20/02/2019

OCTAGON SF8008

4K UHD Combo δέκτης που τα κάνει όλα και συμφέρει!

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Ένα νέο 4K δέκτη δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στην Ψηφιακή Τηλεόραση, που παρά το προσιτό για όλους τους χρήστες κόστος αγοράς του, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας! Πρόκειται για τον Octagon SF8008, ο οποίος είναι ένας Enigma2 Linux 4K Combo δέκτης και είναι ο δεύτερος 4K UHD δέκτης της γερμανικής Octagon. Εξοπλισμένος με δύο νέας γενιάς tuners που του εξασφαλίζουν άριστη...

Ένα νέο 4K δέκτη δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στην Ψηφιακή Τηλεόραση, που παρά το προσιτό για όλους τους χρήστες κόστος αγοράς του, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας! Πρόκειται για τον Octagon SF8008, ο οποίος είναι ένας Enigma2 Linux 4K Combo δέκτης και είναι ο δεύτερος 4K UHD δέκτης της γερμανικής Octagon. Εξοπλισμένος με δύο νέας γενιάς tuners που του εξασφαλίζουν άριστη συμβατότητα με όλα τα σύγχρονα πρότυπα DVB, έρχεται με ένα DVB-S2X που υποστηρίζει τη λήψη multi-stream δορυφορικών εκπομπών και ένα DVB-C/T2 tuner για καλωδιακή/επίγεια λήψη. Έχει ενσωματωμένο Wi-Fi που απλοποιεί την τοποθέτησή του σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού, ενώ έρχεται και με υποστήριξη YouTube, Kodi, HbbTV και Stalker!

Ο Octagon SF8008 είναι ένας Enigma2 4K Combo δέκτης που με απόλυτα προσιτό κόστος προσφέρει μεγάλη ποικιλία τηλεοπτικού περιεχομένου, αυξάνοντας έτσι την ποιότητα της ψυχαγωγίας. Είναι επίσης ένας δέκτης ιδανικός για το μέσο χρήστη που δεν επιθυμεί ή δεν είναι εξοικειωμένος να εκτελεί εξωτερικές παρεμβάσεις, με πολύπλοκες χειροκίνητες εγκαταστάσεις για την ενεργοποίηση υποστηριζόμενων λειτουργιών, καθώς όλες εκτελούνται σωστά μέσα από το κατάλληλο image. Με υποστήριξη UHD (3840x2160 p50/60) ανάλυσης HLG/HDR 10bit και H.265/HEVC συμπίεσης, έχει δυνατότητα να αποκωδικοποιεί UHD δορυφορικά κανάλια. Υποστηρίζει ρυθμιζόμενη λειτουργία PiP (Picture in Picture), ώστε να προβάλλει ταυτόχρονα στην τηλεόραση δύο διαφορετικά κανάλια, ενός HD και ενός UHD ανάλυσης. Μέσω της άριστης υποστήριξης του κορυφαίου Media Center Kodi, ο Octagon SF8008 μπορεί να αναπαράγει οποιασδήποτε μορφής αρχεία video και ήχου από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα ή να εκτελεί IPTV streaming. Εκτελεί επίσης ζωντανές ή προγραμματισμένες εγγραφές στα γεγονότα που επιθυμεί ο χρήστης, ενώ αναπαράγει χωρίς κανένα πρόβλημα UHD video από το YouTube. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σαν IPTV Box, καθώς είναι απόλυτα συμβατός με το Stalker που επιτρέπει τη σύνδεση σε portals IPTV υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικά

