Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
31 Ιανουαρίου 2025 12:06
31 Ιανουαρίου 2025 11:15
31 Ιανουαρίου 2025 10:07
31 Ιανουαρίου 2025 10:01
31 Ιανουαρίου 2025 09:58
31 Ιανουαρίου 2025 09:56
31 Ιανουαρίου 2025 09:20
17 Ιουλίου 2011 13:59
Ντρίμπλες εκατομμυρίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα
Γράφει: Nick D.
Καυτές προβλέπονται οι εξελίξεις για τη διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ύψους 176 εκατ. ευρώ της Σούπερ Λίγκας, στη σκιά των αποκαλύψεων αλλά και των δικαστικών εξελίξεων για τα στημένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.
Γύρω από το ισχυρότερο τηλεοπτικό προϊόν, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο μέχρι σήμερα ελάχιστα χτυπήθηκε από την κρίση, υπάρχει τις τελευταίες μέρες ένα απίστευτο γαϊτανάκι εξελίξεων. Βασικός άξονας είναι η ένταξη του Ολυμπιακού και της Ξάνθης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, άρα και η ένταξή τους στο πακέτο της συνδρομητικής δορυφορικής πλατφόρμας της Forthnet, της Nova. Κίνηση που, αν ολοκληρωθεί, εκτιμάται πως οδηγεί αυτόματα σε ισχυροποίηση του ομίλου Forthnet έναντι του ανταγωνιστή του ΟΤΕ.
Ο οργανισμός της Deutsche Τelekom λέγεται ότι θα είναι το αντίπαλο δέος στην αγορά οικιακής ψυχαγωγίας για την επόμενη περίοδο στη χώρα μας, και προετοιμάζει τη δική του δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα OTE ΤV. Μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει μικρό μερίδιο της αγοράς στη συνδρομητική τηλεόραση μέσω των πακέτων ConnXTV.
Με νέες προσφορές αυτό το διάστημα επιχειρεί να μεγαλώσει τη συνδρομητική του βάση. Το όνομα του ΟΤΕ αναφερόταν συνεχώς στα σενάρια πλειοδοσίας για την απόκτηση των δικαιωμάτων της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, μετά τη λήξη της συμφωνίας του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου των στημένων αγώνων δεν μπορούσε παρά να συμπαρασύρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε μια συζήτηση εκατομμυρίων ευρώ. Και να κάνει ορατή πλέον την πιθανότητα επιβολής μνημονίου περικοπών στα υψηλά συμβόλαια του ποδοσφαίρου. Για τις ομάδες του πρωταθλήματος αποτελεί το μοναδικό αυτή τη στιγμή σταθερό έσοδο.
Η συμφωνία των 176 εκατ. ευρώ ως το 2014 για τις 14 ομάδες της κεντρικής διαχείρισης, εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται κομβική για τη διατήρηση του πρωταθλήματος αλλά και τη λειτουργία των ομάδων, μεγάλων και μικρών. Το γεγονός, όπως είναι φανερό, κατανοεί και χειρίζεται προς εξασφάλιση των δικών του συμφερόντων ο όμιλος Forthnet που είδε την ευκαιρία να περάσει στην επίθεση, εξασφαλίζοντας και τις εκτός κεντρικής διαχείρισης ομάδες.
Εξάλλου το «προϊόν» του Ολυμπιακού ήταν και παραμένει το ισχυρότερο χαρτί διαπραγμάτευσης στα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος. Εξ ου και τα απίστευτα ποσά που διακινούνταν μέχρι σήμερα. Η τριετής συμφωνία με την ΕΡΤ είχε εξασφαλίσει στον Ολυμπιακό ετήσια έσοδα 9,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σ’ αυτά να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Είτε το επεδίωξε είτε όχι, η Forthnet με την κίνησή της, να ζητήσει γενναίο haircut της σύμβασης τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τη Σούπερ Λίγκα σε ποσοστό 25%, εν μέσω πανικού για τις αποκαλύψεις των στημένων ματς, άλλαξε τα δεδομένα. Η απώλεια 44 εκατ. ευρώ για τις ομάδες του πρωταθλήματος πρόβαλε ειδικά αυτή την περίοδο ως εφιάλτης. Η απάντηση της Σούπερ Λίγκας δεν καθυστέρησε καθόλου.
