Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15 Μαρτίου 2024 07:58
24 Σεπτεμβρίου 2019 21:55

AXAS HIS C 4K SECOND EDITION

4K Ultra HD Enigma2 Combo δέκτης με τηλεχειριστήριο 2 σε 1

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
b56b96149e156373bb8f124e7cc3818d XL 10ba61fa

Μένοντας πάντα πιστοί στην προσπάθεια μας να παρουσιάζουμε όλα τα νέα προϊόντα της αγοράς, δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της Ψηφιακής τηλεόρασης ένα νέο δέκτη που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα. Πρόκειται για τον γερμανικό Axas HIS C 4K Second Edition, ο οποίος είναι ένας Enigma2 combo δέκτης που υποστηρίζει ανάλυση UHD…

Μένοντας πάντα πιστοί στην προσπάθεια μας να παρουσιάζουμε όλα τα νέα προϊόντα της αγοράς, δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της Ψηφιακής τηλεόρασης ένα νέο δέκτη που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα. Πρόκειται για τον γερμανικό Axas HIS C 4K Second Edition, ο οποίος είναι ένας Enigma2 combo δέκτης που υποστηρίζει ανάλυση UHD και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC. Εξοπλίζεται με δύο σύγχρονα tuners, ένα DVB-S2X για δορυφορική λήψη που μπορεί να λαμβάνει και προγράμματα multi-stream εκπομπών, καθώς και ένα DVB-C/T2 για καλωδιακή/επίγεια λήψη. Έρχεται με τετραπύρηνο επεξεργαστή Cortex A53, δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi και Bluetooth, αλλά και εξαιρετικά προσιτό για την κατηγορία του κόστος αγοράς.

Ο Axas HIS C 4K Second Edition είναι ένας δέκτης που επιτρέπει στο χρήστη να παρακολουθεί 4K UHD δορυφορικά κανάλια, αλλά και τα προγράμματα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ είναι και συμβατός με το επερχόμενο στη χώρα μας πρότυπο επίγειας εκπομπής. Έχει δυνατότητα να λαμβάνει τηλεοπτικά κανάλια που χρησιμοποιούν για την εκπομπή τους το εκτεταμένο πρότυπο δορυφορικής μετάδοσης DVB-S2X, αλλά και αυτά που εκπέμπονται μέσω πολλαπλών ροών (multi-stream). Φυσικά, ως Enigma2 δέκτης που είναι, μπορεί να δεχτεί παραμετροποίηση και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις να αποκωδικοποιεί και κρυπτογραφημένα προγράμματα. Έχει επίσης δυνατότητα να λειτουργεί σαν PVR για εκτέλεση ζωντανών και προγραμματισμένων εγγραφών προγραμμάτων, καθώς και σαν media player για αναπαραγωγή όλων των τύπων multimedia αρχείων. Επιπλέον, έχει ενσωματωμένο Wi-Fi που διευκολύνει την τοποθέτησή του δίπλα σε οποιοδήποτε τηλεόραση του σπιτιού.

Χαρακτηριστικά

Ο Axas HIS C 4K Second Edition έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί, με διαστάσεις 119x115x20 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED τεσσάρων ψηφίων και δεξιά από αυτήν μια USB 2.0 θύρα που καλύπτεται από ελαστικό κάλυμμα. Στην αριστερή πλευρά του είναι τοποθετημένη υποδοχή έξυπνης κάρτας, ενώ η πίσω πλευρά διαθέτει πλούσιο εξοπλισμένο συνδέσεων. Συγκεκριμένα, πλήκτρο ON/OFF, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/2A, μικροσκοπικό πλήκτρο RESET, υποδοχή TF CARD (micro SD), θύρες ETHERNET, οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου, HD OUT (HDMI 2.0a), mini AV, USB 3.0 και COM (service), καθώς και υποδοχές RF IN, LNB IN για αντίστοιχες συνδέσεις επίγειων/καλωδιακών και δορυφορικών σημάτων. Μέσα στο κουτί της συσκευασίας του δέκτη βρίσκονται τηλεχειριστήριο εκμάθησης 2 σε 1 για κοινό έλεγχο με την τηλεόραση, τροφοδοτικό 12V/2A, HDMI καλώδιο, mini AV (3.5mm) καλώδιο σε τριπλό RCA και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης.

