22/01/2020

Συνδρομητικές IPTV υπηρεσίες

Ποιες λειτουργούν στην Ελλάδα και τι περιεχόμενο προσφέρουν

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Εκτός από την επίγεια και δορυφορική λήψη που παρέχουν τον παραδοσιακό τρόπο να παρακολουθούμε τηλεόραση, λαμβάνοντας το τηλεοπτικό σήμα μέσω κεραίας, υπάρχει και η IPTV που προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο τηλεθέασης. Βασισμένη στο πρωτόκολλο του Internet, η IPTV δίνει πρόσβαση σε live και On Demand περιεχόμενο...

Εκτός από την επίγεια και δορυφορική λήψη που παρέχουν τον παραδοσιακό τρόπο να παρακολουθούμε τηλεόραση, λαμβάνοντας το τηλεοπτικό σήμα μέσω κεραίας, υπάρχει και η IPTV που προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο τηλεθέασης. Βασισμένη στο πρωτόκολλο του Internet, η IPTV δίνει πρόσβαση σε live και On Demand περιεχόμενο, επιτρέποντας στο χρήστη να παρακολουθεί τηλεόραση όχι μόνο από το σπίτι, αλλά και από οποιοδήποτε άλλος μέρος κι αν βρίσκεται. Οι συνδρομητικές IPTV υπηρεσίες που λειτουργούν στη χώρα μας είναι αρκετές και στο άρθρο που ακολουθεί θα περιγράψουμε το περιεχόμενο που προσφέρει καθεμιά από αυτές, καθώς και το κόστος που απαιτείται για τη μηνιαία, ή ετήσια συνδρομή τους.

Η τηλεόραση αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την κυρίαρχη μορφή ψυχαγωγίας στο σπίτι. Παρά την οικονομική χρήση που έχει εδραιωθεί για τα καλά στη χώρα μας, η συνδρομητική τηλεόραση παρουσιάζει συνολικά σημαντική διείσδυση στο ελληνικό νοικοκυριό, καθώς τα προγράμματα που μεταδίδουν είναι σαφώς ποιοτικότερα σε σύγκριση με αυτά της ελεύθερης. Επιπλέον, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί την ανάγκη για πρόσβαση σε ποιοτικό τηλεοπτικό περιεχόμενο ανά πάσα στιγμή, ώστε ο συνδρομητής να μπορεί εύκολα να το παρακολουθεί σε οποιοδήποτε χώρο κι αν βρίσκεται, ακόμα και εκτός του σπιτιού. Τη λύση αυτή τη δίνει η IPTV, καθώς χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο του Internet μεταδίδει τηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης κεραίας. Οι συνδρομητικές IPTV υπηρεσίες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι πλέον αρκετές και προσφέρουν επιλογές που καλύπτουν όλα τα γούστα, δίνοντας πρόσβαση σε δημοφιλείς σειρές και ταινίες για On Demand τηλεθέαση, αποκλειστικό αθλητικό περιεχόμενο με ζωντανές μεταδόσεις, αλλά και live τηλεοπτικά κανάλια. Οι υπηρεσίες αυτές είναι απολύτως αυτόνομες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες, καθώς δεν αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ενεργής συνδρομής σε αντίστοιχη δορυφορική πλατφόρμα και λειτουργούν μέσω σύνδεσης Internet οποιουδήποτε παρόχου, ενώ δεν επιβάλουν απολύτως καμία χρονική δέσμευση παραμονής στους συνδρομητές.

