Skip to main content
15 Οκτωβρίου 2021 12:21

«Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς» – Με τον Νίκο Μεγγρέλη και την Εριφύλη Μαρωνίτη, πρεμιέρα στην ΕΡΤ2

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F8e6cf1c145f8aa6cc65a9415373a1806 XL

Τα βήματα και τον περιπετειώδη βίο των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών παρουσιάζει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς», με τον Νίκο Μεγγρέλη και την Εριφύλη Μαρωνίτη, που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ2, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, στις 17:00.Τα βήματα και τον περιπετειώδη βίο των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών παρουσιάζει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς», με τον Νίκο Μεγγρέλη και την Εριφύλη Μαρωνίτη, που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ2, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, στις 17:00.

Μεγαλούργησαν στα κέντρα της Ελληνικής Διασποράς, στήριξαν με τις γενναιόδωρες ευεργεσίες τους το νέο ελληνικό κράτος, το εθνικό κέντρο, ευεργέτησαν τον τόπο καταγωγής τους. Έφτιαξαν ισχυρές κοινότητες, στην Αλεξάνδρεια, στην Οδησσό, στη Βιέννη, στη Νίζνα, στο Λιβόρνο, στη Μασσαλία, στην Κωνσταντινούπολη κι αλλού. Δημιούργησαν δίκτυα, κυριάρχησαν στο εμπόριο αλλά και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ευφυείς, καινοτόμοι, τολμηροί, ευρηματικοί, πατριώτες, μέλη μιας διεθνούς αστικής τάξης, ταξίδεψαν στα αχανή όρια τριών αυτοκρατοριών της εποχής, αναζητώντας ευκαιρίες, δρόμους συναλλαγών, αλλά και τον πλούτο που χαρίζει το μεγάλο ταξίδι σε άγνωστες πόλεις, άλλους πολιτισμούς και θρησκείες.

Οι εθνικοί ευεργέτες, οι μεγάλοι ευεργέτες, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό, και συγκριτικά όχι και τόσο γνωστό, κεφάλαιο της νεότερης Ιστορίας μας. Ζωσιμάδες, Καπλάνης, Αρσάκης, Ζάππες, Δόμπολης, Σίνες, Τοσίτσας, Στουρνάρης, Αβέρωφ, Μπενάκηδες, Χωρέμηδες, Μαρασλής, Βαρβάκης, Συγγρός, Πάντος, Χαροκόπος, Αιγινήτης και πολλοί άλλοι, άφησαν μια εμβληματική κληρονομιά στην πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, στα Γιάννενα, καθώς και στους τόπους παραμονής ή διαμονής τους.

Έκαναν πρόταγμά τους την παιδεία, χρηματοδότησαν σχολεία, εκκλησίες, παρθεναγωγεία, Βιβλιοθήκες, συσσίτια, νοσοκομεία. Πίστεψαν και στήριξαν την εθνική αναγέννηση. Τον Διαφωτισμό. Και σ’ ένα επόμενο στάδιο, μετά τη δημιουργία του νέου κράτους έκαναν δωρεές όχι μόνο για εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και για τις αναγκαίες υποδομές, σωφρονιστικούς φορείς, για τη στήριξη των απόρων. Για τον επιδιωκόμενο αστικό εκσυγχρονισμό. Για τον πολιτισμό.

Τα βήματα και τον περιπετειώδη βίο των ευεργετών, που γίνεται μεγεθυντικός φακός για να ξαναδιαβάσουμε, για να ξαναμάθουμε την νεότερη Ιστορία του Ελληνισμού, αναζήτησε και καταγράφει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 με τίτλο «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς». Μια πραγματική έρευνα σε βάθος, για το αποκαλυπτικό κεφάλαιο του ευεργετισμού. Από τον 18ο αιώνα μέχρι και την κατάρρευση των αυτοκρατοριών, στην περίοδο δημιουργίας εθνικών κρατών, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, στον σύγχρονο ιδρυματικό ευεργετισμό.

