Skip to main content
24 Σεπτεμβρίου 2019 21:54

HK1 MAX & MINI+

4K Android TV Boxes με τηλεχειριστήριο εκμάθησης

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
296b2c5cea38b5ff2f45cb6a10198bf9 XL cc201302

Η Vontar είναι μια κινέζικη εταιρία που εξειδικεύεται στην παραγωγή Android TV Box και για αυτό το μήνα δοκιμάσαμε στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης τα δύο πιο πρόσφατα μοντέλα της. Πρόκειται για τα HK1 Max και Mini+, τα οποία υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση 4K video και τρέχουν με την τελευταία έκδοση Android 9.0.

Η Vontar είναι μια κινέζικη εταιρία που εξειδικεύεται στην παραγωγή Android TV Box και για αυτό το μήνα δοκιμάσαμε στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης τα δύο πιο πρόσφατα μοντέλα της. Πρόκειται για τα HK1 Max και Mini+, τα οποία υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση 4K video και τρέχουν με την τελευταία έκδοση Android 9.0. Διαθέτουν δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας Wi-Fi διπλής μπάντας και Bluetooth, ενώ συνοδεύονται από τηλεχειριστήριο εκμάθησης για κοινό έλεγχό τους με την τηλεόραση. Έρχονται με προ-εγκατεστημένες τις πιο δημοφιλείς IPTV εφαρμογές, αλλά και το Google Play Store που επιτρέπει την πρόσβαση σε αμέτρητες άλλες.

Τα HK1 και Max Mini+ παρέχουν στο χρήστη τον απλούστερο τρόπο για να μετατρέψει την τηλεόρασή του σε Smart TV. Χάρη στα κομψά αυτά Android TV Box, ο χρήστης μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του και να απολαύσει το περιεχόμενο της συνδρομής του από την υπηρεσία του Netflix, να αναπαράγει video από τη δημοφιλή βιβλιοθήκη του YouTube, ή premium IPTV περιεχόμενο και αποθηκευμένες ταινίες με υπότιτλους από τον κορυφαίο media center Kodi, αλλά και να κάνει streaming σε τηλεοπτικά κανάλια. Μπορεί επίσης να εκτελεί πλοήγηση στο internet με την άνεση που προσφέρει η μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, ενώ μέσω του Google Play Store έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει IPTV και άλλες ακόμα εφαρμογές που εκείνος επιθυμεί, ώστε να απολαμβάνει ένα διευρυμένο πακέτο ψυχαγωγίας. Επιπλέον, χάρη στα ενσωματωμένα Wi-Fi και Bluetooth αποφεύγονται τα πρόσθετα καλώδια, κάτι που απλοποιεί τον έλεγχο και την τοποθέτηση των συσκευών σε οποιαδήποτε τηλεόραση του σπιτιού.

Χαρακτηριστικά

Τα HK1 Max και Mini+ έρχονται με πολύ ελκυστικό σχεδιασμό, σε μαύρο κυκλικό σασί που έχει διάμετρο 106 χιλιοστών και πάχος 24 χιλιοστών (106x106x24 χιλ.). Η περιμετρική πλευρά τους διαθέτει οθόνη LED που απεικονίζει την τοπική ώρα και τον τύπο σύνδεσης (π.χ. Wi-Fi), ενδεικτικό LED λειτουργίας (μπλε σε κατάσταση ON και κόκκινο σε Stand-by), θύρες USB 3.0, USB 2.0, mini AV, HDMI 2.0 και Ethernet 10/100Mbps, καθώς επίσης υποδοχές εξωτερικής τροφοδοσίας DC 5V/2A και TF για σύνδεση micro SD κάρτας. Στο κουτί συσκευασίας κάθε συσκευής περιλαμβάνονται τηλεχειριστήριο εκμάθησης, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 5V/2A και φυλλάδιο χρήστη στα αγγλικά.

Τα HK1 Max και Mini+ υποστηρίζουν τις ίδιες λειτουργίες και διαθέτουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, διαφοροποιούνται όμως στις μνήμες και τον επεξεργαστή τους που όπως και στα υπόλοιπα Android box είναι αρχιτεκτονικής ARM (v8). Το HK1 Max βασίζεται σε Rockchip RK3328 chipset που είναι εξοπλισμένο με 64bit επεξεργαστή Cortex-A53, ο οποίος διαθέτει τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.92GHz (4×1.92GHz), ενώ έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM 4GB DDR3 και FLASH 32GB eMMC που αποτελεί το χώρο αποθήκευσής του. Από την άλλη πλευρά, το HK1 Mini+ φοράει Rockchip RK3318 chipset που και αυτό εξοπλίζεται με 64bit επεξεργαστή Cortex-A53, ο οποίος αποτελείται επίσης από τέσσερις πυρήνες που όμως συγχρονίζουν στα 1.5GHz (4×1.5GHz), ενώ διαθέτει μνήμη RAM 2GB DDR3 και FLASH 16GB eMMC. Και οι δύο συσκευές διαθέτουν πενταπύρηνο επεξεργαστή γραφικών Mali-450MP (έως 750MHz) που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Έχουν δυνατότητα να αποκωδικοποιούν video H.265/HEVC και VP9, ακόμα και σε ανάλυση 4K@60fps με υποστήριξη HDR 10 και HLG, καθώς και H.264, VC-1, MPEG-1/2/4, VP6/8, ενώ υποστηρίζουν ήχο Dolby Surround 5.1 και DTS. Όμως, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών αυτής της κατηγορίας, αποδίδουν στην έξοδο έως Full HD (1080p) και όχι 4K ανάλυση. Διαθέτουν επίσης και θύρα mini AV που επιτρέπει τη σύνδεσή τους ακόμα και σε παλαιότερης τεχνολογίας τηλεοράσεις.

