24/01/2021

Συνδρομητικές πλατφόρμες Streaming

Ποιες λειτουργούν επίσημα στην Ελλάδα και τι περιεχόμενο περιλαμβάνουν;

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Το IPTV streaming αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο τηλεθέασης που στις μέρες μας κερδίζει συνεχώς έδαφος. Για τους νεότερους μάλιστα ηλικιακά είναι και ο αποκλειστικός, καθώς θεωρούν ξεπερασμένο τον παραδοσιακό τρόπο χρήσης της τηλεόρασης. Οι ελληνικές και διεθνείς συνδρομητικές πλατφόρμες streaming που λειτουργούν επίσημα στη χώρα μας...

Το IPTV streaming αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο τηλεθέασης που στις μέρες μας κερδίζει συνεχώς έδαφος. Για τους νεότερους μάλιστα ηλικιακά είναι και ο αποκλειστικός, καθώς θεωρούν ξεπερασμένο τον παραδοσιακό τρόπο χρήσης της τηλεόρασης. Οι ελληνικές και διεθνείς συνδρομητικές πλατφόρμες streaming που λειτουργούν επίσημα στη χώρα μας προσφέρουν πλούσιο live και on demand περιεχόμενο, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες εκείνων που τις προτιμούν για την τηλεοπτική τους ψυχαγωγία. Ποιες όμως είναι οι διαθέσιμες πλατφόρμες, τι περιεχόμενο περιλαμβάνουν και ποιο είναι το μηνιαίο κόστος καθεμιάς από αυτές; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνονται μέσα από το άρθρο που ετοίμασε η ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Μέσα από Smart TVs, Set Top Box, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή tablets, οι συνδρομητικές πλατφόρμες streaming γίνονται εύκολα και άμεσα προσβάσιμες για όλους τους χρήστες χωρίς την ανάγκη χρήσης επίγειας ή δορυφορικής κεραίας, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση των συσκευών στο Internet. Από την άλλη μεριά βέβαια αυτός ο τρόπος τηλεθέασης έχει ένα μειονέκτημα, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων χρηστών διαθέτει χαμηλής ταχύτητας ευρυζωνικές συνδέσεις που επηρεάζουν τη σταθερότητα των υπηρεσιών streaming και την ποιότητα της εικόνας του περιεχομένου που αυτές προσφέρουν, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες που απολαμβάνουν στις χώρες τους ασύγκριτα μεγαλύτερες ταχύτητες και άρα μπορούν να εκμεταλλεύονται το μέγιστο που προσφέρουν οι πλατφόρμες αυτού του είδους. Οι διαθέσιμες στην Ελλάδα υπηρεσίες streaming επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτούν on demand πρόσβαση σε ταινίες και σειρές των δημοφιλέστερων κινηματογραφικών studio, αλλά και σε αποκλειστικό αθλητικό περιεχόμενο με ζωντανές μεταδόσεις των εμπορικότερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών διοργανώσεων. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και δημοφιλέστατες υπηρεσίες, όπως τα Hulu και Disney+, που λειτουργούν επίσημα σε άλλες χώρες του εξωτερικού αλλά όχι στην Ελλάδα, με το λανσάρισμα του δεύτερου στη χώρα μας να αναμένεται προς το τέλος του 2021.

