24/09/2019

HK1 MAX & MINI+

4K Android TV Boxes με τηλεχειριστήριο εκμάθησης

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Η Vontar είναι μια κινέζικη εταιρία που εξειδικεύεται στην παραγωγή Android TV Box και για αυτό το μήνα δοκιμάσαμε στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης τα δύο πιο πρόσφατα μοντέλα της. Πρόκειται για τα HK1 Max και Mini+, τα οποία υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση 4K video και τρέχουν με την τελευταία έκδοση Android 9.0.

Η Vontar είναι μια κινέζικη εταιρία που εξειδικεύεται στην παραγωγή Android TV Box και για αυτό το μήνα δοκιμάσαμε στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης τα δύο πιο πρόσφατα μοντέλα της. Πρόκειται για τα HK1 Max και Mini+, τα οποία υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση 4K video και τρέχουν με την τελευταία έκδοση Android 9.0. Διαθέτουν δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας Wi-Fi διπλής μπάντας και Bluetooth, ενώ συνοδεύονται από τηλεχειριστήριο εκμάθησης για κοινό έλεγχό τους με την τηλεόραση. Έρχονται με προ-εγκατεστημένες τις πιο δημοφιλείς IPTV εφαρμογές, αλλά και το Google Play Store που επιτρέπει την πρόσβαση σε αμέτρητες άλλες.

Τα HK1 και Max Mini+ παρέχουν στο χρήστη τον απλούστερο τρόπο για να μετατρέψει την τηλεόρασή του σε Smart TV. Χάρη στα κομψά αυτά Android TV Box, ο χρήστης μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του και να απολαύσει το περιεχόμενο της συνδρομής του από την υπηρεσία του Netflix, να αναπαράγει video από τη δημοφιλή βιβλιοθήκη του YouTube, ή premium IPTV περιεχόμενο και αποθηκευμένες ταινίες με υπότιτλους από τον κορυφαίο media center Kodi, αλλά και να κάνει streaming σε τηλεοπτικά κανάλια. Μπορεί επίσης να εκτελεί πλοήγηση στο internet με την άνεση που προσφέρει η μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, ενώ μέσω του Google Play Store έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει IPTV και άλλες ακόμα εφαρμογές που εκείνος επιθυμεί, ώστε να απολαμβάνει ένα διευρυμένο πακέτο ψυχαγωγίας. Επιπλέον, χάρη στα ενσωματωμένα Wi-Fi και Bluetooth αποφεύγονται τα πρόσθετα καλώδια, κάτι που απλοποιεί τον έλεγχο και την τοποθέτηση των συσκευών σε οποιαδήποτε τηλεόραση του σπιτιού.

Χαρακτηριστικά

Τα HK1 Max και Mini+ έρχονται με πολύ ελκυστικό σχεδιασμό, σε μαύρο κυκλικό σασί που έχει διάμετρο 106 χιλιοστών και πάχος 24 χιλιοστών (106x106x24 χιλ.). Η περιμετρική πλευρά τους διαθέτει οθόνη LED που απεικονίζει την τοπική ώρα και τον τύπο σύνδεσης (π.χ. Wi-Fi), ενδεικτικό LED λειτουργίας (μπλε σε κατάσταση ON και κόκκινο σε Stand-by), θύρες USB 3.0, USB 2.0, mini AV, HDMI 2.0 και Ethernet 10/100Mbps, καθώς επίσης υποδοχές εξωτερικής τροφοδοσίας DC 5V/2A και TF για σύνδεση micro SD κάρτας. Στο κουτί συσκευασίας κάθε συσκευής περιλαμβάνονται τηλεχειριστήριο εκμάθησης, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 5V/2A και φυλλάδιο χρήστη στα αγγλικά.

