Δευτέρα, 21 Μαϊος 2018 | 21:48

ZGEMMA H7S

Enigma2 4K PVR δέκτης Combo, με υποστήριξη Stalker και Kodi!

Διευρύνοντας την οικογένεια των δεκτών της, η κινέζικης προέλευσης εταιρία Air Digital Technology παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο που εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές του! Ο νέος Zgemma H7S είναι ένας Enigma2 4K PVR δέκτης, ο οποίος εξοπλίζεται με τριπλό tuner για λήψη δορυφορικών και επίγειων/καλωδιακών προγραμμάτων, ενώ διαθέτει ειδική βάση στο εσωτερικό του για σύνδεση σκληρού δίσκου...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Διευρύνοντας την οικογένεια των δεκτών της, η κινέζικης προέλευσης εταιρία Air Digital Technology παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο που εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές του! Ο νέος Zgemma H7S είναι ένας Enigma2 4K PVR δέκτης, ο οποίος εξοπλίζεται με τριπλό tuner για λήψη δορυφορικών και επίγειων/καλωδιακών προγραμμάτων, ενώ διαθέτει ειδική βάση στο εσωτερικό του για σύνδεση σκληρού δίσκου SATA 2,5 ιντσών. Έρχεται με ταχύτατο διπύρηνο επεξεργαστή που βασίζεται σε chipset της Broadcom και διαθέτει αποκωδικοποιητή H.265/HEVC που του δίνει τη δυνατότητα να αναπαράγει UHD δορυφορικά κανάλια. Επιπλέον, υποστηρίζοντας το δημοφιλές Stalker που συναντάμε σε IPTV Boxes για σύνδεση σε portals IPTV υπηρεσιών, αλλά και τον Kodi 17.4 Krypton που του δίνει κορυφαίες δυνατότητες media center, ο Zgemma H7S αναμένεται να ενθουσιάσει τους φίλους των Enigma2 4K δεκτών.

Ο νέος Zgemma H7S ανήκει στην κατηγορία των PVR Combo δεκτών, καθώς έχει ενσωματωμένη ειδική βάση στο εσωτερικό του για να προσαρμοστεί σκληρός δίσκος SATA 2,5 ιντσών, υποστηρίζοντας την εκτέλεση εγγραφών με το απλό πάτημα του πλήκτρου REC από το τηλεχειριστήριο. Χάρη στο διπύρηνο επεξεργαστή του ARM Brahma 15 με Broadcom chip BCM7251S, υποστηρίζει 4K UHD ανάλυση (3840x2160p50/60) και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC που απαιτείται για την αναπαραγωγή UHD δορυφορικών καναλιών, ενώ έχει δυνατότητα να αναπαράγει όλους τους τύπους πολυμεσικών αρχείων από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα. Ενσωματώνοντας διπλό DVB-S2X, αλλά και υβριδικό DVB-C/T2 tuner, υποστηρίζει όλα τα πρότυπα λήψης και μπορεί να εκτελεί εγγραφή ενός προγράμματος με ταυτόχρονη αναπαραγωγή ενός δεύτερου από διαφορετικό δορυφόρο. Επιπλέον, υποστηρίζοντας Stalker και Kodi δε λειτουργεί απλά όπως οι περισσότεροι Enigma2 δέκτες, καθώς ενσωματώνει IPTV και media center λειτουργίες που τις βρίσκουμε στα IPTV Boxes.

Χαρακτηριστικά

Ο Zgemma H7S έρχεται σε σκάφος μαύρου χρώματος, με διαστάσεις 260x205x46 χιλιοστών. Η πρόσοψή του περιλαμβάνει οθόνη LED τεσσάρων ψηφίων που εμφανίζει και το ευκρινές λογότυπο της εταιρίας, ενώ δεξιά της βρίσκεται ένα πορτάκι που απελευθερώνει θύρα ανάγνωσης έξυπνης κάρτας, υποδοχή Common Interface και μικροσκοπικό πλήκτρο που χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση του λογισμικού. Η πίσω πλευρά του δέκτη διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό συνδέσεων που περιλαμβάνει υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/DC, πλήκτρο ON/OFF, μια USB3.0 και δύο USB2.0 θύρες, θύρα Gigabit Ethernet, θύρα HDMI2.0, οπτική θύρα S/PDIF για ψηφιακή έξοδο ήχου, αναλογική έξοδο mini jack 2.3mm AV, υποδοχή RF IN και δύο υποδοχές LNB IN για συνδέσεις καλωδίων επίγειου και δορυφορικού σήματος. Στο κουτί της συσκευασίας του Zgemma H7S περιλαμβάνονται τηλεχειριστήριο, τροφοδοτικό 12V/2.5A, καλώδιο HDMI, φυλλάδιο χρήστη, αλλά και καλώδιο SATA για τη σύνδεση εσωτερικού σκληρού δίσκου.

