21/04/2021

INFOMIR MAG520 & MAG520w3

Νέοι Linux αποκωδικοποιητές με υποστήριξη 4K και HEVC

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Η ουκρανική Infomir διευρύνει την οικογένεια των δημοφιλών συσκευών MAG, παρουσιάζοντας 2 νέα μοντέλα. Πρόκειται για τα MAG520 και MAG520w3, τα οποία είναι Linux αποκωδικοποιητές υψηλής απόδοσης για σύγχρονες υπηρεσίες IPTV/OTT περιεχομένου. Διαθέτουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά και η μόνη διαφορά τους είναι ότι για τη σύνδεση στο...

Η ουκρανική Infomir διευρύνει την οικογένεια των δημοφιλών συσκευών MAG, παρουσιάζοντας 2 νέα μοντέλα. Πρόκειται για τα MAG520 και MAG520w3, τα οποία είναι Linux αποκωδικοποιητές υψηλής απόδοσης για σύγχρονες υπηρεσίες IPTV/OTT περιεχομένου. Διαθέτουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά και η μόνη διαφορά τους είναι ότι για τη σύνδεση στο Internet το μεν MAG520 διαθέτει θύρα Ethernet, ενώ το  MAG520w3 έχει και ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4/5GHZ. Διαχειρίζονται με ευκολία περιεχόμενο 4K HDR 60fps, ενώ υποστηρίζουν επίσης HEVC και άλλους σύγχρονους κωδικοποιητές για να αναπαράγουν περιεχόμενο υψηλής ανάλυσης, ακόμη και σε δίκτυα χαμηλού εύρους ζώνης.

Χάρη στην ενσωματωμένη πλατφόρμα middleware Ministra TV, τα MAG520 και MAG520w3 μπορούν μέσω της HDMI θύρας τους να συνδέονται σε τηλεόραση, προβολέα, ή συστήματα οικιακού κινηματογράφου, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές, video–on–demand, ή οτιδήποτε άλλο IPTV/OTT περιεχόμενο παρέχεται από δικτυακούς servers, καθώς και να αναπαράγουν αρχεία πολυμέσων από εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης. Όπως και όλες οι προηγούμενες συσκευές MAG, έτσι και τα 2 αυτά νέα μοντέλα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για σύνδεση σε IPTV portals, αλλά και για εκτέλεση live streaming σε τηλεοπτικά κανάλια που περιέχονται σε λίστες αναπαραγωγής μορφής .m3u, οι οποίες μπορούν να εισάγονται χειροκίνητα, είτε πληκτρολογώντας το σχετικό URL, είτε με τη χρήση ενός απλού USB stick. Επιπλέον, για τους χρήστες που αποτελεί ζήτημα η σύνδεση της συσκευής με το οικιακό modem-router λόγω μακρινής απόστασης μεταξύ τους, τη λύση τη δίνει το MAG520w3 χάρη στην ενσωματωμένη μονάδα Wi-Fiδιπλής μπάντας που διαθέτει.

Χαρακτηριστικά

Τα MAG520 και MAG520w3 έρχονται σε κλασσικά σχεδιασμένο μαύρο πλαστικό σασί τετράγωνου σχήματος, με διαστάσεις 120x78x21 χιλιοστών και βάρος 110 γραμμαρίων. Στην πρόσοψή τους είναι τοποθετημένο ενδεικτικό μικροσκοπικό LED που ενεργοποιείται (κόκκινο) σε λειτουργία ON, ενώ η αριστερή τους πλευρά εξοπλίζεται με θύρες USB 3.0, USB 2.0 και η πίσω με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 5V/2A, θύρες LAN, HDMI και μικροσκοπικό πλήκτρο Fn για την επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις. Σε κάθε κουτί συσκευασίας περιλαμβάνονται καλώδιο HDMI, τηλεχειριστήριο με 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, τροφοδοτικό DC 5V/2A και 2 φυλλάδια με οδηγίες χρήσης σε αγγλικά και γερμανικά.

