Skip to main content
21 Μαΐου 2019 15:47

Medi@link ML 8100

Νέο 4K IPTV Box με υποστήριξη Stalker, Xtream Code και Wi-Fi!

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
8a0db1cf7ca4f953d1231049be52418b XL b9e92dbe

Ένα φρέσκο στην ελληνική αγορά IPTV Box δοκιμάσαμε για αυτόν το μήνα στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης, το οποίο μετατρέπει την τηλεόραση σε πολυδιάστατο ψηφιακό κέντρο ψυχαγωγίας. Πρόκειται για το ML 8100 της Medialink που βασίζει τη λειτουργία του σε Android και έρχεται με ενσωματωμένο middleware για υποστήριξη Stalker και Xtream Codes…

Ένα φρέσκο στην ελληνική αγορά IPTV Box δοκιμάσαμε για αυτόν το μήνα στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης, το οποίο μετατρέπει την τηλεόραση σε πολυδιάστατο ψηφιακό κέντρο ψυχαγωγίας. Πρόκειται για το ML 8100 της Medialink που βασίζει τη λειτουργία του σε Android και έρχεται με ενσωματωμένο middleware για υποστήριξη Stalker και Xtream Codes. Περιλαμβάνει τις δημοφιλείς εφαρμογές των YouTube, Kodi και Netflix που κάνουν την πρόσβαση σε IPTV περιεχόμενο πιο άμεση από ποτέ, αλλά και μια σειρά από άλλες που απαιτούν λογαριασμό σύνδεσης. Υποστηρίζει αναπαραγωγή 4K UHD και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC, ενώ έχει δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας, με Wi-Fi και Bluetooth για άνεση στο χειρισμό και ευκολία στην τοποθέτησή του.

Το Medialink ML 8100 είναι ένα IPTV box που υποστηρίζει UHD ανάλυση και έχει σχεδιαστεί κυρίως για λειτουργία με Stalker και Xtream Codes. Χρησιμοποιείται επίσης για σύνδεση στο Netflix που αξιοποιεί τη συνδρομή του χρήστη στη δημοφιλή αυτή υπηρεσία, καθώς και για αναπαραγωγή video από το YouTube. Διαθέτει μέσα από το μενού του τον κορυφαίο media center Kodi που παρέχει πληθώρα επιλογών για IPTV streaming και μπορεί να αναπαράγει σχεδόν όλους τους τύπους αρχείων video και ήχου από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα. Βασίζοντας τη λειτουργία του σε Android, υποστηρίζει Google Play και Aptoide που κάνουν διαθέσιμες εξαιρετικές IPTV και άλλες ακόμα δημοφιλείς εφαρμογές, ενώ επιτρέπει στο χρήστη να σερφάρει στο internet με την άνεση που προσφέρει η μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Με ενσωματωμένα Wi-Fi και Bluetooth, απελευθερώνει το χρήστη από τη χρήση επιπλέον καλωδίων και απλοποιεί την τοποθέτησή του σε οποιαδήποτε τηλεόραση του σπιτιού.

Χαρακτηριστικά

Το Medialink ML 8100 έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί, με διαστάσεις 110x110x23 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει ενδεικτικό LED λειτουργίας, ενώ στην αριστερή πλευρά του είναι τοποθετημένες τρεις USB 2.0 θύρες και υποδοχή micro SD κάρτας. Η πίσω πλευρά περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό συνδέσεων και συγκεκριμένα υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 5V/2A και θύρες Ethernet, HD OUT (HDMI 2.0), OPTICAL (οπτική S/PDIF) για ψηφιακή έξοδο ήχου και AV για αναλογική έξοδο ήχου/εικόνας. Το κουτί της συσκευασίας της συσκευής περιέχει τηλεχειριστήριο, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 5V και φυλλάδιο χρήστη σε αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.