Στη συνεδρίασή της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας συμμετέσχε και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος. Η αντιπρόταση της Σούπερ Λίγκας διά του προέδρου της και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν η ένταξη του Ολυμπιακού και της Ξάνθης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Πώς και με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό, είναι το επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων που άρχισαν προ ημερών. Η λύση μείωσης των αμοιβών των μικρότερων ομάδων για να εξασφαλιστεί και η αμοιβή για τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, ακούστηκε ήδη. Όπως και η αλλαγή των όρων στη διανομή των 45 εκατ. ευρώ ετησίως στις 14 ομάδες της κεντρικής διαχείρισης. Παράγοντες του χώρου επιμένουν πως οι συζητήσεις δεν μπορεί να διαρκέσουν πολύ.
Το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει στις 28 Αυγούστου, άρα επείγει η επίτευξη συμφωνίας. Ουδεμία εξέλιξη είναι προδιαγραμμένη. Αντιθέτως όλες οι πλευρές κινούνται σε λεπτές ισορροπίες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν. «Μιλάμε για το ποδόσφαιρο και τους παράγοντές του», ήταν η απάντηση που πήραμε από στέλεχος της αγοράς στο ερώτημά μας αν είναι πιθανό οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Απάντηση που αποτυπώνει το χαοτικό σύστημα με το οποίο λειτουργεί το ελληνικό πρωτάθλημα.
Ένα σενάριο, χωρίς ωστόσο λογική είναι να μείνει εκτός τηλεοπτικών μεταδόσεων ο Ολυμπιακός. Αυτό ξανάγινε την περίοδο 2003-2004 όταν ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των ερυθρόλευκων στο TVMagic. Μια χρονιά αργότερα προστέθηκε στον ανταγωνισμό ο Alpha, απογειώνοντας το κόστος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μια ακόμη φορά. Η διαφορά με τότε είναι ότι σήμερα κανένα από τα ελεύθερης μετάδοσης τηλεοπτικά κανάλια δεν θα μπορούσε να σηκώσει το κόστος των 500 χιλιάδων ευρώ για έναν μόλις ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού. Όταν μάλιστα στην καλύτερη περίπτωση περιμένει έσοδα από διαφημίσεις 200 χιλιάδες ευρώ…
Το αρνητικό σενάριο
Ένα άλλο σενάριο λέει ότι δεν θα επιτευχθεί καμία συμφωνία και θα τιναχτεί στον αέρα συνολικά η συλλογική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κάτι που αυτόματα θα σήμαινε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες ομάδες, ενώ θα είναι άγνωστο το μέλλον για τις μικρές που θα χάσουν τα λίγα, πλην σταθερά έσοδά τους από την τηλεόραση.
Όπως σημείωναν στην «Ι» παράγοντες της αγοράς, ο χρόνος πιέζει, δεν υπάρχει πια πολυτέλεια για άλλες κινήσεις από τις ΠΑΕ, που θα ήθελαν μια διαφορετική εξέλιξη. Ακόμη και αν συμφωνηθεί να αρχίσει το πρωτάθλημα στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά. Γιατί ανοίγει το ζήτημα με τις προβλεπόμενες ρήτρες στη συμφωνία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Και μια από αυτές, ορίζει πως το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει ως τις 31 Αυγούστου. Αλλιώς, η συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί…
Υπό δυσμενείς όρους στην επαναδιαπραγμάτευση η Σούπερ Λίγκα
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας υπήρξε ιδιαιτέρως επεισοδιακή. Στα έντυπα αθλητικού περιεχομένου διάβαζε κανείς ότι οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ συγκρούστηκαν κυρίως για την επικύρωση ή όχι της τελικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Ωστόσο και η σύγκρουση αυτή έγινε με αφορμή τη συμβατική υποχρέωση της Λίγκας απέναντι στη Nova να επικυρώσει τη βαθμολογία, ώστε τυπικά να περάσουμε στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Ο μεγάλος καυγάς έγινε, όταν συζητήθηκε η πρόθεση της Nova να περικόψει κατά 25% το ποσό για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Σούπερ Λίγκας. Οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ δυστρόπησαν και επί της ουσίας αρνήθηκαν να συζητήσουν την πρόταση αυτή, αναλογιζόμενοι και την πρόθεση της Πολιτείας να περικόψει δραστικά τα ποσά που φτάνουν στα ταμεία τους από τον ΟΠΑΠ. Για το θέμα ακούστηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Που αρχίζουν από την άρνηση της πρότασης, μέχρι την αποδοχή περικοπής κατά 10%.
