Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 04 11 at 08 37 28 TM 487
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11 Απριλίου 2024 21:27
15 Ιουλίου 2019 12:45

Εξι αλήθειες για την ΕΡΤ και τα ποδοσφαιρικά

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F7cdea1acb87e5668fcbf058f936e8322 XL

Αλήθεια πρώτη: Η ΕΡΤ είναι δημόσια χρηματοδοτούμενος πάροχος δημόσιου αγαθού σύμφωνα με τους καταστατικούς της νόμους και τη φύση της. Επομένως δεν λειτουργεί αποκλειστικά με την αρχή της οικονομικής ανταποδοτικότητας. Αρα, πέραν άλλων, όχι μόνον μπορεί, αλλά και οφείλει να προβάλλει και αγώνες του λαοφιλέστερου αθλήματος στην Ελλάδα…

Αλήθεια πρώτη: Η ΕΡΤ είναι δημόσια χρηματοδοτούμενος πάροχος δημόσιου αγαθού σύμφωνα με τους καταστατικούς της νόμους και τη φύση της. Επομένως δεν λειτουργεί αποκλειστικά με την αρχή της οικονομικής ανταποδοτικότητας.

Αρα, πέραν άλλων, όχι μόνον μπορεί, αλλά και οφείλει να προβάλλει και αγώνες του λαοφιλέστερου αθλήματος στην Ελλάδα, που είναι το ποδόσφαιρο. Οχι χωρίς όρους, όχι με κάθε τίμημα, αλλά πάντως όχι με μόνο κριτήριο την οικονομική ανταποδοτικότητα. Αν η οικονομική ανταποδοτικότητα ήταν το μόνο κριτήριο για όσα εκπέμπει η ΕΡΤ, η ΕΡΤ δεν θα έπρεπε να είχε καν ιδρυθεί.

Αλήθεια δεύτερη: Από τις 21 Νοεμβρίου 2018, μέρα που ανέλαβε νέα διοίκηση στην ΕΡΤ, το Διοικητικό της Συμβούλιο δεν ανέλαβε καμία -ούτε μία- νέα δέσμευση σχετικά με την προβολή αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

Συνέχισε απλώς να υλοποιεί -δεν μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά- τις ήδη πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μας δεσμεύσεις που προέκυπταν από το Προσύμφωνο διάθεσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, για τις οποίες μάλιστα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί οι μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας πληρωμές για ήδη προβληθέντες αγώνες.

Εμείς απλώς επικυρώσαμε και τυπικά την ήδη διαμορφωμένη νομική και ουσιαστική πραγματικότητα. Τα περί του αντιθέτου διασπαρέντα από έναν μποχαλέο εσμό πληρωμένης παραδημοσιογραφίας, καλοπληρωμένους εξυπνάκηδες, λούμπεν φουκαράδες διάφορους ανεπροκοπάκηδες, «κεντροαριστερούς» σώγαμπρους κ.λπ., ως προς το μεν περιεχόμενό τους είναι ψεύδη, οι δε χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν στην ΕΡΤ και σε εμένα προσωπικά επιστρέφονται όχι βέβαια σε αυτόν τον άθλιο εσμό -αυτοί είναι οι ίδιοι τμήμα της αποφοράς που εκλύουν- αλλά στα όποια αφεντικά τους.

Αλήθεια τρίτη: Ασφαλώς ανήκει στον ρόλο της ΕΡΤ να υπηρετεί διάφορες συναφείς με τη φύση της δημόσιες πολιτικές, όπως η ενίσχυση της πολιτιστικής παραγωγής, η προβολή του εθνικού και λαϊκού μας πολιτισμού, η παροχή της δυνατότητας σε νέους δημιουργούς να πραγματοποιήσουν κάποιο σχέδιό τους, η παροχή φωνής και εικόνας σε ομάδες αποκλεισμένες -π.χ. λόγω μη εμπορικότητας- από τα ιδιωτικά κανάλια, η προβολή της κάθε πτυχής της πατρίδας μας στον παγκόσμιο ελληνισμό, και, βεβαίως, η ενίσχυση, και μέσω σχετικών συμβολαίων, του αθλητισμού, προεχόντως, αλλά όχι μόνο του ερασιτεχνικού.

