21/05/2019

[email protected] ML 8100

Νέο 4K IPTV Box με υποστήριξη Stalker, Xtream Code και Wi-Fi!

Ένα φρέσκο στην ελληνική αγορά IPTV Box δοκιμάσαμε για αυτόν το μήνα στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης, το οποίο μετατρέπει την τηλεόραση σε πολυδιάστατο ψηφιακό κέντρο ψυχαγωγίας. Πρόκειται για το ML 8100 της Medialink που βασίζει τη λειτουργία του σε Android και έρχεται με ενσωματωμένο middleware για υποστήριξη Stalker και Xtream Codes...

Ένα φρέσκο στην ελληνική αγορά IPTV Box δοκιμάσαμε για αυτόν το μήνα στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης, το οποίο μετατρέπει την τηλεόραση σε πολυδιάστατο ψηφιακό κέντρο ψυχαγωγίας. Πρόκειται για το ML 8100 της Medialink που βασίζει τη λειτουργία του σε Android και έρχεται με ενσωματωμένο middleware για υποστήριξη Stalker και Xtream Codes. Περιλαμβάνει τις δημοφιλείς εφαρμογές των YouTube, Kodi και Netflix που κάνουν την πρόσβαση σε IPTV περιεχόμενο πιο άμεση από ποτέ, αλλά και μια σειρά από άλλες που απαιτούν λογαριασμό σύνδεσης. Υποστηρίζει αναπαραγωγή 4K UHD και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC, ενώ έχει δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας, με Wi-Fi και Bluetooth για άνεση στο χειρισμό και ευκολία στην τοποθέτησή του.

Το Medialink ML 8100 είναι ένα IPTV box που υποστηρίζει UHD ανάλυση και έχει σχεδιαστεί κυρίως για λειτουργία με Stalker και Xtream Codes. Χρησιμοποιείται επίσης για σύνδεση στο Netflix που αξιοποιεί τη συνδρομή του χρήστη στη δημοφιλή αυτή υπηρεσία, καθώς και για αναπαραγωγή video από το YouTube. Διαθέτει μέσα από το μενού του τον κορυφαίο media center Kodi που παρέχει πληθώρα επιλογών για IPTV streaming και μπορεί να αναπαράγει σχεδόν όλους τους τύπους αρχείων video και ήχου από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα. Βασίζοντας τη λειτουργία του σε Android, υποστηρίζει Google Play και Aptoide που κάνουν διαθέσιμες εξαιρετικές IPTV και άλλες ακόμα δημοφιλείς εφαρμογές, ενώ επιτρέπει στο χρήστη να σερφάρει στο internet με την άνεση που προσφέρει η μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Με ενσωματωμένα Wi-Fi και Bluetooth, απελευθερώνει το χρήστη από τη χρήση επιπλέον καλωδίων και απλοποιεί την τοποθέτησή του σε οποιαδήποτε τηλεόραση του σπιτιού.

Χαρακτηριστικά

Το Medialink ML 8100 έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί, με διαστάσεις 110x110x23 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει ενδεικτικό LED λειτουργίας, ενώ στην αριστερή πλευρά του είναι τοποθετημένες τρεις USB 2.0 θύρες και υποδοχή micro SD κάρτας. Η πίσω πλευρά περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό συνδέσεων και συγκεκριμένα υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 5V/2A και θύρες Ethernet, HD OUT (HDMI 2.0), OPTICAL (οπτική S/PDIF) για ψηφιακή έξοδο ήχου και AV για αναλογική έξοδο ήχου/εικόνας. Το κουτί της συσκευασίας της συσκευής περιέχει τηλεχειριστήριο, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 5V και φυλλάδιο χρήστη σε αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.

