Το Uber Eats έρχεται στην Ελλάδα μέσα στη χρονιά
Η Uber θα λανσάρει εντός του 2026 την υπηρεσία διανομής της Uber Eats στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εξάπλωσης σε επτά νέες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να προσθέσει περίπου $1 δισ. σε ακαθάριστες κρατήσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η κίνηση έρχεται καθώς εντείνεται η μάχη των τεχνολογικών ομίλων για την αγορά διανομής φαγητού αξίας πολλών δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι νέες αγορές περιλαμβάνουν την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, με εκκίνηση το 2026, ενώ η επέκταση καλύπτει επίσης την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη χώρα μας. Με την είσοδο στην Ελλάδα, η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή της παρουσία και να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που αναπτύσσει στη γηραιά ήπειρο.
Η Susan Anderson, επικεφαλής του τομέα διανομών της Uber, ανέφερε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να «ταρακουνηθεί» η αγορά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ίδια, η Uber μπαίνει σε επτά αγορές όπου οι υφιστάμενοι παίκτες έχουν αισθανθεί άνετα, με στόχο να ανεβάσει τον πήχη και να προσφέρει καλύτερη αξία σε όλη την κατηγορία.
Η διεύρυνση στην ήπειρο φέρνει την Uber αντιμέτωπη με τη Wolt σε αρκετές από τις βασικές αγορές της τελευταίας. Παράλληλα, το τοπίο της ευρωπαϊκής διανομής φαγητού βρίσκεται σε φάση συγκέντρωσης: η Prosus, ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Naspers, συμφώνησε πέρυσι σε εξαγορά ύψους €4,1 δισ. για να αποσύρει από το χρηματιστήριο τη Just Eat Takeaway, ενώ η DoorDash απέκτησε τη Deliveroo αντί £2,9 δισ. Η DoorDash δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών παγκόσμιας κλάσης σε πελάτες και συνεργάτες.
Σε παράλληλη κίνηση ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της, η Uber ανακοίνωσε σχέδια για την εξαγορά της δραστηριότητας διανομής φαγητού της Getir στην Τουρκία. Η Anderson σημείωσε ότι η συμφωνία θα συμπληρώσει τη λειτουργία της Trendyol Go στη χώρα, διασφαλίζοντας τη ζήτηση που έχουν συνηθίσει τα εστιατόρια και επιτρέποντας ενοποίηση με την παγκόσμια τεχνολογία της εταιρείας.
Η παρουσία της Uber στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το μερίδιο αγοράς ανέβηκε από 28% τον Ιανουάριο του 2022 σε 38% τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ στη Γερμανία από 10% σε 26% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τη YipitData. Η Anderson αποδίδει την άνοδο στην ικανότητα διασταυρούμενων πωλήσεων προς τους χρήστες της υπηρεσίας μετακίνησης της Uber και στην ώθηση από το πρόγραμμα συνδρομής Uber One.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της εταιρείας έχει δεχθεί πιέσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την εξάπλωση των αυτόνομων ταξί από ανταγωνιστές. Η Uber ελπίζει να λανσάρει εντός του 2026 αυτόνομα οχήματα για ride-hailing στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδιάζει να αυτοματοποιήσει και τη διανομή με drones και ρομπότ. Σύμφωνα με την Anderson, στις ΗΠΑ η εταιρεία ήδη βλέπει εξοικονόμηση κόστους από αυτές τις εφαρμογές.
Η αγορά υπηρεσιών διανομής φαγητού στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με πρωταγωνιστές εφαρμογές όπως efood, Wolt και Box. Το efood, ηγέτης με πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες, κυριαρχεί στις μεγάλες πόλεις, προσφέροντας γρήγορες παραδόσεις και προωθήσεις. Η Wolt, φινλανδικής προέλευσης, εστιάζει σε premium εμπειρία και επεκτείνεται σε μικρότερες περιοχές, ενώ το Box αποτελεί τη σχετική πρόταση του ΟΤΕ με συνέργιες με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Ομίλου.
Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 20/2/2026)