COSMOTE TV GO

Ομοίως με την προηγούμενη, το COSMOTE TV GO είναι διαθέσιμο για όλους τους χρήστες, χωρίς την ανάγκη να διαθέτουν ενεργή συνδρομή και στη δορυφορική πλατφόρμα της COSMOTE TV. Η υπηρεσία προσφέρει πρόσβαση σε έως 45 ψηφιακά κανάλια ανάλογα με το πακέτο συνδρομής που θα επιλέξει ο χρήστης, αλλά και σε όλες τις On Demand υπηρεσίες της COSMOTE TV, όπως τα COSMOTE Replay TV, COSMOTE TV Plus, National Geographic+, FOX Play και COSMOTE Cinema On Demand. Το COSMOTE TV Plus διαθέτει βιβλιοθήκη με posters από δωρεάν ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ ταξινομημένα σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση, το COSMOTE Replay TV δίνει τη δυνατότητα στο συνδρομητή να παρακολουθεί επιλεγμένα προγράμματα των καναλιών που προβλήθηκαν τις προηγούμενες 7 ημέρες, ενώ μέσα από το COSMOTE Cinema On Demand ο συνδρομητής μπορεί να νοικιάζει ταινίες. Η πρόσβαση στο COSMOTE TV GO πραγματοποιείται μέσα από υπολογιστές με χρήση web browser και smartphones/tablets με λογισμικό iOS και Android. Υπάρχουν τρία διαθέσιμα πακέτα, Documentaries Pack, Cinema Pack και Sports Pack, η μηνιαία συνδρομή των οποίων κοστίζει 5, 10 και 25 ευρώ αντίστοιχα, επιτρέποντας την πρόσβαση στην υπηρεσία μέσα από μία συσκευή. Με την επιλογή δύο πακέτων παρέχεται έκπτωση 2 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον πακέτο, ενώ με 5 επιπλέον ευρώ το μήνα, στη βασική συσκευή προστίθενται άλλες δύο. Από τις τρεις συνολικά συσκευές, επιτρέπεται η ταυτόχρονη θέαση σε δύο από αυτές.

COSMOTE TV GO: Documentaries Pack 5 ευρώ/μήνα, Cinema Pack 10 ευρώ/μήνα, Sports Pack 25 ευρώ/μήνα

Novaflix

Πρόκειται για μια αυτόνομη IPTV υπηρεσία της Nova που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε χρήστη, καθώς η πρόσβαση σε αυτήν δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ενεργής συνδρομής και στη δορυφορική πλατφόρμα της εταιρίας. Όπως υποδηλώνει η ονομασία της, η υπηρεσία είναι σχεδιασμένη στα πρότυπα του Netflix, χωρίς όμως να μπορεί να το ανταγωνιστεί σε όγκο περιεχομένου. Προσφέρει εκατοντάδες πρεμιέρες ταινιών, δημοφιλείς σειρές και Live TV, μεταδίδοντας το κινηματογραφικό περιεχόμενο της Nova αποκλειστικά μέσω IPTV streaming. Περιλαμβάνει δημοφιλείς σειρές που προβάλλονται ακόμη και ταυτόχρονα με την Αμερική, επιλεγμένα Nova Box Sets με συγκεντρωμένους όλους τους κύκλων σειρών, καθώς και το FOX Play με τις σειρές των FOX και FOX Life. Το On Demand περιεχόμενο είναι ταξινομημένο σε κατηγορίες που περιλαμβάνουν τα posters των τίτλων, εξασφαλίζοντας εύκολη πλοήγηση στο συνδρομητή. Παρέχει επίσης δυνατότητα για κατέβασμα και αποθήκευση τίτλων για offline θέασή τους. Σε ότι αφορά τη Live TV, μεταδίδει ζωντανά το πρόγραμμα των τεσσάρων καναλιών Novacinema, του Novalife, του FOX και του FOX Life. Η υπηρεσία λειτουργεί σε υπολογιστή, smartphone και tablet, ενώ το περιεχόμενο μπορεί να προβληθεί ακόμη και στην τηλεόραση εφόσον αυτή συνδεθεί στη συσκευή του χρήστη. Το novaflix προσφέρει δωρεάν θέαση για 30 ημέρες και μετά το πέρας αυτής της περιόδου η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 12,90 ευρώ για ταυτόχρονη θέαση σε δύο συσκευές, ενώ για εκείνους που είναι ενεργοί συνδρομητές Nova η τιμή πέφτει στα 9.90 ευρώ.

Novaflix: 12,90 ευρώ/μήνα (9,90 ευρώ για συνδρομητές Nova)

