Skip to main content
24 Φεβρουαρίου 2022 12:21

Vodafone: Κυκλική οικονομία για κινητά με ανταλλαγή ή ανακύκλωση παλιών συσκευών

Η Vodafone ανακοινώνει σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την επέκταση της διάρκειας ζωής των κινητών τηλεφώνων και την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης

78d9653486cd93f3822c6121981255b5 XL 746c499a

Η Vodafone ανακοίνωσε σήμερα μια σημαντική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην παράταση της διάρκειας ζωής των νέων κινητών τηλεφώνων και την ενθάρρυνση των πελατών να ανταλλάσσουν ή να ανακυκλώνουν τις παλιές τους συσκευές, βοηθώντας έτσι τον κλάδο της κινητής να κινηθεί προς μια πιο «κυκλική οικονομία»…

 • Σημαντική πρωτοβουλία στη λιανική για την παράταση της διάρκειας ζωής των κινητών τηλεφώνων και τη διασφάλιση της επαναχρησιμοποίησης ή της ανακύκλωσης περισσότερων συσκευών
 • Η Vodafone και η Recommerce ανακοινώνουν τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για την ανταλλαγή συσκευών σε όλη την Ευρώπη

Η Vodafone ανακοίνωσε σήμερα μια σημαντική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην παράταση της διάρκειας ζωής των νέων κινητών τηλεφώνων και την ενθάρρυνση των πελατών να ανταλλάσσουν ή να ανακυκλώνουν τις παλιές τους συσκευές, βοηθώντας έτσι τον κλάδο της κινητής να κινηθεί προς μια πιο «κυκλική οικονομία» που θα ελαχιστοποιεί τη σπατάλη και θα μειώνει περαιτέρω τις εκπομπές άνθρακα.

Με αφετηρία τις ευρωπαϊκές αγορές την Άνοιξη του 2022, θα προσφέρεται στους πελάτες της Vodafone μια ολοκληρωμένη και εύχρηστη σειρά υπηρεσιών, που θα περιλαμβάνει ασφάλιση, υποστήριξη και επισκευή για τις συσκευές τους. Η Vodafone πρόκειται να λανσάρει μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα διευκολύνει τους πελάτες της να καταλήξουν σε επιλογές ανταλλαγής για τα υπάρχοντα τηλέφωνά τους.

Η Vodafone θα ενθαρρύνει επίσης τους πελάτες να επιστρέφουν όσες φορητές συσκευές δεν λειτουργούν πλέον και, όπου είναι δυνατόν, θα διασφαλίζει ότι αυτές ανακυκλώνονται υπεύθυνα ή αναπροσανατολίζονται για κοινωνικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επιπλέον, η Vodafone θα αρχίσει να προσφέρει μια ευρύτερη ποικιλία ανανεωμένων smartphone υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστική λιανική τιμή.

Επιπλέον, η Vodafone και η Recommerce ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για ανταλλαγές χονδρικής και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, δίνοντας τη δυνατότητα στη μεγαλύτερη πελατειακή βάση smartphone της Ευρώπης να επωφεληθεί από υψηλής ποιότητας, μεταχειρισμένες συσκευές λιανικής.

Ο Alex Froment-Curtil, Chief Commercial Officer του Ομίλου Vodafone, δήλωσε σχετικά: «Η Vodafone διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την προώθηση μιας κυκλικής οικονομίας για κινητές συσκευές που μειώνει σημαντικά τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. Πρωτοπορούμε σε μια ολοκληρωμένη, ψηφιακή προσφορά που διευκολύνει τους πελάτες μας να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του υφιστάμενου smartphone τους ή να αγοράσουν και να κατέχουν μια ανανεωμένη συσκευή».

Ο Augustin Becquet, CEO της Recommerce, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που εγκαινιάζουμε τη συνεργασία αυτή μαζί με τη Vodafone, με την οποία αναλαμβάνουμε το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πρόγραμμα διαχείρισης κύκλου ζωής συσκευών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε πεπεισμένοι για τον πραγματικό αντίκτυπο μιας τέτοιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Η διατήρηση ενός κινητού τηλεφώνου για ένα επιπλέον έτος μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο των εκπομπών CO2e στη διάρκεια ζωής του έως και 29%[1]. Η αγορά ενός ανανεωμένου smartphone εξοικονομεί περίπου 50 κιλά CO2e – 20% ή λιγότερο από ένα αντίστοιχο smartphone που κατασκευάστηκε πρόσφατα – και αφαιρεί την ανάγκη εξόρυξης 164 κιλών πρώτων υλών[2]. Περισσότεροι από 50.000 τόνοι CO2e θα μπορούσαν δυνητικά να αποφευχθούν για κάθε εκατομμύριο smartphone που παραλαμβάνει η Vodafone μέσω της ανταλλαγής, τα οποία στη συνέχεια ανανεώνονται και μεταπωλούνται[3].