Το Medialink ML 8100 χρησιμοποιεί για τη λειτουργία του τετραπύρηνο επεξεργαστή 64-bit Cortex-A7 που βασίζεται σε Rockchip RK3229 και είναι αρχιτεκτονικής ARMv7, ενώ για τα γραφικά χρησιμοποιεί επεξεργαστή Mali-400 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Έχει δυνατότητα να αποκωδικοποιεί video 4K/2K 10-bit [email protected] (έως 200Mbps), 4K 10-bit [email protected] (έως 250Mbps), 4K 8-bit [email protected] (έως 200Mbps), 1080p H.264 και VP8, όμως η HDMI 2.0 θύρα του δίνει έως Full HD ανάλυση, καθώς στο σχετικό μενού της εικόνας μέγιστη τιμή είναι η 1920x1080-60. Υποστηρίζει 4K UHD HEVC και H.264 High [email protected] 5.1, MPEG-4 Advanced Simple [email protected] 5.0, MPEG-2/MPEG-1 Main Profile και VC-1 Advanced [email protected] 3.0, ενώ σε ότι αφορά τον ήχο υποστηρίζει Dolby και DTS. Διαθέτει μνήμη RAM 1GB DDR4, εκ των οποίων τα μισά περίπου χρησιμοποιούνται από το λειτουργικό και μένουν ελεύθερα 505 MB που επαρκούν οριακά, καθώς ορισμένες φορές οι εφαρμογές καθυστερούν να ανοίξουν, ή αδυνατούν να εκτελεστούν. Έχει επίσης ενσωματωμένη μνήμη FLASH 8GB eMMC που αποτελεί τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, με το πραγματικό μέγεθος αυτής να φτάνει τα 4,82GB, από τα οποία 770MB χρησιμοποιούνται από το σύστημα και μένουν ελεύθερα λίγο περισσότερα από 4GB για εγκαταστάσεις εφαρμογών. Για τη σύνδεση στο internet διαθέτει θύρα Ethernet 10/100 Mbps, έχει όμως ενσωματωμένο Wi-Fi και Bluetooth που εξασφαλίζουν απόλυτη ελευθερία στην τοποθέτηση και τον χειρισμό του. Η χρήση του ML 8100 προορίζεται κυρίως για τη σύνδεση σε Stalker και Xtream-code Portals, καθώς ενσωματώνει εξειδικευμένο middleware στο λογισμικό του. Μέσω των εφαρμογών S-IPTV και X-IPTV υποστηρίζεται η δυνατότητα σύνδεσης σε 4 Stalker και σε 6 Xtream-Code Portals για ποιοτικό streaming σε IPTV υπηρεσίες. Βασικές λειτουργίες αποτελούν επίσης η αναπαραγωγή video από το YouTube, η σύνδεση στη δημοφιλή συνδρομητική υπηρεσία Netflix και η χρήση του Kodi που έρχεται στην έκδοση v18.0 Leia και αποτελεί την ιδανική λύση για αναπαραγωγή αρχείων video από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, για streaming σε τηλεοπτικά κανάλια μέσω .m3u λίστας, αλλά και για προσθήκη πρόσθετων που ενεργοποιούν πληθώρα IPTV εφαρμογών. Δε λείπει φυσικά και ο internet browser που κάνει εφικτή την πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενώ υποστηρίζονται τα Google Play και Aptoide που δίνουν στο χρήστη τη δυνατότητα να εγκαταστήσει από εκεί τις εφαρμογές που εκείνος επιθυμεί.

Μενού

Το Medialink ML 8100 διαθέτει πανέμορφο αισθητικά μενού, το οποίο είναι πολύγλωσσο και περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές καρτέλες, την κεντρική, των εφαρμογών και των ρυθμίσεων. Μετά την αρχική ενεργοποίηση της συσκευής εμφανίζεται ο οδηγός βασικών ρυθμίσεων για επιλογή γλώσσας, χώρας και μορφής εμφάνισης ώρας/ημερομηνίας, ώστε να μας μεταφέρει στην κεντρική καρτέλα του μενού που περιλαμβάνει τα εικονίδια S-IPTV, X-IPTV, DAZN, KODI και NETFLIX για την εκτέλεση των αντίστοιχων λειτουργιών. Πηγαίνοντας στην καρτέλα ρυθμίσεων βλέπουμε τα εικονίδια πληροφοριών της συσκευής, αναβάθμισης, αυτόματης εκτέλεσης κατά την εκκίνηση (Auto Start), καθώς και αυτά των ρυθμίσεων ώρας/ημερομηνίας, γλώσσας, ήχου, εικόνας και δικτύου, μέσω του οποίου ενεργοποιήσαμε και ρυθμίσαμε τη σύνδεση Wi-Fi. Μόλις η συσκευή συνδεθεί στο internet ανιχνεύει αμέσως νεότερη έκδοση λογισμικού, την οποία θα πρέπει ο χρήστης να εγκαταστήσει. Με την ενημέρωση του λογισμικού ανανεώνεται η εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα άμεσης εναλλαγής της (3 διαθέσιμα wallpapers) από το κόκκινο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου. Πηγαίνοντας στην καρτέλα Apps έχουμε στη διάθεσή μας δύο σελίδες με τα εικονίδια των διαθέσιμων εφαρμογών. Στην πρώτη από αυτές βρίσκουμε την αριθμομηχανή, τον εξερευνητή αρχείων, τις λήψεις μας, την ανίχνευση αρχείων μουσικής και video, τις ρυθμίσεις της συσκευής, τον Apk Installer για τη χειροκίνητη εγκατάσταση εφαρμογών, το DLNA για προβολή περιεχομένου από smartphone, τον Internet browser για πλοήγηση στο διαδίκτυο, τον Media Center για αναπαραγωγή multimedia αρχείων και τα Netflix, Smart YouTube TV για εκτέλεση των αντίστοιχων λειτουργιών. Στη δεύτερη σελίδα βρίσκουμε το Wifi Display (Miracast) για προβολή της οθόνης του smartphone στην τηλεόραση και τις IPTV εφαρμογές Plex, Best Of Media, OTT IPTV PRO, My IPTV, OVEELIVE, i4stream IPTV που έχουν προστεθεί με την ενημέρωση του λογισμικού και απαιτούν για τη λειτουργία τους σύνδεση σε λογαριασμό. Παραμένοντας στην καρτέλα των εφαρμογών, πληκτρολογώντας 9999 εμφανίζονται στη λίστα με τα εικονίδια τα Google Play Store και Aptoide TV, ενώ πατώντας 1111 εμφανίζεται το StbEmu που είναι εξομοιωτής των Android TV Box με την πλατφόρμα Ministra για σύνδεση σε Stalker Portals.