Εκείνο που δεν ανήκει στην ΕΡΤ είναι να μολυνθεί από τη γνωστή τοξικότητα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Υπενθυμίζω ότι το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ βρίσκονται για τέταρτο πλέον συνεχές έτος υπό την άμεση επιτροπεία της FIFA, πράγμα που από μόνο του ήδη δείχνει το βάθος του προβλήματος.

Η απόφαση της πολιτείας να παρέμβει με σκοπό την εξυγίανσή του -αδέξια στην εφαρμογή της και πρόχειρη στην προετοιμασία της- θα μπορούσε να γίνει χωρίς να μεταφερθεί ποδοσφαιρική τοξικότητα στην ΕΡΤ (πράγμα που δεν αποφεύχθηκε), αλλά και χωρίς να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα διορθωθεί αν διαιτάται από το κράτος.

Αλήθεια τέταρτη: Το παραπάνω Προσύμφωνο εμφανίστηκε και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ μετά από ενημέρωσή της από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κωστόπουλο για σχετική συμφωνία μεταξύ του τότε υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη και της Super League. Δηλαδή πέραν του τότε αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα, στο Προσύμφωνο (προφανώς και στην προετοιμασία του) ασφαλώς ενεπλάκησαν τόσο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Super League κ. Βασίλης Γκαγκάτσης όσο και ο τότε πρόεδρός της και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Μπαταγιάννης. Γνώριζαν και συνέπραξαν.

Η ΕΡΤ πάντως έπρεπε να είναι επιφυλακτικότερη. Το Προσύμφωνο την επιβάρυνε με ποσό άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, ενώ, αν εφαρμοστεί κατά τους όρους του, θα την επιβαρύνει με ποσό άνω ή περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ για το 2019-2020. Το κόστος της Super League 2 (πάνω-κάτω της παλαιάς Football League αντίστοιχης με τη Β’ Εθνική) ξεπερνά τα 15.000.000 για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Λίγα σημεία σύγκρισης: όλο το Copa America κόστισε συνολικά 250.000 ευρώ.

Το Roland-Garros 140.000 (από τα οποία 40.000 αντί διαφημιστικού χρόνου). Η 16 ωριαίων επεισοδίων σειρά «Η ζωή εν τάφω» κόστισε 1.632.000, ενώ, π.χ., για τον Κισσαμικό, ομάδα της Super League 2, το κόστος ανέρχεται σε 1.054.000 ευρώ, για τη Λαμία και τον Αρη Θεσσαλονίκης, ομάδων της Super League 1 αντιστοίχως 2.108.000 και 2.790.000) και για τις Π.Ο. Τρίγλιας ή Κρόνο Αργυράδων (ομάδες της Football League για την περίοδο 2019-2020, δηλαδή κάτι σαν Γ΄ Εθνική) το κόστος ανέρχεται σε 160.000 ευρώ ανά ομάδα. Επίσης, ειδικά για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, με βάση το Προσύμφωνο, η ΕΡΤ αγοράζει δικαιώματα για περίπου 18 αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο. Αυτό, από τηλεοπτική άποψη, είναι στα όρια του αδυνάτου.

Αλήθεια πέμπτη: Στις επτά ομάδες της Super League (Super League 1 για το 2019-2020) των οποίων έχει δικαιώματα η ΕΡΤ περιλαμβάνονται γενικά μεσαίες ή ανερχόμενες ομάδες. Αν αποχωρήσει από αυτές -όπως ακούγεται- ο Παναθηναϊκός, η ΕΡΤ θα μείνει χωρίς καμία πραγματικά ελκυστική για το ευρύτερο -δηλαδή πέραν των οπαδών της- κοινό ομάδα.