Στο εσωτερικό των MAG520 και MAG520w3 βρίσκεται SoC Amlogic S905X2, το οποίο εξοπλίζεται με επεξεργαστή Cortex-A53. Ο επεξεργαστής αυτός είναι αρχιτεκτονικής ARM και αποτελείται από τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.900MHz (4x1.900MHz), ενώ αποδίδει συνολικά 18.400 DMIPS, διαθέτοντας έτσι κατά 25% περισσότερη ισχύ από αυτήν των επεξεργαστών των προηγούμενης γενιάς Linux αποκωδικοποιητών MAG. Διαθέτουν επίσης ισχυρότερη GPU και μπορούν να αναπαράγουν ευκολότερα περιεχόμενο 4K HDR στα 60fps. Έχουν ενσωματωμένη μνήμη RAM 1GB DDR3 και FLASH 4GB eMMC. Υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση video H.265 Main/Main10@L5.1 2160p@60fps, H.264 (AVC) High L5.1 2160p@30fps, MPEG-1/2 MP@HL, MPEG-4 part2, XviD και 3D. Υποστηρίζουν επίσης αποκωδικοποίηση ήχου MPEG L1/L2/L3, AAC-LC, HE AAC V1/V2, APE, FLAC, Dolby Digital Plus, όχι όμως και DTS. Βασίζονται σε λογισμικό Linux 4.9 και χρησιμοποιούν κώδικες HTML, CSS και JavaScript. Έχουν ενσωματωμένο middleware που βασίζεται στην πλατφόρμα Ministra TV της Infomir και είναι οι πλέον ιδανικές συσκευές για τη σύνδεση σε IPTV portals. Υποστηρίζουν την εκτέλεση IPTV streaming σε τηλεοπτικά κανάλια που περιέχονται σε έτοιμες λίστες αναπαραγωγής μορφής M3U, M3U8, PLS και CUE. Για τη σύνδεση στο Internet χρησιμοποιούν θύρα Ethernet 100Mbps, ενώ το MAG520w3 έχει και ενσωματωμένο Wi-Fi 2T2R ac που λειτουργεί σε διπλή μπάντα 2.4/5GHz για ασύρματη σύνδεση στο οικιακό modem/router. Μέσω της HDMI 2.1 θύρας τους αποδίδουν Ultra HD (2160p) ανάλυση στην τηλεόραση, ενώ εξοπλίζονται με 2 θύρες USB που μπορούν να δέχονται πληκτρολόγιο/mouse για εύκολη πλοήγηση και εξωτερικές αποθηκευτικές μονάδες για αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων. Υποστηρίζουν μορφές video TS, AVI, MPEG, MP4, MOV, MKV, M2TS και VOB, ήχου AC3, ACC, APE, FLAC, M4A, MP3, OGG και WAV, εικόνων JPEG, PNG, BMP και RAW, ενώ υποστηρίζουν και εξωτερικούς υπότιτλους DVB, PGS, SRT, SSA/ASS, SUB, Teletext, WebVtt.

Μενού

Το κεντρικό μενού του ενσωματωμένου portal των MAG520 και MAG520w3 έχει τη γνώριμη μορφή που συναντάμε στους Linux αποκωδικοποιητές MAG. Το πάνω μέρος του καταλαμβάνουν σε οριζόντια παράταξη το εικονίδιο με τον τύπο σύνδεσης, η ώρα, η ημερομηνία και οι πληροφορίες του καιρού, ενώ στην υπόλοιπη επιφάνειά του είναι τοποθετημένα 8 εικονίδια. Από το Home Media” εμφανίζονται τα συνδεδεμένα δικτυακά και τοπικά μέσα αποθήκευσης, τα αγαπημένα IPTV κανάλια και οι εγγραφές μας. Μέσω του IPTV channels” εμφανίζεται η λίστα των τηλεοπτικών καναλιών που έχουμε εκεί αντιγράψει από έτοιμες λίστες αναπαραγωγής. Μέσω του Download manager” πραγματοποιείται η διαχείριση των κατεβασμένων αρχείων. Με τη χρήση του “Internet Browser” κάνουμε πλοήγηση στις σελίδες του διαδικτύου. Μέσω του Weather” ορίζουμε την περιοχή που επιθυμούμε για να λαμβάνουμε τις πληροφορίες της τρέχουσας θερμοκρασίας και την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες τρεις ημέρες. Από το Menu Guide” μπορούμε να βρίσκουμε αναλυτικές οδηγίες για τις λειτουργίες της συσκευής. Μέσω του Settings” μπορούμε να επιλέξουμε γλώσσα υπότιτλων, να ενεργοποιήσουμε το Time Shift, να εκτελέσουμε έλεγχο της ταχύτητας σύνδεσης και να ορίσουμε τις ρυθμίσεις του συστήματος (System settings). Από εδώ μπορούμε να ορίσουμε τον τύπο σύνδεσης (Ethernet, Wi-Fi), την ανάλυση της εικόνας (μέγιστη τιμή 3840x2160p-60), τη χρονική ζώνη, την ενεργοποίηση λειτουργίας HDMI-CEC, την επανεκκίνηση της συσκευής, την αναβάθμιση λογισμικού, την προσθήκη URL για το portal της επιλογής μας, καθώς και άλλες ακόμα ρυθμίσεις του συστήματος. Τέλος, χρησιμοποιώντας το Record Manager” μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις εγγραφές μας.

Λειτουργία

Να αναφέρουμε αρχικά ότι για το MAG520w3 επιλέξαμε σύνδεση Wi-Fi, η οποία λειτούργησε απροβλημάτιστα. Δοκιμάστηκε ο Internet Browser που λειτουργεί θαυμάσια, καθώς οι σελίδες του ιστού ανοίγουν γρήγορα, ενώ με τη χρήση του πλήκτρου ί το τηλεχειριστήριο μετατρέπεται σε mouse που διευκολύνει την πλοήγηση μέσα σε αυτές. Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο και ανοίξαμε το Home Media. Αναζητήσαμε αρχείο που αποτελεί λίστα αναπαραγωγής μορφής .m3u και αφού το επιλέξαμε εμφανίστηκε στην οθόνη μια κάρτα με τρεις διαθέσιμες επιλογές, F1 για εμφάνιση της λίστας, F2 για έναρξη αναπαραγωγής όλων των καναλιών και F3 για προσθήκη όλων στη λίστα IPTV καναλιών. Εφόσον επιλέξουμε την εμφάνιση της λίστας, μπορούμε να κάνουμε επιλεκτική αντιγραφή καναλιών, επιλέγοντας κατά σειρά πράσινο πλήκτρο (F2-Select) - Menu - Copy, ώστε πηγαίνοντας στη συνέχεια στο IPTV channels να επιλέξουμε Paste για να ολοκληρώσουμε τη μεταφορά τους στη λίστα των IPTV καναλιών. Σε λειτουργία IPTV channels χρησιμοποιήσαμε το κόκκινο πλήκτρο (F1) και στην κάρτα που εμφανίστηκε ορίσαμε ώρα έναρξης και τέλους για να δοκιμάσουμε την εκτέλεση ζωντανής και προγραμματισμένης εγγραφής προγράμματος, κάτι που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Αναζητήσαμε στη συνέχεια αρχεία video που περιέχονταν στη συνδεδεμένη μονάδα αποθήκευσης. Η αναπαραγωγή όλων των video που επιλέξαμε, με ανάλυση 4K Ultra HD και συμπίεση H.265/HEVC, πραγματοποιήθηκε με άνεση. Αναζητήσαμε και εκτελέσαμε επίσης με επιτυχία την αναπαραγωγή ταινιών με ελληνικούς εξωτερικούς υπότιτλους, επιλέγοντας κωδικοποίηση iso8859-7 μέσα από την αναδυόμενη κάρτα.