Ο Axas HIS C 4K Second Edition βασίζει τη λειτουργία σε Hisilicon chipset Hi3798MV200, το οποίο εξοπλίζεται με 64-bit επεξεργαστή Cortex A53. Ο επεξεργαστής αυτός είναι αρχιτεκτονικής ARMv7 και αποτελείται από τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.6GHz (4×1.6GHz), ενώ αποδίδει 15.000 DMIPS. Διαθέτει επίσης πολλαπλών πυρήνων επεξεργαστή γραφικών υψηλής απόδοσης Mali-450 που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την υλοποίηση της αναπαραγωγής τρισδιάστατων γραφικών. Υποστηρίζει ανάλυση έως 3840×2160@60fps (UHD) και αποκωδικοποίηση video H.265/HEVC Main 10 Profile@Level 5.1 High-Tier, H.264, MPEG-2 Main Profile@High Level, AVS, AVS+, VC1, VP6, VP8 και VP9. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση ήχου MPEG-1, MPEG-2, MP3, AAC-LC, HE-AAC V1/V2, Dolby True HD, Dolby Digital Plus και DTS. Σε ότι αφορά τη μνήμη του, ο Axas HIS C 4K Second Edition διαθέτει 1GB RAM DDR4, από την οποία η πραγματική διαθέσιμη φτάνει συνολικά περίπου τα 925MB, αφήνοντας ελεύθερα περίπου τα 550MB. Έχει επίσης ενσωματωμένη μνήμη FLASH 8GB eMMC, από την οποία το σύνολο της πραγματικής διαθέσιμης φτάνει τα 6.9GB, ενώ για εγκαταστάσεις πρόσθετων μένουν ελεύθερα τα 6.4GB.

Υλικό

Ο Axas HIS C 4K Second Edition έχει δύο σύγχρονης τεχνολογίας ενσωματωμένα tuners που του επιτρέπουν να λαμβάνει επίγεια και δορυφορικά προγράμματα. Το DVB-C/T2 tuner του υποστηρίζει το επερχόμενο πρότυπο επίγειας εκπομπής και φυσικά έχει απόλυτη συμβατότητα με το τρέχων για λήψη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Το δορυφορικό tuner του έχει ενσωματωμένο αποδιαμορφωτή για τη λήψη DVB-S2X σημάτων, ενώ υποστηρίζει και τη λήψη προγραμμάτων που εκπέμπονται μέσω πολλαπλής ροής (multi-stream). Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS και είναι αρκετά ευαίσθητο στη λήψη, ενώ επιτυγχάνει γρήγορους χρόνους στις εναλλαγές καναλιών.

Για την αποκρυπτογράφηση υπηρεσιών ο Axas HIS C 4K Second Edition διαθέτει αναγνώστη έξυπνης κάρτας, ενώ λόγω της αρχιτεκτονικής ARMv7 του επεξεργαστή υποστηρίζεται ο emulator OSCAM, κάτι που δοκιμάσαμε στην πράξη με απόλυτη επιτυχία. Ο εξοπλισμός του δέκτη περιλαμβάνει θύρα HDMI 2.0a που μπορεί να δίνει UHD ανάλυση (3840×2160@60fps), αλλά και αναλογική mini jack 2.3mm AV έξοδο, ώστε να μπορεί να συνδεθεί ακόμα και σε παλαιότερης τεχνολογίας τηλεόραση. Για τη σύνδεση στο internet εξοπλίζεται με Ethernet LAN interface 10/100Mbps, ενώ διαθέτει και δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας Wi-Fi 2,4GHz και Bluetooth. Διαθέτει επίσης οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου και σύνδεση σε ενισχυτή Home Cinema, αυξάνοντας έτσι την εμπειρία του χρήστη.