Τα HK1 Max και Mini+ υποστηρίζουν τις ίδιες λειτουργίες και διαθέτουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, διαφοροποιούνται όμως στις μνήμες και τον επεξεργαστή τους που όπως και στα υπόλοιπα Android box είναι αρχιτεκτονικής ARM (v8). Το HK1 Max βασίζεται σε Rockchip RK3328 chipset που είναι εξοπλισμένο με 64bit επεξεργαστή Cortex-A53, ο οποίος διαθέτει τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.92GHz (4x1.92GHz), ενώ έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM 4GB DDR3 και FLASH 32GB eMMC που αποτελεί το χώρο αποθήκευσής του. Από την άλλη πλευρά, το HK1 Mini+ φοράει Rockchip RK3318 chipset που και αυτό εξοπλίζεται με 64bit επεξεργαστή Cortex-A53, ο οποίος αποτελείται επίσης από τέσσερις πυρήνες που όμως συγχρονίζουν στα 1.5GHz (4x1.5GHz), ενώ διαθέτει μνήμη RAM 2GB DDR3 και FLASH 16GB eMMC. Και οι δύο συσκευές διαθέτουν πενταπύρηνο επεξεργαστή γραφικών Mali-450MP (έως 750MHz) που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Έχουν δυνατότητα να αποκωδικοποιούν video H.265/HEVC και VP9, ακόμα και σε ανάλυση [email protected] με υποστήριξη HDR 10 και HLG, καθώς και H.264, VC-1, MPEG-1/2/4, VP6/8, ενώ υποστηρίζουν ήχο Dolby Surround 5.1 και DTS. Όμως, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών αυτής της κατηγορίας, αποδίδουν στην έξοδο έως Full HD (1080p) και όχι 4K ανάλυση. Διαθέτουν επίσης και θύρα mini AV που επιτρέπει τη σύνδεσή τους ακόμα και σε παλαιότερης τεχνολογίας τηλεοράσεις.

Βασικές λειτουργίες

Τα HK1 Max και Mini+ λειτουργούν με λογισμικό Android 9.0 και έρχονται με προ-εγκατεστημένες τις δημοφιλείς IPTV εφαρμογές Netflix, YouTube, Kodi 18.0, Mobdro, Prime Video (Amazon), Show Box, καθώς και τα προγράμματα περιήγησης Chrome, Browser, Lightning για την πλοήγηση στο internet. Για να γίνεται το σερφάρισμα άνετο οι συσκευές υποστηρίζουν τη χρήση ασύρματου πληκτρολογίου/mouse, είτε μέσω σύνδεσης Wi-Fi mini USB adaptor, είτε μέσω του ενσωματωμένου Bluetooth 4.0 που διαθέτουν. Έχουν επίσης ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2,4GHz/5GHz για ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί και ενσύρματα μέσω καλωδίου Ethernet. Υποστηρίζουν DLNA, Miracast και Airplay για λήψη περιεχομένου από smartphone και tablet. Λειτουργούν επίσης άριστα σαν media player, για αναπαραγωγή multimedia αρχείων. Μπορούν να αναπαράγουν αρχεία video AVI, TS, VOB, MKV, MOV, ISO, WMV, ASF, FLV, DAT, MPG, MPEG, ήχου MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, DDP, HD, FLAC, APE και εικόνας JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF, ενώ υποστηρίζουν εξωτερικούς υπότιτλους από αρχεία SRT, SMI, SUB, SSA, IDX. Και φυσικά, σαν καθαρόαιμα Android Box περιλαμβάνουν στο μενού τους το Google Play Store, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να κατεβάσει επιπλέον IPTV ή οποιουδήποτε άλλου είδους εφαρμογές επιθυμεί.