Netflix

Πρόκειται αναμφισβήτητα για την παγκοσμίως δημοφιλέστερη συνδρομητική υπηρεσία streaming, έναν αμερικάνικο κολοσσό της On Demand ψυχαγωγίας που βρίσκεται -κυρίως στη χώρα μας- απολύτως δίκαια στην κορυφή της προτίμησης των χρηστών. Διαθέτει όχι μόνο το πλουσιότερο και πληρέστερο περιεχόμενο, αλλά και υποστηρίζεται πλήρως από ελληνικούς υπότιτλους. Η Netflix εισήλθε στη βιομηχανία παραγωγής περιεχομένου το 2013, ξεκινώντας με το House of Cards που ήταν η πρώτη της σειρά και αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της υπηρεσίας. Από τότε έχει επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, προσφέροντας περιεχόμενο με την επωνυμία "Netflix Original" μέσω της online βιβλιοθήκης της. Ειδικότερα για τον Ιανουάριο, από τις 22 του μήνα και μετά έρχονται νέοι κύκλοι Jurassic World, Snowpiercer, Cobra Kai, The Blacklist και ο πρώτος κύκλος του Fate: The Winx Saga. Σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, η πλατφόρμα παρέχει στο χρήστη δυνατότητα για κατέβασμα τίτλων και offline θέασή τους οποιαδήποτε στιγμή, ενώ είναι προσβάσιμη από Smart TVs, Playstation, Xbox, Chromecast, Apple TV, Blu-ray players και άλλες συσκευές με λογισμικό iOS ή Android. Διαθέτει 3 προγράμματα συνδρομής, ανάλογα με τις ανάγκες και την ταχύτητα της ADSL σύνδεσης του χρήστη. Για εκείνους που μένουν σε περιοχές -όπως αρκετές της Αθήνας- όπου η μέγιστη ταχύτητα φτάνει με το ζόρι τα 4Mbps, προτιμότερη επιλογή αποτελεί το αρχικό πακέτο των 7,99 ευρώ ανά μήνα, το οποίο προσφέρει θέαση σε μία οθόνη με SD ανάλυση εικόνας. Για ταχύτερες ADSL συνδέσεις ακόμα καλύτερη επιλογή αποτελεί το τυπικό πακέτο που κοστίζει 10,99 ευρώ ανά μήνα, το οποίο προσφέρει δυνατότητα ταυτόχρονης θέασης σε 2 οθόνες και με εικόνα HD ανάλυσης. Ενώ για τους λιγότερους που διαθέτουν αξιόπιστη σύνδεση υψηλής ταχύτητας VDSL ή FTTx, αξίζει να προτιμηθεί το πλήρες πακέτο που κοστίζει 13,99 ευρώ ανά μήνα, το οποίο προσφέρει περιεχόμενο με δυνατότητα ταυτόχρονης θέασης σε 4 οθόνες και εκπληκτική ποιότητα εικόνας με Ultra HD ανάλυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφέρεται δοκιμαστική περίοδος 30 ημερών.  

Amazon Prime Video

Πρόκειται για έναν ακόμα κολοσσό της βιομηχανίας του streaming που διαθέτει τις υπηρεσίες του σε περισσότερες από 200 χώρες του πλανήτη. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας σημειώνει παταγώδη αποτυχία και ο λόγος δεν είναι άλλος από την εξαιρετικά φτωχή παρουσία περιεχομένου με ελληνικούς υπότιτλους. Το Prime Video της Amazon ξεκίνησε ως υπηρεσία το 2006 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για να επεκταθεί το 2014 σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αυστρία και από το 2016 σε όλον τον κόσμο. Σε ότι αφορά το περιεχόμενό του, σε αντίθεση με το Netflix δεν είναι τα πάντα δωρεάν, καθώς διατίθενται και τίτλοι που για να τους παρακολουθήσει ο συνδρομητής θα πρέπει είτε να τους νοικιάσει, είτε να τους αγοράσει. Ξεχωρίζουν τα Mr. Robot, Man in the High Castle, Mozart in the Jungle, Parks and Recreation, Goliath, American Gods, Good Omens, ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η πρεμιέρα της επικής σειράς “The Lord of the Rings” (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών) που είχε προγραμματιστεί για την περσινή σεζόν αλλά πήγε πίσω λόγω κορωνοϊού. Εκτός από το κινηματογραφικό υπάρχει και αθλητικό περιεχόμενο, με μεταδόσεις από την αγγλική Premier League και το αμερικάνικο NFL. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από Smart TVs, κονσόλες παιχνιδιών (Xbox, PlayStation), συσκευές Apple TV, iPad, tablets και Android TV boxes, ενώ υποστηρίζεται και εδώ η λειτουργία της offline θέασης. Παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής σε 3 οθόνες του συνδρομητή, ενώ προσφέρεται δωρεάν δοκιμαστική περίοδος 7 ημερών. Στη συνέχεια το ύψος της μηνιαίας χρέωσης διαμορφώνεται στα 5,99 ευρώ, ενώ ο συνδρομητής μπορεί να απολαμβάνει και περιεχόμενο με εικόνα Ultra HD, εφόσον διαθέτει τηλεόραση 4K και το επιτρέπει φυσικά η ευρυζωνική του σύνδεση.

