Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Βροχή οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή για e-shops και ταχυμεταφορές
Οι απάτες από επιτηδείους με ηλεκτρονικά καταστήματα, οι οποίοι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν κατά τη διάρκεια των περυσινών lockdowns, καθώς και ο υπέρμετρος όγκος εργασιών που είχαν να διεκπεραιώσουν οι εταιρείες ταχυμεταφορών, ακριβώς λόγω της εκρηκτικής ανόδου των ηλεκτρονικών αγορών την πρώτη χρονιά της πανδημίας…
Οι απάτες από επιτηδείους με ηλεκτρονικά καταστήματα, οι οποίοι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν κατά τη διάρκεια των περυσινών lockdowns, καθώς και ο υπέρμετρος όγκος εργασιών που είχαν να διεκπεραιώσουν οι εταιρείες ταχυμεταφορών, ακριβώς λόγω της εκρηκτικής ανόδου των ηλεκτρονικών αγορών την πρώτη χρονιά της πανδημίας, οδήγησαν σε αύξηση των αναφορών – καταγγελιών στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Ετσι, αν και το 2020 μειώθηκαν σημαντικά οι φυσικές συναλλαγές, οι αναφορές στον ΣτΚ αυξήθηκαν κατά 14,1%, φτάνοντας τις 12.943 από 11.343 το 2019. Σημαντικά αυξημένος ήταν και ο αριθμός των αναφορών που δέχθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδος, καθώς το 2020 έφτασαν τις 744 από 486 το 2019.
Οι κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές, ως ποσοστό επί του συνόλου των αναφορών που υποβλήθηκαν στον ΣτΚ, είναι τα καταναλωτικά αγαθά (37% ή 4.785 αναφορές), οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες – ταχυδρομικές υπηρεσίες (26,3% ή 3.398 αναφορές), οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (12,8% ή 1.658 αναφορές) και η ενέργεια – ύδρευση (9,3% ή 1.207 αναφορές).
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΣτΚ, την οποία παρέδωσε χθες ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης στον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, οι κύριοι λόγοι αύξησης των αναφορών το 2020 ήταν η εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών αγορών, ο υπερδιπλασιασμός των αναφορών για τις εταιρείες ταχυμεταφορών, αλλά και τα πολλά παράπονα για τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, κυρίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών Internet.
Κύριο αντικείμενο των αναφορών αποτέλεσαν αφενός φαινόμενα εξαπάτησης των καταναλωτών, οι οποίοι πλήρωσαν για προϊόντα που ποτέ δεν παρέλαβαν, αλλά και χωρίς να λάβουν πίσω τα χρήματά τους, αφετέρου καταγγελίες των καταναλωτών σχετικά με πλημμελή ή ανύπαρκτη ενημέρωση από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, με τα οποία συναλλάχθηκαν, σχετικά με ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αποστολή των προϊόντων τους, λόγω λειτουργικών προβλημάτων των συνεργαζόμενων ταχυδρομικών επιχειρήσεων.
Οι τελευταίες είχαν την τιμητική τους το 2020, καθώς οι αναφορές εις βάρος τους αυξήθηκαν κατά 133,3% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, με το 45% των αναφορών να σχετίζεται, ειδικώς, με προβλήματα (καθυστερήσεις) στην επίδοση ταχυδρομικών αντικειμένων, εν συγκρίσει με το αρκετά χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό (26,6%) του 2019. Στον τομέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών παρατηρήθηκε μια μετατόπιση των παραπόνων των καταναλωτών από οικονομικά ζητήματα σε ζητήματα χαμηλών ποιοτικών υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο (μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων, συχνές αποσυνδέσεις, υπερφορτωμένο δίκτυο κ.λπ.).
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι αναφορές για ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες, από παιδικούς σταθμούς έως κολέγια, καθώς πολλοί καταναλωτές έθεσαν ζήτημα αναπροσαρμογής προς τα κάτω των διδάκτρων.