Μενού

Πριν από την αρχική ενεργοποίηση των HK1 Max και Mini+, είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός του παρεχόμενου τηλεχειριστηρίου εκμάθησης που επιτρέπει τον κοινό έλεγχο συσκευής και τηλεόρασης. Η διαδικασία είναι απλούστατη και αφορά την αντιγραφή των πλήκτρων αυξομείωσης ήχου και επιλογής πηγής με τα αντίστοιχα οποιουδήποτε γνήσιου τηλεχειριστηρίου, ώστε να υποστηρίζονται οι βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Επειδή μάλιστα τα πλήκτρα λειτουργιών της τηλεόρασης βρίσκονται σε ξεχωριστή περιοχή του τηλεχειριστηρίου εκμάθησης, είναι μόνιμα ενεργοποιημένα και δεν χρειάζεται κάθε φορά το πάτημα κάποιου πλήκτρου για την ενεργοποίησή τους. Επιπλέον, όταν υπάρξει ανάγκη και αλλαχτούν οι μπαταρίες δε χάνεται ο προγραμματισμός των πλήκτρων. Για να αντιγράψουμε τη λειτουργία των πλήκτρων, πατάμε το λευκό πλήκτρο POWER για 5 δευτερόλεπτα μέχρι τη στιγμή που το ενδεικτικό LED θα μείνει σταθερά αναμμένο. Τοποθετούμε το τηλεχειριστήριο εκμάθησης απέναντι από το γνήσιο (“μάτι” με “μάτι” δηλαδή) και πατάμε το πλήκτρο που θέλουμε να αντιγράψουμε, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αναβοσβήνει με σταθερό ρυθμό το ενδεικτικό LED. Στη συνέχεια πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου, το LED αρχικά αναβοσβήνει γρήγορα τρεις φορές και μετά σταθεροποιείται αναμμένο, κάτι που σημαίνει ότι η αντιγραφή του πλήκτρου ολοκληρώθηκε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα πλήκτρα των βασικών λειτουργιών και την τερματίζουμε πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο εκτός της περιοχής TV, ώστε το ενδεικτικό LED να σβήσει και να μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε το τηλεχειριστήριο για τον κοινό έλεγχο συσκευής και τηλεόρασης. 

Ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τα HK1 Max και Mini+ εμφανίζεται ο οδηγός αρχικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει 5 διαδοχικές κάρτες επιλογής γλώσσας, μεγέθους οθόνης, ρύθμισης δικτύου, προβολής περιβάλλοντος και επιβεβαίωσης. Το κεντρικό μενού περιλαμβάνει μεγάλα εικονίδια YouTube, Recommend για άμεση πρόσβαση στις αγαπημένες εφαρμογές του χρήστη, Play Store, Browser, My Apps, Εξερευνητή αρχείων, Ρυθμίσεων και Clean Memory για εκτέλεση εκκαθάρισης μνήμης. Από κάτω είναι τοποθετημένα μικρότερα εικονίδια εφαρμογών, στα οποία μπορούν να προστεθούν οποιαδήποτε επιθυμεί ο χρήστης, ενώ στο πάνω μέρος εμφανίζονται το εικονίδιο σύνδεσης, η ώρα και η ημερομηνία. Πατώντας στο My Apps εμφανίζεται η κάρτα με όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Εδώ βρίσκονται οι προ-εγκατεστημένες IPTV εφαρμογές και τα προγράμματα περιήγησης στο internet, το Play Store, το DLNA, ο εξερευνητής αρχείων ES PRO, η αναζήτηση Google, το VLC, το RKMC που είναι ο Kodi και η εφαρμογή SuperSU Pro για πρόσβαση στο Root της συσκευής, την ενεργοποίηση της οποίας δεν προτείνουμε διότι είναι πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα στο λειτουργικό που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη της επανεγκατάστασής του.