Apple TV+

Η Apple TV+ είναι μια σχετικά νέα συνδρομητική πλατφόρμα streaming που ανήκει στην αμερικάνικη εταιρία Apple, καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε άλλες 150 χώρες από την 1η Νοεμβρίου του 2019. Είναι προσβάσιμη από iPhone, iPad, Mac, συσκευές Apple TV, Roku και Amazon Fire TV, ενώ η εφαρμογή της βρίσκεται διαθέσιμη σε επιλεγμένα μοντέλα τηλεοράσεων Smart TV των Samsung, LG, Sony και VIZIO. Σήμα κατατεθέν της αποτελεί η δραματική σειρά “The Morning Show”, στην οποία πρωταγωνιστούν κορυφαία ονόματα του Hollywood, όπως η Jennifer Aniston, η Reese Witherspoon και ο Steve Carrel, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η σειρά “Τεχεράνη” που περιλαμβάνει γυρίσματα από τους δρόμους της Αθήνας. Το περιεχόμενό της γενικά είναι σαφώς φτωχότερο του Netflix, ενώ εκτός από τις Apple Original σειρές και ταινίες της που προσφέρει δωρεάν στους συνδρομητές της, διαθέτει και χιλιάδες άλλους τίτλους για αγορά ή ενοικίαση. Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχει πλήρης υποστήριξη με ελληνικούς υπότιτλους. Η υπηρεσία παρέχει δωρεάν δοκιμαστική χρήση 7 ημερών, ενώ μετά το πέρας αυτής η χρέωση της συνδρομής διαμορφώνεται στα 4,99 ευρώ ανά μήνα θέασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι με την αγορά μιας οποιασδήποτε νέας συσκευής Apple, η υπηρεσία Apple TV+ διατίθεται δωρεάν για ένα χρόνο σε όλους τους κατόχους τους. Κάθε συνδρομή μπορεί να μοιράζεται μέσω της Οικογενειακής Κοινής Χρήσης με έως και 5 άλλα άτομα της οικογένειας για ανεξάρτητη και ταυτόχρονη θέαση από τις δικές τους συσκευές Apple, παρέχοντας επιπλέον και δυνατότητα για κατέβασμα και offline θέαση περιεχομένου οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, με τη χρήση συσκευής Apple TV 4K οι συνδρομητές μπορούν να απολαμβάνουν και περιεχόμενο με εκπληκτική ποιότητα εικόνας 4K HDR και ήχο Dolby Atmos.

Cinobo

Το Cinobo είναι μια νέα ελληνική πλατφόρμα streaming που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο, η οποία φτιάχτηκε από λάτρεις του σινεμά για λάτρεις του σινεμά. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του έχει στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ποσότητας και ποιότητας στο χώρο του streaming, δίνοντας πρόσβαση στο μεγαλύτερο κατάλογο ανεξάρτητου κινηματογράφου. Συγκεντρώνει περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο, το οποίο περιλαμβάνει κωμωδίες, θρίλερ, ερωτικές ιστορίες, οικογενειακά δράματα, ντοκιμαντέρ και όχι μόνο. Η ταινιοθήκη του Cinobo φιλοξενεί εκατοντάδες επιλεγμένες ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, με προσεγμένη παρουσίαση και θεματικά αφιερώματα. Εμπλουτίζεται εβδομαδιαία με νέες προσθήκες, μεταξύ των οποίων και μία πρεμιέρα, δηλαδή μια ταινία που δεν έχει κυκλοφορήσει ξανά στην Ελλάδα. Ταινίες βραβευμένες από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, ταινίες του θερινού σινεμά και μικρά φεστιβαλικά διαμαντάκια που παίχτηκαν για μικρό χρονικό διάστημα στις αίθουσες και δεν πρόλαβε να δει ο συνδρομητής. Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικό υποτιτλισμό και διατίθενται σε εικόνα υψηλής ανάλυσης (έως 1080p), εφόσον φυσικά το επιτρέπει η σύνδεση του χρήστη. Το Cinobo προσφέρει 14 ημέρες δωρεάν δοκιμής, ενώ στη συνέχεια το κόστος της μηνιαίας συνδρομής διαμορφώνεται στα 7,99 ευρώ. Παρέχεται δυνατότητα για πρόσβαση από 2 οθόνες ταυτόχρονα, καθώς και για offline θέαση περιεχομένου. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω browser από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσω εφαρμογής από iOS και Android συσκευές, καθώς και μέσω LG Smart TVs ή Android Smart TVs.

