Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Tο βραβευμένο στο Sundance 2012 «Chasing Ice», στο National Geographic Channel
Ακολουθήστε μια μοναδική αποστολή εξερεύνησης, με στόχο την καταγραφή της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής
Παρακολουθήστε την ελληνική πρεμιέρα του «Chasing Ice» την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 18:00 στο National Geographic ChannelΤο «CHASING ICE» ακολουθεί έναν ατρόμητο φωτογράφο σε μια αναζήτηση στις 5 ηπείρους και την προσπάθειά του να απεικονίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας εκατοντάδες εικόνες παγετώνων, που κόβουν την ανάσα.
«Υπήρχε η αίσθηση πως ο παγετώνας έφτανε στο τέλος του…. Ήταν πολύ υποβλητικό, πολύ συναισθηματικό, πολύ έντονο… Δεν πίστευα ποτέ πως θα μπορούσα να δω κάτι τόσο μεγάλο, να εξαφανίζεται τόσο γρήγορα.»
– James Balog –
Εκθαμβωτικοί, με φοβερή αρχιτεκτονική, αποτέλεσμα μιας ιδιόμορφης γλυπτικής. Οι παγετώνες του κόσμου αποτελούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σε όγκο και διάρκεια σκηνικά της φύσης – τεράστιοι σε μέγεθος και μεγαλοπρεπείς. Αποτελούν επίσης ένα αδιάψευστο μάρτυρα της κλιματικής αλλαγής. Ο διεθνώς καταξιωμένος φωτογράφος James Balog κατάφερε να συλλέξει εκατοντάδες εικόνες παγετώνων, φωτογραφική απόδειξη της αλλαγής, αντιληπτή με γυμνό μάτι.
Το «CHASING ICE», αποτελεί τη νικήτρια ταινία στην κατηγορία «Καλύτερης Κινηματογράφησης» (Excellence in Cinematography Award) στο φεστιβάλ Sundance του 2012. Η ταινία αποτελεί την απόπειρα του Balog να καταγράψει τις αλλαγές του φυσικού κόσμου, σε μια έρευνα που κράτησε 3 χρόνια. Τοποθετώντας 25 κάμερες time-lapse στην Ισλανδία, την Αλάσκα και τη Μοντάνα, ο φακός του Balog αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την ένταση που υπάρχει μεταξύ της τρομακτικής ορμής των παγετώνων και της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκονται καθώς αρχίζουν να γκρεμίζονται κομμάτι-κομμάτι μέσα στον ωκεανό. Συμπυκνώνοντας 3 χρόνια έρευνας σε 75 λεπτά, η ταινία προσφέρει μια μοναδική ματιά – και ένα εξαιρετικό οπτικό θέαμα – στην ταχύτητα με την οποία τεράστια κομμάτια πάγου πέφτουν με ορμή στον ωκεανό.
Η βραβευμένη ταινία «CHASING ICE» κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 18:00, αποκλειστικά στο National Geographic Channel, στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος EXPLORER TOP 125 για τον εορτασμό των 125 ετών του National Geographic Society.
Το National Geographic Channel προβάλλεται στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω Nova.
Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Jeff Orlowski ενώ η παραγωγή ανήκει στην Paula DuPre’ Pesmen (παραγωγό του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ The Cove) και τον Jerry Aronson (The Life and Times of Allen Ginsberg). Το τραγούδι που ντύνει μουσικά την ταινία ονομάζεται «Before My Time», είναι γραμμένο από τον J. Ralph και το ερμηνεύει η γνωστή ηθοποιός Scarlett Johansson μαζί με τον Joshua Bell, ενώ προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού στην τελετή απονομής των βραβείων του 2013.
Ο Balog και η ομάδα του, Extreme Ice Survey (EIS), ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο σχέδιο αποσκοπώντας στην καταγραφή πρωτότυπων γεωλογικών αλλαγών με εκπληκτικά αποτελέσματα. Οι κάμερες που χρησιμοποίησε αποτυπώνουν έναν παγετώνα που τα τελευταία 10 χρόνια έχει υποχωρήσει πολύ περισσότερο, από όσο τα προηγούμενα 100! Σε μια εκπληκτική σκηνή του CHASING ICE, η ομάδα του Balog καταγράφει την πτώση ενός γιγάντιου παγωμένου κομματιού, στο μέγεθος του Μανχάταν, καθώς αυτό πέφτει με δύναμη στη θάλασσα – στη μεγαλύτερη σκηνή πτώσης που έχει καταγραφεί ποτέ.
Όπως περιγράφει ο Adam Lewinter, μέλος της EIS, «Ο μοναδικός τρόπος για να κατανοήσει κανείς για τι μέγεθος μιλάμε, είναι να φανταστεί το μέγεθος του Μανχάταν. Ξαφνικά, είναι σαν όλα τα κτίρια της περιοχής να γκρεμίζονται και να πέφτουν. Είναι σαν να διαλύεται μπροστά στα μάτια σου.»