Τηλεχειριστήριο learning 2 σε 1

Ο Axas HIS C 4K Second Edition διαθέτει το πλεονέκτημα να συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό τηλεχειριστήριο 2 σε 1 που κάνει εφικτό τον κοινό έλεγχο δέκτη και τηλεόρασης. Έχει χορταστικό μέγεθος, πολύ καλή εμβέλεια και προγραμματίζεται πανεύκολα με διαδικασία learning, αντιγράφοντας τις βασικές λειτουργίες οποιουδήποτε γνήσιου. Ο προγραμματισμός επιτυγχάνει την αντιγραφή των λειτουργιών 5 πλήκτρων, POWER, SOURCE, αυξομείωσης ήχου ± και OK, ώστε με το τηλεχειριστήριο του δέκτη να ελέγχονται και οι βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Τα πλήκτρα αυτά βρίσκονται σε αυτόνομη περιοχή στο πάνω μέρος του τηλεχειριστηρίου και είναι μόνιμα ενεργοποιημένα, ενώ ο προγραμματισμός τους διατηρείται ακόμα και όταν αντικατασταθούν οι μπαταρίες. Η διαδικασία πραγματοποιείται ως εξής: Τοποθετούμε απέναντι και σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση τους αισθητήρες του learning και του γνήσιου τηλεχειριστηρίου, δηλαδή “μάτι” με “μάτι”. Κρατάμε πατημένο για 8 περίπου δευτερόλεπτα το πλήκτρο Learn μέχρι να ανάψει σταθερά το κύριο πλήκτρο Power, οπότε και το απελευθερώνουμε. Πατάμε στη συνέχεια το πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου που θέλουμε να αντιγράψουμε και παρατηρούμε ότι το πλήκτρο Power αρχίζει τώρα να αναβοσβήνει. Έπειτα πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου εκμάθησης και το πλήκτρο Power επανέρχεται σταθερά αναμμένο, σηματοδοτώντας έτσι την επιτυχία της αντιγραφής. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα για τα υπόλοιπα 4 πλήκτρα και αποθηκεύουμε τις ρυθμίσεις πατώντας το πλήκτρο Learn, οπότε και σβήνει το κύριο πλήκτρο Power.

Λογισμικό – Αναβάθμιση

Ο Axas HIS C 4K Second Edition έρχεται με προ-εγκατεστημένο λογισμικό OpenATV 6.2, το οποίο περιλαμβάνει τους drivers, τον Kernel (πυρήνα) Linux 4.4.35 για τη συνεργασία τους με το σύστημα, το Enigma2 με όλα τα αρχεία που υποστηρίζουν τη λειτουργία του δέκτη και διάφορα πρόσθετα, χωρίς να έχει ενσωματωμένους  emulators. Εφόσον ο χρήστης επιθυμεί να το αντικαταστήσει με κάποιο νεότερο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το OpenATV 6.3 ή το PurE2 6.3, τα οποία μπορεί εύκολα να βρει και να κατεβάσει από το internet. Υπάρχει επίσης και το OpenNFr 6.3, το οποίο όμως συμβουλεύουμε να μην εγκατασταθεί, καθώς μπορεί να προκαλέσει μόνιμο πρόβλημα που δεν θα επιτρέπει στο δέκτη να φορτώνει το Enigma2. Για να φλασάρουμε το δέκτη με νέο image θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα φορμαρισμένο σε FAT-32 USB stick, στο root του οποίου θα έχουμε αντιγράψει το φάκελο axas που θα περιέχει τα αρχεία του λογισμικού. Με το πλήκτρο ενεργοποίησης σε θέση OFF, τοποθετούμε το stick σε μια USB θύρα του δέκτη. Στη συνέχεια κρατάμε με το δάχτυλό μας πατημένο το μικροσκοπικό πλήκτρο RESET και πατάμε το πλήκτρο ενεργοποίησης που θέτει το δέκτη στη θέση ON. Μόλις εμφανιστεί στην οθόνη του δέκτη το μήνυμα updt απελευθερώνουμε το πλήκτρο RESET, οπότε και εμφανίζεται στην τηλεόραση η κάρτα με την έναρξη και την πρόοδο της αναβάθμισης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δύο λεπτά, ο δέκτης εκτελεί αυτόματα επανεκκίνηση και φορτώνει το Enigma2 που εμφανίζει τον γνώριμο οδηγό αρχικών ρυθμίσεων.