Στη συζήτηση ακούστηκε ως ιδέα, το ποσό των 43 εκατ. ευρώ που δαπανά τώρα η Nova να αυξηθεί ελάχιστα και να συμπεριληφθούν σ’ αυτό ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη, τα παιχνίδια των οποίων μετέδιδε η κρατική τηλεόραση. Στην πρόταση αυτή δεν έτεινε ευήκοον ους ο Ολυμπιακός. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η ΕΡΤ θα σεβαστεί τη συμφωνία της με την ΠΑΕ Ξάνθη, που έχει ισχύ για ένα ακόμη χρόνο. Σε κάθε περίπτωση η Σούπερ Λίγκα θα προσέλθει αποδυναμωμένη στη διαπραγμάτευση λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών, στο οποίο εμπλέκονται και προβεβλημένα στελέχη της.
Τα όπλα της Forthnet
ΜΠΟΡΕΙ να φαίνεται πως στην παρούσα συγκυρία ο όμιλος Forthnet κρατάει και το μαχαίρι και το καρπούζι στις εξελίξεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Έχει ωστόσο τα δικά του ανοιχτά μέτωπα. Τυχόν απώλεια του ελληνικού πρωταθλήματος τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα τη στρατηγική του ομίλου.
Η συνδρομητική τηλεόραση της Nova παρά τις όποιες απώλειες συνδρομητών -ειδικά την περίοδο του καλοκαιριούείναι το κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου. Και στη Nova το ισχυρότερο χαρτί για την πώληση των πακέτων τηλεόρασης ή των συνδυαστικών πακέτων τηλέφωνο-Ίντερνετ-τηλεόραση είναι το ποδόσφαιρο και το ελληνικό πρωτάθλημα.
Με βάση τη συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας ως το 2014, ο όμιλος Forthnet έχει κάνει τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της στρατηγικής του στην ελληνική αγορά. Μόλις πρόσφατα ενέκρινε την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου, ενώ προετοιμάζεται να μπει στην παροχή υπηρεσιών ενέργειας. Η απελευθέρωση της ενέργειας προσθέτει άλλη μια παράμετρο στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Ήδη προετοιμάζεται για την παροχή νέων συνδυαστικών πακέτων στα ελληνικά νοικοκυριά που θα περιλαμβάνουν τηλεφωνία-ενέργεια-Ίντερνετ-τηλεόραση.
Οι καθυστερήσεις για τον ΟΤΕ
ΑΚΟΜΗ και από τους ανταγωνιστές του ο ΟΤΕ αντιμετωπίζεται ως η ανερχόμενη δύναμη στην παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Η αλήθεια είναι ότι η είσοδος του οργανισμού στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση χαρακτηρίζεται κυρίως από καθυστερήσεις. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν είσοδο στις αρχές του 2011.
Ορισμένες κινήσεις της ConnXTV προκειμένου να εξασφαλίσει τους αγώνες του Κυπέλλου και κάποια φημισμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανέδειξαν τον ΟΤΕ σε σοβαρό διεκδικητή στην κούρσα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις ελεύθερες ομάδες. Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένων των στρατηγικών επιλογών του ΟΤΕ. Ένα εμπόδιο είναι η χαμηλή διείσδυση της τηλεόρασης του ΟΤΕ στην Ελλάδα. Η ConnXTV διαθέτει 56.000 συνδρομητές, όταν η Nova ανακοινώνει 300.000 νοικοκυριά. Από την άλλη η απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ενός ισχυρού παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως ο Ολυμπιακός δυνητικά θα ενίσχυε πολύ τη θέση του ΟΤΕ TV έναντι του ανταγωνισμού.
Η απόσυρση της κρατικής TV
ΕΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ στο παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετείχε ενεργά και η κρατική τηλεόραση. Με τη λήξη της συμφωνίας της με τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, η κρατική τηλεόραση μπήκε, αν και με μειωμένους στόχους έναντι άλλων ετών, στη διαπραγμάτευση και διεκδίκηση δικαιωμάτων. Στόχος της ήταν να διατηρήσει το προνόμιο εξασφάλισης στιγμιοτύπων για την «Αθλητική Κυριακή». Τα σχέδιά της ανατράπηκαν μετά το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Με πολιτική ενθάρρυνση και απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως παγώνει κάθε συζήτηση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μέχρι να λήξει η δικαστική διερεύνηση.
