22/07/2019

TOP TV

4K IPTV/OTT Box που μετατρέπει την τηλεόραση σε Smart TV

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Τα IPTV boxes έχουν αποκτήσει μια αξιοσημείωτη δυναμική στις προτιμήσεις των χρηστών, καθώς υποστηρίζουν πλήθος δημοφιλών εφαρμογών και διακρίνονται για την απλότητα της χρήσης τους. Το TopTV είναι ένα νέο IPTV/OTT box της Amiko με τετραπύρηνο επεξεργαστή που βασίζεται σε Android 7.1.2 Nougat και μετατρέπει...

Τα IPTV boxes έχουν αποκτήσει μια αξιοσημείωτη δυναμική στις προτιμήσεις των χρηστών, καθώς υποστηρίζουν πλήθος δημοφιλών εφαρμογών και διακρίνονται για την απλότητα της χρήσης τους. Το TopTV είναι ένα νέο IPTV/OTT box της Amiko με τετραπύρηνο επεξεργαστή που βασίζεται σε Android 7.1.2 Nougat και μετατρέπει την τηλεόραση σε Smart TV. Με μικροσκοπικό μέγεθος και ενσωματωμένο Wi-Fi, επιτρέπει ανά πάσα στιγμή την εύκολη μετακίνηση και τοποθέτησή του σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Έρχεται με υποστήριξη 4K και προ-εγκατεστημένα τα Google Play Store, Netflix, YouTube, Chrome και Kodi, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία ψηφιακού περιεχομένου.

Με το TopTV οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση σε IPTV/OTT περιεχόμενο, παρακολουθώντας ταινίες και σειρές μέσω της συνδρομής τους στο Netflix, βλέποντας 4K video από το YouTube και αναπαράγοντας αποθηκευμένες ταινίες τους με περιεχόμενο H.265/HEVC, UHD ανάλυση και εξωτερικούς υπότιτλους. Μπορούν επίσης να σερφάρουν με άνεση στο internet, απολαμβάνοντας την πλοήγησή τους στη μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού. Επιπλέον, μέσα από το Google Play Store μπορούν να κατεβάσουν δημοφιλείς IPTV εφαρμογές και να συνδέονται σε υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν άλλες εξειδικευμένες συσκευές, αλλά και οποιεσδήποτε από τις αγαπημένες τους εφαρμογές που χρησιμοποιούν και σε smartphones/tablets.

Χαρακτηριστικά

Το TopTV της Amiko έρχεται σε ένα μικροσκοπικό μαύρο σασί πλακέ σχήματος, με διαστάσεις 105x105x18 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει μια πολύ διακριτική οθόνη LED, ενώ στη δεξιά του πλευρά συναντάμε υποδοχή Micro SD κάρτας και δύο USB 2.0 θύρες. Η πίσω πλευρά εξοπλίζεται με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 5V/2A DC, θύρα HDMI 2.0, θύρα Ethernet, οπτική S/PDIF για ψηφιακή έξοδο ήχου και υποδοχή AV. Το κουτί της συσκευασίας του TopTV περιλαμβάνει τροφοδοτικό 5V/2A, τηλεχειριστήριο με 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI και φυλλάδιο χρήστη στα αγγλικά.