Ο James Balog, το νεανικό θράσος του οποίου τον οδήγησε σε μια μεγάλη φωτογραφική καριέρα, αναγνωρίζει πως η μελέτη των πάγων δεν αποτέλεσε εύκολη υπόθεση. Στήνοντας κάμερες σε μεγάλο μέρος της επιφάνειας της Αρκτικής – χρησιμοποιώντας ελικόπτερα, κανό και έλκηθρα – οι συντελεστές και οι βοηθοί έπρεπε να δείξουν μεγάλη προσοχή καθώς τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα των συσκευών αυτών χρειάζονταν προστασία από τους δυνατούς ανέμους, τις θερμοκρασίες – 40º βαθμών Κελσίου, τις χιονοθύελλες και τις πτώσεις βράχων. Με τη βοήθεια μηχανικών του National Geographic, ο Balog και η ομάδα EIS δημιούργησαν ένα μοναδικό σύστημα time-lapse, που επιτρέπει στις κάμερες να φωτογραφίζουν καρέ-καρέ κάθε ώρα της ημέρας, για τρία χρόνια. Ο Balog εισχωρεί βαθιά στον υπόκοσμο των πάγων – κάνει καταρρίχηση σε απότομες πλαγιές και σε τεράστια παγωμένα φαράγγια, τα οποία έχουν σχηματιστεί από το λιωμένο χιόνι. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας του, έρχεται αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους ενώ οι ακραίες καιρικές συνθήκες καθιστούν το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο. Η θέληση του Balog να γυρίσει αυτό το ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσω των συνεντεύξεων που έδωσαν οι δικοί του άνθρωποι και η οικογένειά του. Το CHASING ICE αποτυπώνει τα συναισθήματά του ιδίου μπροστά στο θέαμα. Ο πόνος μεγαλώνει, η τεχνολογία αποτυγχάνει καθώς οι πάγοι λιώνουν μπροστά στα μάτια του.
Ο Balog, με την παλαιότερη ιδιότητά του ως σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής, αρχικά είχε αναρωτηθεί αν οι άνθρωποι μπορούσαν να αλλάξουν τις βασικές αρχές που διέπουν τη φυσική και τη χημεία αυτού του πλανήτη. Η μελέτη των πάγων δεν του άφησε περιθώρια για άλλες αμφιβολίες. Σε συνάρτηση με την επίδρασή της στους παγετώνες, η κλιματική αλλαγή εντείνει τις συνέπειες των τυφώνων, αφήνοντας περισσότερη ποσότητα νερού κατά μήκος των ακτών και μεταφέροντας μεγαλύτερες ποσότητες νερού προς την ενδοχώρα κατά τη διάρκεια των μεγάλων καταιγίδων.
«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής των κοριτσιών μου, θα κυμαίνεται μεταξύ του μισού και 1 μέτρου, το λιγότερο. Αυτή η τιμή δεν φαίνεται και πολύ ανησυχητική αν μένει κανείς στις περιοχές των Rocky Mountains, αλλά αν ο τόπος κατοικίας βρίσκεται στον κόλπο Chesapeake, παράλληλα με τον κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ ή γύρω από τον ποταμό Γάγγη, τότε τα πράγματα αλλάζουν! Τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά όταν πρόκειται και για τους κατοίκους της Κίνας ή της Ινδονησίας. Ένας αριθμός ανθρώπων κοντά στα 150 εκατομμύρια θα βρεθούν χωρίς στέγη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να ξεριζωθούν και θα πρέπει να αναζητήσουν τις τύχες τους αλλού», εξηγεί ο Balog στην ταινία.
«Μόλις οι κόρες μου, Simone και Emily, με κοιτάξουν στα μάτια μετά από 25-30 χρόνια και με ρωτήσουν τι έκανες μόλις το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη έκανε την εμφάνισή του ενώ γνωρίζατε τις επιπτώσεις που θα ακολουθούσαν, εγώ θέλω να μπορώ να τους πω ότι έκανα όσα ακριβώς ήξερα για να το αποτρέψω.»
Το «CHASING ICE» θα κάνει πρεμιέρα ως μέρος του μοναδικού αφιερώματος EXPLORER TOP 125, το οποίο προβάλλεται μια ημέρα την εβδομάδα καθόλη τη διάρκεια του 2013 με εκπομπές αφιερωμένες στους μεγαλύτερους εξερευνητές και επιστήμονες που κοινοποίησαν στην ανθρωπότητα μερικές από τις πιο συνταρακτικές ανακαλύψεις. Η ταινία αυτή αποτελεί το δεύτερο ντοκιμαντέρ του National Geographic Channel μετά από το «Extreme Ice Survey» του James Balog. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα το 2009 κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης.
Η παραγωγή του «CHASING ICE» ανήκει στην Exposure Production σε συνεργασία με τη Diamond Docs. Για το NGCI, ο κ. Hamish Mykura εκτελεί καθήκοντα Executive Vice President και Head of International Content.
Μην χάσετε την ελληνική πρεμιέρα του μοναδικού αφιερώματος στην κλιματική αλλαγή, «Chasing Ice» από το κανάλι National Geographic την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 18:00.
Μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα σε επανάληψη την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 10:00 και Παρασκευή 19 Απριλίου στις 09:00.