ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το Viasat HISTORY παρουσιάζει τον Χαμένο Κόσμο των Κρεμαστών Κήπων – η σπουδαία επιστροφή της Νινευή

Η πόλη που υποτίθεται ότι θα εξαφανιζόταν για πάντα
Το 2014, ο κόσμος κράτησε την ανάσα του καθώς η Μοσούλη – η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ – έπεσε στα χέρια του αυτοανακηρυγμένου Ισλαμικού Κράτους. Η καταστροφή επεκτάθηκε πέρα από τα σύγχρονα κτίρια και τις κοινότητες, φτάνοντας σε ανεκτίμητα κειμήλια αρχαίου πολιτισμού: αγάλματα, ναούς, ανάγλυφα και αρχεία. Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν σκόπιμα όλα όσα συνέδεαν τους ανθρώπους με το παρελθόν τους. Κι όμως, παραδόξως, από αυτά τα ερείπια άρχισε να ανατέλλει η ελπίδα.
Το νέο ντοκιμαντέρ Ο Χαμένος Κόσμος των Κρεμαστών Κήπων, που θα προβληθεί την Κυριακή 15 Ιουνίου στις 22:00 στο Viasat History, αφηγείται μια εξαιρετική ιστορία – την ιστορία μιας πόλης που επρόκειτο να εξαφανιστεί από προσώπου γης, αλλά τώρα επιστρέφει πιο δυνατή από ποτέ χάρη στην επιστήμη, την αποφασιστικότητα και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Νινευή – η αρχαία μητρόπολη μιας υπερδύναμης
Η αρχαία πόλη Νινευή, γνωστή σήμερα ως Μοσούλη, ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της πρώτης υπερδύναμης του κόσμου – της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας. Βρισκόμενη στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη στο βόρειο Ιράκ, η Νινευή ήταν η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο εκείνη την εποχή. Καλύπτει περισσότερα από 750 εκτάρια και τα τείχη της εκτείνονται σε περισσότερα από 12 χιλιόμετρα. Χτισμένη τον 8ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά Σενναχειρείμ, μετατράπηκε από επαρχιακή πόλη σε διοικητικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο πρωτοφανούς κλίμακας.
Οι μεγαλοπρεπείς ναοί, τα παλάτια, τα συστήματα άρδευσης, τα ψηφιδωτά, τα αγάλματα φτερωτών ταύρων και τα περίτεχνα ανάγλυφα πολεμιστών μαρτυρούν όλα τα αξιοσημείωτα οργανωτικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα των αρχαίων Ασσυρίων. Αλλά κάτω από τις πέτρες, τους μύθους και τα ερείπια κρύβεται ένα άλλο διαχρονικό μυστήριο…

Οι Κρεμαστοί Κήποι – ένα θαύμα του κόσμου σε λάθος μέρος;
Επί αιώνες, οι θρυλικοί Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας πιστευόταν ότι βρίσκονταν στην ίδια τη Βαβυλώνα. Αλλά η ερευνήτρια Στέφανι Ντάλεϊ, Ασσυριολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρουσιάζει μια επαναστατική θεωρία: ότι η Νινευή, και όχι η Βαβυλώνα, ήταν η πραγματική πατρίδα αυτού του αρχαίου θαύματος του κόσμου.
Η έρευνα της Ντάλεϊ εμβαθύνει σε σφηνοειδή κείμενα και ανάγλυφα από την εποχή του Σενναχειρείμ. Αναδεικνύει ένα μνημειώδες σύστημα άρδευσης – πιθανώς το παλαιότερο γνωστό υδραγωγείο στον κόσμο – που έφερνε νερό στη Νινευή από πηγές έως και 80 χιλιόμετρα μακριά. Χτισμένο από πάνω από 2,5 εκατομμύρια ογκόλιθους, αυτό το κατόρθωμα μηχανικής ξεπέρασε οτιδήποτε γνωστό στον αρχαίο κόσμο.
Ήταν αυτή η προηγμένη τεχνολογία, υποστηρίζει, που επέτρεψε στον βασιλιά να δημιουργήσει έναν εκπληκτικό, πολυεπίπεδο κήπο στους βραχώδεις λόφους της Νινευή – μια πράσινη όαση σκιάς, νερού και ζωής στην καρδιά της ερήμου Μεσοποταμίας.