Ανάλυση 4K UHD

Παρά τη δεδομένη δυνατότητα του Axas HIS C 4K Second Edition να υποστηρίζει UHD ανάλυση, ούτε στο OpenATV 6.2, αλλά ούτε και στα OpenATV 6.3, PurE2 6.3 δεν υπάρχει η επιλογή ανάλυσης εικόνας 2160p. Αν και αυτό είναι εφικτό να διορθωθεί με επόμενες αναβαθμίσεις των images, αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι -τουλάχιστον επί του παρόντος- δεν αναδεικνύεται αυτή η δυνατότητα του δέκτη που αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις σύγχρονες 4K τηλεοράσεις.  

HbbTV – HDMI CEC – PiP

Ο Axas HIS C 4K Second Edition υποστηρίζει το HbbTV, το οποίο πρέπει πρώτα να εγκατασταθεί από το αποθετήριο των πρόσθετων. Χάρη στη λειτουργία αυτή, ο χρήστης αποκτάει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υβριδικές υπηρεσίες (όπως της ΕΡΤ Hybrid) που μεταδίδονται παράλληλα με το γραμμικό πρόγραμμα τηλεοπτικών καναλιών, αρκεί ο δέκτης να είναι συνδεδεμένος στο internet. Ο δέκτης υποστηρίζει και το πρωτόκολλο HDMI CEC, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο των λειτουργιών της τηλεόρασης που είναι συνδεδεμένη στην HDMI θύρα του, εφόσον είναι κι αυτή συμβατή με αυτό το πρότυπο. Υποστηρίζει επίσης ρυθμιζόμενη λειτουργία PiP που ενεργοποιεί την ταυτόχρονη εμφάνιση δύο καναλιών στην τηλεόραση, όπως για παράδειγμα ενός HD επίγειου και ενός UHD δορυφορικού.

IPTV – Media player

Χάρη στην ενσωμάτωση του GStreamer έκδοσης 1.15.0 στο OpenATV 6.2 και 1.17.0 στα OpenATV 6.3, PurE2 6.3, ο Axas HIS C 4K Second Edition είναι απόλυτα συμβατός για IPTV streaming, κάτι που δοκιμάσαμε με άριστα αποτελέσματα. Χρησιμοποιήσαμε μάλιστα Wi-Fi σύνδεση και ο δέκτης ανταποκρίθηκε θαυμάσια, ακόμα και σε ροή προγραμμάτων με υψηλή ανάλυση εικόνας. Κατεβάσαμε από το αποθετήριο των πρόσθετων το YouTube και δοκιμάσαμε τη λειτουργία του σε video 4K UHD ανάλυσης. Η αναζήτηση και αναπαραγωγή τους εκτελέστηκαν απολύτως ομαλά, ενώ ορίζοντας επιλογή 3840x2160p μέσα από το μενού ρυθμίσεων του πρόσθετου, έχουμε απόδοση UHD ανάλυσης. Δοκιμάσαμε επίσης τον Kodi (διαθέσιμος στην έκδοση 17.6 krypton), τον οποίο κατεβάσαμε κι αυτόν από το αποθετήριο των πρόσθετων. Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό που περιέχει πλήθος αποθηκευμένων video και επιλέξαμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις γλώσσας. Η αναπαραγωγή όλων των video με κωδικοποίηση H.265/HEVC και ανάλυση UHD πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά, ενώ τόσο DTS ήχος των ταινιών, όσο και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι εκτελέστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Τέλος, δοκιμάσαμε με άριστα αποτελέσματα εγγραφές ζωντανών και προγραμματισμένων προγραμμάτων.

{gallery}28002{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
  • Ikusi Flow Smart Headend

    Ikusi Flow Smart Headend

    Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
  • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
  • V-Tech Z2024 H265

    V-Tech Z2024 H265

    Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
  • Nedis TVSM5120GY

    Nedis TVSM5120GY

    Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
  • Anga PS series

    Anga PS series

    Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
  • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...