Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδικές αποστολές» στην ΕΡΤ1, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στις 23:00
Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, στις 23:00, μεταδίδεται το τρίτο επεισόδιο της ερευνητικής εκπομπής της ΕΡΤ1 «Ειδικές αποστολές». «Η Δημοκρατία του Ντόναλντ Τραμπ». Δύο 24ωρα πριν από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, κορυφαίοι αναλυτές προσεγγίζουν και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του…
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, στις 23:00
Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, στις 23:00, μεταδίδεται το τρίτο επεισόδιο της ερευνητικής εκπομπής της ΕΡΤ1 «Ειδικές αποστολές». «Η Δημοκρατία του Ντόναλντ Τραμπ». Δύο 24ωρα πριν από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, κορυφαίοι αναλυτές προσεγγίζουν και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις που αφήνει στους τραυματισμένους δημοκρατικούς θεσμούς η ταραχώδης προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Φάνης Παπαθανασίου μιλάει με τη δημοσιογράφο του CNN Κριστιάν Αμανπούρ, τον Μάικλ ντ’ Αντόνιο, βιογράφο του Ν. Τραμπ, τον συγγραφέα του βιβλίου «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», Ντάνιελ Ζίμπλατ, και τους καθηγητές Στάθη Καλύβα και Γιώργο Παγουλάτο.
«Η μεγάλη φυγή από την Τουρκία». Ο Πιέρρος Τζανετάκος ερευνά την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία στους τομείς των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης και της συμμόρφωσης της χώρας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Μιλάει με Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες και αυτοεξόριστους επαγγελματίες, οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, καθώς διώκονται για λόγους που ξεκινούν από τον ιδεολογικό προσανατολισμό και φθάνουν ακόμα έως τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους. Σε τι βαθμό οι βαθιές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν την τουρκική κοινωνία εντείνουν τον διχασμό και την πόλωση; Είναι η Τουρκία ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, όπως θα όφειλε να είναι μια χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
«Θεωρίες συνωμοσίας. Η άλλη πανδημία». Θεωρίες συνωμοσίας εμφανίζονται σε κάθε εποχή, αλλά σε περιόδους κρίσεων και έκτακτων συνθηκών μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θεωρία QAnon, οπαδοί της οποίας βρέθηκαν ανάμεσα στους εισβολείς του Καπιτωλίου, στις 6 Ιανουαρίου. Επιπλέον, νέα έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος ακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, εδραιωμένη σε εύθραυστα επιχειρήματα αλλά και στον εύλογο φόβο και στο άγχος για οτιδήποτε νέο και μη δοκιμασμένο. Η Ελβίρα Κρίθαρη εστιάζει στη διερεύνηση των αιτιών που γεννούν τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά και στις επιπτώσεις τους, δίνοντας παραδείγματα από δημοφιλείς θεωρίες των καιρών μας.
- Αρχισυνταξία: Σταυρούλα Χριστοφιλέα, Πιέρρος Τζανετάκος
- Υπεύθυνη ερευνών: Ελβίρα Κρίθαρη
- Δημοσιογραφική ομάδα: Μάχη Νικολάρα, Γιάννης Σουλιώτης
- Μοντάζ: Αντώνης Γασπαρινάτος, Θανάσης Ντόβας
- Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου
- Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος, Γιάννης Γεωργιουδάκης
- Υπεύθυνος εκπομπής: Φάνης Παπαθανασίου