26/10/2020

AMIKO ELLA

FTA δορυφορικός δέκτης με υποστήριξη BISS

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Έναν εξαιρετικά οικονομικό δέκτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για τον Amiko Ella, ο οποίος είναι ένας Free to Air δορυφορικός δέκτης που εξοπλίζεται με DVB-S2 tuner. Διαθέτει Full HD (1080p) ανάλυση, ελληνικό μενού με εύκολη χρήση και δυνατότητα αποκρυπτογράφησης BISS.

Έναν εξαιρετικά οικονομικό δέκτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για τον Amiko Ella, ο οποίος είναι ένας Free to Air δορυφορικός δέκτης που εξοπλίζεται με DVB-S2 tuner. Διαθέτει Full HD (1080p) ανάλυση, ελληνικό μενού με εύκολη χρήση και δυνατότητα αποκρυπτογράφησης BISS.

Με τον Amiko Ella ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια, αλλά και εκείνα που μεταδίδονται με κρυπτογράφηση BISS. Έτσι, ο δέκτης μπορεί να αποκρυπτογραφεί τα κανάλια της ΕΡΤ που εκπέμπουν από τον Hellas Sat στις 39.0E και της DIGEA που εκπέμπουν από τον Eutelsat στις 3.0E, πράγμα που τον καθιστά ιδανικό για τις περιοχές εκείνες που δεν καλύπτονται από το επίγειο ψηφιακό σήμα. Επιπλέον, με τη σύνδεση μονάδας USB λειτουργεί ως PVR και μπορεί να εκτελεί εγγραφές προγραμμάτων και αναπαραγωγή  αποθηκευμένων ταινιών με εξωτερικούς υπότιτλους.

Χαρακτηριστικά

Ο Amiko Ella έρχεται σε ένα μικροσκοπικό μαύρο πλαστικό σασί, που το μέγεθός του παραπέμπει περισσότερο σε επίγειο ψηφιακό δέκτη, έχοντας διαστάσεις 120x75x31 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED 4 ψηφίων με ενδεικτικό LED λειτουργίας, ενώ αριστερά από αυτήν είναι τοποθετημένα 3 πλήκτρα POWER και CH±-, και δεξιά της μια USB 2.0 θύρα για σύνδεση αποθηκευτικής μονάδας που χρησιμοποιείται ως μέσο αναπαραγωγής multimedia αρχείων και αναβάθμισης λογισμικού. Η πίσω πλευρά της συσκευής διαθέτει υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/1A, θύρα SCART, θύρα HDMI 1.4 και υποδοχή LNB IN για σύνδεση δορυφορικού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο, δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, τροφοδοτικό 12V και εγχειρίδιο χρήσης στα ελληνικά.

Ο Amiko Ella διαθέτει κεντρικό επεξεργαστή που συγχρονίζει σε συχνότητα 650MHz, ενώ έχει ενσωματωμένη μνήμη FLASH 32MB. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video MPEG-2 Main [email protected] Level, MPEG-4 part 10/H.264 και ήχου MPEG-1 layer I/II, MPEG-2 layer II και Dolby Digital. Μέσω της HDMI 1.4 θύρας του δίνει Full HD (1920*1080p) ανάλυση, ενώ διαθέτει και υποδοχή SCART που κάνει εφικτή τη σύνδεσή του ακόμα και σε παλαιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις. Εξοπλίζεται με DVB-S2 tuner και υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0/1.1/1.2 και USALS, πράγμα που επιτρέπει τη λειτουργία του σε οποιαδήποτε δορυφορική εγκατάσταση. Υποστηρίζει λειτουργία τυφλής αναζήτησης (Blind Scan), δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να ανιχνεύει νέες υπηρεσίες χωρίς τη χειροκίνητη εισαγωγή παραμέτρων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τυφλή ανίχνευση στο δορυφόρο Astra 19.2E διαρκεί περίπου 6 λεπτά. Είναι ένας FTA δέκτης που εφόσον αναβαθμιστεί (μέσω USB) με κατάλληλο λογισμικό, δέχεται χειροκίνητη εισαγωγή κλειδιών BISS για να μπορεί να προβάλλει στην τηλεόραση και κρυπτογραφημένα δορυφορικά κανάλια, όπως αυτά της ΕΡΤ από τον Hellas Sat στις 39.0E και της DIGEA από τον Eutelsat στις 3.0E. Έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει έως 6.000 κανάλια και διαθέτει 32 λίστες αγαπημένων για τη δημιουργία προσωπικών μπουκέτων. Υποστηρίζει λειτουργίες γονικού κλειδώματος, εμφάνισης 7ήμερου ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG) και TELETEXT. Με τη σύνδεση εξωτερικής μονάδας USB ο δέκτης λειτουργεί ως PVR, ενεργοποιώντας δυνατότητες για εκτέλεση time-shift, ζωντανών ή προγραμματισμένων εγγραφών προγραμμάτων και αναπαραγωγή multimedia αρχείων μορφής MKV, AVI, MPG, MP4, TS, VOB, JPEG και MP3.

Μενού – Λειτουργία

Ο Amiko Ella διαθέτει πολύγλωσσο μενού (και με ελληνικά), η κεντρική κάρτα του οποίου εμφανίζεται πάνω στη ζωντανή εικόνα του τρέχοντος καναλιού και περιλαμβάνει 6 ξεχωριστές ενότητες που οδηγούν σε αντίστοιχα υπομενού. Η ‘’Οργάνωση Συστήματος’’ παρέχει επιλογές οργάνωσης καναλιών και αγαπημένων, με 32 διαθέσιμες λίστες στις οποίες ο χρήστης μπορεί να τους δώσει τις ονομασίες που επιθυμεί. Από την ‘’Εγκατάσταση Συστήματος’’ επιλέγουμε τις ρυθμίσεις της εγκατάστασης δορυφόρων και εκτελούμε την ανίχνευση των καναλιών. Η ενότητα ‘’Media’’ ενεργοποιείται με τη σύνδεση USB μονάδας και το υπομενού της διαθέτει επιλογές για ‘’Εγγραφή’’ που περιλαμβάνει τις αποθηκευμένες εγγραφές, “Movie”, ‘’Μουσικής’’, ‘’Εικόνων’’ και ‘’Software’’, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η αναζήτηση αντίστοιχων αρχείων από τη συνδεδεμένη μονάδα USB, “Disc Manager” για διαμόρφωση του δίσκου και ‘’Αφαίρεση της συσκευής’’ για ασφαλή κατάργηση. Διαθέτει επίσης την επιλογή ‘’Ρυθμίσεις PVR’’ για την ενεργοποίηση Time Shift και εγγραφών. Το ‘’Application’’ περιλαμβάνει διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές (YouTube, RSS Reader, Weather Forecast, Web TV), ενώ ο ‘’Οδηγός Προγράμματος’’ διαθέτει επιλογές εμφάνισης ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος και προγραμματισμού εγγραφών για το χρονικό διάστημα των επόμενων 7 ημερών. Από το υπομενού ‘’Πληροφορίες Συστήματος & Λειτουργίες USB” επιλέγουμε τη γλώσσα (μενού και υπότιτλων), τις ρυθμίσεις A/V, δικτύου, ώρας, χρονοδιακόπτη και γονικού κλειδώματος, διάφορες ρυθμίσεις εμφάνισης (μπάρας πληροφοριών, υπότιτλων), την αναβάθμιση του λογισμικού και την επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων, καθώς και την εμφάνιση των πληροφοριών του συστήματος. Εφόσον ο δέκτης αναβαθμιστεί με το κατάλληλο λογισμικό, στο υπομενού αυτό εμφανίζεται και η ‘’Επεξεργασία κλειδιών’’, μέσω της οποίας μπορούμε να εισάγουμε BISS κλειδιά για την αποκρυπτογράφηση καναλιών. Επίσης, ενεργοποιείται η υποστήριξη USB Wi-Fi (δοκιμάσαμε με επιτυχία adaptor με Chip Ralink RT5370), όμως οι διαθέσιμες διαδικτυακές εφαρμογές δεν εκτελούνται, κάτι που θα μπορούσε να γίνει εφικτό σε επόμενη αναβάθμιση.