COSMOTE TV

Η υπηρεσία streaming της COSMOTE δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να αποκτούν πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο της COSMOTE TV, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν δορυφορική εγκατάσταση. Προσφέρει live TV με περισσότερα από 60 τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδουν αποκλειστικό αθλητικό περιεχόμενο από τα COSMOTE SPORTS (συμπεριλαμβανομένου και του COSMOTE SPORT 4K), κινηματογραφικό από τα COSMOTE CINEMA, FOX Life και FOX, καθώς και περιεχόμενο από άλλες θεματικές κατηγορίες. Μεγάλο πλεονέκτημα της υπηρεσίας είναι η λειτουργία Replay TV, με την οποία ο συνδρομητής αποκτάει δυνατότητα να παρακολουθεί επιλεγμένα προγράμματα των καναλιών που προβλήθηκαν τις προηγούμενες 7 ημέρες. Επιπλέον, διαθέτει πλούσιο On Demand περιεχόμενο που είναι ταξινομημένο σε ταινίες/σειρές, αθλητικά, ντοκιμαντέρ και παιδικά, ώστε η αναζήτησή του να είναι εύκολη. Η πρόσβαση στην COSMOTE TV πραγματοποιείται μέσω web browser από υπολογιστή, μέσω αποκλειστικής εφαρμογής από συσκευές με λογισμικό iOS και Android, αλλά και μέσω τηλεοράσεων Smart TVs μάρκας Samsung, LG και Sony, ή μέσω οποιασδήποτε Android Smart TV. Διατίθενται 4 πακέτα συνδρομής, Entry Pack, Cinema Pack, Sports Pack και Full Pack, το κόστος των οποίων -με 12μηνη δέσμευση- διαμορφώνεται σε 7,3 ευρώ, 13,65 ευρώ, 17,3 ευρώ και 22,75 ευρώ το μήνα αντίστοιχα. Η συνδρομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έως 5 συσκευές με θέαση σε μία από αυτές, ενώ με το πακέτο των έξτρα συσκευών (μέχρι στιγμής παρέχεται δωρεάν) δίνεται η δυνατότητα για ταυτόχρονη θέαση σε 2 οθόνες.

Novaflix

Το Novaflix φέρνει στους χρήστες το κινηματογραφικό θέαμα της Nova, αποκλειστικά μέσω streaming. Το περιεχόμενό του περιλαμβάνει πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και εκατοντάδες ακόμα ταινίες, δημοφιλείς σειρές, αλλά και Live TV. Ο συνδρομητής της πλατφόρμας μπορεί να απολαμβάνει δημοφιλείς σειρές που προβάλλονται ακόμη και ταυτόχρονα με την Αμερική, επιλεγμένα Nova Box Sets με συγκεντρωμένους όλους τους κύκλων σειρών, καθώς και το FOX Play με τις σειρές των FOX και FOX Life. Επιπλέον, μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά το πρόγραμμα των τεσσάρων καναλιών Novacinema, του Novalife, του FOX και του FOX Life. Η πρόσβαση στην υπηρεσία πραγματοποιείται μέσω υπολογιστή με χρήση web browser, μέσω συσκευών iOS και Android με χρήση αποκλειστικής εφαρμογής, καθώς και μέσω Smart TVs με λογισμικό Android. Διατίθεται αρχικά μια δωρεάν περίοδος θέασης 30 ημερών, ενώ μετά το πέρας αυτής η τιμή της μηνιαίας συνδρομής διαμορφώνεται στα 11,73 ευρώ, ή στα 9 ευρώ εφόσον ο χρήστης διαθέτει και υπηρεσία Nova Internet, τηλεφωνίας ή/και τηλεόρασης. Κάθε συνδρομή στο Novaflix μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 3 συνολικά συσκευές, με δυνατότητα ταυτόχρονης θέασης σε 2 από αυτές, ενώ υποστηρίζεται η λειτουργία offline παρακολούθησης περιεχομένου.

