Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
To Perseverance της NASA δημιουργεί οξυγόνο στον Άρη
Ακόμα μία διαστημική πρωτιά φέρνει το Perseverance της NASA ως δώρο στην ανθρωπότητα από την επιφάνεια του Άρη. Το ορόσημο της μετατροπής διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο σε έναν άλλο πλανήτη μόλις κατακτήθηκε. Αυτή η διαστημική αποστολή δεν θα σταματήσει να μας εντυπωσιάζει. Η NASA επιβεβαίωσε ότι το Perseverance, το εξάτροχο rover…
Ακόμα μία διαστημική πρωτιά φέρνει το Perseverance της NASA ως δώρο στην ανθρωπότητα από την επιφάνεια του Άρη. Το ορόσημο της μετατροπής διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο σε έναν άλλο πλανήτη μόλις κατακτήθηκε.
Αυτή η διαστημική αποστολή δεν θα σταματήσει να μας εντυπωσιάζει. Η NASA επιβεβαίωσε ότι το Perseverance, το εξάτροχο rover – διαστημικό εργαστήριο που έχει στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη κατάφερε να μετατρέψει διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο με το όργανο MOXIE (Mars OXygen In-situ Experiment). Το εργαλείο MOXIE είναι μεγέθους μίας μπαταρίας αυτοκινήτου και αποτελεί ένα μικρό επιστημονικό εργαστήριο μέσα στο rover.
Στην πρώτη του, ιστορική λειτουργία, το MOXIE κατάφερε να παράξει 5 γραμμάρια οξυγόνου από το άφθονο διοξείδιο του άνθρακα στον Άρη. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε 10 λεπτά χρόνο αναπνοής για έναν άνθρωπο, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει πάρα πολύ τις μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στον Άρη.
Μία άλλη, πολύ σημαντική παράμετρος της δυνατότητας παραγωγής οξυγόνου στον Άρη σχετίζεται με τη χρήση του οξυγόνου ως καύσιμο για πυραύλους που θα μπορούσαν να εκτοξευτούν από την επιφάνειά του πίσω προς τη Γη ή προς άλλους πλανήτες. Το MOXIE έχει κατασκευαστεί στο ΜΙΤ και έχει ειδική επικάλυψη που του επιτρέπει να λειτουργεί άνετα ακόμα και σε θερμοκρασία 800 βαθμών Κελσίου.
Πηγή: techblog.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 23/4/2021)