Ο Octagon SF8008 έρχεται σε μαύρο σασί αλουμινίου, με διαστάσεις 220x126x40 χιλιοστών και βάρος 516 γραμμαρίων. Στο κέντρο της πρόσοψης είναι τοποθετημένο ένα μεγάλο στρογγυλό πλήκτρο που θέτει τη συσκευή σε θέση ON/Stand-by, ενώ αριστερά του βρίσκεται η αποτελούμενη από 7 τμήματα LED οθόνη 4 ψηφίων. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε μία θύρα USB 3.0 και υποδοχή CA CARD για ανάγνωση έξυπνης κάρτας, ενώ η πίσω πλευρά του δέκτη διαθέτει πλουσιότατο εξοπλισμό συνδέσεων. Συγκεκριμένα, διακόπτη ON/OFF, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC-12V, μικροσκοπικό πλήκτρο RECOVERY για επαναφορά, υποδοχή SD CARD (MicroSD), θύρες USB 2.0, ETHERNET και HD-OUT (HDMI 2.0a), mini jack υποδοχές RS-232 για service και AV για αναλογική έξοδο ήχου και εικόνας, οπτική θύρα S/PDIF για ψηφιακή έξοδο ήχου, υποδοχές DVB-C/T2 και DVB-S2 για συνδέσεις καλωδιακού/επίγειου και δορυφορικού σήματος αντίστοιχα, καθώς και δύο ενσωματωμένες στο σασί κεραίες για σύνδεση Wi-Fi. Ο δέκτης έρχεται σε κουτί συσκευασίας που περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο με δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 12V-2A και δύο φυλλάδια με οδηγίες χρήσης σε αγγλικά και γερμανικά.

Ο Octagon SF8008 διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή 64-bit αρχιτεκτονικής ARMv7 της Huawei που βασίζεται σε chipset Hisilicon 3798MV200, ο οποίος συγχρονίζει στα 1.6GHz (4x1.6GHz) και αποδίδει 15.000 DMIPS. Ο επεξεργαστής αυτός “παντρεύεται” με μονάδα επεξεργασίας γραφικών Mali-450 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την υλοποίηση της αναπαραγωγής τρισδιάστατων γραφικών. Είναι ιδιαίτερα αποδοτικός στην αποκωδικοποίηση περιεχομένου UHD ανάλυσης, υποστηρίζει HLG/HDR 10bit και μπορεί να αναπαράγει 4K δορυφορικά κανάλια και αρχεία video συμπίεσης H.264 και H.265/HEVC με ανάλυση 2160p και ψηφιακό ήχο. Διαθέτει μνήμη RAM 1GB DDR4, με την καθαρά (αναλόγως του image) διαθέσιμη να φτάνει περίπου τα 940MB, από τα οποία μένουν ελεύθερα περίπου 600MB. Έχει επίσης εσωτερική μνήμη FLASH 8GB eMMC που εξασφαλίζει γρήγορους εναλλαγής, με την πραγματική διαθέσιμη χωρητικότητα αυτής να φτάνει περίπου τα 6.6GB, από τα οποία μένουν ελεύθερα περίπου 6.3GB για εγκαταστάσεις πρόσθετων.

Υλικό

Ο Octagon SF8008 έχει ενσωματωμένα στην μητρική πλακέτα του δύο tuners για να μπορεί να υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα πρότυπα λήψης, ένα δορυφορικό που είναι συμβατό με το εκτεταμένο πρότυπο DVB-S2X και έχει δυνατότητα να λαμβάνει και κανάλια multi-stream εκπομπών, καθώς και ένα υβριδικό DVB-C/T2 που μπορεί να λαμβάνει είτε καλωδιακό, είτε επίγειο σήμα. To DVB-S2X tuner είναι μάρκας Silabs, μοντέλο Si2166-D60, έχει υψηλή ευαισθησία και μπορεί να λαμβάνει με επιτυχία κανάλια που εκπέμπουν με το εκτεταμένο πρότυπο DVB-S2X, επιλέγοντας μέσα από το μενού τυφλής ανίχνευσης σύστημα DVB-S2. Υποστηρίζει επίσης άριστα και τη λήψη καναλιών multi-stream εκπομπών, κάτι που μπορεί να γίνει με αυτόματη ανίχνευση εφόσον τέτοιος transponder βρίσκεται μέσα στη βάση δεδομένων του δέκτη, αλλά και με χειροκίνητη μέσα από τους προ-ρυθμισμένους αναμεταδότες (σε κάποια images μάλιστα οι multi-stream συχνότητες είναι σημειωμένες) ή με προσθήκη του χρήστη, αλλάζοντας μέσα από το μενού ανίχνευσης τον τύπο του Transport Stream σε Multistream και ορίζοντας τα PLS Mode και PLS Code. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.1, DiSEqC 1.2 και USALS, ενώ η ολική σάρωση ενός δορυφόρου ολοκληρώνεται σε 9 περίπου λεπτά. Η τυφλή ανίχνευση (Blind Scan) υπάρχει στο μενού όλων των images, όμως δε λειτουργεί σωστά και αποτελεί το μοναδικό στην κυριολεξία αρνητικό σημείο του δέκτη. Συγκεκριμένα, το μενού της τυφλής ανίχνευσης περιλαμβάνει δύο τύπους ανίχνευσης, για κανάλια και για αναμεταδότες. Όμως, πολλοί από τους αναμεταδότες που “κατεβάζει” ο δέκτης δεν υφίστανται στην πραγματικότητα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή αδυναμία λήψης καναλιών σε ορισμένους δορυφόρους, με αυτόν τον τρόπο ανίχνευσης. Το υβριδικό DVB-C/T2 tuner του δέκτη είναι μάρκας Altobeam, μοντέλο ATBM7821, διαθέτει υψηλή ευαισθησία και κάνει ταχύτατη ανίχνευση της επίγειας μπάντας, κατεβάζοντας όλα τα κανάλια της μέσα σε περίπου 3 λεπτά.

