Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τα “Βυζιά” σε δωρεάν θέαση online στο Cinobo
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού στις 25 Οκτωβρίου το Cinobo προσφέρει για εκείνη την ημέρα σε όλους δωρεάν θέαση του ελληνικού ντοκιμαντέρ Βυζιά.
Με στόχο να συμμετάσχει με όποιο τρόπο μπορεί στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, το Cinobo παρουσιάζει αυτό τον μήνα στο πρόγραμμά του το ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Βυζιά, των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη. Η ταινία στριμάρει ήδη στην πλατφόρμα από τις 20 Οκτωβρίου, ενώ συγκεκριμένα την 25η Οκτωβρίου 2022, Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, η θέασή της θα είναι για μία ημέρα δωρεάν για όλους.
Για να δει κάποιος δωρεάν το ντοκιμαντέρ Βυζιά την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, αρκεί οποιαδήποτε ώρα της συγκεκριμένης ημέρας να μπει στο cinobo.com, να δημιουργήσει λογαριασμό (χωρίς προσθήκη κάρτας) ή να συνδεθεί στον υπάρχοντα λογαριασμό του. Στο checkout πατά παράλειψη και πατώντας play παρακολουθεί την ταινία.
Τα Βυζιά είναι ένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται το γυναικείο στήθος, τη σημασία του, τους συμβολισμούς του, τις χαρές και τις λύπες που μπορεί να προσφέρει, έχοντας ως κεντρικό άξονα τον καρκίνο του μαστού. Σκοπός του είναι να ενημερώσει και να παροτρύνει γυναίκες και άντρες για τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης. Μέσα από τη μεγάλη ιστορία της ταινίας, τον καρκίνο του μαστού, ακούμε και μικρότερες, πάντα σχετικές με το στήθος, και με την προτροπή να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε τις σκέψεις, τους φόβους και τις ελπίδες μας.
Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2017 με θερμή υποδοχή από κοινό και κριτική, ενώ βραβεύτηκε με Τιμητική Διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα (Docfest 2017), ενώ έχει βραβευτεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τη συμβολή του στην ανάδειξη της τέχνης ως μέσο υποστήριξης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο.
Trailer
Σύνοψη
Γυναικείο στήθος. Υπάρχουν πολλές λέξεις οι οποίες περιγράφουν το μέρος του σώματος της γυναίκας που καθορίζει το φύλο της, τρέφει τα παιδιά της, εμπνέει τον έρωτα, που νοσεί. Ιστορίες γλυκές, ιστορίες πικρές. Με αρχή, χωρίς τέλος. Ιστορίες έρωτα, ιστορίες ζωής, παιδικές, παλιές. Τις ζούμε, τις σκεφτόμαστε, σπάνια όμως τις ακούμε. Στο ντοκιμαντέρ, γυναίκες και άντρες μοιράζονται μαζί μας προσωπικές τους ιστορίες, που αφορούν το στήθος.
Σημείωμα των σκηνοθετών Ανιές Σκλάβου, Στέλιου Τατάκη
Η ιδέα για ένα ντοκιμαντέρ για το στήθος προήλθε από τη μελέτη της κοινωνικής ανθρωπολόγου Λιόπη Αμπατζή που ξεκίνησε να ερευνά το θέμα μετά τη νόσησή της από καρκίνο του μαστού.
Όμως το ντοκιμαντέρ ΒΥΖΙΑ ξεπέρασε την απλή έρευνα και παράθεση στοιχείων.
Έδωσε λόγο σε γυναίκες και άντρες να μιλήσουν για τις προσωπικές τους εμπειρίες. Έδωσε λόγο στη Λιόπη να μιλήσει για τη δική της ιστορία.
Έδωσε λόγο στα ίδια τα βυζιά να μιλήσουν για τον εαυτό τους.
Μας προκάλεσε ως δημιουργούς να εμπνευστούμε μια καλλιτεχνική και αισθητική προσέγγιση και να μιλήσουμε με τη σειρά μας για αλήθειες άλλοτε γλυκιές ή αστείες και άλλοτε πικρές και σκληρές.
Πάνω απ’ όλα δίνει λόγο σε όσες και όσους ζουν, αντιμετωπίζουν ή κρύβουν, φοβούνται να ομολογήσουν ή να μοιραστούν, σκέψεις και εμπειρίες που πιθανόν μέχρι τώρα να κρατούσαν μόνο για τον εαυτό τους.
Βιογραφικά σκηνοθετών
Η Ανιές Σκλάβου γεννήθηκε στο Λονδίνο και ο Στέλιος Τατάκης στην Αθήνα. Εκείνη σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Παν/μιο και Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και εκείνος Διεύθυνση Φωτογραφίας επίσης στη Σχολή Σταυράκου. Εδώ και 25 χρόνια δουλεύουν στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και τη διαφήμιση. Από το 2004 έχουν σκηνοθετήσει μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ δικής τους παραγωγής. Τα ντοκιμαντέρ τους έχουν βραβευτεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.