Βαρύ είναι το οικονομικό κόστος για τους οικοδεσπότες των Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν να γίνουν το καλοκαίρι και αναβλήθηκαν για του χρόνου λόγω του κορονοϊού
Η αναπόφευκτη -όπως οδηγήθηκαν τα πράγματα- αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021 ήταν αναμενόμενο οτι δεν θα ήταν «αναίμακτη» για την Ιαπωνία. Το Reuters φιλοξενεί μια εκτίμηση του Κατσουχίρο Μιγιαμότο, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κανσάι, ο οποίος μελετά τον οικονομικό αντίκτυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Συγκεκριμένα, για την Ιαπωνία, η αναβολή ενός έτους θα κοστίσει πιθανώς 641 δισεκατομμύρια γιέν ή 6 δισεκατομμύρια δολάρια (5,47 δις ευρώ). Σύμφωνα με τον Ιάπωνα καθηγητή υπολογίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή 423 δισ. Γιεν (3,5 δισεκατ. ευρώ), θα προέρχεται από το πραγματικό κόστος, όπως συντήρηση χώρου, επανεκτύπωση υλικού και πρόσληψη νέων εθελοντών, με το υπόλοιπο να προέρχεται από ένα ευρύτερο πλήγμα στην οικονομία.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε ότι η καθυστέρηση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για όλους. Για αρκετές μικρές εταιρείες , όπως Grapestone Co Ltd, η οποία πωλεί κέικ με μπανάνα γεμάτη με κρέμα γάλακτος, διακοσμημένα με το λογότυπο των Αγώνων 2020, ήταν πραγματική καταστροφή.
Επίσης, οι ιαπωνικές εταιρίες χορηγοί που είχαν υπογράψει συμβόλαιο για ένα χρόνο, πλέον έμειναν ξεκρέμαστες. «Δεν είναι ξεκάθαρο το αν έχουμε ακόμα αποκλειστικά δικαιώματα», είπε ένας εκπρόσωπος των επιχειρήσεων.
Μεγάλος πονοκέφαλος είναι και το Ολυμπιακό Χωριό, που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει πάνω από 10.000 αθλητές, καθώς επρόκειτο να μετατραπεί σε πολυτελείς κατοικίες, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη πωληθεί, ενώ οι νέοι κάτοικοι είναι να μπουν μέσα το 2023.