Αρχαιολογία στα ερείπια του πολέμου
Η ταινία ακολουθεί το έργο μιας διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων που εξερευνά μια σήραγγα που έσκαψαν εξτρεμιστές κάτω από τον τύμβο Nebi Yunus – μια τοποθεσία που πιστεύεται ότι είναι ο τάφος του προφήτη Ιωνά. Εκεί ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ανέγγιχτου ασσυριακού παλατιού. Ο καθηγητής Stefan Maul και η ομάδα του αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τη ζωή των ηγεμόνων της αυτοκρατορίας, και εντυπωσιακά ευρήματα – συμπεριλαμβανομένης της μνημειώδους εικόνας του βασιλιά Ασσουρμπανιπάλ – μας υπενθυμίζουν το μεγαλείο αυτού του χαμένου πολιτισμού.
Εν τω μεταξύ, ο Κούρδος αρχαιολόγος Μπέκας Χασάν αποκαλύπτει τις εξαιρετικές τεχνολογίες των αρχαίων Ασσυρίων μηχανικών. Μνημειώδη κανάλια νερού, φράγματα, γέφυρες και υδραγωγεία – όλα χτισμένα αιώνες πριν από τη Ρώμη.
Μια κληρονομιά που φέρνει ελπίδα
Για τους κατοίκους της Μοσούλης, ο αγώνας για την ανάκτηση της κληρονομιάς τους είναι κάτι περισσότερο από συμβολικός – είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την επούλωση. Το Μουσείο της Μοσούλης, που κάποτε είχε λεηλατηθεί από το ISIS, τώρα σφύζει από ζωή. Χάρη στο έργο των συντηρητών με επικεφαλής τον Ζαΐντ Σααντάλα, ανακτώνται χαμένα αντικείμενα, ανακατασκευάζονται γλυπτά και αποκαθίσταται νόημα σε μέρη που ήταν καταδικασμένα να ξεχαστούν.
Ο Χαμένος Κόσμος των Κρεμαστών Κήπων δεν είναι απλώς ένα ταξίδι στο παρελθόν – είναι μια ταινία για το μέλλον. Δείχνει πώς οι ανακαλύψεις που έγιναν πριν από χιλιάδες χρόνια μπορούν να δώσουν στους σύγχρονους ανθρώπους ελπίδα, ταυτότητα και τη δύναμη να ανοικοδομήσουν. Είναι μια ιστορία ανθρώπων που, παρά τον πόλεμο και την καταστροφή, εξακολουθούν να πιστεύουν στη δύναμη της γνώσης, του πολιτισμού και της μνήμης.

Γνωρίζουμε πραγματικά την αληθινή ιστορία του κόσμου;
Το ντοκιμαντέρ διερευνά τα πιεστικά ερωτήματα: Πώς έγινε η Νινευή το κέντρο του κόσμου σε λιγότερο από 70 χρόνια; Τι οδήγησε στην ραγδαία άνοδο της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας; Και μήπως βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου των Κρεμαστών Κήπων;
Αυτή η ταινία συνδυάζει την επιστήμη με το συναίσθημα, τα γεγονότα με την ελπίδα και το παρελθόν με το παρόν. Μην χάσετε την ταινία Ο Χαμένος Κόσμος των Κρεμαστών Κήπων στο Viasat History – γιατί η ιστορία που νομίζαμε ότι ξέραμε μπορεί να αλλάζει μπροστά στα μάτια μας.
Συντονιστείτε για περισσότερα γεγονότα, συναισθήματα και αρχαία μυστικά που δεν θα βρείτε σε κανένα βιβλίο ιστορίας.
Μετάδοση στο Viasat History – Κυριακή, 15 Ιουνίου στις 22:00 – με επανάληψη το Σάββατο, 21 Ιουνίου στις 10:50 και την Κυριακή, 22 Ιουνίου στις 12:25.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.Facebook.com/ViasatHistoryGR