Το TopTV λειτουργεί με 64bit επεξεργαστή Cortex A53 αρχιτεκτονικής AArch 64 (ARM) που βασίζεται σε chipset Amlogic S905W, ο οποίος διαθέτει τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.5GHz (4x1.5GHz). Η μονάδα επεξεργασίας των γραφικών διαθέτει επεξεργαστή Mali-450 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την υλοποίηση της αναπαραγωγής τρισδιάστατων γραφικών. Υποστηρίζεται η αποκωδικοποίηση video [email protected] H.265/HEVC, όμως η HDMI 2.0 θύρα της συσκευής δίνει έως Full HD ανάλυση, καθώς μέγιστη τιμή στο μενού ρύθμισης εικόνας είναι η 1080p/60Hz. Υποστηρίζεται επίσης η αποκωδικοποίηση ψηφιακού ήχου Dolby και DTS. Η ονομαστική τιμή της μνήμης RAM είναι 2GB DDR3 και το πραγματικό μέγεθος αυτής φτάνει τα 1.9GB, εκ των οποίων τα 500MB χρησιμοποιούνται από το σύστημα για να μείνουν ελεύθερα περίπου 1.4GB. Σε ότι αφορά τη μνήμη FLASH που αποτελεί τον αποθηκευτικό της συσκευής (μπορεί να επεκταθεί μέσω Micro SD κάρτας) το μέγεθός της είναι 16GB eMMC, εκ των οποίων περίπου 4GB χρησιμοποιούνται από το σύστημα και τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, αφήνοντας ελεύθερα 12GB για εγκαταστάσεις του χρήστη.

Η λειτουργία του TopTV βασίζεται σε Android 7.1.2 Nougat που παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να σερφάρει στο internet μέσω του Chrome, αλλά και να κατεβάσει από το Google Play Store τις αγαπημένες του εφαρμογές. Η συσκευή έχει όμως και εξαιρετικές IPTV εφαρμογές προ-εγκατεστημένες στο μενού της, όπως τα Netflix, YouTube και Mobdro που επιτρέπει το live streaming σε δημοφιλέστατα ξένα τηλεοπτικά κανάλια. Για τη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο διαθέτει θύρα Ethernet 100Mbps, ενώ έχει και ενσωματωμένο 802.11 b/g/n 2.4GHz WiFi που σε συνδυασμό με το μικροσκοπικό μέγεθός της διευκολύνει την τοποθέτησή της σε τηλεόραση οποιουδήποτε δωματίου. Το TopTV λειτουργεί άριστα και σαν media player, καθώς έρχεται με Kodi 17.6, Movie Player, MX Player που υποστηρίζουν την αναπαραγωγή αποθηκευμένων video με 4K ανάλυση, DTS ήχο και εξωτερικούς ελληνικούς υπότιτλους.

Μενού

Με την αρχική ενεργοποίηση του TopTV εμφανίζεται ο οδηγός βασικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει τη γλώσσα, τη χρονική ζώνη, το μέγεθος της οθόνης και τη ρύθμιση του δικτύου, από την οποία επιλέξαμε Wi-Fi που λειτούργησε άψογα. Το μενού είναι απλούστατο, με την κεντρική κάρτα του να περιλαμβάνει τα εικονίδια TV Center, Google Play Store, FileBrowser, Chrome, Memory Recycle, YouTube, Settings και Apps. Στην ουσία το TV Center είναι ο media center Kodi 17.6 που χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή multimedia αρχείων και προσθήκη συμβατών addons από το χρήστη. Από το Google Play Store ο χρήστης εισάγει τα στοιχεία του λογαριασμού του, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να κατεβάσει τις εφαρμογές που επιθυμεί. Μέσω του “FileBrowser” πραγματοποιείται η αναζήτηση αρχείων, από το “Memory Recycle” εκτελείται εκκαθάριση μνήμης, ενώ το εικονίδιο “Settings” οδηγεί στο μενού των διάφορων ρυθμίσεων της συσκευής. Τα εικονίδια “Chrome”, “YouTube” ενεργοποιούν αντίστοιχες λειτουργίες πλοήγησης στο internet και αναπαραγωγής video, ενώ το εικονίδιο “Apps” εμφανίζει κάρτα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Εδώ ξεχωρίζουν οι εφαρμογές, Netflix, Mobdro, Movie Player, MX Player, AirScreen και KodiAddonUpdate που εκτελεί τη διαδικασία αναβάθμισης του ομώνυμου media center στην έκδοση 18.0 Leia, όμως στην πράξη παραμένει η προ-εγκατεστημένη 17.6 Krypton.