Βασικές λειτουργίες

Τα HK1 Max και Mini+ λειτουργούν με λογισμικό Android 9.0 και έρχονται με προ-εγκατεστημένες τις δημοφιλείς IPTV εφαρμογές Netflix, YouTube, Kodi 18.0, Mobdro, Prime Video (Amazon), Show Box, καθώς και τα προγράμματα περιήγησης Chrome, Browser, Lightning για την πλοήγηση στο internet. Για να γίνεται το σερφάρισμα άνετο οι συσκευές υποστηρίζουν τη χρήση ασύρματου πληκτρολογίου/mouse, είτε μέσω σύνδεσης Wi-Fi mini USB adaptor, είτε μέσω του ενσωματωμένου Bluetooth 4.0 που διαθέτουν. Έχουν επίσης ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2,4GHz/5GHz για ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί και ενσύρματα μέσω καλωδίου Ethernet. Υποστηρίζουν DLNA, Miracast και Airplay για λήψη περιεχομένου από smartphone και tablet. Λειτουργούν επίσης άριστα σαν media player, για αναπαραγωγή multimedia αρχείων. Μπορούν να αναπαράγουν αρχεία video AVI, TS, VOB, MKV, MOV, ISO, WMV, ASF, FLV, DAT, MPG, MPEG, ήχου MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, DDP, HD, FLAC, APE και εικόνας JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF, ενώ υποστηρίζουν εξωτερικούς υπότιτλους από αρχεία SRT, SMI, SUB, SSA, IDX. Και φυσικά, σαν καθαρόαιμα Android Box περιλαμβάνουν στο μενού τους το Google Play Store, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να κατεβάσει επιπλέον IPTV ή οποιουδήποτε άλλου είδους εφαρμογές επιθυμεί.

Μενού

Πριν από την αρχική ενεργοποίηση των HK1 Max και Mini+, είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός του παρεχόμενου τηλεχειριστηρίου εκμάθησης που επιτρέπει τον κοινό έλεγχο συσκευής και τηλεόρασης. Η διαδικασία είναι απλούστατη και αφορά την αντιγραφή των πλήκτρων αυξομείωσης ήχου και επιλογής πηγής με τα αντίστοιχα οποιουδήποτε γνήσιου τηλεχειριστηρίου, ώστε να υποστηρίζονται οι βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Επειδή μάλιστα τα πλήκτρα λειτουργιών της τηλεόρασης βρίσκονται σε ξεχωριστή περιοχή του τηλεχειριστηρίου εκμάθησης, είναι μόνιμα ενεργοποιημένα και δεν χρειάζεται κάθε φορά το πάτημα κάποιου πλήκτρου για την ενεργοποίησή τους. Επιπλέον, όταν υπάρξει ανάγκη και αλλαχτούν οι μπαταρίες δε χάνεται ο προγραμματισμός των πλήκτρων. Για να αντιγράψουμε τη λειτουργία των πλήκτρων, πατάμε το λευκό πλήκτρο POWER για 5 δευτερόλεπτα μέχρι τη στιγμή που το ενδεικτικό LED θα μείνει σταθερά αναμμένο. Τοποθετούμε το τηλεχειριστήριο εκμάθησης απέναντι από το γνήσιο (“μάτι” με “μάτι” δηλαδή) και πατάμε το πλήκτρο που θέλουμε να αντιγράψουμε, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αναβοσβήνει με σταθερό ρυθμό το ενδεικτικό LED. Στη συνέχεια πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου, το LED αρχικά αναβοσβήνει γρήγορα τρεις φορές και μετά σταθεροποιείται αναμμένο, κάτι που σημαίνει ότι η αντιγραφή του πλήκτρου ολοκληρώθηκε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα πλήκτρα των βασικών λειτουργιών και την τερματίζουμε πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο εκτός της περιοχής TV, ώστε το ενδεικτικό LED να σβήσει και να μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε το τηλεχειριστήριο για τον κοινό έλεγχο συσκευής και τηλεόρασης. 

Ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τα HK1 Max και Mini+ εμφανίζεται ο οδηγός αρχικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει 5 διαδοχικές κάρτες επιλογής γλώσσας, μεγέθους οθόνης, ρύθμισης δικτύου, προβολής περιβάλλοντος και επιβεβαίωσης. Το κεντρικό μενού περιλαμβάνει μεγάλα εικονίδια YouTube, Recommend για άμεση πρόσβαση στις αγαπημένες εφαρμογές του χρήστη, Play Store, Browser, My Apps, Εξερευνητή αρχείων, Ρυθμίσεων και Clean Memory για εκτέλεση εκκαθάρισης μνήμης. Από κάτω είναι τοποθετημένα μικρότερα εικονίδια εφαρμογών, στα οποία μπορούν να προστεθούν οποιαδήποτε επιθυμεί ο χρήστης, ενώ στο πάνω μέρος εμφανίζονται το εικονίδιο σύνδεσης, η ώρα και η ημερομηνία. Πατώντας στο My Apps εμφανίζεται η κάρτα με όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Εδώ βρίσκονται οι προ-εγκατεστημένες IPTV εφαρμογές και τα προγράμματα περιήγησης στο internet, το Play Store, το DLNA, ο εξερευνητής αρχείων ES PRO, η αναζήτηση Google, το VLC, το RKMC που είναι ο Kodi και η εφαρμογή SuperSU Pro για πρόσβαση στο Root της συσκευής, την ενεργοποίηση της οποίας δεν προτείνουμε διότι είναι πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα στο λειτουργικό που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη της επανεγκατάστασής του.

Δοκιμή εφαρμογών

Η πλοήγηση στο internet είναι ομαλή τόσο με τον Chrome, όσο και με τους Browser, Lightning, ενώ η χρησιμοποίηση Bluetooth πληκτρολογίου/mouse πρόσφερε μεγάλη άνεση στις δοκιμές μας. Η αναζήτηση τίτλων και αναπαραγωγή video μέσα από το YouTube εκτελούνται χωρίς πρόβλημα, όμως η μέγιστη διαθέσιμη ανάλυση είναι η 1080p. Ομαλά επίσης λειτουργεί και η εφαρμογή Mobdro, μέσω της οποίας εκτελείται live streaming σε δημοφιλή ξένα τηλεοπτικά κανάλια με μέτρια ποιότητα εικόνας, τα οποία είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες με εικονίδια. Αισθητά καλύτερη ποιότητα εικόνας μπορεί να απολαμβάνει ο χρήστης παρακολουθώντας ταινίες μέσω της εφαρμογής Show Box, που όμως δεν περιλαμβάνει ελληνικούς υπότιτλους και απευθύνεται στους αγγλομαθείς. Ένα από τα δυνατά χαρτιά των HK1 Max και Mini+ αποτελεί το Netflix, καθώς λειτουργεί με απόλυτη σταθερότητα και αξιοποιεί άριστα το πακέτο συνδρομής του χρήστη. Το RKMC που είναι ο Kodi 18.0 έρχεται με προ-εγκατεστημένα addons που περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία IPTV προγραμμάτων, η πλειοψηφία όμως αυτών δε λειτουργεί. Όμως ο κορυφαίος αυτός media center εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία όλα τα αποθηκευμένα σε σκληρό δίσκο αρχεία μας. Η αναπαραγωγή όλων των UHD video που δοκιμάσαμε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη άνεση, ενώ τόσο ο DTS ήχος, όσο και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι λειτούργησαν άψογα.

Μέσα από το Google Play Store μπορεί ο χρήστης να κατεβάσει τις εφαρμογές που εκείνος επιθυμεί, ώστε να εμπλουτίσει το IPTV περιεχόμενο που αναπαράγουν τα HK1 Max και Mini+. Μία από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως IPTV εφαρμογές είναι το NBA app, το οποίο και κατεβάσαμε για να χρησιμοποιήσουμε την ενεργή συνδρομή μας και να συνδεθούμε στο NBA League Pass. Η εφαρμογή λειτουργεί άριστα, με απόλυτη σταθερότητα και εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Μία άλλη εξαιρετική εφαρμογή που κατεβάσαμε είναι το StbEmu, η οποία εξομοιώνει τα Android TV Box με εξειδικευμένα IPTV box που υποστηρίζουν την πλατφόρμα Ministra και συνδέονται σε Stalker Portals, αποκτώντας έτσι και αυτά την ίδια συμβατότητα. Έτσι, αφού πρώτα κάναμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία του εξομοιωτή, συνδεθήκαμε με άριστα αποτελέσματα σε Stalker Portal και απολαύσαμε streaming με εξαιρετική ποιότητα εικόνας.

{gallery}28001{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
  • Ikusi Flow Smart Headend

    Ikusi Flow Smart Headend

    Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
  • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
  • V-Tech Z2024 H265

    V-Tech Z2024 H265

    Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
  • Nedis TVSM5120GY

    Nedis TVSM5120GY

    Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
  • Anga PS series

    Anga PS series

    Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
  • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...