Σε ότι αφορά την αποκρυπτογράφηση υπηρεσιών, ο Octagon SF8008 εξοπλίζεται με θύρα ανάγνωσης έξυπνης κάρτας που λόγω της αρχιτεκτονικής ARMv7 του επεξεργαστή συνεργάζεται με τον emulator OSCAM. Όμως, οι χρήστες που προτιμούν και έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν το CCCAM, μπορούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα να συνεχίσουν να το κάνουν και με τον Octagon SF8008 επιλέγοντας την έκδοση 2.3.2, κάτι που δοκιμάσαμε με άριστα αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις. Για την πρόσβαση στο internet ο δέκτης διαθέτει Gigabit LAN interface που του εξασφαλίζει γρήγορη σύνδεση σε περιεχόμενο υψηλής ανάλυσης. Έχει επίσης και ενσωματωμένο Wi-Fi με δύο WLAN κεραίες που επιτρέπουν στο χρήστη να τον τοποθετήσει χωρίς κανένα πρόβλημα σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις δοκιμές μας, αφού καθόλη τη διάρκειά τους χρησιμοποιήσαμε την ασύρματη σύνδεση στο τοπικό μας δίκτυο.

Φλασάρισμα image

Ο Octagon SF8008 έρχεται με προ-εγκατεστημένο λογισμικό OpenATV 6.2, το οποίο περιλαμβάνει τους drivers, τον Kernel (πυρήνα) Linux 4.4.35 για τη συνεργασία τους με το σύστημα, το Enigma2 με όλα τα αρχεία που υποστηρίζουν τη λειτουργία του δέκτη και διάφορα ενσωματωμένα πρόσθετα, χωρίς να συνοδεύεται από emulators. Ο δέκτης όμως έχει τεράστια υποστήριξη από images που παρέχουν πληθώρα επιλογών στο χρήστη, ώστε να βρει το κατάλληλο και να κρατήσει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο. Για τις ανάγκες των δοκιμών μας, ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε ούτε λίγο ούτε πολύ 10 images συμβατά με τον Octagon SF8008, τα οποία φυσικά και χρησιμοποιήσαμε στο σύνολό τους για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας. Συγκεκριμένα, δοκιμάσαμε τα Egami 8.1, OpenATV 6.3, OpenDroid 6.7, OpenEight 6.6, OpenESI 8.0, OpenHDF 6.3, OpenSPA 7.3, OpenVix 5.2, SatDreamGr 6.0 και PurE2 6.2, εκ των οποίων τρία είναι τα images που αναδεικνύουν όλες τις δυνατότητες του δέκτη. Όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, τα OpenEight 6.6, OpenVix 5.2 και SatDreamGr 6.0 ανταποκρίνονται πλήρως σε όλες τις λειτουργίες που υποστηρίζει ο δέκτης, με λίγα λόγια ο χρήστης μπορεί με τη χρήση ενός εκ των τριών αυτών των images “να τα έχει όλα”. Το φλασάρισμα νέου image είναι μια πανεύκολη διαδικασία που εκτελείται με τη χρήση ενός φορμαρισμένου σε FAT-32 USB stick, το οποίο