Το καλό νέο (στον μικρόκοσμο της Σούπερ Λίγκας) είναι ότι οι Big 4 (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός) δημιούργησαν μια επιτροπή διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που θα επιφέρει ο φονικός ιός θα είναι οδυνηρές (και) για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Απρόθυμοι ακόμη και τώρα οι Βig 4 να βάλουν πλάτη για τα τηλεοπτικά ώστε να μην καταστραφεί η πλειονότητα των ΠΑΕ
Το καλό νέο (στον μικρόκοσμο της Σούπερ Λίγκας) είναι ότι οι Big 4 (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός) δημιούργησαν μια επιτροπή διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που θα επιφέρει ο φονικός ιός θα είναι οδυνηρές (και) για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Για τον λόγο αυτό οι «μεγάλοι» θα συνεργαστούν και θα χαράξουν κοινή γραμμή σε συγκεκριμένα θέματα. Θα ζητήσουν από την ΕΠΟ να ελαφρύνει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των ΠΑΕ και θα έχουν επαφή με τον ΠΣΑΠ προκειμένου να δεχτούν οι ποδοσφαιριστές περικοπές στις απολαβές τους. Αυτή πάντως είναι μια συζήτηση που θα κάνει ξεχωριστά και η κάθε ΠΑΕ με τους ποδοσφαιριστές της, καθώς η μείωση δεν μπορεί να είναι ίδια σε όλους.
Το κακό νέο για την επόμενη μέρα του πρωταθλήματος είναι ότι σε πρώτη φάση οι Big 4 δεν βάζουν πλάτη για να επιστρέψει ο συνεταιρισμός σε καθεστώς κεντρικής διαχείρισης σε ό,τι αφορά την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ έτσι έστω να σταθούν στα πόδια τους οι μικρομεσαίοι σύλλογοι στη μετα-κορονοϊό εποχή.
Σκηνικό κατάρρευσης
Η βιωσιμότητα της πλειονότητας των ΠΑΕ εξαρτάται σε ποσοστό 75-80% από τα λεφτά της τηλεόρασης. Χωρίς αυτά η διεξαγωγή του πρωταθλήματος είναι στον αέρα. Οσο η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών ήταν υπόθεση του συνεταιρισμού υπήρχε οικονομική σταθερότητα στις ΠΑΕ, με εξαίρεση τον ΟΦΗ και τη Νίκη Βόλου τη σεζόν 2014-15 που κατέρρευσαν, πιθανότατα γιατί η διαχείριση δεν ήταν σωστή από τις τότε διοικήσεις τους.
Το σκηνικό της κατάρρευσης ΠΑΕ ενδέχεται να επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά σε περίπτωση που οι «μικροί» δεν έχουν εγγυημένα έσοδα από το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο. Και δεν θα είναι έκπληξη αν η Σούπερ Λίγκα 1 μετατραπεί σε Σούπερ Λίγκα 2, όπου οι ομάδες φυτοζωούν και βασιλεύουν η διαφθορά και το στοίχημα. Για τον λόγο αυτό οι Big 4 πρέπει να βάλουν πλάτη (όπως συνέβη με μεγάλους συλλόγους στη Γερμανία) και να επιστρέψει το καθεστώς κεντρικής διαχείρισης στη λίγκα, έστω κι αν χρειαστεί να χάσουν 1-1,5 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό σκέλος, η UEFA μεσοβδόμαδα ενημέρωσε τις 55 ομοσπονδίες-μέλη της ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εγχώριες διοργανώσεις, έστω κι αν χρειαστεί να διεξαχθούν παιχνίδια μέχρι τις 30 Ιουλίου. Στη χώρα μας προπονήσεις δεν μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος Απριλίου και εφόσον δοθεί από την πολιτεία το πράσινο φως να αρχίσουν τον Μάιο, τότε οι ομάδες θα κάνουν μια μίνι προετοιμασία τριών εβδομάδων. Οπότε το καλό σενάριο είναι να οριστεί στα τέλη Μαΐου η πρεμιέρα των πλέι οφ και των πλέι άουτ.
Οι προτάσεις
Υπάρχουν και αρκετές φωνές στη λίγκα (με πρώτο τον Γιάννη Αλαφούζο αλλά και άλλες μικρομεσαίες ΠΑΕ) που υποστηρίζουν πως πρέπει να ολοκληρωθεί «εδώ και τώρα» η σεζόν προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα από τα συμβόλαια των παικτών. Ο δε Βαγγέλης Μαρινάκης στην τηλεσύσκεψη της λίγκας την περασμένη Πέμπτη δήλωσε σε όλους πως «ό,τι αποφασίσουμε θα το αποφασίσουμε ομόφωνα. Θέλετε διακοπή τώρα; Κανένα πρόβλημα. Θέλετε πλέι οφ; Να παίξουμε. Η όποια απόφαση, όμως, να είναι ομόφωνη».
Η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε πάντως να συσταθεί μια ομάδα εργασίας (επιτροπή διαχείρισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό) που θα αναλύσει όλα τα δεδομένα και θα κάνει μέχρι τις 24/4 τις προτάσεις της, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση…