18/02/2020

N-AUDIO PP400

Ultra-Compact προ-ενισχυτής σήματος Phono

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Μία πρωτοποριακή συσκευή επεξεργασίας ήχου δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Πρόκειται για τον N-AUDIO PP400, ο οποίος είναι ένας προ-ενισχυτής σήματος Phono που απευθύνεται στους εραστές του βινυλίου. Λαμβάνει το σήμα που αποδίδει στην έξοδό του ένα πικάπ και το μετατρέπει σε σήμα line...

Μία πρωτοποριακή συσκευή επεξεργασίας ήχου δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Πρόκειται για τον N-AUDIO PP400, ο οποίος είναι ένας προ-ενισχυτής σήματος Phono που απευθύνεται στους εραστές του βινυλίου. Λαμβάνει το σήμα που αποδίδει στην έξοδό του ένα πικάπ και το μετατρέπει σε σήμα line, ώστε να μπορεί αυτό να οδηγηθεί στην είσοδο ενός ενισχυτή Hi-Fi ή Home Cinema.

Το βινύλιο ακόμα και σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι δεν αποχωρίζονται ποτέ τους αγαπημένους τους δίσκους και την ποιότητα του ήχου που αυτοί προσφέρουν. Όμως, οι σύγχρονοι προ-ενισχυτές, ενισχυτές και κονσόλες ήχου δε διαθέτουν είσοδο Phono, καθώς εδώ και πολλές δεκαετίες τα πικάπ έχουν αντικατασταθεί από τα CD player που αποτελούν τη βασική τροφοδοσία του στερεοφωνικού ενισχυτή. Λύση στο πρόβλημα αυτό δίνει ο N-AUDIO PP400, ο οποίος παρεμβάλλεται στην έξοδο του πικάπ για να μετατρέψει το σήμα του σε line, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να συνδεθεί στην είσοδο του ενισχυτή.

Χαρακτηριστικά

Ο N-AUDIO PP400 έρχεται σε ultra-compact μέγεθος, με διαστάσεις 32x103x64 χιλιοστών. Διαθέτει μαύρο μεταλλικό σασί και είναι εξαιρετικά θωρακισμένο από τις εξωτερικές παρεμβολές. Στην μπροστινή του επιφάνεια είναι τοποθετημένο ενδεικτικό LED λειτουργίας, ενώ η πάνω πλευρά του εξοπλίζεται με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V, δύο υποδοχές INPUT τύπου RCA (L/R), δύο υποδοχές OUTPUT τύπου RCA (L/R) και υποδοχή OUTPUT τύπου 1/4“ TRS. Ο προ-ενισχυτής συνοδεύεται με κουτί συσκευασίας που περιλαμβάνει και εξωτερικό τροφοδοτικό 12V/500mA.

Επειδή το σήμα στην έξοδο ενός πικάπ είναι περίπου 1.000 φορές χαμηλότερο από το αντίστοιχο που προέρχεται από μια συσκευή αναπαραγωγής CD, ο προ-ενισχυτής N-AUDIO PP400 χρησιμοποιείται για να το ισοσταθμίσει και να το ενισχύσει σε ένα επίπεδο τέτοιο που θα επιτρέπει τη σύνδεσή του με τον τελικό ενισχυτή Hi-Fi ή τον ενισχυτή του Home Cinema, όπως δηλαδή συμβαίνει και με οποιαδήποτε άλλη πηγή ήχου. Υποστηρίζει λειτουργία RIAA Correction, δίνοντας λιγότερη έμφαση στις χαμηλές συχνότητες και περισσότερη στις υψηλές, εξασφαλίζοντας έτσι μικρότερη παραμόρφωση και βέλτιστη ποιότητα ήχου. Διαθέτει συνολική αρμονική παραμόρφωση THD (Total Harmonic Distortion) <0,06%@-40dBu και αναλογία σήματος προς θόρυβο (Signal-to-noise) 68dBu. Δέχεται στην είσοδο σήμα με μέγιστη στάθμη -23.5dBV και παρέχει ενίσχυση 35dB, αποδίδοντας στην έξοδο μέγιστη στάθμη +11dBV.

Συνδεσμολογία

Η είσοδος INPUT (L/R) του προ-ενισχυτή N-AUDIO PP400 συνδέεται στην έξοδο ενός πικάπ με τη χρήση διπλού καλωδίου RCA. Το σήμα της εξόδου του μπορεί να μεταφερθεί μέσω των υποδοχών RCA OUTPUT (L/R) στις αντίστοιχες υποδοχές εισόδου ενός τελικού ενισχυτή ή μιας κονσόλας ήχου, με τη χρήση ενός διπλού καλωδίου RCA. Εναλλακτικά, το σήμα εξόδου μπορεί να μεταφερθεί μέσω της υποδοχής OUTPUT 1/4“ TRS σε αντίστοιχη υποδοχή ενός ενισχυτή, κονσόλας ήχου ή ακουστικών κεφαλής, με τη χρήση ενός καλωδίου ήχου που τα άκρα του θα τερματίζονται σε αρσενικά βύσματα τύπου 1/4“ TRS. Λόγω της εξωτερικής τροφοδοσίας ρεύματος και του χαμηλού επιπέδου θορύβου, ο ήχος της μουσικής μεταφέρεται στην έξοδο ακριβώς όπως διαβάζεται από τη βελόνα του πικάπ, αποδίδοντας έτσι άριστη πιστότητα.  

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Με μια ματιά

Στάθμη εισόδου: -23.5dBV

Ενίσχυση: 35dB

Στάθμη εξόδου: +11dBV

THD: <0,06%@-40dBu>

Σήμα προς θόρυβο: 68dBu

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα εκπληκτικό gadget που λύνει το πρόβλημα της έλλειψης εισόδου Phono από τους σύγχρονους ενισχυτές Hi-Fi και Home Cinema, ώστε να μπορούν να δέχονται τη σήμα ενός πικάπ. Διαθέτοντας απίστευτα μικρό μέγεθος και εξαιρετικά χαμηλό κόστος για την απόκτησή του, ο N-AUDIO PP400 αποτελεί μια άριστη πρόταση αγοράς για τους φανατικούς φίλους του βινυλίου.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.