Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εκαναν… σκι στα γήπεδα και περίμεναν 70 ημέρες να παίξουν. Η πανδημία του… χιονιά
Γήπεδα που έγιναν παγοδρόμια, το «Big Freeze» και ο τίτλος-θρίλερΤο αγγλικό πρωτάθλημα διεκόπη άλλες δύο φορές στην ιστορία, αμφότερες λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων. Και άλλες δύο φορές άργησε πολύ να τελειώσει, ελέω χιονιά και δριμείων καιρικών συνθηκών. Ο χειμώνας του 1947 ήταν πρωτόγνωρος για το Νησί και δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων, παρόμοιων με αυτά που προκύπτουν από τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού. Και το ποδόσφαιρο –όπως και όλα τα άλλα αθλήματα- μπήκε σε κρίση, δεδομένων των εξαιρετικά άγριων συνθηκών που είχαν επικρατήσει τον χειμώνα εκείνο, με πολικές θερμοκρασίες: για επτά διαδοχικά Σαββατοκύριακα δεν διεξήχθησαν αγώνες, εξαιτίας του χιονιά με αποτέλεσμα την ύπαρξη διλημμάτων όπως, την ανακήρυξη λήξης της ποδοσφαιρικής σεζόν χωρίς πρωταθλητή, ή την παράτασή της. Όπως… φέτος!
Εντέλει οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες αποφάσισαν την παράταση της σεζόν μέχρι τον Ιούνιο. Γουλβς, Λίβερπουλ και Στόουκ διεκδίκησαν ως τέλους τον τίτλο, οι «κόκκινοι» νίκησαν στο τέλος 2-1 τους «λύκους» αλλά έπρεπε να περιμένουν δύο εβδομάδες για να επικυρώσουν τον τίτλο και ήθελαν μη νίκη της Στόουκ στο Σέφιλντ από Γιουνάιτεντ, που ούτε τα καλύτερα προγνωστικά δεν φαντάζονταν! Αλλά εντέλει… έγινε (2-1) και ο –πρώτος μεταπολεμικός- τίτλος κατέληξε στο «Ανφιλντ».
Ο δε χειμώνας του 1962-63 θεωρείται, ως και σήμερα, ο πιο… βαρύς στα βρετανικά χρονικά από το 1740, με τον Ιανουάριο του ’63 να σπάει κάθε ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας στο Νησί. Εξ ου και ονομάστηκε «The Big Freeze». Αναπόφευκτα, υπήρξε αντίκτυπος σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις: στο FA Cup έγιναν 261 (!) αναβολές παιχνιδιών, με 16 εξ αυτών να αναβάλλονται τουλάχιστον δέκα φορές! Το ρεκόρ πάντως έκανε η αναμέτρηση της Ερντρι με τη Στράνραερ για το Κύπελλο Σκωτίας που ορίστηκε, και αναβλήθηκε, συνολικά… 33 φορές. Αρκετές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και ταξίδεψαν σε μεσογειακά μέρη για μίνι προετοιμασία, όπως η Τσέλσι στη Μάλτα ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που σύλλογοι έφτασαν τις 70 ημέρες αναμονής ανάμεσα στους αγώνες τους! Άλλες πρωτοτύπησαν, όπως η Χάλιφαξ που μετέτρεψε το γήπεδό της σε… παγοδρόμιο.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr