Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
To ελληνικό project SatNOGS κέρδισε το 1ο βραβείο του Hackaday

Featured | Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου το Hackaday.com ανακοίνωσε ότι το SatNOGS είναι ο μεγάλος νικητής του διεθνούς διαγωνισμού “The Hackaday Prize”. Στο διαγωνισμό “The Hackaday Prize” συμμετείχαν πάνω από οχτακόσιες ομάδες με στόχο την δημιουργία διασυνδεδεμένων συσκευών ανοιχτής σχεδίασης…
Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου το Hackaday.com ανακοίνωσε ότι το SatNOGS είναι ο μεγάλος νικητής του διεθνούς διαγωνισμού “The Hackaday Prize”.
Στο διαγωνισμό “The Hackaday Prize” συμμετείχαν πάνω από οχτακόσιες ομάδες με στόχο την δημιουργία διασυνδεδεμένων συσκευών ανοιχτής σχεδίασης. Η τελική επιλογή των νικητών του διαγωνισμού έγινε από εννέα κριτές με σημαντική εμπειρία στην δημιουργία ηλεκτρονικών συσκευών.
Η ανάπτυξη του SatNOGS άρχισε στις 12 Απριλίου του 2014 στο hackerspace.gr, στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού της NASA, Space Apps Challenge.
To SatNOGS είναι ένας επίγειος σταθμός δορυφορικών τηλεπικοινωνιών ανοιχτού κώδικα, με αρθρωτή σχεδίαση και υλοποιημένος με προσιτά και άμεσα διαθέσιμα υλικά. Η βασική του σχεδίαση αποτελείται από κεραίες Yagi υψηλού κέρδους, tracking μοτέρ για την κίνηση του κεραιοσυστήματος, ένα φτηνό δέκτη RTL-SDR (USB) και έναν υπολογιστή μίας πλακέτας, όπως το Beaglebone Black ή το TP-Link TL-WR703N, που τρέχουν λειτουργικό Debian (Linux) ή OpenWRT. Με τη βοήθεια του ευέλικτου προγράμματος ανοικτού λογισμικού GNU Radio και άλλων προγραμμάτων, μπορεί να παρακολουθεί αυτόματα, να λαμβάνει και να καταγράφει δορυφόρους που περνούν πάνω από την περιοχή που είναι τοποθετημένο. Το ανοικτό λογισμικό αυτοματοποιεί τις παρατηρήσεις και τις καταγράφει σε μία online βάση δεδομένων.
Η δικτυακή αρχιτεκτονική του, εξασφαλίζει τον απομακρυσμένο έλεγχο του SatNOGS, την επαναχρησιμοποίηση του σχεδίου του και επιτρέπει την κάλυψη όλων των πιθανών δορυφορικών τηλεπικοινωνιακών αναγκών.
Στόχος του SatNOGS είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου επίγειων δορυφορικών σταθμών χαμηλού κόστους, που θα είναι σε θέση να διαμοιραστούν παρατηρήσεις δορυφόρων και να δημοσιεύουν τις καταγραφές με συνδυαστικό τρόπο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την δραματική αύξηση της επικοινωνιακής κάλυψης των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς και ταυτόχρονα την αύξηση της απόδοσης των τηλεπικοινωνιακών τους δυνατοτήτων μέσω της χρήσης κοινών υποδομών.
Η κύρια ομάδα ανάπτυξης του SatNOGS αποτελείται από 10 άτομα, πέραν όμως αυτών ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης του βασίζεται σε μια παγκόσμια κοινότητα που συμμετέχει στην ανάπτυξη αλλά και στην δημιουργία επίγειων σταθμών του SatNOGS εξετάζοντας εναλλακτικά υλικά και συμμετέχοντας στην ανάπτυξη λογισμικού.
http://hackaday.io/project/1340-satnogs-global-network-of-ground-stations
http://hackaday.com/2014/11/13/satnogs-wins-the-2014-hackaday-prize/