PAOK TV

Πρόκειται για μια πλατφόρμα με αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο, καθώς μεταδίδει μέσω IPTV streaming αποκλειστικά και ζωντανά όλους τους εντός αγώνες του ΠΑΟΚ για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Super League 1. Αν και επί του παρόντος το PAOK TV λειτουργεί μέσω ενός προγράμματος περιήγησης (Chrome, Safari κ.ά.) σε υπολογιστή, laptop, smartphone, ή tablet, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης ειδικής εφαρμογής PAOK TV App, η οποία θα λύσει το πρόβλημα συμβατότητας των Smart TVs και θα κάνει την πλατφόρμα πιο εύχρηστη σε smartphones, tablets και Android TV Boxes. Η τηλεοπτική παραγωγή των αγώνων γίνεται με υψηλές προδιαγραφές, καθώς για τις μεταδόσεις τους χρησιμοποιούνται οκτώ κάμερες και μία Super Slow Motion, ενώ μέσα από τον player της πλατφόρμας υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάλυσης της εικόνας, με μέγιστη τιμή Full HD 1080p. Η ετήσια συνδρομή στο PAOK TV κοστίζει 69,99 ευρώ και δίνει πρόσβαση στις μεταδόσεις όλων των εντός έδρας αγώνων της ομάδας που περιλαμβάνουν τα ματς της κανονικής περιόδου και των Playoffs (13+5=18), με απεριόριστη δυνατότητα επαναλήψεων. Εναλλακτική επιλογή αποτελεί το Pay Per View, πληρωμή δηλαδή ενός ποσό για τη θέαση ενός συγκεκριμένου αγώνα. Το ποσό αυτό έχει καθοριστεί στα 7,99 ευρώ για τα ντέρμπι (με Άρη, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό) και στα 4,99 ευρώ για τους υπόλοιπους αγώνες.

PAOK TV: Ετήσιο 69,99 ευρώ, Pay Per View 4,99-7,99 ευρώ

Netflix

Πρόκειται αναμφισβήτητα για την παγκοσμίως δημοφιλέστερη συνδρομητική IPTV υπηρεσία, έναν αμερικάνικο κολοσσό της On Demand ψυχαγωγίας. Η Netflix εισήλθε στη βιομηχανία παραγωγής περιεχομένου το 2013, ξεκινώντας με το House of Cards που ήταν η πρώτη της σειρά και αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της υπηρεσίας. Από τότε έχει επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, προσφέροντας περιεχόμενο με την επωνυμία "Netflix Original" μέσω της online βιβλιοθήκης της. Μεγάλο της όπλο αποτελεί η τεράστια ποικιλία σειρών της που έχουν φανατικούς φίλους σε όλον τον πλανήτη, με το La Casa De Papel να αποτελεί τη σύγχρονη ναυαρχίδα της. Εκτός από το πλούσιο υλικό που διαθέτει, ένας βασικός λόγος για την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της υπηρεσίας στη χώρα μας είναι ο ελληνικός υποτιτλισμός στο σύνολο του περιεχομένου που περιλαμβάνει η πλατφόρμα. Με τους τίτλους να είναι ταξινομημένοι σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος, ο συνδρομητής μπορεί να περιηγείται ανάμεσα στα posters και να επιλέγει εύκολα την ταινία ή τον κύκλο σειράς που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για το κατέβασμα τίτλων και την αποθήκευσή τους, ώστε να είναι εφικτή η θέασή τους οποιαδήποτε στιγμή χωρίς την ανάγκη σύνδεσης στο Internet. Το Netflix παρέχει στο συνδρομητή μεγάλη ευελιξία, καθώς είναι συμβατό με Smart TV τηλεοράσεις, TV Boxes, και smartphones/tablets με λογισμικό iOS και Android. Η υπηρεσία παρέχει μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών, ενώ ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τρεις επιλογές για να διαλέξει το πακέτο που επιθυμεί. Η μηνιαία συνδρομή για το αρχικό κοστίζει 7,99 ευρώ και επιτρέπει τη θέαση σε μία οθόνη, με ανάλυση εικόνας Standard Definition. Το τυπικό έχει μηνιαία συνδρομή 10,99 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα για θέαση σε δύο οθόνες ταυτόχρονα με εικόνα HD. Και τέλος, η μηνιαία συνδρομή για το πλήρες πακέτο κοστίζει 13,99 ευρώ και παρέχει δυνατότητα ταυτόχρονης θέασης σε 4 οθόνες με ανάλυση εικόνας Ultra HD, κάτι που προϋποθέτει την ύπαρξη VDSL σύνδεσης.