Δοκιμή εφαρμογών

Από τις εφαρμογές της κεντρικής καρτέλας που αποτελούν και τις βασικές λειτουργίες του ML 8100, το DAZN δεν είναι διαθέσιμο για τη χώρα μας. Η αρχική είσοδος στο YouTube συνοδεύεται από μενού επιλογής ανάλυσης εικόνας 1080/4K, η αναζήτηση τίτλων είναι πληρέστατη, όμως η αναπαραγωγή UHD video εκτελείται με δυσκολία, καθώς η συσκευή “ζορίζεται” εμφανώς. Συνδεθήκαμε σε ενεργό λογαριασμό του Netflix και επιλέξαμε την προβολή πλήθους τίτλων με HD ανάλυση. Η πλοήγηση στο μενού της υπηρεσίας με το τηλεχειριστήριο ήταν εύκολη, ενώ η λειτουργία της ήταν απόλυτα σταθερή και η ποιότητα της εικόνας εξαιρετική. Ανοίξαμε τον Kodi και συνδέσαμε USB σκληρό δίσκο, επιλέγοντας από αυτόν την προβολή αποθηκευμένων ταινιών. Το ML 8100 υποστηρίζει τους τύπους video .mkv, .wmv, .mpg, .mpeg, .dat, .avi, .mov, .iso, .mp4, .rm .jpg και ήχου MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg, όμως η αναπαραγωγή των 4K UHD video πραγματοποιήθηκε με μεγάλη δυσκολία (κάτι που ισχύει και με τη χρήση του Media Center), ενώ ο DTS ήχος και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι εκτελέστηκαν κανονικά. Δοκιμάσαμε επίσης από τον Kodi το streaming σε IPTV τηλεοπτικά κανάλια μέσω έτοιμης .m3u λίστας, το οποίο εκτελέστηκε άψογα. Ανοίξαμε την εφαρμογή X-IPTV και εισαγάγαμε τα απαραίτητα στοιχεία για να συνδεθούμε σε ένα από τα έξι διαθέσιμα Xtream Code Portals. Μέσα από το ενσωματωμένο middleware περιηγηθήκαμε στις διαθέσιμες λίστες και απολαύσαμε το streaming σε πλήθος τηλεοπτικών καναλιών. Κατεβάσαμε από το Google Play Store την εφαρμογή NBA app και χρησιμοποιήσαμε την ενεργή συνδρομή μας για να συνδεθούμε στο NBA League Pass. Το live streaming σε αγώνες του NBA λειτούργησε γενικά ομαλά, ενώ η ποιότητα της εικόνας ήταν άριστη. Εγκαταστήσαμε από το Aptoide TV την εφαρμογή Mobdro, χάρη στην οποία μπορεί ο χρήστης μπορεί να κάνει IPTV streaming σε δημοφιλή ξένα τηλεοπτικά κανάλια. Η ποιότητα της εικόνας ήταν σχετικά καλή και η λειτουργία της εφαρμογής γενικά ομαλή. Ανοίξαμε την εφαρμογή StbEmu και αφού κάναμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία του εξομοιωτή, συνδεθήκαμε με άριστα αποτελέσματα σε Stalker Portal. Τέλος, για την πλοήγηση στο διαδίκτυο προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη χρήση του Firefox, ο οποίος θα πρέπει να εγκατασταθεί από το Aptoide TV. Ο συγκεκριμένος browser λειτουργεί ταχύτατα με το ML 8100 και σε συνδυασμό με το Bluetooth πληκτρολόγιο-mouse που χρησιμοποιήσαμε μας επέτρεψε να απολαύσουμε άνετο σερφάρισμα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Quad-Core 64bit Cortex-A7 (Rockchip RK3229)

GPU: Mali-400 MP

Μνήμη: RAM 1GB DDR4 / FLASH 8GB eMMC

Λογισμικό: Android

Ανάλυση: Full HD (1080p)

Video: 4K UHD HEVC & H.264 [email protected], MPEG-4 [email protected], MPEG-2/MPEG-1 MP, VC-1 [email protected]

Audio: Dolby, DTS

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi, Bluetooth

Συνδέσεις: 3xUSB 2.0, 1xmicro SD, 1xHDMI 2.0, 1xA/V, 1xS/PDIF, 1xEthernet

Διαστάσεις: 110x110x23 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα 4K IPTV Box με πανέμορφο και απλούστατο μενού, το οποίο προορίζεται κυρίως για σύνδεση σε Stalker και Xtream Code Portals. Η αδυναμία ομαλής αναπαραγωγής UHD video σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της μνήμης RAM αποτελεί σίγουρα μειονέκτημα, όμως η συσκευή διαθέτει άλλα πλεονεκτήματα που μπορούν να την κάνουν ελκυστική στο χρήστη. Με Kodi v18.0 Leia, Netflix, υποστήριξη Google Play Store, Aptoide TV, αλλά και με δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi και Bluetooth, το Medialink ML 8100 αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση αγοράς.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.