Δοκιμή εφαρμογών

Η λειτουργία του Chrome είναι ομαλή, με τις σελίδες να ανοίγουν γρήγορα και να επιτρέπουν το άνετο σερφάρισμα. Η αναζήτηση τίτλων και αναπαραγωγή 4K UHD video μέσα από το YouTube εκτελούνται εξαιρετικά, με δυνατότητα επιλογής 4K ανάλυσης μέσα από κάθε τίτλο. Η εφαρμογή AirScreen επιτρέπει τη μεταφορά εικόνας από φορητές συσκευές iOS/Android στην τηλεόραση, κάτι που δοκιμάσαμε με επιτυχία. Η εφαρμογή Mobdro λειτουργεί επίσης ομαλά, επιτρέποντας το live streaming σε μεγάλο αριθμό δημοφιλών ξένων τηλεοπτικών καναλιών με σχετικά καλή ποιότητα εικόνας, τα οποία είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες με εικονίδια. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του Kodi, ο δημοφιλής αυτός media center αποτελεί και στο TopTV την κορυφαία επιλογή για αναπαραγωγή αποθηκευμένων ταινιών με DTS ήχο και εξωτερικά αρχεία υπότιτλων. Όμως, στα 4K UHD video δεν μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέρνει άριστα, καθώς στην αναπαραγωγή αρκετών από αυτά που δοκιμάσαμε έδειχνε να ζορίζεται εμφανώς και κάποια άλλα αδυνατούσε να τα ανοίξει, ενώ με τους Movie Player και MX Player τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Η συσκευή όμως μπορεί να υποστηρίξει με επιτυχία δημοφιλείς εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Google Play Store, εμπλουτίζοντας το OTT περιεχόμενο που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης. Κατεβάσαμε την εφαρμογή NBA app και χρησιμοποιήσαμε την ενεργή συνδρομή μας για να συνδεθούμε στο NBA League Pass. Η εφαρμογή λειτούργησε άψογα, επιτρέποντάς μας να παρακολουθήσουμε ζωντανά τους αγώνες του NBA με εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Κατεβάσαμε επίσης την εφαρμογή StbEmu, η οποία εξομοιώνει το Android TV Box με εξειδικευμένα IPTV box που υποστηρίζουν την πλατφόρμα Ministra και συνδέονται σε Stalker Portals, ώστε να αποκτήσει και το TopTV την ίδια συμβατότητα. Έτσι, αφού πρώτα κάναμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία του εξομοιωτή, συνδεθήκαμε με άριστα αποτελέσματα σε IPTV Stalker Portal.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Quad-Core 64bit Cortex A53 (SoC Amlogic S905W), 1.5GHz (4x1.5GHz)

GPU: Mali-450

Μνήμη: RAM 2GB DDR3 / FLASH 16GB eMMC

Λογισμικό: Android TV OS (Android 7.1.2 Nougat)

Ανάλυση: Full HD (1080p)

Video: 4K H.265/[email protected]

Audio: Dolby, DTS

Wi-Fi: 802.11 b/g/n 2.4GHz

Συνδέσεις: 2xUSB 2.0, 1xmicro SD, 1xHDMI 2.0, 1xA/V, 1xS/PDIF, 1xEthernet

Διαστάσεις: 105x105x18 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό 4K IPTV/OTT Box, με περιεχόμενο που μετατρέπει την τηλεόραση σε Smart TV. Το ενσωματωμένο Wi-Fi προσφέρει μεγάλη ευελιξία στην τοποθέτησή του, ενώ το προ-εγκατεστημένο Google Play Store κάνει διαθέσιμες στο χρήστη δημοφιλείς IPTV και άλλες ακόμα εφαρμογές. Η αναπαραγωγή αποθηκευμένων 4K video δεν αποτελεί το δυνατό του σημείο, όμως η ποικιλία OTT περιεχομένου που μπορεί να υποστηρίξει το καθιστά ενδιαφέρουσα πρόταση αγοράς.

INFO
  • Astra Sat
  • Κ. Καραμανλή 35, Ιωνία Θεσσαλονίκης
  • τηλ: 2310-784232 | fax: 2310-782251
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.astrasat.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.