Αυτό που της απομένει σε αθλητικό επίπεδο, εκτός από τις συμφωνίες για το στίβο, είναι τα δικαιώματα για την Α1 κατηγορία του μπάσκετ. Και, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη περίοδο θα συνεχιστεί η συνεργασία της με τη Nova για την προβολή των αγώνων του πρωταθλήματος μπάσκετ.(isotimia.gr)
Καυτές προβλέπονται οι εξελίξεις για τη διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ύψους 176 εκατ. ευρώ της Σούπερ Λίγκας, στη σκιά των αποκαλύψεων αλλά και των δικαστικών εξελίξεων για τα στημένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.
Γύρω από το ισχυρότερο τηλεοπτικό προϊόν, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο μέχρι σήμερα ελάχιστα χτυπήθηκε από την κρίση, υπάρχει τις τελευταίες μέρες ένα απίστευτο γαϊτανάκι εξελίξεων. Βασικός άξονας είναι η ένταξη του Ολυμπιακού και της Ξάνθης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, άρα και η ένταξή τους στο πακέτο της συνδρομητικής δορυφορικής πλατφόρμας της Forthnet, της Nova. Κίνηση που, αν ολοκληρωθεί, εκτιμάται πως οδηγεί αυτόματα σε ισχυροποίηση του ομίλου Forthnet έναντι του ανταγωνιστή του ΟΤΕ.
Ο οργανισμός της Deutsche Τelekom λέγεται ότι θα είναι το αντίπαλο δέος στην αγορά οικιακής ψυχαγωγίας για την επόμενη περίοδο στη χώρα μας, και προετοιμάζει τη δική του δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα OTE ΤV. Μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει μικρό μερίδιο της αγοράς στη συνδρομητική τηλεόραση μέσω των πακέτων ConnXTV.
Με νέες προσφορές αυτό το διάστημα επιχειρεί να μεγαλώσει τη συνδρομητική του βάση. Το όνομα του ΟΤΕ αναφερόταν συνεχώς στα σενάρια πλειοδοσίας για την απόκτηση των δικαιωμάτων της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, μετά τη λήξη της συμφωνίας του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου των στημένων αγώνων δεν μπορούσε παρά να συμπαρασύρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε μια συζήτηση εκατομμυρίων ευρώ. Και να κάνει ορατή πλέον την πιθανότητα επιβολής μνημονίου περικοπών στα υψηλά συμβόλαια του ποδοσφαίρου. Για τις ομάδες του πρωταθλήματος αποτελεί το μοναδικό αυτή τη στιγμή σταθερό έσοδο.
Η συμφωνία των 176 εκατ. ευρώ ως το 2014 για τις 14 ομάδες της κεντρικής διαχείρισης, εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται κομβική για τη διατήρηση του πρωταθλήματος αλλά και τη λειτουργία των ομάδων, μεγάλων και μικρών. Το γεγονός, όπως είναι φανερό, κατανοεί και χειρίζεται προς εξασφάλιση των δικών του συμφερόντων ο όμιλος Forthnet που είδε την ευκαιρία να περάσει στην επίθεση, εξασφαλίζοντας και τις εκτός κεντρικής διαχείρισης ομάδες.
Εξάλλου το «προϊόν» του Ολυμπιακού ήταν και παραμένει το ισχυρότερο χαρτί διαπραγμάτευσης στα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος. Εξ ου και τα απίστευτα ποσά που διακινούνταν μέχρι σήμερα. Η τριετής συμφωνία με την ΕΡΤ είχε εξασφαλίσει στον Ολυμπιακό ετήσια έσοδα 9,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σ’ αυτά να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Είτε το επεδίωξε είτε όχι, η Forthnet με την κίνησή της, να ζητήσει γενναίο haircut της σύμβασης τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τη Σούπερ Λίγκα σε ποσοστό 25%, εν μέσω πανικού για τις αποκαλύψεις των στημένων ματς, άλλαξε τα δεδομένα. Η απώλεια 44 εκατ. ευρώ για τις ομάδες του πρωταθλήματος πρόβαλε ειδικά αυτή την περίοδο ως εφιάλτης. Η απάντηση της Σούπερ Λίγκας δεν καθυστέρησε καθόλου.
Στη συνεδρίασή της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας συμμετέσχε και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος. Η αντιπρόταση της Σούπερ Λίγκας διά του προέδρου της και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν η ένταξη του Ολυμπιακού και της Ξάνθης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Πώς και με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό, είναι το επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων που άρχισαν προ ημερών. Η λύση μείωσης των αμοιβών των μικρότερων ομάδων για να εξασφαλιστεί και η αμοιβή για τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, ακούστηκε ήδη. Όπως και η αλλαγή των όρων στη διανομή των 45 εκατ. ευρώ ετησίως στις 14 ομάδες της κεντρικής διαχείρισης. Παράγοντες του χώρου επιμένουν πως οι συζητήσεις δεν μπορεί να διαρκέσουν πολύ.
