Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Ελένη Παπαδάκη
Στις 4 Νοεμβρίου 1908 γεννήθηκε η ηθοποιός του θεάτρου Ελένη Παπαδάκη, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στην ταραγμένη περίοδο των Δεκεμβριανών του 1944. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/eleni-papadaki-4-noemvrioy-1908/ την εκπομπή «Παρασκήνιο», παραγωγής 2002…
Στις 4 Νοεμβρίου 1908 γεννήθηκε η ηθοποιός του θεάτρου Ελένη Παπαδάκη, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στην ταραγμένη περίοδο των Δεκεμβριανών του 1944. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/eleni-papadaki-4-noemvrioy-1908/ την εκπομπή «Παρασκήνιο», παραγωγής 2002, που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της κορυφαίας ηθοποιού.
Η εκπομπή σκιαγραφεί την προσωπικότητα της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη (1908-1944) μέσα από αρχειακά τεκμήρια και συνεντεύξεις ηθοποιών και ανθρώπων που τη γνώρισαν. Γόνος επιφανούς οικογένειας, η Ελένη Παπαδάκη από πολύ νωρίς στράφηκε στη δραματική τέχνη, παρά την αντίσταση που συνάντησε από το οικογενειακό της περιβάλλον. Το 1925 πρωτοεμφανίστηκε τη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης του Σπύρου Μελά, στην παράσταση «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλλο, στην οποία η ερμηνεία της την ενέταξε στη χορεία των μεγάλων ηθοποιών της εποχής της. Προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1932, έτος ίδρυσής του, ενώ την ίδια εποχή κριτικοί της εποχής αναφέρονταν στις σπάνιες υποκριτικές της ικανότητες.
Για το μεγαλείο της ηθοποιού και τους ρόλους που την καθιέρωσαν, μιλούν ο θεατρολόγος-συγγραφέας Μάριος Πλωρίτης, ο ηθοποιός Τίτος Βανδής και ο βιογράφος της Πολύβιος Μαρσάν. Γίνεται λόγος για την πορεία της στο Εθνικό Θέατρο και τον παραγκωνισμό της αρχικά κατά τη διανομή των ρόλων. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’30, με την αναβίωση του αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο κι έπειτα, θα καταξιωθεί ως μεγάλη τραγωδός. Παράλληλα, οι αφηγήσεις φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητας και της ιδιοσυγκρασίας της, με έμφαση στον αντισυμβατικό της χαρακτήρα.
Το τελευταίο μέρος της εκπομπής, ασχολείται με το θέμα του τραγικού θανάτου της Ελένης Παπαδάκη, παρακολουθώντας τα γεγονότα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής έως τη διαγραφή της από το Σωματείο των Ηθοποιών, τη σύλληψή της και τη βίαιη εκτέλεσή της τον Δεκέμβριο του ’44 στις εγκαταστάσεις της ΟΥΛΕΝ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από την προσωπική της ζωή και τη θεατρική της πορεία. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το μοναδικό σωζόμενο ηχητικό ντοκουμέντο της ηθοποιού, το οποίο ακούγεται στο τέλος της εκπομπής.
Έρευνα-κείμενα-σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης