25/03/2021

SKYWORTH HY4415

Το νέο Android TV Box της COSMOTE TV

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη λειτουργίας της streaming υπηρεσίας της η COSMOTE TV προχωράει ένα βήμα παραπέρα, λανσάροντας πρώτη στην Ευρώπη τον νέο αποκωδικοποιητή της με λειτουργικό ANDROID TV 10.0 Πρόκειται για τον HY4415, ο οποίος κατασκευάζεται στην Κίνα από την εταιρεία Shenzhen Skyworth Digital Technology...

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη λειτουργίας της streaming υπηρεσίας της η COSMOTE TV προχωράει ένα βήμα παραπέρα, λανσάροντας πρώτη στην Ευρώπη τον νέο αποκωδικοποιητή της με λειτουργικό ANDROID TV 10.0 Πρόκειται για τον HY4415, ο οποίος κατασκευάζεται στην Κίνα από την εταιρεία Shenzhen Skyworth Digital Technology. Υποστηρίζει 4K Ultra HD (3840x2160p) ανάλυση. Λειτουργεί με νέο τετραπύρηνο επεξεργαστή 2.0GHz και έχει δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας, χάρη στο ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2,4/5GHz και Bluetooth 4.2 που χαρίζουν στο χρήστη απόλυτη ελευθερία από επιπλέον καλώδια. Διαθέτει επίσημη πιστοποίηση Google και περιλαμβάνει στο μενού του το δημοφιλές κατάστημα αγορών Play Store, ενώ συνοδεύεται από Bluetooth τηλεχειριστήριο φωνητικής αναζήτησης.

Ο νέος αποκωδικοποιητής είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για την υπηρεσία της Νέας COSMOTE TV, η οποία βασίζεται στην αμερικάνικη τεχνολογική πλατφόρμα Comcast Technology Solutions και συνδυάζει το ζωντανό πρόγραμμα των καναλιών με το on demand περιεχόμενο σε μια προσωποποιημένη εμπειρία θέασης, μέσα από ένα φιλικό μενού και εύκολο περιβάλλον πλοήγησης. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα καθαρόαιμο Android TV Box με υποστήριξη 4K YouTube και προ-εγκατεστημένο το Google Play Store, το οποίο κάνει διαθέσιμες στο συνδρομητή της COSMOTE TV αμέτρητες εφαρμογές που διευρύνουν το πεδίο λειτουργίας της συσκευής. Λειτουργεί επίσης άριστα και ως media player, καθώς μπορεί να αναπαράγει σχεδόν όλες τις μορφές αρχείων video και ήχου. Παράλληλα, οι ασύρματες δυνατότητές του παρέχουν μεγάλη ευελιξία τόσο στην τοποθέτησή του, όσο και στη χρήση του.

Χαρακτηριστικά

Το HY4415 έρχεται σε ένα μαύρο πλαστικό σασί που διαθέτει τετράγωνο σχεδιασμό με στρογγυλεμένες γωνίες, έχοντας διαστάσεις 123x123x26 χιλιοστών. Στην πάνω πλευρά του είναι τοποθετημένο πλήκτρο ON/Stand-by και στην κάτω φωτεινή ένδειξη LED πράσινου χρώματος, ενώ στην πίσω έχουμε: μικροσκοπική οπή με πλήκτρο PAIRING/RESET για σύζευξη Bluetooth τηλεχειριστηρίου και επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/1A, θύρες USB, LAN και HDMI, καθώς και υποδοχή ANT IN για σύνδεση επίγειου σήματος. Το κουτί της συσκευασίας περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο Bluetooth, 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, καλώδιο Ethernet, τροφοδοτικό ρεύματος και φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εγκατάστασης στην ελληνική γλώσσα.

Το HY4415 είναι εξοπλισμένο με το νέο chipset Amlogic S905X4 που φοράει επεξεργαστή Cortex-A55, ο οποίος είναι αρχιτεκτονικής ARM και περιλαμβάνει 4 πυρήνες που συγχρονίζουν στα 2.0GHz (4x2.0GHz), αποδίδοντας πάνω από 21.800 DMIPS. Ο επεξεργαστής αυτός υποστηρίζει τον νέο video codec AV1 της Google που επιτυγχάνει αποδοτικότερη συμπίεση σε σχέση με άλλους codec, όπως το VP9, καταλαμβάνοντας έως και 30% λιγότερο όγκο, κάτι που συνεπάγεται ανάλογα χαμηλότερη κατανάλωση δεδομένων κατά την εκτέλεση streaming. Έχει επίσης ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας γραφικών GPU Mali-G31 MP2 που υποστηρίζει τα OpenGL ES 3.2 και Vulkan 1.1 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Διαθέτει μνήμη RAM 2GB LPDDR4 και FLASH 16GB eMMC που αποτελεί τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής για την εγκατάσταση εφαρμογών. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video 4K@60fps HEVC/AV1/VP9/AVS2 και ήχου AAC, Dolby Digital Plus, DTS. Λειτουργεί με λογισμικό Android TV και συγκεκριμένα με την έκδοση 10.0, κάτι το οποίο καθιστά την COSMOTE TV τον πρώτο πάροχο τηλεοπτικού περιεχομένου στην Ευρώπη που διαθέτει στους συνδρομητές του αποκωδικοποιητή με την τελευταία αυτή έκδοση του δημοφιλούς λογισμικού. Διαθέτει επίσημη πιστοποίηση Google και περιλαμβάνει στο μενού του το κατάστημα αγορών Play Store που δίνει τη δυνατότητα στο συνδρομητή της COSMOTE TV να κατεβάζει τις αγαπημένες του εφαρμογές και να τις χρησιμοποιεί μέσα από τον αποκωδικοποιητή του. Έχει ενσωματωμένο DVB-T2 tuner που του επιτρέπει να λειτουργεί και ως δέκτης για τη λήψη των καναλιών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ο οποίος όμως αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερη αναβάθμιση λογισμικού.

Μέσω της HDMI 2.1 θύρας του δίνει Ultra HD (3840x2160) ανάλυση στην τηλεόραση, ενώ είναι συμβατό με HDR 10/10+, HLG και Dolby Vision που αποδίδουν ευρύτερη γκάμα χρωμάτων και ρεαλιστικότερη εικόνα. Εξοπλίζεται με θύρα Ethernet LAN, ενώ έχει και ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5GHz με κεραία ασύρματης τεχνολογίας 2x2 AC. Έχει ενσωματωμένο Google Chromecast για γρήγορη και εύκολη μετάδοση ροής περιεχομένου από smartphone, tablet και υπολογιστή, απευθείας στην τηλεόραση. Συνοδεύεται από Bluetooth τηλεχειριστήριο που προσφέρει στο χρήστη το πλεονέκτημα να μπορεί να στέλνει εντολές στον αποκωδικοποιητή χωρίς την ανάγκη απευθείας στόχευσης, το οποίο μάλιστα διαθέτει ειδικό πλήκτρο για άμεση πρόσβαση στην πλατφόρμα της COSMOTE TV. Το τηλεχειριστήριο αυτό διαθέτει επίσης πλήκτρο Google Assistant για την φωνητική πληκτρολόγηση και αναζήτηση στην Ελληνική γλώσσα. Προς το παρόν, η εκτέλεση φωνητικών εντολών δεν είναι διαθέσιμη στα ελληνικά. Κατά την φωνητική πληκτρολόγηση εμφανίζονται αποτελέσματα από το YouTube ή όποια άλλη εφαρμογή κάνει διαθεσιμα το περιεχόμενό της στον Google Assistant. Επιπλέον, η συσκευή διαθέτει USB 2.0 θύρα και μπορεί να δεχτεί τη σύνδεση αποθηκευτικής μονάδας, ώστε να λειτουργεί ως ένα άριστο media player που αναπαράγει σχεδόν όλες τις μορφές αρχείων video και ήχου ανάλογα με τον  video player  που χρησιμοποιείται (π.χ. VLC).