Το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει στις 28 Αυγούστου, άρα επείγει η επίτευξη συμφωνίας. Ουδεμία εξέλιξη είναι προδιαγραμμένη. Αντιθέτως όλες οι πλευρές κινούνται σε λεπτές ισορροπίες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν. «Μιλάμε για το ποδόσφαιρο και τους παράγοντές του», ήταν η απάντηση που πήραμε από στέλεχος της αγοράς στο ερώτημά μας αν είναι πιθανό οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Απάντηση που αποτυπώνει το χαοτικό σύστημα με το οποίο λειτουργεί το ελληνικό πρωτάθλημα.
Ένα σενάριο, χωρίς ωστόσο λογική είναι να μείνει εκτός τηλεοπτικών μεταδόσεων ο Ολυμπιακός. Αυτό ξανάγινε την περίοδο 2003-2004 όταν ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των ερυθρόλευκων στο TVMagic. Μια χρονιά αργότερα προστέθηκε στον ανταγωνισμό ο Alpha, απογειώνοντας το κόστος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μια ακόμη φορά. Η διαφορά με τότε είναι ότι σήμερα κανένα από τα ελεύθερης μετάδοσης τηλεοπτικά κανάλια δεν θα μπορούσε να σηκώσει το κόστος των 500 χιλιάδων ευρώ για έναν μόλις ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού. Όταν μάλιστα στην καλύτερη περίπτωση περιμένει έσοδα από διαφημίσεις 200 χιλιάδες ευρώ…
Το αρνητικό σενάριο
Ένα άλλο σενάριο λέει ότι δεν θα επιτευχθεί καμία συμφωνία και θα τιναχτεί στον αέρα συνολικά η συλλογική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κάτι που αυτόματα θα σήμαινε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες ομάδες, ενώ θα είναι άγνωστο το μέλλον για τις μικρές που θα χάσουν τα λίγα, πλην σταθερά έσοδά τους από την τηλεόραση.
Όπως σημείωναν στην «Ι» παράγοντες της αγοράς, ο χρόνος πιέζει, δεν υπάρχει πια πολυτέλεια για άλλες κινήσεις από τις ΠΑΕ, που θα ήθελαν μια διαφορετική εξέλιξη. Ακόμη και αν συμφωνηθεί να αρχίσει το πρωτάθλημα στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά. Γιατί ανοίγει το ζήτημα με τις προβλεπόμενες ρήτρες στη συμφωνία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Και μια από αυτές, ορίζει πως το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει ως τις 31 Αυγούστου. Αλλιώς, η συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί…
Υπό δυσμενείς όρους στην επαναδιαπραγμάτευση η Σούπερ Λίγκα
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας υπήρξε ιδιαιτέρως επεισοδιακή. Στα έντυπα αθλητικού περιεχομένου διάβαζε κανείς ότι οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ συγκρούστηκαν κυρίως για την επικύρωση ή όχι της τελικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Ωστόσο και η σύγκρουση αυτή έγινε με αφορμή τη συμβατική υποχρέωση της Λίγκας απέναντι στη Nova να επικυρώσει τη βαθμολογία, ώστε τυπικά να περάσουμε στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Ο μεγάλος καυγάς έγινε, όταν συζητήθηκε η πρόθεση της Nova να περικόψει κατά 25% το ποσό για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Σούπερ Λίγκας. Οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ δυστρόπησαν και επί της ουσίας αρνήθηκαν να συζητήσουν την πρόταση αυτή, αναλογιζόμενοι και την πρόθεση της Πολιτείας να περικόψει δραστικά τα ποσά που φτάνουν στα ταμεία τους από τον ΟΠΑΠ. Για το θέμα ακούστηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Που αρχίζουν από την άρνηση της πρότασης, μέχρι την αποδοχή περικοπής κατά 10%.