Η νεότερη διαθέσιμη έκδοση λογισμικού είναι η 1.2.28, η  οποία μπορεί εύκολα να αναζητηθεί μέσω υπολογιστή από το Internet και να αντιγραφεί σε ένα USB stick,  ώστε στη συνέχεια να φορτωθεί στο δέκτη. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται μέσα σε ένα περίπου λεπτό και για να εκτελεστεί επιλέγουμε ‘’Αναβάθμιση Λογισμικού’’ – ‘’Αναβάθμιση από USB’’, αναζητούμε το αρχείο αναβάθμισης και πατάμε “Έναρξη”. Μέσα από το μενού της αναβάθμισης μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε όλο το λογισμικό ή μόνο τα κανάλια, ώστε να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για να φορτωθούν σε οποιονδήποτε ίδιο δέκτη.

Μετά τη χειροκίνητη εισαγωγή των BISS κλειδιών τους, τόσο τα κανάλια των ΕΡΤ, όσο και εκείνα της DIGEA έγιναν διαθέσιμα στην τηλεόρασή μας. Συνδέσαμε στη συνέχεια σκληρό δίσκο και εκτελέσαμε με επιτυχία ζωντανές εγγραφές προγραμμάτων με τη χρήση του πλήκτρου REC από το τηλεχειριστήριο, καθώς και προγραμματισμένες με επιλογή γεγονότων μέσα από το 7ήμερο EPG. Δοκιμάσαμε επίσης με επιτυχία την αναπαραγωγή αποθηκευμένων ταινιών με εξωτερικούς ελληνικούς υπότιτλους.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Επεξεργαστής: 650MHz CPU

Μνήμη: FLASH 32MB

Tuner: DVB-S/S2

Ανάλυση: Full HD (1920*1080p)

Πρόσοψη: Οθόνη LED 4 ψηφίων

Αποκρυπτογράφηση: Υποστήριξη BISS

Αποθήκευση: 6.000 κανάλια / 32 λίστες αγαπημένων

Αποκωδικοποίηση video: MPEG-2 [email protected], MPEG-4 part 10/H.264

Αποκωδικοποίηση ήχου: MPEG-1 layer I/II, MPEG-2 layer II, Dolby Digital

Multimedia: MKV, AVI, MPG, MP4, TS, VOB, JPEG, MP3

Συνδέσεις: 1X USB 2.0, 1x HDMI 1.4, 1x SCART, 1x LNB IN

Διαστάσεις: 120x75x31 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για έναν τίμιο δορυφορικό δέκτη με απλό και κατανοητό μενού, που χωρίς να προβληματίζει με τη λειτουργία του εκτελεί με συνέπεια αυτά που υπόσχεται. Η δυνατότητά του να αποκρυπτογραφεί με επιτυχία τα δορυφορικά κανάλια όχι μόνο της DIGEA, αλλά και εκείνα της ΕΡΤ, αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγάλο του πλεονέκτημα. Δεδομένου μάλιστα του εξαιρετικά χαμηλού του κόστους, ο Amiko Ella αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση αγοράς δορυφορικού δέκτη, κυρίως για τους χρήστες εκείνους που κατοικούν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κάλυψη σήματος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.  

INFO
  • Astra Sat
  • Κ. Καραμανλή 35, Ιωνία Θεσσαλονίκης
  • τηλ: 2310-784232 | fax: 2310-782251
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.astrasat.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.