Ο Zgemma H7S βασίζει τις λειτουργίες του σε ταχύτατο διπύρηνο επεξεργαστή ARM Brahma 15 στα 1719MHz (2x1719MHz), ο οποίος ενσωματώνει Broadcom chipset BCM7251S και αποδίδει 12000 DMIPS. Η μονάδα επεξεργασίας των γραφικών υποστηρίζει OpenGL ES 3.1, υλοποιώντας έτσι την εμφάνιση τρισδιάστατων γραφικών που συναντούμε και στους υπόλοιπους Enigma2 δέκτες. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video MPEG-1, MPEG-2 Main [email protected] Level, VC-1 Advanced [email protected], WMV9 Main [email protected] Level, XVID HD, H.264 High [email protected] (1080p*30fps) και H.265/HEVC (2160p*60fps). Υποστηρίζει επίσης την αποκωδικοποίηση ήχου με format MPEG-1 L1/L2/L3, MPEG-2 AAC, MPEG-4 HE-AAC, WMA, Dolby Digital (AC3) και DTS. Ο Zgemma H7S διαθέτει μνήμη RAM 1GB DDR3, από την οποία μένουν ελεύθερα για το λειτουργικό περίπου 160MB. Έχει ενσωματωμένη μνήμη Flash 4GB eMMC, από την οποία η συνολικά διαθέσιμη για το λειτουργικό είναι περίπου 767MB, αφήνοντας ελεύθερα περίπου 560MB για κατεβάσματα και εγκαταστάσεις πρόσθετων.

Πρόκειται για ένα δέκτη που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που συναντούμε στους Enigma2 δέκτες, όπως την εναλλαγή skins ή τον προηγμένο οδηγό ηλεκτρονικού προγράμματος, ενώ διαθέτει μεγάλη υποστήριξη από images που στο σύνολό τους περιλαμβάνουν εξαιρετικά πρόσθετα, ενεργοποιώντας έξτρα λειτουργίες που τον μετατρέπουν σε πληρέστατο κέντρο ψυχαγωγίας.

Υλικό

Ο Zgemma H7S εξοπλίζεται με διπλό DVB-S2X tuner, όμως όπως και στους περισσότερους Enigma2 δέκτες έτσι και σε αυτόν δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του FEC σε τιμές υψηλότερες από 9/10, γεγονός που καθιστά τη λήψη DVB-S2X καναλιών αδύνατη. Διαθέτει επίσης υβριδικό DVB-C/T2 tuner που του δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνει και επίγεια ή καλωδιακά προγράμματα. Η συνεργασία του με διακόπτες DiSEqC 1.0 και DiSEqC 1.1 που δοκιμάσαμε, αλλά και με DiSEqC 1.2 και USALS είναι άριστη. Η ολοκληρωτική σάρωση ενός δορυφόρου διαρκεί περίπου οχτώ λεπτά, ενώ η δυνατότητα τυφλής αναζήτησης αν και υπάρχει στο μενού της ανίχνευσης υπηρεσιών, ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

Για τη θέαση κωδικοποιημένων προγραμμάτων το τμήμα αποκρυπτογράφησης του Zgemma H7S διαθέτει θύρα Common Interface και αναγνώστη έξυπνης κάρτας, ενώ λόγω της αρχιτεκτονικής ARMv7 του επεξεργαστή ο μόνος emulator που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το OSCAM.