Στη συζήτηση ακούστηκε ως ιδέα, το ποσό των 43 εκατ. ευρώ που δαπανά τώρα η Nova να αυξηθεί ελάχιστα και να συμπεριληφθούν σ’ αυτό ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη, τα παιχνίδια των οποίων μετέδιδε η κρατική τηλεόραση. Στην πρόταση αυτή δεν έτεινε ευήκοον ους ο Ολυμπιακός. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η ΕΡΤ θα σεβαστεί τη συμφωνία της με την ΠΑΕ Ξάνθη, που έχει ισχύ για ένα ακόμη χρόνο. Σε κάθε περίπτωση η Σούπερ Λίγκα θα προσέλθει αποδυναμωμένη στη διαπραγμάτευση λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών, στο οποίο εμπλέκονται και προβεβλημένα στελέχη της.
Τα όπλα της Forthnet
ΜΠΟΡΕΙ να φαίνεται πως στην παρούσα συγκυρία ο όμιλος Forthnet κρατάει και το μαχαίρι και το καρπούζι στις εξελίξεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Έχει ωστόσο τα δικά του ανοιχτά μέτωπα. Τυχόν απώλεια του ελληνικού πρωταθλήματος τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα τη στρατηγική του ομίλου.
Η συνδρομητική τηλεόραση της Nova παρά τις όποιες απώλειες συνδρομητών -ειδικά την περίοδο του καλοκαιριούείναι το κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου. Και στη Nova το ισχυρότερο χαρτί για την πώληση των πακέτων τηλεόρασης ή των συνδυαστικών πακέτων τηλέφωνο-Ίντερνετ-τηλεόραση είναι το ποδόσφαιρο και το ελληνικό πρωτάθλημα.
Με βάση τη συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας ως το 2014, ο όμιλος Forthnet έχει κάνει τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της στρατηγικής του στην ελληνική αγορά. Μόλις πρόσφατα ενέκρινε την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου, ενώ προετοιμάζεται να μπει στην παροχή υπηρεσιών ενέργειας. Η απελευθέρωση της ενέργειας προσθέτει άλλη μια παράμετρο στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Ήδη προετοιμάζεται για την παροχή νέων συνδυαστικών πακέτων στα ελληνικά νοικοκυριά που θα περιλαμβάνουν τηλεφωνία-ενέργεια-Ίντερνετ-τηλεόραση.
Οι καθυστερήσεις για τον ΟΤΕ
ΑΚΟΜΗ και από τους ανταγωνιστές του ο ΟΤΕ αντιμετωπίζεται ως η ανερχόμενη δύναμη στην παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Η αλήθεια είναι ότι η είσοδος του οργανισμού στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση χαρακτηρίζεται κυρίως από καθυστερήσεις. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν είσοδο στις αρχές του 2011.
Ορισμένες κινήσεις της ConnXTV προκειμένου να εξασφαλίσει τους αγώνες του Κυπέλλου και κάποια φημισμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανέδειξαν τον ΟΤΕ σε σοβαρό διεκδικητή στην κούρσα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις ελεύθερες ομάδες. Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένων των στρατηγικών επιλογών του ΟΤΕ. Ένα εμπόδιο είναι η χαμηλή διείσδυση της τηλεόρασης του ΟΤΕ στην Ελλάδα. Η ConnXTV διαθέτει 56.000 συνδρομητές, όταν η Nova ανακοινώνει 300.000 νοικοκυριά. Από την άλλη η απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ενός ισχυρού παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως ο Ολυμπιακός δυνητικά θα ενίσχυε πολύ τη θέση του ΟΤΕ TV έναντι του ανταγωνισμού.
Η απόσυρση της κρατικής TV
ΕΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ στο παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετείχε ενεργά και η κρατική τηλεόραση. Με τη λήξη της συμφωνίας της με τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, η κρατική τηλεόραση μπήκε, αν και με μειωμένους στόχους έναντι άλλων ετών, στη διαπραγμάτευση και διεκδίκηση δικαιωμάτων. Στόχος της ήταν να διατηρήσει το προνόμιο εξασφάλισης στιγμιοτύπων για την «Αθλητική Κυριακή». Τα σχέδιά της ανατράπηκαν μετά το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Με πολιτική ενθάρρυνση και απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως παγώνει κάθε συζήτηση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μέχρι να λήξει η δικαστική διερεύνηση.
Αυτό που της απομένει σε αθλητικό επίπεδο, εκτός από τις συμφωνίες για το στίβο, είναι τα δικαιώματα για την Α1 κατηγορία του μπάσκετ. Και, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη περίοδο θα συνεχιστεί η συνεργασία της με τη Nova για την προβολή των αγώνων του πρωταθλήματος μπάσκετ.(isotimia.gr)