Το Medialink ML 8100 χρησιμοποιεί για τη λειτουργία του τετραπύρηνο επεξεργαστή 64-bit Cortex-A7 που βασίζεται σε Rockchip RK3229 και είναι αρχιτεκτονικής ARMv7, ενώ για τα γραφικά χρησιμοποιεί επεξεργαστή Mali-400 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Έχει δυνατότητα να αποκωδικοποιεί video 4K/2K 10-bit H.265@60fps (έως 200Mbps), 4K 10-bit H.264@30fps (έως 250Mbps), 4K 8-bit VP9@30fps (έως 200Mbps), 1080p H.264 και VP8, όμως η HDMI 2.0 θύρα του δίνει έως Full HD ανάλυση, καθώς στο σχετικό μενού της εικόνας μέγιστη τιμή είναι η 1920×1080-60. Υποστηρίζει 4K UHD HEVC και H.264 High Profile@Level 5.1, MPEG-4 Advanced Simple Profile@Level 5.0, MPEG-2/MPEG-1 Main Profile και VC-1 Advanced Profile@Level 3.0, ενώ σε ότι αφορά τον ήχο υποστηρίζει Dolby και DTS. Διαθέτει μνήμη RAM 1GB DDR4, εκ των οποίων τα μισά περίπου χρησιμοποιούνται από το λειτουργικό και μένουν ελεύθερα 505 MB που επαρκούν οριακά, καθώς ορισμένες φορές οι εφαρμογές καθυστερούν να ανοίξουν, ή αδυνατούν να εκτελεστούν. Έχει επίσης ενσωματωμένη μνήμη FLASH 8GB eMMC που αποτελεί τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, με το πραγματικό μέγεθος αυτής να φτάνει τα 4,82GB, από τα οποία 770MB χρησιμοποιούνται από το σύστημα και μένουν ελεύθερα λίγο περισσότερα από 4GB για εγκαταστάσεις εφαρμογών. Για τη σύνδεση στο internet διαθέτει θύρα Ethernet 10/100 Mbps, έχει όμως ενσωματωμένο Wi-Fi και Bluetooth που εξασφαλίζουν απόλυτη ελευθερία στην τοποθέτηση και τον χειρισμό του. Η χρήση του ML 8100 προορίζεται κυρίως για τη σύνδεση σε Stalker και Xtream-code Portals, καθώς ενσωματώνει εξειδικευμένο middleware στο λογισμικό του. Μέσω των εφαρμογών S-IPTV και X-IPTV υποστηρίζεται η δυνατότητα σύνδεσης σε 4 Stalker και σε 6 Xtream-Code Portals για ποιοτικό streaming σε IPTV υπηρεσίες. Βασικές λειτουργίες αποτελούν επίσης η αναπαραγωγή video από το YouTube, η σύνδεση στη δημοφιλή συνδρομητική υπηρεσία Netflix και η χρήση του Kodi που έρχεται στην έκδοση v18.0 Leia και αποτελεί την ιδανική λύση για αναπαραγωγή αρχείων video από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, για streaming σε τηλεοπτικά κανάλια μέσω .m3u λίστας, αλλά και για προσθήκη πρόσθετων που ενεργοποιούν πληθώρα IPTV εφαρμογών. Δε λείπει φυσικά και ο internet browser που κάνει εφικτή την πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενώ υποστηρίζονται τα Google Play και Aptoide που δίνουν στο χρήστη τη δυνατότητα να εγκαταστήσει από εκεί τις εφαρμογές που εκείνος επιθυμεί.

Μενού

Το Medialink ML 8100 διαθέτει πανέμορφο αισθητικά μενού, το οποίο είναι πολύγλωσσο και περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές καρτέλες, την κεντρική, των εφαρμογών και των ρυθμίσεων. Μετά την αρχική ενεργοποίηση της συσκευής εμφανίζεται ο οδηγός βασικών ρυθμίσεων για επιλογή γλώσσας, χώρας και μορφής εμφάνισης ώρας/ημερομηνίας, ώστε να μας μεταφέρει στην κεντρική καρτέλα του μενού που περιλαμβάνει τα εικονίδια S-IPTV, X-IPTV, DAZN, KODI και NETFLIX για την εκτέλεση των αντίστοιχων λειτουργιών. Πηγαίνοντας στην καρτέλα ρυθμίσεων βλέπουμε τα εικονίδια πληροφοριών της συσκευής, αναβάθμισης, αυτόματης εκτέλεσης κατά την εκκίνηση (Auto Start), καθώς και αυτά των ρυθμίσεων ώρας/ημερομηνίας, γλώσσας, ήχου, εικόνας και δικτύου, μέσω του οποίου ενεργοποιήσαμε και ρυθμίσαμε τη σύνδεση Wi-Fi. Μόλις η συσκευή συνδεθεί στο internet ανιχνεύει αμέσως νεότερη έκδοση λογισμικού, την οποία θα πρέπει ο χρήστης να εγκαταστήσει. Με την ενημέρωση του λογισμικού ανανεώνεται η εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα άμεσης εναλλαγής της (3 διαθέσιμα wallpapers) από το κόκκινο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου. Πηγαίνοντας στην καρτέλα Apps έχουμε στη διάθεσή μας δύο σελίδες με τα εικονίδια των διαθέσιμων εφαρμογών. Στην πρώτη από αυτές βρίσκουμε την αριθμομηχανή, τον εξερευνητή αρχείων, τις λήψεις μας, την ανίχνευση αρχείων μουσικής και video, τις ρυθμίσεις της συσκευής, τον Apk Installer για τη χειροκίνητη εγκατάσταση εφαρμογών, το DLNA για προβολή περιεχομένου από smartphone, τον Internet browser για πλοήγηση στο διαδίκτυο, τον Media Center για αναπαραγωγή multimedia αρχείων και τα Netflix, Smart YouTube TV για εκτέλεση των αντίστοιχων λειτουργιών. Στη δεύτερη σελίδα βρίσκουμε το Wifi Display (Miracast) για προβολή της οθόνης του smartphone στην τηλεόραση και τις IPTV εφαρμογές Plex, Best Of Media, OTT IPTV PRO, My IPTV, OVEELIVE, i4stream IPTV που έχουν προστεθεί με την ενημέρωση του λογισμικού και απαιτούν για τη λειτουργία τους σύνδεση σε λογαριασμό. Παραμένοντας στην καρτέλα των εφαρμογών, πληκτρολογώντας 9999 εμφανίζονται στη λίστα με τα εικονίδια τα Google Play Store και Aptoide TV, ενώ πατώντας 1111 εμφανίζεται το StbEmu που είναι εξομοιωτής των Android TV Box με την πλατφόρμα Ministra για σύνδεση σε Stalker Portals.