Για τον λόγο αυτό είναι ορθό να συνάψει η ΕΡΤ κατάλληλη συμφωνία με κάποια από τις άλλες «μεγάλες» ομάδες -τέτοιες προτάσεις έγιναν από τις ΑΕΚ (που καθώς ανακοινώθηκε παραμένει σε συνδρομητικό κανάλι) και ΠΑΟΚ, ενώ ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη πρέπει να είναι, αν γίνει όπως προσκλήθηκε, πρόταση και από τον Ολυμπιακό.

Ακόμη δε και αν παραμείνει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος και λόγω σχετικής ποινής δεν εκτιμάται ότι θα έχει ευρωπαϊκή πορεία πριν από το 2021, ακόμη και αν πάει καλά στο πρωτάθλημα (πράγμα όχι βέβαιο), μια δεύτερη «μεγάλη» ομάδα θα είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για την ΕΡΤ. Διαφορετικά, η ΕΡΤ θα μείνει με ένα μέτριας ποιότητας και μάλλον μικρής θεαματικότητας ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό προϊόν έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για κατά πλειοψηφία αγώνες που θα διεξάγονται σε άδεια γήπεδα και αλάνες, ενώ όλες ή σχεδόν όλες οι τηλεοπτικά ενδιαφέρουσες ομάδες θα προβάλλουν τους αγώνες τους αλλού.

Αλήθεια έκτη: Η ΕΡΤ καλείται να διαχειριστεί μια τετελεσμένη κατάσταση, ιδίως όσον αφορά την πανάκριβη Super League 2. Τα προβλεπόμενα από το Προσύμφωνο σχετικά ποσά είναι υπερβολικά και αδικαιολόγητα. Ωστόσο οι εμπλεκόμενες ομάδες συναίνεσαν στην περίφημη αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ακριβώς επειδή τους δόθηκε υπόσχεση ότι θα λάβουν αυτά τα ποσά.

Οποια και αν είναι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -και ίσως, τονίζω: «ίσως», ανάμεσά τους να μην είναι όλα τα καλύτερα παιδιά- έδωσαν πίστη σε μια δέσμευση της πολιτείας, ενώ κανένας δεν ζήτησε, ευθαρσώς και δημοσίως, να μην υλοποιηθεί ως προς το σημείο αυτό το γνωστό σε όλους από πέρσι Προσύμφωνο. Είναι θέμα κύρους της πολιτείας να τηρήσει τη δέσμευση αυτή και η νέα Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ να δώσει εντολή να υπογραφεί σύμβαση με τη Super League 2, είτε κατά το Προσύμφωνο είτε συναινετικά τροποποιημένη μετά από επαναδιαπραγμάτευση.

Πηγή: efsyn.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

  AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

  Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
 • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

  Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

  Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
 • TP-Link ER706W-4G

  TP-Link ER706W-4G

  Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
 • Kakusiga KK-12101

  Kakusiga KK-12101

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
 • Ekselans AP 1200 W2

  Ekselans AP 1200 W2

  Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
 • Nedis TVSM6050BK

  Nedis TVSM6050BK

  Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...
 • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτές κεραίας

  Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτές κεραίας

  Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
 • Ελεύθερη επιλογή router

  Ελεύθερη επιλογή router

  Σύμφωνα με τον νόμο του Ελληνικού Κράτους που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 7271 31/12/2022, παρέχεται στους καταναλωτές, από την 1η Οκτωβρίου 2023, η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τερματικό εξοπλισμό (ro...
 • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

  Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

  Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
 • TP-Link ER706W

  TP-Link ER706W

  Το TP-Link ER706W είναι ένα νέο ασύρματο router διπλής ζώνης εταιρικής ποιότητας. Είναι ιδανικό για απομακρυσμένη διαχείριση που απαιτεί υψηλή απόδοση, χάρη στον επαναστατικό συνδυασμό των τελευτα...
 • Bridge Cable KL017

  Bridge Cable KL017

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου Bridge Cable KL017. Πρόκειται για καλώδιο LAN κατηγορίας CAT6, το οποίο είναι τύπου S/FTP. Διαθέτει τη μέγιστη δυνατή θωράκιση...
 • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

  Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα Single LNB AN7123, Twin LNB AN7126 και Quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
 • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

  Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

  TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

  Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...