17/11/2020

Η Υβριδική Τηλεόραση στην Ελλάδα

Τι είναι και τι περιεχόμενο προσφέρει στον τηλεθεατή;

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Η τηλεόραση είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου, αποτελώντας το ευκολότερο μέσο για την οικιακή ψυχαγωγία και ενημέρωσή του. Τα τηλεοπτικά κανάλια προσφέρουν πολλαπλές επιλογές στον τηλεθεατή, ώστε να διαλέξει να παρακολουθήσει την εκπομπή της προτίμησής του την ώρα που μεταδίδεται. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας δημιουργήθηκε...

Η τηλεόραση είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου, αποτελώντας το ευκολότερο μέσο για την οικιακή ψυχαγωγία και ενημέρωσή του. Τα τηλεοπτικά κανάλια προσφέρουν πολλαπλές επιλογές στον τηλεθεατή, ώστε να διαλέξει να παρακολουθήσει την εκπομπή της προτίμησής του την ώρα που μεταδίδεται. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας δημιουργήθηκε η Υβριδική Τηλεόραση που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, επιτρέποντας στο χρήστη να αναζητήσει το πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει και να το παρακολουθήσει τη στιγμή που εκείνος επιθυμεί.

Η πρόσβαση στο περιεχόμενο που προσφέρει η Υβριδική Τηλεόραση πραγματοποιείται από τηλεοράσεις Smart TV και επίγειους ψηφιακούς ή δορυφορικούς δέκτες συμβατούς με το πρότυπο HbbTV, με την προϋπόθεση ότι οι συσκευές αυτές είναι συνδεδεμένες στο Internet. Η είσοδος στο μενού γίνεται με το πάτημα του κόκκινου πλήκτρου του τηλεχειριστηρίου, ενώ η πλοήγηση μέσα σε αυτό εκτελείται με τα κατευθυντικά και τα χρωματιστά πλήκτρα. Η Υβριδική Τηλεόραση εγκαινιάστηκε επίσημα στην Ελλάδα στις 4 Δεκεμβρίου του 2017 από την ΕΡΤ που λάνσαρε αρχικά την πλατφόρμα ERT Hybrid, η οποία εδώ και λίγο καιρό επανασχεδιάστηκε και ουσιαστικά αντικαταστάθηκε από την πιο σύγχρονη ERT•FLIX. Ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα το Open Beyond TV που έγινε το πρώτο ελεύθερο ιδιωτικό κανάλι που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες Υβριδικής Τηλεόρασης, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα OPEN HYBRID. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του ΣΚΑΪ που από τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε την δική του πλατφόρμα, προσφέροντας δωρεάν τη ΣΚΑΪ HYBRID που ολοκληρώνει το παζλ της Υβριδικής Τηλεόρασης στη χώρα μας. Πριν όμως παρουσιάσουμε το περιεχόμενο που προσφέρει η κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά, ας δούμε τι είναι η Υβριδική Τηλεόραση.

Τι είναι η Υβριδική Τηλεόραση;

Η Υβριδική Τηλεόραση αναγνωρίζεται διεθνώς με το HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV), το οποίο είναι ένα διεθνές πρότυπο μετάδοσης που προέρχεται από την ένωση δύο project, του γαλλικού H4TV και του γερμανικού HTML. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2009 και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στη Γαλλία από την France Télévisions και δύο εταιρίες ανάπτυξης Set Top Box, τη λουξεμβουργιανή Inverto Digital Labs και τη γαλλική Pleyo. Χρησιμοποιείται για τη μετάδοση υβριδικών υπηρεσιών παράλληλα με το γραμμικό τηλεοπτικό πρόγραμμα των καναλιών, ώστε να γίνονται αυτές διαθέσιμες μέσω τηλεοράσεων Smart TV, ή συμβατών δεκτών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο. Έτσι, οι τηλεθεατές αποκτούν δυνατότητα on demand πρόσβασης σε ποικιλία από διαθέσιμο περιεχόμενο, που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό, απολαμβάνοντας ανά πάσα στιγμή μια βελτιωμένη τηλεοπτική εμπειρία που τους προσφέρει η υβριδική τηλεόραση.