πρέπει να περιέχει το αρχείο usb_update.bin και το φάκελο octagon που περιλαμβάνει τα αρχεία του λογισμικού. Με το διακόπτη τροφοδοσίας σε θέση OFF, τοποθετούμε το stick στη USB 3.0 θύρα του δέκτη (δεξιά πλευρά) και κρατώντας πατημένο το μπροστινό πλήκτρο ON/Stand-by θέτουμε το διακόπτη τροφοδοσίας σε θέση ON. Μόλις εμφανιστεί η λέξη update στην LED οθόνη της πρόσοψης αφήνουμε το πλήκτρο ON/Stand-by και περιμένουμε να εμφανιστεί στην τηλεόραση το μενού της αναβάθμισης. Με το τηλεχειριστήριο πατάμε πάνω στην επιλογή “4. Recovery From USB” ώστε να ξεκινήσει το φλασάρισμα του δέκτη με το νέο image. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε περίπου δύο λεπτά και ο δέκτης εκτελεί επανεκκίνηση, ώστε μετά να εμφανιστεί στην τηλεόραση ο γνώριμος οδηγός αρχικών ρυθμίσεων των Enigma2 δεκτών.

Ανάλυση 4K UHD

Ο Octagon SF8008 υποστηρίζει ανάλυση UHD, όμως στις αρχικές ρυθμίσεις του δέκτη με χρήση image OpenATV 6.3, OpenDroid 6.7, OpenSPA 7.3, ή PurE2 6.2 απουσιάζει η επιλογή 2160p ανάλυσης που αναδεικνύει τη δυνατότητα υποστήριξης UHD εικόνας των νέων 4K τηλεοράσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που διαθέτουν 4K τηλεοράσεις θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ Egami 8.1, OpenEight 6.6, OpenESI 8.0, OpenHDF 6.3, OpenVix 5.2 ή SatDreamGr 6.0.

HbbTV - HDMI CEC - PiP

Με την εγκατάσταση του “hbbtv-webkit” που βρίσκεται διαθέσιμο για λήψη από το αποθετήριο των πρόσθετων, ενεργοποιείται σε όλα τα images η υποστήριξη του HbbTV. Έτσι, με την εκτέλεση του HbbTV ο δέκτης επιτρέπει την πρόσβαση σε υβριδικές υπηρεσίες που εκπέμπουν παράλληλα με το γραμμικό πρόγραμμα τηλεοπτικών καναλιών. Όμως, η πλατφόρμα της ΕΡΤ Hybrid γίνεται διαθέσιμη στους χρήστες μόνο με χρήση OpenEight 6.6, OpenVix 5.2 ή SatDreamGr 6.0, καθώς υπάρχει ασυμβατότητα με τα υπόλοιπα images. Η ρύθμιση HDMI CEC βρίσκεται επίσης διαθέσιμη στο μενού όλων των images και με την ενεργοποίησή της επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία του δέκτη με τηλεοράσεις που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο αυτό. Ο Octagon SF8008 διαθέτει διπλό αποκωδικοποιητή video και υποστηρίζει ρυθμιζόμενη λειτουργία PiP που ενεργοποιεί την ταυτόχρονη εμφάνιση δύο καναλιών στην τηλεόραση. Και μάλιστα, το ένα από τα δύο κανάλια μπορεί να είναι ακόμα και UHD ανάλυσης, δυνατότητα που δεν υποστηρίζουν οι περισσότεροι 4K δέκτες της αγοράς.