HBO

Η περίπτωση του HBO παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, καθώς η υπηρεσία στην Ελλάδα δε λειτουργεί αυτόνομα, αλλά αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας streaming Vodafone TV. Για την πρόσβαση στο HBO είναι αρκετή η αγορά ακόμα και του οικονομικότερου πακέτου των 6,30 ευρώ ανά μήνα, ενώ παρέχεται και ένας μήνας δωρεάν δοκιμαστικής περιόδου. Περιλαμβάνει τις πιο hot, τις πολυβραβευμένες και όλες τις νέες δημοφιλείς σειρές, με όλες τις πρεμιέρες λίγες ώρες μετά την Αμερική, αλλά και τις ταινίες, τα show και τα ντοκιμαντέρ του HBO, κυρίως όμως πολύ αμερικάνικο κινηματογράφο, για On Demand θέαση οποιαδήποτε στιγμή. Πρόκειται γενικά για πολύ αξιόλογο περιεχόμενο, το οποίο μάλιστα είναι πλήρως υποτιτλισμένο στα ελληνικά. Ο συνδρομητής μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία σε smartphone/tablet με λογισμικό iOS ή Android μέσω της εφαρμογής Vodafone TV. Μπορούν να συνδεθούν συνολικά μέχρι 5 φορητές συσκευές σε κάθε συνδρομή, με δυνατότητα ταυτόχρονης θέασης σε 3 από αυτές. Παρέχεται επίσης δυνατότητα λήψης για offline προβολή περιεχομένου.

NBA LEAGUE PASS

Πρόκειται για την παγκοσμίως κορυφαία συνδρομητική υπηρεσία streaming αθλητικού περιεχομένου, η οποία δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά τους αγώνες από το πρωτάθλημα μπάσκετ του NBA, απολαμβάνοντας κορυφαίο θέαμα με εκπληκτική ποιότητα εικόνας. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω web browser από υπολογιστή, μέσω της εφαρμογής NBA app από συσκευές iOS και Android, καθώς και μέσω Smart TVs με λογισμικό Android. Η ετήσια συνδρομή στο NBA LEAGUE PASS κοστίζει 94,99 ευρώ και είναι το value for money πακέτο της υπηρεσίας, δίνοντας πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες της κανονικής περιόδου, των playoffs και των τελικών, αλλά και επιπλέον σε όλους τους τελικούς των τελευταίων 20 ετών, καθώς και στο NBA TV. Εναλλακτικά πακέτα αποτελούν το ετήσιο TEAM PASS, το οποίο δίνει πρόσβαση στους αγώνες μιας ομάδας που θα επιλέξει ο συνδρομητής με κόστος 59,99 ευρώ και το 3-GAME CHOICE που δίνει πρόσβαση σε 3 αγώνες επιλογής του χρήστη για κάθε μήνα, το οποίο κοστίζει συνολικά 13,99 ευρώ.

EuroLeague TV

Η EuroLeague TV είναι μια ακόμη συνδρομητική υπηρεσία αθλητικού περιεχομένου, η οποία είναι η επίσημη της Euroleague Basketball και μεταδίδει μέσω streaming live και on demand όλους τους αγώνες από τις διοργανώσεις Turkish Airlines Euroleague (συμμετέχουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός) και 7DAYS EuroCup (συμμετέχει ο Προμηθέας Πάτρας). Η υπηρεσία λειτουργεί μέσω υπολογιστή με τη χρήση web browser, ή μέσω iOS/Android smartphone/tablet με τη χρήση αποκλειστικής εφαρμογής. Διατίθενται 2 πακέτα συνδρομής, το ετήσιο που κοστίζει 89,99 ευρώ και το μηνιαίο που κοστίζει 14,99 ευρώ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Netflix: Αρχικό 7,99 ευρώ/μήνα, Τυπικό 10,99 ευρώ/μήνα, Πλήρες 13,99 ευρώ/μήνα

Amazon Prime Video: 5,99 ευρώ/μήνα

Apple TV+: 4,99 ευρώ/μήνα

Cinobo: 7,99 ευρώ/μήνα

COSMOTE TV: Entry Pack 7,3 ευρώ/μήνα, Cinema Pack 13,65 ευρώ/μήνα, Sports Pack 17,3 ευρώ/μήνα, Full Pack 22,75 ευρώ/μήνα

Novaflix: 11,73 ευρώ/μήνα (9 ευρώ για συνδρομητές Nova)

HBO: 6,3 ευρώ/μήνα (μέσω Vodafone TV)

NBA League Pass: Full League Pass 94,99 ευρώ/έτος, Team Pass 59,99 ευρώ/έτος, 3-Game Choice 13,99 ευρώ/έτος

EuroLeague TV: Ετήσιο 89,99 ευρώ, Μηνιαίο 14,99 ευρώ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.