Πλατφόρμα ERT•FLIX

Όπως υποδηλώνει η ονομασία του, η πλατφόρμα του ERT•FLIX είναι σχεδιασμένη στα πρότυπα της δημοφιλούς streaming υπηρεσίας Netflix. Προσφέρει πραγματικά πλουσιότατο περιεχόμενο που ανανεώνεται συνεχώς, ενώ η πλοήγηση στο μενού της είναι πανεύκολη ακόμα και για τους πιο αρχάριους χρήστες της τηλεόρασης. Η αρχική σελίδα του μενού περιλαμβάνει οριζόντιες σειρές από posters, οι οποίες είναι ταξινομημένες ανά θεματικό περιεχόμενο: Προτεινόμενα, Δημοφιλή, Νέες Ελληνικές Σειρές, Ξένες Σειρές Πλήρεις, Ξένες Σειρές Catch-Up, Web Σειρές, Κωμωδίες, Δραματικές, Περιπέτειες, Σινεφίλ, Μουσική, Ξένα Ντοκιμαντέρ, Ελληνικά Ντοκιμαντέρ, Ψυχαγωγία, Συνεντεύξεις, Ενημέρωση 24, Αθλητικά, Διασκέδαση, Μαθαίνουμε στο σπίτι, Η ΕΡΤ θυμάται. Επιλέγοντας κάθε poster οδηγούμαστε σε νέα κάρτα με επιμέρους posters και την αντίστοιχη περιγραφή τους, τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε για προβολή του σχετικού περιεχομένου τους.

Στο αριστερό μέρος της αρχικής σελίδας υπάρχει κάθετη στήλη με εικονίδια για άμεση μετάβαση σε συγκεκριμένη θεματική ενότητα, καθεμιά από τις οποίες προβάλλεται με κάρτα που διαθέτει τον ίδιο σχεδιασμό με την αρχική σελίδα. Από το εικονίδιο “Σειρές” εμφανίζεται κάρτα με οριζόντιες στήλες από posters, Νέες Ελληνικές Σειρές, Ξένες Σειρές Πλήρεις, Ξένες Σειρές Catch-Up και Web Σειρές. Η ενότητα των σειρών είναι η πλέον ενδιαφέρουσα της πλατφόρμας, καθώς εδώ βρίσκουμε πλήρεις κύκλους επεισοδίων από εξαιρετικές ελληνικές και ξένες τηλεοπτικές σειρές. Ομοίως, από τις “Ταινίες” αποκτούμε πρόσβαση σε πλήθος από κινηματογραφικές ταινίες, επιλέγοντας τίτλους μέσα από τις οριζόντιες στήλες των posters για Κωμωδίες, Δραματικές, Περιπέτειες και Σινεφίλ. Από το εικονίδιο “Εκπομπές” αποκτούμε πρόσβαση σε εκπομπές που έχουν προβληθεί από την ΕΡΤ, έχοντας στη διάθεσή μας Ξένα Ντοκιμαντέρ, Ελληνικά Ντοκιμαντέρ, Ψυχαγωγία και Συνεντεύξεις. Από το εικονίδιο “Ενημέρωση 24” μπορούμε να επιλέξουμε να παρακολουθήσουμε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές. Από το εικονίδιο “Αθλητικά” αποκτούμε πρόσβαση σε αθλητικό περιεχόμενο, επιλέγοντας αγώνες της Basket League, του Basketball Champions League, του Πόλο Α1 Ανδρών και της Formula 1, εκπομπές της Αθλητικής Κυριακής, καθώς και ενδιαφέροντα αθλητικά αφιερώματα. Το εικονίδιο “Παιδικά” περιλαμβάνει 2 οριζόντιες σειρές από posters για Διασκέδαση (παιδικές σειρές) και Μαθαίνουμε στο σπίτι (ενότητες μαθημάτων). Από το εικονίδιο “Η ΕΡΤ θυμάται” γίνονται διαθέσιμα όλα τα επεισόδια κλασικών ελληνικών σειρών της ΕΡΤ και παλαιότερων εκπομπών της που έχουν γράψει ιστορία. Τέλος, ο “Καιρός” διαθέτει ένα πλήρες μενού πληροφοριών για την πρόγνωση της θερμοκρασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχέση με την προηγούμενη πλατφόρμα ERT Hubrid, το ERT•FLIX διαθέτει εντυπωσιακά βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, κυρίως στις ελληνικές σειρές.

Πλατφόρμα OPEN HYBRID

Η αρχική σελίδα της πλατφόρμας OPEN HYBRID διαθέτει στο πάνω μέρος της μια σειρά επιλογών 4 θεματικών κατηγοριών περιεχομένου, ενώ στο κάτω μέρος της προσφέρει προτεινόμενες εκπομπές για άμεση πρόσβαση.

Από το “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ” προβάλλουμε το αναλυτικό πρόγραμμα του σταθμού, με δυνατότητα να παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από τις εκπομπές που μας ενδιαφέρουν.

