DIABASTE DWREAN DIG 172
techmail
SECURITY REPORT 135
now 33 2022
satpraxis 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6 Μαρτίου 2020 12:47

To ΑΠΘ εκτοξεύεται στο Διάστημα!

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F04%252F2ecd9cd16accee7f989038282fe2c69c XL

Με τη σφραγίδα πλέον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency –ESA), το ΑΠΘ γίνεται το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που θα αναπτύξει τον δικό του νανοδορυφόρο σε τροχιά 400 χιλιομέτρων πάνω από τη γη στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly your Satellite!».  

Με τη σφραγίδα πλέον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) γίνεται το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που θα αναπτύξει τον δικό του νανοδορυφόρο σε τροχιά 400 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη στο πλαίσιο του προγράμματος “Fly your Satellite!”.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος “Fly your Satellite!” του ESA, στο οποίο συμμετείχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη φοιτητική ομάδα Διαστημικής και Αεροναυπηγικής Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, την Τετάρτη, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Η τεχνική πρόταση που κατατέθηκε από την A.S.A.T. εκ μέρους του ΑΠΘ στο πλαίσιο του project “AcubeSAT” τον Οκτώβριο του 2019 επιλέχθηκε στην τρίτη φάση του προγράμματος “Fly your Satellite!” και ο νανοδορυφόρος τύπου “CubeSAT” του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αναμένεται να εκτοξευτεί στο διάστημα στα τέλη του 2022! Η αξιολόγηση και η επιλογή έγινε από ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Οι άλλες δύο ομάδες που επιλέχθηκαν είναι η SOURCE από το University of Stuttgart (Germany) και η UCAnFly από το University of Cadiz (Spain).

Ο νανοδορυφόρος που σχεδιάζει και θα κατασκευάσει η A.S.A.T. φέρει την ονομασία “AcubeSAT”. Σκοπός του είναι η πραγματοποίηση ενός πειράματος βιολογικής φύσεως, το οποίο θα μελετά την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε κύτταρα παραπλήσια με αυτά του ανθρώπινου οργανισμού, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιοφαρμάκων και βιοκαυσίμων. Επιστημονικά υπεύθυνος της A.S.A.T. είναι ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Κυριάκος Υάκινθος και υπεύθυνος της ομάδας του έργου “AcubeSAT” ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Άλκης Χατζόπουλος.

«Πιστέψτε στο όραμά σας και εμείς είμαστε εδώ, δίπλα σας», δήλωσε ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, απευθυνόμενος στα μέλη της φοιτητικής ομάδας. «Η διάκρισή σας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το Αριστοτέλειο είναι το δυνατότερο brand name μεταξύ των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Είμαστε ευτυχείς για το άριστο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουμε και υπερήφανοι για όλα τα νέα παιδιά που αποτελούν το αύριο και μας δείχνουν τον δρόμο. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μπορούμε και στην Ελλάδα ακόμη και αύριο να έχουμε τις ίδιες δυνατότητες που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Το πιστεύουμε και το κάνουμε πράξη», υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη συνολική δραστηριότητα του ΑΠΘ στον τομέα της Αεροδιαστημικής: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΠΘ έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα του Διαστήματος. Συμμετέχει στη διαστημική αποστολή “Hera”, που αποτελεί την πρώτη αποστολή “πλανητικής άμυνας” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στην επιστημονική Ομάδα Διερεύνησης της οποίας συμμετέχουν ο Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης, και η ερευνητική ομάδα του Σπουδαστηρίου Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Επίσης, για πρώτη φορά ελληνική ομάδα, ομάδα του Πανεπιστημίου μας, υπό τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας, Θεόδωρο Καραπάντσιο, χειρίστηκε σε πραγματικό χρόνο την εκτέλεση πειράματος στο διάστημα. Πρόκειται για πείραμα βρασμού, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με εκτόξευση της πειραματικής συσκευής από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ο χειρισμός και ο έλεγχος γίνονταν από το Απομακρυσμένο Κέντρο Τηλεμετρίας (Remote Telemetry Station) στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, στο εργαστήριο του κ. Καραπάντσιου. Σε αυτή τη δραστηριότητα προστίθεται η πολυπληθής φοιτητική ομάδα A.S.A.T.».