Ο εξοπλισμός του Zgemma H7S διαθέτει θύρα HDMI2.0 που δίνει UHD ανάλυση (3840x2160 p50/60), αλλά και αναλογική mini jack 2.3mm AV έξοδο, ώστε να μπορεί να συνδεθεί ακόμα και σε παλαιότερης τεχνολογίας τηλεόραση. Για τη σύνδεση στο internet εξοπλίζεται με Gigabit Ethernet Interface, υποστηρίζει όμως και Wi-Fi με τη σύνδεση κατάλληλου USB Dongle. Είναι ένας PVR ready δέκτης, καθώς έχει ενσωματωμένη ειδική βάση στο εσωτερικό του για την τοποθέτηση σκληρού δίσκου SATA 2,5 ιντσών, ενώ διαθέτει και οπτική έξοδο S/PDIF για τη σύνδεση σε συστήματα Home Cinema, παρέχοντας έτσι μια οπτικοακουστική εμπειρία που αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό την ποικιλία λειτουργιών που υποστηρίζει.

Λογισμικό

Ο Zgemma H7S έρχεται με προ-εγκατεστημένο λογισμικό OpenATV6.0, το οποίο περιλαμβάνει drivers, Kernel (πυρήνα) 4.10.0 για τη συνεργασία τους με το σύστημα, Enigma2 με όλα τα απαραίτητα αρχεία για τη λειτουργία του δέκτη, ενώ δε συνοδεύεται από κάποιον emulator. Εφόσον ο χρήστης επιθυμεί την υποστήριξη emulators θα πρέπει να τους εγκαταστήσει χειροκίνητα, ή να φορτώσει στο δέκτη νέο image με ενσωματωμένους emulators. Η διαδικασία αναβάθμισης λογισμικού, την οποία και προτείνουμε, είναι πανεύκολη και εκτελείται μέσω φορμαρισμένου σε FAT-32 USB stick που θα περιέχει το φάκελο zgemma με τα αρχεία του λογισμικού. Με το πλήκτρο ON/OFF σε θέση OFF, τοποθετούμε το stick σε μια USB θύρα του δέκτη και κρατάμε πατημένο το μικροσκοπικό πλήκτρο που βρίσκεται μέσα από το πορτάκι της πρόσοψης. Στη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο ON/OFF για να τεθεί σε θέση ON και αφού εμφανιστούν στην οθόνη οι ενδείξεις BOOT και μετά FLASH, αφήνουμε ελεύθερο το μικροσκοπικό πλήκτρο της πρόσοψης. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από δύο λεπτά και μετά το τέλος της, ο δέκτης εκτελεί αυτόματα επανεκκίνηση, ώστε να εμφανιστεί στην οθόνη ο γνωστός οδηγός αρχικών ρυθμίσεων. Δοκιμάσαμε τα multiboot images OpenPLi 6.1, OpenSPA 7.2.004, OpenATV 6.2, Egami 8.0.6, OpenDroid 6.4 και OpenHDF 6.2, με το τελευταίο να αποτελεί κατά την άποψή μας την καλύτερη επιλογή και το Egami την αμέσως επόμενη. Φυσικά, εξαιρετικά πρόσθετα περιλαμβάνουν και τα υπόλοιπα, ενώ το σύνολο των images περιλαμβάνει νεότερο Kernel (4.10.12) και νεότερο GStreamer (1.13.0).  

HbbTV – HDMI CEC

Με την εγκατάσταση του HbbTV από το αποθετήριο των πρόσθετων ενεργοποιείται η λειτουργία πρόσβασης σε υβριδικές υπηρεσίες που εκπέμπουν παράλληλα με το πρόγραμμα τηλεοπτικών καναλιών. Η λειτουργία HbbTV δεν μπορεί να εκτελεστεί στο OpenATV, ενώ στο σύνολο των images δεν ενεργοποιούνται οι υβριδικές υπηρεσίες των καναλιών της ΕΡΤ. Στο μενού όλων των images περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για λειτουργία HDMI CEC, με την οποία ο Zgemma H7S υποστηρίζει την αμφίδρομη επικοινωνία με την τηλεόραση, εφόσον ενσωματώνει και η ίδια τη δυνατότητα αυτή. Επίσης, θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι αν και επίσημα ο δέκτης δεν υποστηρίζει λειτουργία Picture In Picture, με την επιλογή Multiboot Selector του μενού ορίζουμε το “Bootoption” του image, το οποίο περιλαμβάνει δύο επιλογές εκκίνησης. Χωρίς Pip (Standard), ή με Pip (Experimental) που ενεργοποιεί τη λειτουργία, χωρίς αυτή να παρουσιάζει όμως σταθερότητα καθώς δεν εκτελείται πάντα.