Οι “ΕΚΠΟΜΠΕΣ” αποτελούν το πιο ουσιαστικό και ενδιαφέρον κομμάτι της πλατφόρμας, διαθέτοντας μενού που η κάρτα του στο κάτω μέρος της περιλαμβάνει σειρά επιλογών για αναζήτηση αντίστοιχου θεματικού περιεχομένου: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ, ΞΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ, ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ και ΤΑΙΝΙΕΣ, με τα posters των διαθέσιμων τίτλων να εμφανίζονται σε οριζόντια σειρά στο κέντρο της σελίδας. Από την ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ μπορούμε να επιλέξουμε την ψυχαγωγική εκπομπή που μας ενδιαφέρει και να αναζητήσουμε για να παρακολουθήσουμε το επεισόδιο που μας ενδιαφέρει. Οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ περιλαμβάνουν πλήρεις κύκλους επεισοδίων από τις ελληνικές σειρές που έχει προβάλλει ο σταθμός. Στις ΞΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ βρίσκουμε τις περιλήψεις των ξένων σειρών του σταθμού, όχι όμως και διαθέσιμα επεισόδια. Από τις ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ μπορούμε να αναζητήσουμε και να παρακολουθήσουμε τις ενημερωτικές εκπομπές που έχουν προβληθεί από το σταθμό, επιλέγοντας την ημερομηνία που μας ενδιαφέρει. Ομοίως, από τα ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ μπορούμε να επιλέξουμε να παρακολουθήσουμε κεντρικό δελτίο, μεσημεριανό δελτίο, δελτίο καιρού και δελτίο στη νοηματική, από όποια ημερομηνία θέλουμε. Από τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλες τα διαθέσιμα επεισόδια των αθλητικών εκπομπών του σταθμού, αγώνες της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, αλλά και ζωντανές μεταδόσεις άλλων ποδοσφαιρικών αγώνων. Από τις ταινίες μπορούμε να δούμε την περίληψη ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών ταινιών, χωρίς όμως δυνατότητα προβολής τους.

Από το “ON DEMAND” αποκτάμε άμεση πρόσβαση στις δημοφιλέστερες εκπομπές, σε δελτία ειδήσεων και ψυχαγωγικές εκπομπές, με τα αντίστοιχα διαθέσιμα επεισόδια να εμφανίζονται σε οριζόντια στήλη.

Τέλος, από τα “ΚΑΝΑΛΙΑ” έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε live streaming στο ΕΘΝΟΣ TV και σε 4 περιφερειακά κανάλια που η λίστα τους κατά καιρούς ανανεώνεται. Η ποιότητα της εικόνας είναι σχετικά καλή, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θέαση των περιφερειακών καναλιών δεν είναι πάντα εφικτή.

Πλατφόρμα ΣΚΑΪ HYBRID

Η αρχική σελίδα της πλατφόρμας ΣΚΑΪ HYBRID διαθέτει στο κάτω μέρος της οριζόντια στήλη με posters προτεινόμενων εκπομπών για άμεση προβολή τους, ενώ στο αριστερό μέρος της υπάρχει κάθετη στήλη με επιλογές θεματικής πρόσβασης, το περιεχόμενο των οποίων εμφανίζεται με νέα οριζόντια στήλη από posters στο υπόλοιπο μέρος της αντίστοιχης κάρτας.

Από την “Ενημέρωση” έχουμε στη διάθεσή μας οριζόντια στήλη με posters ενημερωτικών εκπομπών του σταθμού. Επιλέγοντας οποιοδήποτε από αυτά ανοίγει νέα κάρτα με οριζόντια στήλη από posters των διαθέσιμων επεισοδίων, τα οποία μπορούμε στη συνέχεια να επιλέξουμε για να τα παρακολουθήσουμε.

Κατά τον ίδιο τρόπο, από την “Ψυχαγωγία” μπορούμε να αναζητήσουμε τα διαθέσιμα επεισόδια κάθε ψυχαγωγικής εκπομπής που προβάλει ο σταθμός, ώστε να επιλέξουμε την προβολή οποιουδήποτε επιθυμούμε εμείς.

Από τις “Σειρές” εμφανίζεται η αντίστοιχη θεματική κάρτα, μέσα από την οποία βρίσκουμε τον πλήρη κύκλο επεισοδίων από κάθε διαθέσιμη ελληνική σειρά του σταθμού. Αυτή τη στιγμή διαθέσιμες σειρές είναι οι “8 ΛΕΞΕΙΣ” και “ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ”.

Από το “Πρόγραμμα” εμφανίζεται ένας εξαιρετικός 7ήμερος ηλεκτρονικός οδηγός προγραμμάτων με τα αντίστοιχα poster τους, τα οποία είναι τοποθετημένα σε κάθετη στήλη σύμφωνα με την ώρα έναρξής τους και κατά την πλοήγηση σε αυτά προβάλλεται η περίληψη καθενός.

Τέλος, από την “Αναζήτηση” εμφανίζεται κάρτα με εικονικό πληκτρολόγιο, με τη χρήση του οποίου μπορούμε να επιλέξουμε την εισαγωγή τριών τουλάχιστον χαρακτήρων, ώστε από τα αποτελέσματα της αναζήτησης να εντοπίσουμε γρήγορα την εκπομπή που μας ενδιαφέρει.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.