Για το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά των παιδιών αλλά και τη δυναμική που αναπτύσσει πλέον το ΑΠΘ στον τομέα της Αεροδιαστημικής έκανε λόγο ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, αν. καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης. «Η ομάδα Διαστημικής και Αεροναυπηγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι πλέον πολύ κοντά στο να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Περιμέναμε αυτή τη μέρα με μεγάλη σιγουριά και νιώθουμε υπερήφανοι για αυτό που κατάφεραν τα παιδιά μας. Πιστέψαμε στις ικανότητες, το ταλέντο και τη δουλειά τους, κι όλο αυτό το διάστημα ήμασταν δίπλα τους. Το ΑΠΘ σημειώνει τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της Αεροδιαστημικής. Η επιτυχία της A.S.A.T. έρχεται να την επισφραγίσει και να την εξελίξει. Συγχαίρουμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας που δημιουργούν, αγωνίζονται, συναγωνίζονται,  κερδίζουν, αποδεικνύοντας διεθνώς τι μπορεί να καταφέρει το  Πανεπιστήμιό μας στην Αεροδιαστημική. Η Ελληνική Διαστημική Βιομηχανία αναπτύσσεται συνεχώς και το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι εδώ για να συνδράμει με τους ανθρώπους του, με τις ιδέες τους.  Οι νέοι άνθρωποι στο ΑΠΘ θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα στον χώρο της Αεροδιαστημικής. Το δικό μας στοίχημα ως Πρυτανικών Αρχών είναι να τους δώσουμε τα κίνητρα να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν και να πάμε τη χώρα όλοι μαζί ψηλότερα».

Η σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, ανέγνωσε το μήνυμα του ΓΓΤΤ, Αντώνη Τζωρτζακάκη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το Διάστημα και οι εφαρμογές του βρίσκονται σήμερα σχεδόν σε κάθε κοινωνική, οικονομική και προσωπική μας δραστηριότητα. Σκοπός μας είναι τα νέα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στη σχεδίαση και την υλοποίηση των ιδεών τους ισχυροποιώντας μελλοντικά την εθνική μας βιομηχανία στον χώρο του Διαστήματος».

Στην τοποθέτησή της η κ. Γιαννόπαπα τόνισε: «Μία μέρα χωρίς το διάστημα, χωρίς τους δορυφόρους η ζωή μας θα ήταν διαφορετική. Το διάστημα σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είμαι περήφανη για την A.S.A.T. και για έναν ακόμα λόγο, επειδή είμαι Ελληνίδα».

«Όποιος έχει πάθος για το όραμά του πετυχαίνει τον στόχο του. Τα παιδιά μάς έκαναν περήφανους με αυτήν την επιτυχία. Έχουν εργαστεί ήδη δύο χρόνια και έχουν μπροστά τους αλλά τρία χρόνια δουλειάς, για να πετύχουν αυτόν τον στόχο, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο project», δήλωσε ο υπεύθυνος της ομάδας του έργου AcubeSAT, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Άλκης Χατζόπουλος.

«Είναι μεγάλη στιγμή για εμάς και το Πανεπιστήμιο το ότι έχουμε επιλεγεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς για το περίπλοκο αυτό εγχείρημα.  Δίνουμε υπόσχεση ότι η προσπάθειά μας θα αποτελέσει “σπίθα’” για να δραστηριοποιηθούν περισσότερα άτομα σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο μέχρι πρότινος project manager της A.S.A.T., φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γιάννης Κοτσακιαχίδης.

Λίγα λόγια για την A.S.A.T.

H Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) ιδρύθηκε το 2015 από 5 φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 70 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Χημικών Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Ιατρικής και Βιολογίας. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Εργάζεται σε τρία ερευνητικά projects: το “Aeronautics”, που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) ικανών να εκτελέσουν συγκεκριμένες αποστολές, το “Rocketry”, το οποίο ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή πυραύλων υψηλής ισχύος και τον νανοδορυφόρο “AcubeSAT”.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και τα projects της θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο https://asat.gr


Πηγή: Δελτίο τύπου ΑΠΘ

Κώστας Παπαζαχαρίου (6/3/2020

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • ANGA PS-100 / PS-500 / PS-300

  ANGA PS-100 / PS-500 / PS-300

  Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει τη νέα παραλαβή εσωτερικών κεραιών ANGA για λήψη ψηφιακών τηλεοπτικών σημάτων, η οποία περιλαμβάνει τα εξής μοντέλα: PS-100: Εσωτερική κεραία δωματίου γι...
 • NEDIS VTRA3460GY

  NEDIS VTRA3460GY

  Ασύρματη HDTV λύση για να απολαμβάνετε ποιότητα εικόνας και ήχου HDTV χωρίς να χρειάζονται καλώδια. Η ασύρματη επέκταση της Nedis προσφέρει ασύρματη μετάδοση του HDMI σήματος από τις συνδεδεμένες ...
 • Superior 23-55 Motion Extra Slim

  Superior 23-55 Motion Extra Slim

  Η επιτοίχια βάση 23-55 Motion Extra Slim της Superior είναι κατάλληλη για όλες τις τηλεοράσεις 23"-55" με max Vesa 400x400 και με μέγιστο βάρος 30 κιλών. Διαθέτει οριζόντια περιστροφή (+/-90°) και...
 • TP-Link TL-SG2016P

  TP-Link TL-SG2016P

  Το TL-SG2016P είναι ένα νέο έξυπνο Switch JetStream 16x θυρών με 8x θύρες PoE+, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την TP-Link ειδικά για επαγγελματική χρήση. Εξοπλισμένο με οκτώ συμβατές θύρες PoE+ 802...
 • RiotPWR 1950X Cloud