Τη σειρά σκηνοθετεί ο δημοσιογράφος και βραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης, ενώ το σενάριο και η δημοσιογραφική έρευνα ανήκουν στη δημοσιογράφο και ασχολούμενη με θέματα πολιτισμού, δικτύωσης και διαχείρισης, Εριφύλη Μαρωνίτη. Επιστημονική σύμβουλος της σειράς, είναι η Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η κάμερα της εκπομπής ταξιδεύει στις άλλοτε ακμάζουσες ελληνικές παροικίες της Οδησσού, της Αλεξάνδρειας, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Νίζνας, της Κωνσταντινούπολης, καταγράφοντας τα μεγάλα ευεργετήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί, αναζητώντας τεκμηριωμένες πληροφορίες και άγνωστο έως σήμερα αρχειακό υλικό. Συνομιλεί με τους λιγοστούς απογόνους των μεγάλων οικογενειών. Αναζητεί τη συνέχεια του Ελληνισμού στο παρόν.

Η αφήγηση κάθε επεισοδίου έχει προσωποκεντρικό χαρακτήρα. Το επεισόδιο ξεκινά ερευνώντας και αποτυπώνοντας το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται ο πρωταγωνιστής-ευεργέτης. Τον τόπο καταγωγής του αλλά και τις απρόβλεπτες μετακινήσεις του. Τον τόπο ή τους τόπους διαμονής. Λοξοδρομεί σε πρόσωπα και γεγονότα που έπαιξαν καίριο ρόλο, άγνωστα μέχρι σήμερα. Εντοπίζει και παρουσιάζει ελληνικές ρίζες και μακρινή καταγωγή πίσω από παραλλαγμένα ξένα σήμερα ονόματα, σε διάσημους του διεθνούς πολιτισμού και της οικονομίας. Παρακολουθεί τη θεαματική εξέλιξη των ευεργετών, κοινωνική και οικονομική, την ή τις κοινότητες που τους περιέβαλαν, τις δυσκολίες αλλά και τις ανατροπές μιας περιπετειώδους ζωής, όπου το συλλογικό συναντά το ατομικό αλλά και την εθνική πορεία για κρατική υπόσταση, ταυτότητα και συνείδηση.

Η δημοσιογραφική έρευνα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και η νέα σειρά ντοκιμαντέρ φιλοξενεί στα 16 επεισόδιά της, δεκάδες συνεντεύξεις καθηγητών, ακαδημαϊκών, εξειδικευμένων ερευνητών κι άλλων ειδικών, πρωτογενές οπτικό υλικό, καθώς και αρχειακό.

Φωτίζει τις διαφορετικές πτυχές του ευεργετισμού -ενός πολυπρισματικού φαινομένου, στο οποίο συναντάται η Ιστορία με τη γεωγραφία, η οικονομία με την πολιτική, τα αρχεία με τις συλλογές, το ταπεινό με το υψηλό, η αρχή των πραγμάτων με την έκπτωση στερεοτύπων, ο πόλεμος με την ειρήνη, οι Τέχνες με τα Γράμματα, η φτώχεια με τον πλούτο, η ευεργεσία με εκείνους που έχουν ανάγκη. Κι όλα αυτά σ’ έναν κόσμο που αλλάζει σύνορα, συνείδηση, αντιλήψεις και ταυτότητα.

Τι θα ήταν η Αθήνα, τι θα ήταν τα Γιάννενα κι άλλες πόλεις χωρίς τους ευεργέτες;
Μήπως η νεότερη Ιστορία μας έχει λαμπρές σελίδες παιδείας, στοχασμού και διαφωτισμού, σε αιώνες και εποχές που δεν φανταζόμαστε;
Μήπως οι Έλληνες είναι ο λαός με τη μεγαλύτερη διασπορά;

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, ώρα 17:00
Πρεμιέρα – Επεισόδιο 1ο: «Ζώης Καπλάνης –Αδελφοί Ζωσιμάδες»

Η Εριφύλη Μαρωνίτη και ο Νίκος Μεγγρέλης στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη στα Ιωάν