Μενού

Το κεντρικό μενού του αποκωδικοποιητή διαθέτει την τυπική μορφή του Android TV 10.0, περιλαμβάνοντας 3 οριζόντιες σειρές με εικονίδια εφαρμογών και προτάσεις περιεχομένου. Στην πρώτη από αυτές βρίσκονται οι “Εφαρμογές”, όπου υπάρχουν τα εικονίδια των COSMOTE TV, YouTube, Google Play Movies και Google Play Store, ενώ μπορούν να προστεθούν και εκείνα των εφαρμογών που θα εγκαταστήσει ο χρήστης. Στη δεύτερη σειρά έχουμε posters με προτεινόμενα video από το YouTube, ενώ στην τρίτη βρίσκουμε εικονίδια με προτάσεις επιλεγμένων εφαρμογών του Google Playγια εγκατάσταση. Στην κεντρική αυτή κάρτα μπορούν να προστεθούν επίσης οριζόντιες σειρές με προτάσεις από video YouTube Music και επιλεγμένες ταινίες Google Play, ενώ στο πάνω δεξί μέρος βρίσκεται το χαρακτηριστικό “γρανάζι” των ρυθμίσεων. Από εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε το Wi-Fi, να προσθέσουμε το λογαριασμό μας Google, να απενεργοποιήσουμε και να απεγκαταστήσουμε εφαρμογές, να προσθέσουμε τηλεχειριστήρια και αξεσουάρ, καθώς και να ορίσουμε τις ρυθμίσεις της συσκευής, όπως την ημερομηνία και την ώρα, τη γλώσσα, το πληκτρολόγιο, τον ήχο, την ανάλυση, το HDMI CEC, την προσαρμογή της αρχικής οθόνης το τύπο του HDR που είναι ενεργοποιημένος και άλλες ακόμα παραμέτρους, ενώ μπορούμε να εκτελέσουμε επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Δοκιμή εφαρμογών

Να αναφέρουμε αρχικά ότι σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας χρησιμοποιήσαμε τη σύνδεση Wi-Fi, η οποία λειτούργησε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Το HY4415 προορίζεται βασικά για να λειτουργεί ως αποκωδικοποιητής της πλατφόρμας COSMOTE TV, κάτι που φυσικά εκτελεί με ιδανικό τρόπο. Η πλατφόρμα ενσωματώνει “Recommendation Engine” και χρησιμοποιώντας έξυπνη νοημοσύνη (AI - Artificial Intelligence) δημιουργεί προσωποποιημένες προτάσεις όχι μόνο για το ζωντανό πρόγραμμα των καναλιών, αλλά και για το On Demand περιεχόμενο από τα COSMOTE TV Plus, FOX Play, NatGeo+, BBC Earth  αλλά και από τα Nick+, Cartoon Networks και ducktv για τις μικρότερες ηλικίες. Η πλοήγηση σε όλα τα υπομενού πραγματοποιείται μέσα από οριζόντιες σειρές με posters παρουσίασης διαφορετικών τίτλων (ribbons), πράγμα που βοηθάει το συνδρομητή να εντοπίζει εύκολα το περιεχόμενο όλων των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και να περιηγείται γρήγορα στους καταλόγους ταινιών και σειρών της COSMOTE TV.