IPTV streaming – Kodi - Stalker

Με την ενσωμάτωση του GStreamer 1.13.0 στο λογισμικό των images του Zgemma H7S υπάρχει απόλυτη συμβατότητα με IPTV υπηρεσίες. Δοκιμάσαμε το streaming σε πληθώρα IPTV καναλιών, το οποίο εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ η εκτέλεση του YouTube είναι χωρίς υπερβολή άριστη. Η αναζήτηση τίτλων μέσα από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα εύχρηστη και εκτελείται πανεύκολα ακόμα και με το τηλεχειριστήριο, ενώ η αναπαραγωγή video οποιασδήποτε ανάλυσης δεν παρουσιάζει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Το IPTV streaming όμως δε σταματάει εδώ, καθώς στο αποθετήριο των πρόσθετων είναι διαθέσιμος για κατέβασμα ο Kodi 17.4 Krypton. Ο κορυφαίος αυτός media center αποτελεί για το χρήστη την καλύτερη επιλογή όχι μόνο για το streaming σε IPTV κανάλια και ταινίες, αλλά και για την αναπαραγωγή multimedia αρχείων από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα. Ο Zgemma H7S υποστηρίζει την αναπαραγωγή MKV αρχείων με συμπίεση H.264/AVC και H.265/HEVC με UHD ή HD ανάλυση. Στις δοκιμές αναπαραγωγής ταινιών της συλλογής μας ο DTS ήχος και οι ελληνικοί υπότιτλοι εκτελέστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ άνετη ήταν και η αναπαραγωγή αρχείων με περιεχόμενο H.265/HEVC.

Τέλος, επιλέγοντας την εγκατάσταση του QT Stalker από το αποθετήριο των πρόσθετων ενεργοποιείται η υποστήριξη του δημοφιλούς Stalker, με την εμφάνιση μενού για την εισαγωγή στοιχείων που επιτρέπει τη σύνδεση σε portals IPTV υπηρεσιών.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Επεξεργαστής: Διπύρηνος ARM Brahma 15 (Broadcom chip BCM7251S), 12K DMIPS

Μνήμη: RAM 1GB DDR3 / FLASH 4GB eMMC

Λογισμικό: OpenATV 6.0 (προ-εγκατεστημένο λογισμικό)

Λήψη: DVB-S2 & DVB-C/T/T2

Αποκρυπτογράφηση: 1xCI, 1xSmart Card reader

Tuner: 1xDual DVB-S2X & 1xDVB-C/T2

Πρόσοψη: Oθόνη LED τεσσάρων ψηφίων

PVR: Εσωτερικός HDD SATA 2.5’’

Συνδέσεις: 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xGIGA ETHERNET, 1xHDMI2.0, 1xAV, 1xS/PDIF,

Διαστάσεις: 260x205x46 χιλιοστά

Γνώμη μας: Ο κινέζικος Zgemma H7S είναι ένας εξαιρετικός δέκτης που δεν υποστηρίζει απλά τις λειτουργίες που βρίσκουμε συνήθως στους περισσότερους Enigma2 δέκτες. Ενσωματώνοντας στο μενού του τον κορυφαίο media center Kodi 17.4 Krypton, αλλά και το δημοφιλές Stalker, εκτελεί IPTV λειτουργίες που συναντάμε σε άλλου τύπου STB’s, παρέχοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να απολαμβάνει ένα πακέτο ολοκληρωμένης ψυχαγωγίας, μέσα από μια μόνο συσκευή. Με μεγάλη υποστήριξη από images, άριστη ποιότητα εικόνας, απόλυτη σταθερότητα λειτουργίας και υποστηρίζοντας όλα τα πρότυπα λήψης, αποτελεί κατά τη γνώμη μας ένα value for money 4K Enigma2 δέκτη, ο οποίος στέκεται άνετα δίπλα σε ακριβότερα μοντέλα.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.