Netflix: Αρχικό 7,99 ευρώ/μήνα, Τυπικό 10,99 ευρώ/μήνα, Πλήρες 13,99 ευρώ/μήνα

Amazon Prime Video

Αν και αποτελεί το μεγάλο ανταγωνιστή του Netflix, το Prime Video της Amazon δε σημειώνει ανάλογη επιτυχία στη χώρα μας. Και βασικότερος λόγος για αυτό είναι ότι η ποσότητα περιεχομένου της πλατφόρμας με ελληνικό υποτιτλισμό παραμένει ακόμα σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ξεκίνησε ως υπηρεσία το 2006 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για να επεκταθεί το 2014 σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αυστρία και από το 2016 σε όλον τον κόσμο. Αν και υστερεί σε ποσότητα, ενώ και οι σειρές που προβάλει δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το μέγεθος του φανατικού κοινού αντίστοιχων του Netflix, το Prime Video περιλαμβάνει παλαιότερες σειρές που δύσκολα τις βρίσκει κανείς σε άλλες online πλατφόρμες. Παρόλα αυτά, η αμερικάνικη εταιρία εμπλουτίζει την υπηρεσία με περιεχόμενο που στοχεύει να καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό, καθώς αγόρασε τα δικαιώματα της επικής σειράς “The Lord of the Rings” (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών), με τον προγραμματισμό της να προβλέπει την προβολή τουλάχιστον πέντε κύκλων, ξεκινώντας από φέτος. Εκτός όμως από σειρές και ταινίες, η πλατφόρμα περιλαμβάνει και αθλητικό περιεχόμενο με αποκλειστικές ζωντανές μεταδόσεις. Συγκεκριμένα, μεταδίδει αγώνες από το αμερικάνικο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του NFL, ενώ έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα προβολής 20 αγώνων ανά σεζόν από το κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του πλανήτη, που δεν είναι άλλο φυσικά από αυτό της αγγλικής Premier League. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου η αποκλειστική μετάδοση του ντέρμπι του Merseyside, όπου η επίδοξη πρωταθλήτρια Liverpool υποδέχεται στο Anfield την Everton, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου θα μεταδώσει το ματς της Boxing Day μεταξύ Manchester United και Newcastle από το Old Trafford, καθώς και όλα τα ματς που θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Δεκεμβρίου. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από Smart TVs, smartphone/tablets με λογισμικό iOS και Android, συσκευές Apple TV και κονσόλες παιχνιδιών (Xbox, PlayStation). Η μηνιαία συνδρομή κοστίζει μόλις 2,99 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες και 5,99 ευρώ για τους επόμενους, ενώ ο συνδρομητής μπορεί να απολαμβάνει και περιεχόμενο με εικόνα Ultra HD, εφόσον διαθέτει τηλεόραση 4K.

Amazon Prime Video: 5,99 ευρώ/μήνα (2,99 ευρώ/μήνα για τους 6 πρώτους μήνες)

Apple TV+

Η Apple TV+ είναι μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου σε περίπου 150 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), με την οποία η αμερικάνικη εταιρία Apple εισέρχεται στις συνδρομητικές video streaming υπηρεσίες. Η πρόσβαση στην υπηρεσία πραγματοποιείται από iPhone, iPad, Mac, ή Apple TV, ενώ το Apple TV app βρίσκεται και σε επιλεγμένες τηλεοράσεις Smart TVs της Samsung. Η νέα πλατφόρμα εστιάζει σε νέες ταινίες και παραγωγές, ενώ συστήνεται στο τηλεοπτικό κοινό με πρωτότυπο περιεχόμενο που περιλαμβάνει ελληνικούς υπότιτλους, στο οποίο δεσπόζουν το "For All Mankind", το “Helpsters” που είναι μια τηλεοπτική σειρά για παιδιά, αλλά και η σειρά φαντασίας See, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Jason Momoa και η Alfre Woodard. Βασικό της όχημα όμως αποτελεί η μεγάλη της παραγωγή “The Morning Show”, στην οποία πρωταγωνιστούν κορυφαία ονόματα του Hollywood, όπως η Jennifer Aniston, η Reese Witherspoon και ο Steve Carrel. Η υπηρεσία προσφέρει μια περίοδο δωρεάν δοκιμαστικής χρήσης 7 ημερών, ενώ στη συνέχεια η μηνιαία συνδρομή ανά ομάδα οικογενειακής χρήσης κοστίζει 4,99 ευρώ το μήνα, επιτρέποντας την πρόσβαση σε έως έξι άτομα με ατομικό για το καθένα προφίλ. Επιπλέον, με την αγορά κάθε νέας συσκευής Apple η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για έναν χρόνο. Η Apple TV+ παρέχει στους συνδρομητές τη δυνατότητα να κατεβάσουν και να αποθηκεύσουν στη συσκευή τους τον τίτλο που επιθυμούν, ώστε να μπορούν να τον παρακολουθήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο χωρίς σύνδεση Internet, ενώ μεταδίδει και περιεχόμενο με εκπληκτική ποιότητα εικόνας 4K HDR και ήχο Dolby Atmos, κάτι που προϋποθέτει χρήση της συσκευής Apple TV 4K.