Η Εριφύλη Μαρωνίτη και ο Νίκος Μεγγρέλης στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη στα Ιωάννινα

Αρχίζει το ταξίδι στις ζωές των ανθρώπων που με τις ευεργεσίες τους καθόρισαν την ίδρυση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης και η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη θα αναζητήσουν τα ίχνη τους σε τρεις αυτοκρατορίες, την Τσαρική, την Οθωμανική και την Αυστροουγγρική, ξεκινώντας από τους πρώτους ευεργέτες τον 18ο αιώνα, οι οποίοι δημιούργησαν ένα είδος ηθικού κανόνα για πολλούς μετέπειτα πλούσιους Έλληνες της διασποράς να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρότυπο.

Στο πρώτο επεισόδιο θα βρεθούμε στην προεπαναστατική περίοδο, όπου οι ευεργέτες είναι κυρίως Ηπειρώτες έμποροι οι οποίοι στρέφονται στην παιδεία και την εκδοτική δραστηριότητα, καθώς η καλλιέργειά της ταυτίζεται με την εθνική αναγέννηση και βεβαίως με το εκπαιδευτικό όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Συγκεκριμένα, σκιαγραφείται η ζωή και το έργο του Ζώη Καπλάνη, καθώς και των έξι αδερφών Ζωσιμάδων. Η κάμερα της εκπομπής ταξιδεύει στα Ιωάννινα, στο Μέτσοβο, στο Βουκουρέστι, στο Κίεβο, στη Νίζνα της σημερινής Ουκρανίας, στη Βιέννη και μεταφέρει την ιστορία τους αλλά και το σπουδαίο τους αποτύπωμα.

Η Εριφύλη Μαρωνίτη και ο Νίκος Μεγγρέλης συνομιλούν με σημαντικούς ερευνητές, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, όπως οι Θάνος Βερέμης (ιστορικός,  ομότιμος καθηγητής  ΑΕΙ), Μαρία Ευθυμίου (καθηγήτρια Ιστορίας ΑΕΙ), Νίκος Βατόπουλος (δημοσιογράφος – συγγραφέας), Ευγένιος Τσερνουχίν (επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Επιστημών Ουκρανίας), Άννα Μανδυλαρά (επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΕΙ), Αλέξανδρος Μορόζοβ (διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Μικόλα Γκόγκολ στη Νίζνα της Ουκρανίας), Λένα Διβάνη (συγγραφέας, καθηγήτρια ΑΕΙ) κ.ά. Και αναδεικνύουν το σπουδαίο έργο αυτών των ανθρώπων για την ανάπτυξη και τη στήριξη της παιδείας, για τη διάσωση και τη διαφύλαξη της ελληνικής κληρονομιάς και για τη διασύνδεσή τους με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Παρουσίαση: Νίκος Μεγγρέλης – Εριφύλη Μαρωνίτη
Σκηνοθεσία: Νίκος Μεγγρέλης
Σενάριο – έρευνα: Εριφύλη Μαρωνίτη
Επιστημονική σύμβουλος: Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη
Αρχισυνταξία: Πανίνα Καρύδη
Δημοσιογραφική έρευνα: Τζίνα Ζορμπά
Οργάνωση παραγωγής: Βάσω Πατρούμπα         
Διεύθυνση παραγωγής: Μάριος Πολυζωγόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης, Δημήτρης Κορδελάς, Χρόνης Τσιχλάκης
Μοντάζ – μίξη ήχου: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος
Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Αλεξάνδρα Βάρδα
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Φραντζέσκα Βλαχούλη
Γραφικά – ειδικά εφέ: Νίκος Πολίτης
Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής: Μάνος Μαρκαντώνης
Εικονοληψία: Κατερίνα Μαρκουλάκη, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Μαξιμιλιανός Παπαδόπουλος
Χειριστής Drone – Ιωάννινα: Γιώργος Γεωργούλας
Χειριστής Drone – Νίζνα: Andrey Noga
Εκτέλεση παραγωγής: On The Move IKE
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2021

