με την ενεργό συμβολή του σε 31 συνολικά ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα για το 5G μέχρι σήμερα, ο Όμιλος ΟΤΕ εμπλουτίζει την τεχνογνωσία του και συμμετέχει στη διαμόρφωση και αξιολόγηση τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.
Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις και αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Μόνο το 2021, ο Όμιλος συμμετέχει σε 37 πρωτοποριακά ερευνητικά επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 90 ερευνητικά έργα. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΟΤΕ αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, ο Όμιλος ΟΤΕ φτιάχνει έναν κόσμο καλύτερο για όλους.