Apple TV+: 4,99 ευρώ/μήνα

NBA LEAGUE PASS

Πρόκειται για άλλη μια αθλητική IPTV συνδρομητική υπηρεσία, η οποία είναι και η δημοφιλέστερη του είδους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω browser από υπολογιστή και μέσω της εφαρμογής NBA app από συσκευές Apple και Android, δίνοντας στο συνδρομητή τη δυνατότητα να μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά τους αγώνες από το πρωτάθλημα μπάσκετ του NBA, απολαμβάνοντας κορυφαίο θέαμα με εκπληκτική ποιότητα εικόνας. Η ετήσια συνδρομή στο NBA League Pass κοστίζει 94,99 ευρώ και είναι το value for money πακέτο της υπηρεσίας, δίνοντας πρόσβαση στο σύνολο των αγώνων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι 1230 (!) της κανονικής περιόδου, τα playoffs και οι τελικοί, ενώ επιτρέπει την πρόσβαση και στο NBA TV. Σε περίπτωση ανανέωσης της ετήσιας συνδρομής, παρέχεται μια έκπτωση (συνήθως 10%) στο κανονικό κόστος της, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όσο προχωράει η σεζόν, για την αγορά της συνδρομής η έκπτωση που προσφέρεται είναι ακόμα μεγαλύτερη. Εναλλακτικά, υπάρχει το πακέτο θέασης των αγώνων της ομάδας που θα επιλέξει ο συνδρομητής, στο οποίο περιλαμβάνονται οι 82 αγώνες της για τη regular season και (εφόσον προκριθεί) αυτοί των playoffs και των τελικών, με κόστος 59,99 ευρώ. Μια τρίτη επιλογή δίνει το πακέτο θέασης τριών αγώνων ανά μήνα, με συνολικό κόστος 17,99 ευρώ. Σε όλα τα πακέτα προσφέρεται μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδος επτά ημερών.

NBA League Pass: Full League Pass 94,99 ευρώ/έτος, Team Choice 59,99 ευρώ/έτος, 3-Game Choice 17,99 ευρώ/έτος

EuroLeague TV

Η EuroLeague TV είναι μια ακόμη συνδρομητική IPTV υπηρεσία με περιεχόμενο που επικεντρώνεται αποκλειστικά στο μπάσκετ. Αποτελεί την επίσημη υπηρεσία της Euroleague Basketball, μεταδίδοντας μέσω streaming live και on demand το σύνολο των αγώνων από τις διοργανώσεις Turkish Airlines Euroleague και 7DAYS EuroCup. Το ελληνικό ενδιαφέρον μάλιστα είναι εντονότατο, καθώς στο πρωτάθλημα της Euroleague έχουν κλειστό συμβόλαιο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός και συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια ανελλιπώς στη διοργάνωση, ενώ στη φετινή σεζόν του EuroCup δίνει το παρόν ο φιλόδοξος Προμηθέας Πάτρας. Η υπηρεσία λειτουργεί μέσα από οποιαδήποτε συσκευή με τη χρήση web browser και διαθέτει τρία διαφορετικά πακέτα με δυνατότητα επιλογής για μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Το Premium – Season Pass προσφέρει το σύνολο των παιχνιδιών από τις δύο διοργανώσεις, με ετήσια συνδρομή 99,99 ευρώ, ή μηνιαία συνδρομή 15,49 ευρώ. Το EuroLeague – Season Pass προσφέρει όλα τα ματς της Euroleague, με το κόστος για την ετήσια συνδρομή να είναι στα 89,99 ευρώ και τη μηνιαία στα 13,99 ευρώ. Τέλος, το EuroCup – Season Pass δίνει πρόσβαση σε όλους τους αγώνες του EuroCup, με κόστος ετήσιας συνδρομής 39,99 ευρώ και μηνιαίας 6,99 ευρώ.

EuroLeague TV: Premium 99,99 ευρώ/έτος & 15,49/μήνα, EuroLeague 89,99 ευρώ/έτος & 13,99/μήνα, EuroCup 39,99 ευρώ/έτος & 6,99/μήνα

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.