Η πλειονότητα των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται η Vodafone διαθέτει ήδη υπηρεσίες ανταλλαγής, επαναγοράς συσκευών και επισκευής για να ενθαρρύνονται οι πελάτες να επισκευάζουν ή να επιστρέφουν τις παλιές τους συσκευές. Η δέσμευση της Vodafone σήμερα θα διασφαλίσει ότι όλοι οι πελάτες στην Ευρώπη θα μπορούν να επωφελούνται από μια ολοκληρωμένη, συνεπή ψηφιακή προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ασφάλιση για νέες αγορές τηλεφώνων, παρέχοντας προστασία από τυχαία ζημιά ή βλάβη.
 • Ευέλικτες επιλογές ανταλλαγής μέσω μιας απλής στη χρήση εφαρμογής για καταναλωτές, που δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες να λαμβάνουν γρήγορα πληρωμή για το υπάρχον κινητό τους ή πίστωση για την αγορά ενός νεότερου τηλεφώνου.
 • Γρήγορες υπηρεσίες επισκευής που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής συσκευών που έχουν υποστεί τυχαία ζημιά ή βλάβη.
 • Λιανική πώληση, σε μεγάλη κλίμακα, μιας σειράς από υψηλής ποιότητας ανανεωμένα, μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα δίπλα σε νεότερες διαθέσιμες συσκευές.
 • Ενθάρρυνση των πελατών να παραδίδουν τα παλιά τους κινητά τηλέφωνα για ανακύκλωση ή για κοινωνικούς / φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Vodafone ξεκίνησε την καταναλωτική εκστρατεία “Bring Back Friday” σε πολλές αγορές στο πλαίσιο της Black Friday της 26ης Νοεμβρίου 2021. Αυτό ενθάρρυνε τους πελάτες να ανταλλάσσουν τα παλιά τους τηλέφωνα και να λαμβάνουν πίστωση για νέες συσκευές, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι συσκευές ανακυκλώνονται ή αναπροσανατολίζονται υπεύθυνα.

Εκτός από τις κινητές συσκευές, το πρόγραμμα της Vodafone για την ανανέωση και την επαναχρησιμοποίηση router και TV box set στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα επεκταθεί σε περαιτέρω αγορές, μειώνοντας τις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στο κόστος.

 

Ο Joakim Reiter, Chief External and Corporate Affairs Officer και επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Vodafone για τον πλανήτη, δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια η Vodafone έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξάλειψη του αποτυπώματος άνθρακα, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, την αναμόρφωση των προμηθειών μας για την υποστήριξη της βιωσιμότητας και την προώθηση της αποφυγής εκπομπών άνθρακα για τους πελάτες μας. Ο επόμενος ορίζοντας της στρατηγικής μας για τον πλανήτη επικεντρώνεται πλέον στην οικοδόμηση μιας πιο κυκλικής οικονομίας για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία και μέσω των δικών μας δράσεων και σε συνεργασία με εταίρους που αναπτύσσουν καινοτόμα προγράμματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πρόκληση σχετικά με τα ηλεκτρονικά απόβλητα».

 

[1] Μελέτη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής το 2019, με τίτλο Προσδιορισμός του αντίκτυπου της κυκλικής οικονομίας στον κλάδο των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών.

[2] Σε αυτό διατυπώνεται μια συντηρητική άποψη της διαφοράς μεταξύ των εκπομπών άνθρακα για ένα τυπικό καινούριο smartphone (περίπου 50 κιλά CO2e ή και περισσότερα μόνο για την παραγωγή του), έναντι του αποτυπώματος άνθρακα για ανανέωση, μεταφορά, χρήση και ανακύκλωση ενός τυπικού ανανεωμένου smartphone (10 κιλά CO2e ή λιγότερα). Οι πηγές είναι οι ακόλουθες:

 • Δημοσιευμένες πληροφορίες κατασκευαστή σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που υπολογίζονται με τη χρήση μεθοδολογίας αξιολόγησης κύκλου ζωής. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις εξής συσκευές:
 • Apple iPhone 12 με 64 GB, πλήρους κύκλου ζωής που αναφέρεται ως 68 κιλά CO2e, εκ των οποίων το 83% (56 κιλά) αφορά την παραγωγή.
 • Apple iPhone 13 με 128 GB, πλήρους κύκλου ζωής που αναφέρεται ως 64 κιλά CO2e, εκ των οποίων το 81% (51 κιλά) αφορά την παραγωγή.
 • Το Google Pixel 6, με εκτιμώμενες εκπομπές GHG βάσει τριών ετών χρήσης αντιστοιχεί σε 95 κιλά CO2e, εκ των οποίων το 81% (76 κιλά) αφορά την παραγωγή της συσκευής.

[3] 50 κιλά CO2e συνολικά, με βάση μια τυπική διάρκεια ζωής δύο ετών ενός ανανεωμένου smartphone – μελέτη του 2022 από τη Γαλλική Υπηρεσία για την Οικολογική Μετάβαση.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....