Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
"Τα Μυστικά της Αδερφής μου": Από 17 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com
Η πρόταση της Αιγύπτου για τα φετινά Όσκαρ. Μια φρέσκια ματιά στις ταινίες ενηλικίωσης, που μιλά με άμεσο τρόπο για τις διπλές ζωές που προκύπτουν όταν από τη μια πλευρά υπάρχουν συντηρητικές κοινωνικές απόψεις και από την άλλη ο «παράδεισος» των social media όπου μπορείς να είσαι όποιο άτομο θέλεις.
Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού
Φεστιβάλ Τραϊμπέκα 2021
Επίσημη Συμμετοχή
Φεστιβάλ Καννών 2020
Επίσημη Συμμετοχή
Πανόραμα Φεστιβάλ Βερολίνου 2021
Απίστευτα διαπεραστικό
Screen International
Αιχμηρό και μοναδικό
Variety
Η πρόταση της Αιγύπτου για τα φετινά Όσκαρ. Μια φρέσκια ματιά στις ταινίες ενηλικίωσης, που μιλά με άμεσο τρόπο για τις διπλές ζωές που προκύπτουν όταν από τη μια πλευρά υπάρχουν συντηρητικές κοινωνικές απόψεις και από την άλλη ο «παράδεισος» των social media όπου μπορείς να είσαι όποιο άτομο θέλεις.
Σύνοψη
Σε μια μικρή πόλη στο Δέλτα του Νείλου, η Σουάντ, μια δεκαεννιάχρονη κοπέλα, ζει διπλή ζωή: την αληθινή, που καθορίζεται από τη συντηρητική αιγυπτιακή κοινωνία, και τη μυστική, αυτή του διαδικτύου. Μια σειρά γεγονότων οδηγεί τη Ραμπάμπ, τη δεκατριάχρονη αδελφή της, σε ένα ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων και στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών τους.
Σημείωμα της σκηνοθέτιδος Αϊτέν Αμίν
…για την αληθινή ζωή και τον ψηφιακό κόσμο
Βρίσκω τρομερά εντυπωσιακό το πόσο το ίντερνετ έχει αλλάξει τις ανθρώπινες σχέσεις, ειδικά στην Αίγυπτο όπου υπάρχει πολύ λίγος χώρος για τους ανθρώπους να είναι ο εαυτός τους. Μιλάμε για μια χώρα όπου με το που θα βγεις από την πόρτα του σπιτιού σου, υποχρεώνεσαι να επιδείξεις μια διαφορετική περσόνα, ειδικά αν είσαι γυναίκα. Είναι κάτι που έχω κοινό με τις δυο πρωταγωνίστριες, τη Σουάντ και τη Ραμπάμπ, παρά τις διαφορές μας. Ως γυναίκα στην Αίγυπτο, υποχρεώνεσαι να υιοθετήσεις άλλο προσωπείο για να προστατευτείς και να είσαι ασφαλής.
Η ελευθερία που προσφέρει το διαδίκτυο είναι τεχνητή και ψεύτικη, δεν μπορείς να τη νιώσεις στην αληθινή ζωή, κάτι που καταλήγει να σε εξοργίσει. Έτσι και για τη Σουάντ, στον ψηφιακό κόσμο τής επιτρέπεται να ζει τη ζωή που ονειρεύεται, χωρίς καμία ενοχή. Το κινητό τηλέφωνο -που ως συσκευή είναι ένας από τους συμπρωταγωνιστές της ταινίας- είναι μια φανταστική πύλη όπου βρίσκεται αποκλειστικά η δεύτερη, κρυφή ζωή της.
…για την εξέλιξη του σεναρίου και τις πρωταγωνίστριές της
Ξεκίνησα να συζητάω το σενάριο με τον συν-σεναριογράφο Μαχμούντ Εζάτ, ο οποίος είναι social media influencer, ποιητής και συγγραφέας διηγημάτων. Κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιακής Επανάστασης του 2011, είχε χιλιάδες followers και γνώρισε από κοντά ορισμένους, ανάμεσά τους και κοπέλες που ζούσαν σε μικρές αιγυπτιακές πόλεις. Με σύστησε σε κάποιες από αυτές, μερικές εκ των οποίων πέρασαν οντισιόν για την ταινία. Οι οντισιόν ξεκίνησαν πριν καν γράψουμε το σενάριο, αφού συζητούσαμε με τα ίδια τα κορίτσια ιδέες για σκηνές, μας μιλούσαν για τη ζωή τους, μάλιστα ένας χαρακτήρας είναι βασισμένος σε μια απ’ αυτές. Όταν γνωρίσαμε τα κορίτσια που τελικά πρωταγωνίστησαν στην ταινία, κάναμε συναντήσεις αυτοσχεδιασμού, πρόβες που βιντεοσκοπούνταν, και με βάση αυτό το υλικό γράφτηκε το τελικό σενάριο.
Βιογραφικό σκηνοθέτιδος Αϊτέν Αμίν
Εργάζεται στον χώρο του κινηματογράφου εδώ και 12 χρόνια. Η πρώτη της μικρού μήκους με τίτλο “Her Man” προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κλερμόν-Φεράν και απέσπασε αρκετά εθνικά βραβεία. Το 2013 η πρώτη της μεγάλου μήκους “Villa 69” βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμπου Ντάμπι. Συν-σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ “Tahrir 2011” που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ ήταν υποψήφιο στα βραβεία Cinema For Peace του Βερολίνου. Το 2019 σκηνοθέτησε 20 επεισόδια του επιτυχημένου δράματος “Saabe’ Gaar” (The Seventh Neighbour).
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αϊτέν Αμίν
Σενάριο: Αϊτέν Αμίν, Μαχμούντ Εζάτ
Φωτογραφία: Μαγκέντ Ναντέρ
Μοντάζ: Καλέντ Μοέιτ
Ήχος: Βίκτορ Μπρέσε
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Καχίρα Μουχίρ
Κοστούμια: Ναϊέρα Ελ Ντασούρι
Παραγωγή: Σαμέ Αγουάντ
Πρωταγωνιστούν: Μπασάντ Αχμέντ, Μπασμαλά Ελγαές, Χουσεΐν Γανέμ
Διάρκεια: 96’
Έτος Παραγωγής: 2020