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Δορυφορικά κάτοπτρα Kathrein για σκληρές καιρικές συνθήκες

  Δορυφορικά κάτοπτρα Kathrein για σκληρές καιρικές συνθήκες

  Τα δορυφορικά κάτοπτρα της Kathrein, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190 km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρ...
 • TP-LINK ER706W

  TP-LINK ER706W

  Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ER706W, ένα ασύρματο router διπλής ζώνης εταιρικής ποιότητας. Είναι ιδανικό για απομακρυσμένη διαχείριση που απαιτεί υψηλή απόδοση, χάρη στον επαναστατικό συνδυασμό τω...
 • Prolink PF352

  Prolink PF352

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου εξαρτήματος PF352 της Prolink. Πρόκειται για έναν μετατροπέα σήματος από Mini DisplayPort σε HDMI 1.4 θηλυκό, μήκους 0,1 μέτρου. Συνδέε...
 • PROMAX PD-350, PD-351, PD-352

  PROMAX PD-350, PD-351, PD-352

  Η PROMAX, εκτός από επαγγελματικά πεδιόμετρα, παράγει μία ευρεία γκάμα ηλεκτρονικών στους τομείς διανομής σήματος, RFR, οπτικών και ηλεκτρολογικών προϊόντων. Η σειρά ψηφιακών πολυμέτρων PD-350, PD...
 • Amiko FTP/UTP

  Amiko FTP/UTP

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή καλωδίων δικτύου της Amiko. Περιλαμβάνει τα καλώδια FTP CAT5, FTP CAT5 Outdoor (μαύρο), FTP CAT6 και UTP CAT5, τα οποία διατίθενται σε συσκευασία στροφ...
 • SONORA TERRA DIGITAL

  SONORA TERRA DIGITAL

  Η Sonora Terra Digital είναι μια κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας! Είναι κατάλλ...
 • TVIP S-Box v.705

  TVIP S-Box v.705

  Με τον νέο δέκτη IP TVIP S-Box v.705 μπορείτε εύκολα να απολαύσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Ο δέκτης διατίθεται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Tronix και...
 • Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

  Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων καλωδίων PF485A-0050 και PF485A-0150 της Prolink. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας καλώδια USB Type-C σε USB-A version 3.0, με διαστάσεις...
 • Kathrein UFOpro Lite

  Kathrein UFOpro Lite

  Τα Νέα Ψηφιακά Compact Headend της Kathrein με την ονομασία UFOpro Lite είναι τα νέα οικονομικά, all in one Headend για εφαρμογές τηλεόρασης σε ξενοδοχεία, σκάφη, στάδια, συγκροτήματα κατοικιών κα...
 • FRITZ!Fon X6

  FRITZ!Fon X6

  Το νέο FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4″ υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να...
 • TP-Link EAP783

  TP-Link EAP783

  Η TP-Link ανακοινώνει την είσοδο ενός νέου access point στην οικογένεια συσκευών Omada. Πρόκειται για το EAP783, ένα BE19000 access point οροφής τριπλής μπάντας Wi-Fi 7, που χαρακτηρίζεται από υψη...
 • YouTube PROMAX Hellas

  YouTube PROMAX Hellas

  Η PROMAX έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τα κορυφαία μοντέλα αναλυτών φάσματος RANGER Neo, HD RANGER και φυσικά για την ναυαρχίδα ATLaS NG. Στο YouTube κανάλι της PROMAX Hellas...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Τηλεχειρι...
 • Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

  Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

  Η συνεχής χρήση και οι ανεπιθύμητες πτώσεις των πάσης φύσης τηλεχειριστηρίων προκαλούν τη φυσική φθορά τους, που όπως είναι λογικό μειώνει τον κύκλο ζωής τους και κάποια στιγμή τα καθιστά μη λειτο...
 • Opticum T-Box

  Opticum T-Box

  Έναν επίγειο ψηφιακό δέκτη, που ξεχωρίζει από τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον OpticumT-Box, έναν δέκτη συμ...