  RiotPWR 1950X Cloud

  Μετατρέψτε τώρα το iPhone σας ή το iPad σας σε μία κονσόλα παιχνιδιών, χάρη στο νέο χειριστήριο παιχνιδιών RP1950X Cloud της RiotPWR™ Edition iOS! Μπορείτε πλέον να παίξετε σχεδόν οποιοδήποτε παιχ...
 • PROMAX ATLAS NG

  PROMAX ATLAS NG

  Το ATLAS NG είναι ένας πολλαπλών χρήσεων αναλυτής TV επόμενης γενιάς ATSC 3.0 και DVB που υποστηρίζει 5G και καλύπτει τις πιο αυστηρές απαιτήσεις για επαγγελματίες εκπομπής. Είναι ένας αναλυτής φά...
 • DEEPCOOL SC700 HUB

  DEEPCOOL SC700 HUB

  Το hub σύνδεσης A-RGB 12x θυρών DeepCool SC700, μπορεί να τροφοδοτήσει ταυτόχρονα πολλά A-RGB 5V αξεσουάρ hardware, ενώ καταλαμβάνει μόνο μία θέση 3pin στη μητρική πλακέτα. Η περιλαμβανόμενη σύνδε...
 • TP-LINK EAP613

  TP-LINK EAP613

  Εύκολη αναβάθμιση σε Business δίκτυο Wi-Fi 6, με το νέο EAP613 της TP-Link! Πρόκειται για ένα  AX1800 access point οροφής με Wi-Fi 6 υψηλής απόδοσης, που επιτρέπει σε περισσότερες συνδεδεμένες συσ...
 • DEEPCOOL LS520

  DEEPCOOL LS520

  Το νέο ολοκληρωμένο σύστημα υδρόψυξης LS520 είναι εδώ και είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει και τους πιο απαιτητικούς χρήστες! Η LS520 αναβαθμίζει την αξιοπιστία της, υιοθετώντας την τεχνολογία "Anti-l...
 • FRITZ!OS 7.50

  FRITZ!OS 7.50

  Το FRITZ!OS 7.50 φέρνει πάνω από 150 νέες λειτουργίες και βελτιώσεις, κάνοντας το ψηφιακό σπίτι πιο γρήγορο και πιο έξυπνο. Με τη νέα έκδοση του ευφυούς αυτού λογισμικού και οι δύο ζώνες συχνοτήτω...
 • IKUSI ONE+ & ONE+ SAT

  IKUSI ONE+ & ONE+ SAT

  Τα μοντέλα προγραμματιζόμενων multiband ενισχυτών ONE+ και ONE+ SAT της IKUSI, παρέχουν πλειάδα δυνατοτήτων στη ρύθμιση, επεξεργασία και διανομή επίγειων καναλιών, αλλά και δορυφορικών σημάτων IF....
 • Τα νέα της Mistral : Οι κεραίες αδιάβροχου διπόλου

  Τα νέα της Mistral : Οι κεραίες αδιάβροχου διπόλου

  Έχει ήδη αρχίσει η τροποποίηση των κεραιών στις νέες και περιορισμένες συχνότητες, δηλαδή από 470 έως 700 MHz. O περιορισμός του εύρους συχνοτήτων δίνει περισσότερη απολαβή σε αυτές τις κεραίες, σ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιανουάριος 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιανουάριος 2023

  Το νέο τεύχος Φεβρουαρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Οι υβριδ...
 • Οι υβριδικές πλατφόρμες των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών

  Οι υβριδικές πλατφόρμες των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών

  Ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, έστω και με βήματα σημειωτόν, η τηλεόραση στη χώρα μας έχει μπει πια για τα καλά στην ψηφιακή εποχή του HbbTV. Πλέον, το κάθε τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικ...
 • Η τάση της συνδρομητικής τηλεόρασης

  Η τάση της συνδρομητικής τηλεόρασης

  Δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία για τη σαφέστατη μεταστροφή των καταναλωτών ως προς τον τρόπο πρόσβασής τους στη συνδρομητική τηλεόραση. Αυτό προκύπτει από τα νούμερα που δημοσίευσε πρόσφα...
 • Η ιστορία και το μέλλον της τηλεόρασης στην Ελλάδα

  Η ιστορία και το μέλλον της τηλεόρασης στην Ελλάδα

  Η τεχνολογία στα ηλεκτρονικά εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία 70 χρόνια και συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Στον τομέα της τηλεόρασης έχουμε μια επιταχυνόμενη εξέλιξη, η οποία ...
 • SatLink ST-6501

  SatLink ST-6501

  Η SatLink διευρύνει την οικογένεια των ψηφιακών συσκευών της για τη διανομή τηλεοπτικού σήματος, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για το ST-6501, έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγ...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design