Δοκιμάστηκε η εφαρμογή του YouTube με άριστα αποτελέσματα, καθώς η αναζήτηση τίτλων και η αναπαραγωγή video με επιλογή ποιότητας 2160p•4K εκτελούνται υποδειγματικά. Από το κατάστημα αγορών του Google Play Store κατεβάσαμε τον TV Web Browser και με τη χρήση αυτού δοκιμάσαμε την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή -την οποία και προτείνουμε- λειτούργησε άψογα. Οι ιστοσελίδες άνοιγαν γενικά γρήγορα και η περιήγηση μέσα σε αυτές εκτελέστηκε χωρίς να προβληματίζει ακόμα και μέσω του παρεχόμενου τηλεχειριστηρίου, ενώ έγινε περισσότερο άνετη με τη χρήση Bluetooth πληκτρολογίου/mouse που δοκιμάσαμε. Από το Play Store κατεβάσαμε και τον Kodi που διατίθεται στην έκδοση 19.0 Matrix και αφού πρώτα συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο που περιέχει πλήθος αποθηκευμένων video, δοκιμάσαμε τη λειτουργία του. Η αναπαραγωγή όλων των 4K Ultra HD video που επιλέξαμε εκτελέστηκε με μεγάλη άνεση, ενώ τόσο ο DTS ήχος, όσο και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι των ταινιών μας λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Εγκαταστήσαμε επίσης την εφαρμογή ERT•FLIX, η οποία δίνει πρόσβαση στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Η εφαρμογή μάλιστα λειτουργεί άψογα, σε αντίθεση με πολλά άλλα Box της κατηγορίας που παρουσιάζουν ασυμβατότητα με αποτέλεσμα την αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου της πλατφόρμας. Έτσι, μέσα από τον αποκωδικοποιητή της COSMOTE TV ο συνδρομητής μπορεί να απολαμβάνει χιλιάδες ώρες από ταινίες, σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, μουσικές συναυλίες και φυσικά ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις από τα κανάλια ΕΡΤ Sports, με εξαιρετική μάλιστα ποιότητα εικόνας. Τέλος, από το Play Store κατεβάσαμε και δοκιμάσαμε με άριστα αποτελέσματα την παγκοσμίως δημοφιλέστερη εφαρμογή αθλητικού περιεχομένου, που δεν είναι άλλη από το NBA app. Χρησιμοποιήσαμε το League Pass της ετήσιας συνδρομής μας και παρακολουθήσαμε ζωντανά όλη την αγωνιστική δράση της ημέρας από το πρωτάθλημα του NBA, απολαμβάνοντας ομαλή ροή κίνησης και εξαιρετική ποιότητα εικόνας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

SoC: Amlogic S905X4

CPU: Quad Core Cortex-A55, 2.0GHz (4x2.0GHz), 21.800+ DMIPS

GPU: Mali-G31 MP2 / OpenGL ES 3.2, Vulkan 1.1

RAM: 2GB LPDDR4

FLASH: 16GB eMMC

Λογισμικό: Android TV 10.0

Ανάλυση: Ultra HD (3840x2160p)

Video: 4K@60fps HEVC/AV1/VP9/AVS2

Audio: AAC, Dolby Digital Plus, DTS

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi 2.4GHz/5.8GHz 2x2 AC, Bluetooth 4.2

Συνδέσεις: 1x USB 2.0, 1x HDMI 2.1, 1x LAN, 1x ANT IN

Διαστάσεις: 123x123x26 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα STB που εκπληρώνει ιδανικά το βασικό σκοπό για τον οποίο έχει κατασκευαστεί. Είναι ένας άριστος αποκωδικοποιητής της COSMOTE TV, αλλά και ταυτόχρονα ένα 4K TV BOX με την τελευταία έκδοση του Android TV (10.0), το οποίο διαθέτει πιστοποίηση Google και είναι συμβατό με δημοφιλείς εφαρμογές που διευρύνουν το πεδίο ψυχαγωγίας του συνδρομητή. Μεγάλη είναι επίσης η ευκολία που προσφέρει το παρεχόμενο τηλεχειριστήριο Bluetooth, καθώς επιτρέπει τον έλεγχο της συσκευής χωρίς απευθείας στόχευση, αλλά και την αναζήτηση video από το YouTube μέσω φωνητικών εντολών. Συνολικά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του HY4415 το καθιστούν ως ένα TV Box κατάλληλο να καλύψει ευρύτερες ανάγκες του συνδρομητή της COSMOTE TV.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.