Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το James Webb επιβεβαιώνει ότι το Σύμπαν διαστέλλεται με επιτάχυνση
Μια νέα μελέτη δεδομένων τα οποία έχει συλλέξει το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η ανθρωπότητα, το James Webb, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα αντίστοιχης μελέτης δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble για τον ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος που δείχνουν ότι ο ρυθμός διαστολής του Σύμπαντος είναι ταχύτερος κατά περίπου 8% από ό, τι θα αναμενόταν με βάση όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τις αρχικές συνθήκες στο Σύμπαν και την μετέπειτα εξέλιξη του.
Οι παρατηρήσεις από το James Webb αποκλείουν την πιθανότητα τα αποτελέσματα της μελέτης που βασίστηκε στα δεδομένα του Hubble να ήταν κατά κάποιο τρόπο ελαττωματικά εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας σε ένα όργανο του Hubble.
«Η νέα μελέτη βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων που έχει καταγράψει το James Webb στα δύο χρόνια λειτουργίας του και επιβεβαιώνει το αινιγματικό εύρημα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble με το οποίο παλεύουμε εδώ και μια δεκαετία. Το Σύμπαν διαστέλλεται πιο γρήγορα από ό, τι μπορούν να εξηγήσουν οι καλύτερες θεωρίες μας» αναφέρει ο Άνταμ Ρις του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal».
«Ναι, φαίνεται ότι κάτι λείπει από την κατανόησή μας για το Σύμπαν», πρόσθεσε ο Ρις που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Φυσικής το 2011 για την συμμετοχή του στην ανακάλυψη της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος. «Η κατανόησή μας για το Σύμπαν περιέχει πολλή άγνοια για δύο στοιχεία, τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια που αποτελούν το 96% του Σύμπαντος επομένως δεν πρόκειται για άνευ σημασίας παράγοντες. Τα αποτελέσματα του Webb υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης των μοντέλων μας για το Σύμπαν αν και είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτή τη στιγμή» λέει ο Σιγιάνγκ Λι, διδακτορικός φοιτητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η σκοτεινή ενέργεια που πιστεύεται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 69% του Σύμπαντος είναι μια υποθετική μορφή ενέργειας που διαπερνά τεράστιες περιοχές του Διαστήματος εξουδετερώνει τη βαρύτητα και οδηγεί την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος.