Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ιστορικοί Περίπατοι με την Μαριλένα Κατσίμη και τον Πιέρρο Τζανετάκο
Με ένα επεισόδιο- αφιέρωμα στο Κυπριακό Ζήτημα και συγκεκριμένα στις διπλωματικές- διεθνείς διαστάσεις του κατά την περίοδο 1950-1974 ξεκινά το Σάββατο 30 Νοεμβρίου ο νέος κύκλος επεισοδίων των Ιστορικών Περιπάτων. Ο Πιέρρος Τζανετάκος, με την ομάδα της εκπομπής και τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου…
Νέος κύκλος επεισοδίων στην ΕΡΤ-1
Με ένα επεισόδιο- αφιέρωμα στο Κυπριακό Ζήτημα και συγκεκριμένα στις διπλωματικές- διεθνείς διαστάσεις του κατά την περίοδο 1950-1974 ξεκινά το Σάββατο 30 Νοεμβρίου ο νέος κύκλος επεισοδίων των Ιστορικών Περιπάτων. Ο Πιέρρος Τζανετάκος, με την ομάδα της εκπομπής και τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνη Κλάψη σε ένα οδοιπορικό στην Κύπρο, αναζητώντας τους διεθνείς συσχετισμούς των δυνάμεων που αναμίχθηκαν κατά περιόδους στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά τεκταινόμενα του νησιού.
Ακολουθεί ένα συγκλονιστικό ταξίδι στη Λέρο, το νησί που στο παρελθόν ήταν ο τόπος εξορίας για τους κοινωνικά ανεπιθύμητους της υπόλοιπης επικράτειας. Η Μαριλένα Κατσίμη, με συνοδοιπόρους τον διευθυντή του Ψυχιατρείου κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης Θοδωρή Μεγαλοοικονόμου και τον φωτογράφο που αποκάλυψε το κολαστήριο της Λέρου για το περιοδικό «Ταχυδρόμος» Νίκο Παναγιωτόπουλο, περιηγούνται στα επιβλητικά κτήρια, κληρονομιά της ιταλοκρατίας, όπου στεγάστηκαν μεταπολεμικά, παιδιά ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού και νεαροί αντάρτες, ψυχιατρικά ασθενείς, πολιτικοί εξόριστοι, πρόσφυγες.
Στη συνέχεια, οι Ιστορικοί Περίπατοι επιχειρούν μια αναδρομή στην ιστορία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων, ξεκινώντας από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης, φθάνοντας έως και το περιστατικό των Ιμίων του 1996, την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδιάμεσοι σταθμοί το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Βενιζέλου- Κεμάλ το 1930, η είσοδος και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, το Κυπριακό, οι Μειονότητες και η «ένοπλη ειρήνη» της περιόδου 1974-1987. «Ξεναγός» μας, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος. Τόσο οι «Εξόριστοι στο Αιγαίο» της Λέρου, όσο και οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις αποτελούνται από δύο μέρη.
Ο κύκλος κλείνει, με ένα «ταξίδι» στην ιστορία της ελληνικής ιθαγένειας. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος, μαζί με τον Πιέρρο Τζανετάκο, ξεκινούν από την Επίδαυρο και το Ναύπλιο, εκεί όπου θεμελιώθηκε η έννοια του Έλληνα πολίτη, περνούν από την άκρη της πόλης- το Μενίδι, την Παλαιά Βουλή και καταλήγουν στα Σεπόλια, στο γήπεδο που έκανε τα πρώτα αθλητικά βήματά του ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ο οποίος έως το 2014 ήταν ένας άνθρωπος «χωρίς ιθαγένεια». Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε δεύτερο Σάββατο στις 16:00 από τη συχνότητα της ΕΡΤ-1.