Σύνδεση σε εξωτερικό IPTV Portal

Τα MAG520 και MAG520w3 βασίζονται πάνω στην ίδια φιλοσοφία με την οποία έχουν σχεδιαστεί όλοι οι αποκωδικοποιητές MAG, που βασικός σκοπός της είναι να εξασφαλίζει απόλυτη συμβατότητα και αξιοπιστία στη σύνδεση με IPTV Portals επιλογής του χρήστη. Για να ορίσουμε το portal στο οποίο θέλουμε να συνδεθούμε επιλέγουμε με τη σειρά “Settings” – “System settings” – “Servers” – “Portals”, ώστε στην κάρτα που θα εμφανιστεί να εισάγουμε τα απαραίτητα στοιχεία. Εδώ μπορούμε να εισάγουμε έως δύο URL για ισάριθμα portals, ενώ εφόσον ενεργοποιήσουμε το “Multiportal mode” μπορούμε να ορίσουμε το προεπιλεγμένο Portal, ώστε η συσκευή να συνδέεται αυτόματα σε αυτό μετά την επανεκκίνησή της. Επιπλέον, εφόσον επιλέξουμε επανεκκίνηση του portal και πατήσουμε (όταν μας ζητηθεί) το πλήκτρο menu, μπορούμε να επιλέξουμε το portal στο οποίο θέλουμε να συνδεθούμε. Η λειτουργία σύνδεσης των MAG520 και MAG520w3 σε portal που δοκιμάσαμε ήταν άριστη, ενώ χάρη στο middleware της πλατφόρμας Ministra TV απολαύσαμε μενού με εκπληκτικό περιβάλλον χρήσης. Εκτελέσαμε με επιτυχία on line streaming σε τηλεοπτικά με εικόνα υψηλής ευκρίνειας, αλλά και σε On Demand περιεχόμενο με 4K ανάλυση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

SoC: Amlogic S905X2

CPU: Quad Core Cortex A-53 @ 1,9GHz (4x1,9GHz), 18.400 DMIPS

RAM: 1GB DDR3

FLASH: 4GB eMMC

Λογισμικό: Linux OS 4.9

Υποστήριξη middleware: Ministra TV

Ανάλυση: 4K Ultra HD (3840x2160p-60)

Video: H.265 Main/Main10@L5.1 2160p@60fps, H.264 (AVC) High L5.1 2160p@30fps, MPEG-1/2 MP@HL, MPEG-4 part2, XviD, 3D

Audio: MPEG L1/L2/L3, AAC-LC, HE AAC V1/V2, APE, FLAC, Dolby Digital Plus

Multimedia: video TS, AVI, MPEG, MP4, MOV, MKV, M2TS, VOB / audio AC3, ACC, APE, FLAC, M4A, MP3, OGG, WAV / images JPEG, PNG, BMP, GIF, RAW

Εξωτερικοί υπότιτλοι: DVB, PGS, SRT, SSA/ASS, SUB, Teletext, WebVtt

Συνδέσεις: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI 2.1, 1x LAN 

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi 2T2R ac 2.4/5GHz (MAG520w3)

Διαστάσεις: 120x78x21 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για 2 Set-Top Box που συνεχίζουν με επιτυχία την παράδοση των αποκωδικοποιητών MAG, σε βελτιωμένη μάλιστα έκδοση. Διαθέτοντας 25% περισσότερη ισχύ από αυτήν των προηγούμενης γενιάς μοντέλων Linux, αλλά και ισχυρότερη GPU, μπορούν να αναπαράγουν πιο εύκολα από ποτέ περιεχόμενο 4K HDR. Η αξιοπιστία και η συμβατότητά τους με IPTV portals βρίσκονται σε τέτοιο κορυφαίο επίπεδο, που καθιστά τα MAG520 και MAG520w3 ως τις πλέον ιδανικές συσκευές του είδους, αποτελώντας έτσι δύο άριστες προτάσεις αγοράς!

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.