IPTV - YouTube - Kodi - Stalker

Χάρη στην έκδοση 1.15.0 του GStreamer που είναι πολύ πρόσφατη και ενσωματώνεται σε όλα τα images, ο Octagon SF8008 είναι απόλυτα συμβατός για IPTV streaming. Δοκιμάσαμε τη λειτουργία αυτή με άριστα αποτελέσματα, παρακολουθώντας μέσω Wi-Fi σύνδεσης πλήθος ελληνικών και ξένων IPTV τηλεοπτικών καναλιών. Κατεβάσαμε στη συνέχεια από το αποθετήριο των πρόσθετων το YouTube, ώστε να δοκιμάσουμε τη λειτουργία του. Η αναζήτηση και αναπαραγωγή οποιουδήποτε video, ακόμα και UHD ανάλυσης, εκτελέστηκαν απροβλημάτιστα σε όλα τα images. Συνδέσαμε σκληρό δίσκο USB 3.0 που περιέχει πλήθος αρχείων video και εγκαταστήσαμε από το αποθετήριο των πρόσθετων τον Kodi 17.6 krypton. Ο κορυφαίος αυτός media center λειτουργεί άψογα και μάλιστα, ο Octagon SF8008 είναι ο μοναδικός Enigma2 δέκτης από όσους έχουμε έως τώρα δοκιμάσει που αναπαράγει περιεχόμενο από τον δικό του player και όχι από τον player του δέκτη. Μέσα από τον Kodi η αναπαραγωγή των video με συμπίεση H.265/HEVC και UHD ανάλυση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη άνεση, ενώ ο DTS ήχος των ταινιών εκτελέστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις γλώσσας αναγνωρίστηκαν και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι. Δοκιμάστηκε σε όλα τα images με επιτυχία και η εγγραφή ζωντανού και προγραμματισμένου προγράμματος. Κατεβάσαμε επίσης από το αποθετήριο των πρόσθετων το “stalker_qt” που ενεργοποιεί την υποστήριξη του Stalker. Έτσι, ο δέκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για λειτουργίες που εκτελούν εξειδικευμένα IPTV Box, επιτρέποντας στο χρήστη να συνδέεται σε Portals IPTV υπηρεσιών, κάτι που δοκιμάσαμε με απόλυτη επιτυχία!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Επεξεργαστής: 64-bit Quad Core ARMv7 Huawei (Hisilicon 3798MV200), 1.6GHz (4x1.6GHz), 15.000 DMIPS

Μνήμη: RAM 1GB DDR4 / FLASH 8GB eMMC

Λογισμικό: OpenATV 6.2 (προ-εγκατεστημένο)

Λήψη: Combo

Αποκρυπτογράφηση: 1xCA CARD

Tuner: 1xDVB-S2X Multi-Stream (Silabs), 1xDVB-C/T2 (Altobeam)

Wi-Fi: Ναι

Πρόσοψη: Οθόνη LED 4 ψηφίων

Συνδέσεις: 1xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xETHERNET, 1xHDMI 2.0, 1xAV, 1x SD CARD, 1xS/PDIF, 1xRS 232

Διαστάσεις: 220x126x40  χιλ.

Γνώμη μας: Ο Octagon SF8008 είναι ένας δέκτης με τόσο μεγάλες δυνατότητες, που όχι απλώς συναγωνίζεται, αλλά και υπερτερεί σε ορισμένα σημεία έναντι άλλων ακριβότερων μοντέλων. Enigma2 4K Combo δέκτης με δυνατότητα DVB-S2X και multi-stream λήψης, “γνήσια” λειτουργία Kodi, απροβλημάτιστη υποστήριξη emulators και άριστη συμβατότητα με το Stalker, σε τέτοιο επίπεδο τιμής δεν υπάρχει άλλος στην ελληνική αγορά! Και όλα αυτά διαθέσιμα μέσα από το ίδιο image και χωρίς την ανάγκη πρόσθετης χειροκίνητης εξωτερικής εγκατάστασης, ώστε ο δέκτης να μην απευθύνεται μόνο στους προχωρημένους χρήστες. Κατά την άποψή μας πρόκειται για τον ορισμό του “value for money” δέκτη και αποτελεί μια άριστη πρόταση αγοράς!

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.