Δοκιμή εφαρμογών

Από τις εφαρμογές της κεντρικής καρτέλας που αποτελούν και τις βασικές λειτουργίες του ML 8100, το DAZN δεν είναι διαθέσιμο για τη χώρα μας. Η αρχική είσοδος στο YouTube συνοδεύεται από μενού επιλογής ανάλυσης εικόνας 1080/4K, η αναζήτηση τίτλων είναι πληρέστατη, όμως η αναπαραγωγή UHD video εκτελείται με δυσκολία, καθώς η συσκευή “ζορίζεται” εμφανώς. Συνδεθήκαμε σε ενεργό λογαριασμό του Netflix και επιλέξαμε την προβολή πλήθους τίτλων με HD ανάλυση. Η πλοήγηση στο μενού της υπηρεσίας με το τηλεχειριστήριο ήταν εύκολη, ενώ η λειτουργία της ήταν απόλυτα σταθερή και η ποιότητα της εικόνας εξαιρετική. Ανοίξαμε τον Kodi και συνδέσαμε USB σκληρό δίσκο, επιλέγοντας από αυτόν την προβολή αποθηκευμένων ταινιών. Το ML 8100 υποστηρίζει τους τύπους video .mkv, .wmv, .mpg, .mpeg, .dat, .avi, .mov, .iso, .mp4, .rm .jpg και ήχου MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg, όμως η αναπαραγωγή των 4K UHD video πραγματοποιήθηκε με μεγάλη δυσκολία (κάτι που ισχύει και με τη χρήση του Media Center), ενώ ο DTS ήχος και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι εκτελέστηκαν κανονικά. Δοκιμάσαμε επίσης από τον Kodi το streaming σε IPTV τηλεοπτικά κανάλια μέσω έτοιμης .m3u λίστας, το οποίο εκτελέστηκε άψογα. Ανοίξαμε την εφαρμογή X-IPTV και εισαγάγαμε τα απαραίτητα στοιχεία για να συνδεθούμε σε ένα από τα έξι διαθέσιμα Xtream Code Portals. Μέσα από το ενσωματωμένο middleware περιηγηθήκαμε στις διαθέσιμες λίστες και απολαύσαμε το streaming σε πλήθος τηλεοπτικών καναλιών. Κατεβάσαμε από το Google Play Store την εφαρμογή NBA app και χρησιμοποιήσαμε την ενεργή συνδρομή μας για να συνδεθούμε στο NBA League Pass. Το live streaming σε αγώνες του NBA λειτούργησε γενικά ομαλά, ενώ η ποιότητα της εικόνας ήταν άριστη. Εγκαταστήσαμε από το Aptoide TV την εφαρμογή Mobdro, χάρη στην οποία μπορεί ο χρήστης μπορεί να κάνει IPTV streaming σε δημοφιλή ξένα τηλεοπτικά κανάλια. Η ποιότητα της εικόνας ήταν σχετικά καλή και η λειτουργία της εφαρμογής γενικά ομαλή. Ανοίξαμε την εφαρμογή StbEmu και αφού κάναμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία του εξομοιωτή, συνδεθήκαμε με άριστα αποτελέσματα σε Stalker Portal. Τέλος, για την πλοήγηση στο διαδίκτυο προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη χρήση του Firefox, ο οποίος θα πρέπει να εγκατασταθεί από το Aptoide TV. Ο συγκεκριμένος browser λειτουργεί ταχύτατα με το ML 8100 και σε συνδυασμό με το Bluetooth πληκτρολόγιο-mouse που χρησιμοποιήσαμε μας επέτρεψε να απολαύσουμε άνετο σερφάρισμα.

{gallery}26729{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...