Δοκιμή εφαρμογών

Η πλοήγηση στο internet είναι ομαλή τόσο με τον Chrome, όσο και με τους Browser, Lightning, ενώ η χρησιμοποίηση Bluetooth πληκτρολογίου/mouse πρόσφερε μεγάλη άνεση στις δοκιμές μας. Η αναζήτηση τίτλων και αναπαραγωγή video μέσα από το YouTube εκτελούνται χωρίς πρόβλημα, όμως η μέγιστη διαθέσιμη ανάλυση είναι η 1080p. Ομαλά επίσης λειτουργεί και η εφαρμογή Mobdro, μέσω της οποίας εκτελείται live streaming σε δημοφιλή ξένα τηλεοπτικά κανάλια με μέτρια ποιότητα εικόνας, τα οποία είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες με εικονίδια. Αισθητά καλύτερη ποιότητα εικόνας μπορεί να απολαμβάνει ο χρήστης παρακολουθώντας ταινίες μέσω της εφαρμογής Show Box, που όμως δεν περιλαμβάνει ελληνικούς υπότιτλους και απευθύνεται στους αγγλομαθείς. Ένα από τα δυνατά χαρτιά των HK1 Max και Mini+ αποτελεί το Netflix, καθώς λειτουργεί με απόλυτη σταθερότητα και αξιοποιεί άριστα το πακέτο συνδρομής του χρήστη. Το RKMC που είναι ο Kodi 18.0 έρχεται με προ-εγκατεστημένα addons που περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία IPTV προγραμμάτων, η πλειοψηφία όμως αυτών δε λειτουργεί. Όμως ο κορυφαίος αυτός media center εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία όλα τα αποθηκευμένα σε σκληρό δίσκο αρχεία μας. Η αναπαραγωγή όλων των UHD video που δοκιμάσαμε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη άνεση, ενώ τόσο ο DTS ήχος, όσο και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι λειτούργησαν άψογα.

Μέσα από το Google Play Store μπορεί ο χρήστης να κατεβάσει τις εφαρμογές που εκείνος επιθυμεί, ώστε να εμπλουτίσει το IPTV περιεχόμενο που αναπαράγουν τα HK1 Max και Mini+. Μία από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως IPTV εφαρμογές είναι το NBA app, το οποίο και κατεβάσαμε για να χρησιμοποιήσουμε την ενεργή συνδρομή μας και να συνδεθούμε στο NBA League Pass. Η εφαρμογή λειτουργεί άριστα, με απόλυτη σταθερότητα και εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Μία άλλη εξαιρετική εφαρμογή που κατεβάσαμε είναι το StbEmu, η οποία εξομοιώνει τα Android TV Box με εξειδικευμένα IPTV box που υποστηρίζουν την πλατφόρμα Ministra και συνδέονται σε Stalker Portals, αποκτώντας έτσι και αυτά την ίδια συμβατότητα. Έτσι, αφού πρώτα κάναμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία του εξομοιωτή, συνδεθήκαμε με άριστα αποτελέσματα σε Stalker Portal και απολαύσαμε streaming με εξαιρετική ποιότητα εικόνας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Rockchip RK3328 με τετραπύρηνο 64bit Cortex-A53 1.92GHz (HK1 Max) / Rockchip RK3318 με τετραπύρηνο 64bit Cortex-A53 1.5GHz (HK1 Mini+)

GPU: Πενταπύρηνος Mali-450 (έως 750MHz)

RAM: 4GB DDR3 (HK1 Max) / 2GB DDR3 (HK1 Mini+)

FLASH: 32GB eMMC (HK1 Max) / 16GB eMMC (HK1 Mini+)

Λογισμικό: Android 9.0

Ανάλυση: Full HD (1080p)

Video: 4K H.265/[email protected]>

Audio: Dolby, DTS

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi Dual Band 2.4/5GHz, Bluetooth 4.0

Συνδέσεις: 1xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI 2.0, 1xA/V, 1xTF, 1xEthernet

Διαστάσεις: 106x106x24 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για δύο αρκετά αξιόλογες συσκευές, με πανίσχυρα χαρακτηριστικά που τους χαρίζουν εξαιρετική ικανότητα για IPTV χρήση. Τα HK1 Max και Mini+ είναι δύο εύκολα στη χρήση Android TV Box που μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος από τις ανάγκες του χρήστη για εύκολη και άμεση πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο. Συνδυάζοντας ποικιλία εφαρμογών και χαμηλό κόστος, αποτελούν δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις αγοράς.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.