Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με 36 ομάδες, χωρίς ομίλους. Ιδού το νέο Champions League που… γέννησαν τα τηλεοπτικά
Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος
Οι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες όπως η Αγγλία θέλουν να δίνονται με wild cards τουλάχιστον δυο εισιτήρια, ενώ οι υπόλοιπες θέλουν να πάρουν αυτές τα 4 νέα εισιτήρια.
Το νέο Champions League φαίνεται πως έχει οριστικά μορφή. Θα ξεκινήσει το 2024-25 με νέο σύστημα διεξαγωγής (αρκετά μπερδεμένο, η αλήθεια είναι), με περισσότερες ομάδες και με πιο ακριβά τηλεοπτικά δικαιώματα. Μια διοργάνωση που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την τωρινή, ως προέκυψε από τις πιέσεις της ένωσης των μεγάλων συλλόγων, της ECA, με την UEFA.
Νέο σύστημα διεξαγωγής
Αντί για 32 ομάδες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων (και έξι παιχνίδια για καθεμιά), κάθε ομάδα θα δώσει από 10 αγώνες με αντιπάλους παρόμοιας δυναμικότητας κάτι που θα καθοριστεί από το UEFA Ranking.
Κατόπιν θα δημιουργείται μια γενική βαθμολογία και θα ακολουθούν δύο γύροι play offs. Θα ακολουθούν τα νοκ άουτ παιχνίδια των «16» και έκτοτε προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός.
Υπάρχει πάντως το σενάριο για την τελική φάση να έχει ομίλους στους «16» (τέσσερις των τεσσάρων) και κατόπιν προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό. Ως και ιδέα για διπλούς τελικούς έχει πέσει στο τραπέζι!
Συμμετοχές
Οι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες όπως η Αγγλία θέλουν να δίνονται με wild cards τουλάχιστον δυο εισιτήρια, ενώ οι υπόλοιπες που βάζουν μόνο μια ομάδα στη διοργάνωση και αυτή από προκριματικά (όπως η Ελλάδα) θέλουν να πάρουν αυτές τα 4 νέα εισιτήρια ώστε να δοθεί νέο ενδιαφέρον στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Αναμένεται η Αγγλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία θα διατηρήσουν τα τέσσερα «αυτόματα» εισιτήρια που έχουν και σήμερα, της Γαλλίας θα αυξηθούν από δύο σε τρία, η Ρωσία θα κρατήσει τα δύο, ενώ Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουκρανία και Τουρκία θα έχουν από μια. Για τα άλλα 4 οι Γάλλοι διεκδικούν το ένα, οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι, οι Ελβετοί. Όχι, η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα.
Τα τηλεοπτικά
Το αργότερο ως στις 19 Απριλίου, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UEFA, αναμένεται να συμφωνηθεί η συνεργασία της με την ECA, του συνδέσμου ευρωπαϊκών συλλόγων, για τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας που μαζί με την UEFA θα αποφασίζουν από κοινού για τη διαχείριση στην πώληση των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων. Στόχος είναι οι ομάδες να φτάσουν ως και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση των πακέτων οπτικοακουστικού υλικού του Champions League και στην συνέχεια να μοιραστούν από 3,3 μέχρι 3,5 δισεκατομμύρια.
Η επόμενη τρέχουσα τριετία, 2021-24, αναμένεται να αποφέρει 2,4 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και η ιδέα της δημιουργίας ενός live streaming καναλιού, αντίστοιχο του NBA league pass, με pay per view. Μια over the top πλατφόρμα που θα ανήκει στις ομάδες.
Τι είναι η ECA
Η ECA εκπροσωπεί 232 συλλόγους από τη γηραιά ήπειρο και περιγράφει ως αποστολή της τη δημιουργία «μιας νέας, περισσότερο δημοκρατικής διακυβέρνησης που πραγματικά αντανακλά τον ρόλο-κλειδί των συλλόγων». Πρόεδρός της είναι ο μεγαλομέτοχος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή της βρίσκονται οι διοικητικοί ηγέτες κλαμπ όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Mπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν.
Αν είσαι socialιστής, τα λέμε κι από Facebook, Twitter & Instagram.