23/09/2021

AVM FRITZ!Box 6850 LTE

LTE Cat 4 modem/router για ταχύτητες Internet έως 150Mbps!

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Διευρύνοντας την οικογένεια των συσκευών FRITZ!Box που διαθέτει, η γερμανική AVM παρουσιάζει ένα ακόμα μοντέλο υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται για το FRITZ!Box 6850 LTE, το οποίο είναι ένα LTE modem/router κατηγορίας 4 που μπορεί θεωρητικά να υποστηρίξει ταχύτητες έως 150Mbps για το Download και έως 50Mbps για το Upload, προσφέροντας γρήγορο Internet...

Διευρύνοντας την οικογένεια των συσκευών FRITZ!Box που διαθέτει, η γερμανική AVM παρουσιάζει ένα ακόμα μοντέλο υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται για το FRITZ!Box 6850 LTE, το οποίο είναι ένα LTE modem/router κατηγορίας 4 που μπορεί θεωρητικά να υποστηρίξει ταχύτητες έως 150Mbps για το Download και έως 50Mbps για το Upload, προσφέροντας γρήγορο Internet μέσω των δικτύων 4G της κινητής τηλεφωνίας. Έχει ενσωματωμένο τηλεφωνικό κέντρο, ενώ μπορεί να λειτουργεί ως DECT σταθμός βάσης για έως 6 ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές DECT. Υποστηρίζει Wi-Fi 5 δύο ζωνών (2.4GHZ/5GHz) που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, ενώ διαθέτει τεχνολογίες Mesh για βέλτιστη δικτύωση και Smart Home για διαχείριση έξυπνων συσκευών.

Το FRITZ!Box 6850 LTE είναι ένα LTE modem/router που παρέχει σύνδεση γρήγορου Internet μέσω των δικτύων 4G της κινητής τηλεφωνίας. Έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο χαλκού, να αντικαταστήσει το παραδοσιακό modem/router σε περίπτωση διακοπής της DSL σύνδεσης λόγω βλάβης μέχρι την αποκατάσταση αυτής, ή ακόμα και να αντικαταστήσει μόνιμα μια απαρχαιωμένη ADSL σύνδεση που είναι υπερβολικά αργή και δεν μπορεί να ανταποκριθεί τις ανάγκες του χρήστη, ενώ μπορεί να λύσει τα χέρια μας στις διακοπές μας όταν δε μας καλύπτει το Wi-Fi σήμα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Και όλα αυτά, αρκεί μόνο να δεχτεί τη σύνδεση μιας κάρτας Mini SIM οποιασδήποτε εταιρείας κινητής. Διαμοιράζει το Internet ενσύρματα μέσω Ethernet και ασύρματα μέσω Wi-Fi 5 διπλής μπάντας, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως media server για κοινόχρηστη αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων απευθείας από τους υπολογιστές του δικτύου, ή ως print server που μετατρέπει τον οικιακό εκτυπωτή σε δικτυακό. Επιπλέον, υποστηρίζει λειτουργίες τηλεφωνικού κέντρου και αποστολής Fax σε Mail. 

Χαρακτηριστικά

Ακολουθώντας την ίδια σχεδιαστική γραμμή με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς, το FRITZ!Box 6850 LTE δίνει την αίσθηση ενός ποιοτικά συμπαγούς, στιβαρού και καλοφτιαγμένου προϊόντος. Το σασί του καλύπτεται από το γνώριμο γυαλιστερό πλαστικό που συνδυάζει ιδανικά το λευκό με το κόκκινο χρώμα, ενώ διαθέτει διαστάσεις 208x150x37 χιλιοστών. Το πίσω μέρος της πάνω πλευράς του έχει καμπυλωτό τελείωμα, ενώ ολόκληρο το σασί ανασηκώνεται προοδευτικά από μπροστά προς τα πίσω, ώστε να αφήνει κενό στις άφθονες γρίλιες εξαερισμού της κάτω πλευράς, κάτι που βοηθάει αποτελεσματικά στην απαγωγή της θερμότητας από το εσωτερικό. Στην πάνω πλευρά του είναι τοποθετημένα 3 πλήκτρα WLAN, Fon/DECT και Connect/WPS, με αντίστοιχα ενδεικτικά LED που συμπληρώνονται από αυτά των Power/Mobile και Info. Η δεξιά πλευρά διαθέτει θύρα FON για σύνδεση αναλογικού τηλεφώνου ή fax και η αριστερή θύρα USB 3.0 για σύνδεση αποθηκευτικού μέσου ή εκτυπωτή, ενώ στην πίσω έχουμε: υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας, 4 θύρες LAN, θύρα Fon RJ11 για σύνδεση τηλεφωνικής συσκευής, υποδοχή κάρτας mini SIM και 2 υποδοχές τύπου SMA για σύνδεση κεραιών. Το κουτί της συσκευασίας περιλαμβάνει τροφοδοτικό 12V/1.5A, καλώδιο Ethernet μήκους 1.5 μέτρου, 2 εξωτερικές κεραίες που χρησιμοποιούνται για τη συνδεσιμότητα 4G LTE, καρτέλα με τα στοιχεία σύνδεσης (Wi-Fi SSID, passwords) και πολύγλωσσο φυλλάδιο γρήγορου οδηγού εγκατάστασης.

Στο εσωτερικό του FRITZ!Box 6850 LTE βρίσκεται SoC Dakota που είναι κατασκευασμένο από την Qualcomm, το οποίο εξοπλίζεται με επεξεργαστή Cortex-A9. Ο επεξεργαστής αυτός είναι αρχιτεκτονικής ARMv7 32-bit και αποτελείται από 4 πυρήνες που συγχρονίζουν στα 717MHz (4x717MHz). Διαθέτει μνήμη RAM 512MB και NAND-FLASH 512MB. Είναι ένα LTE modem/router κατηγορίας 4, που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες έως 150Mbps για το Download και έως 50Mbps για το Upload, παρέχοντας γρήγορο Internet μέσω των δικτύων 4G της κινητής τηλεφωνίας. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί κάρτα Mini SIM και διαμοιράζει το Internet στις συσκευές του σπιτιού ενσύρματα μέσω 4 θυρών Gigabit LAN και ασύρματα μέσω Wi-Fi. Έχει ενσωματωμένο διπλής μπάντας Wi-Fi 5, 4x4 με τεχνολογία MU-MIMO για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση περισσότερων πελατών χωρίς να ανταγωνίζονται για εύρος ζώνης, με ταυτόχρονη χρήση των 5GHz (802.11ac) και των 2.4GHz (802.11b/g/n), ενώ θεωρητικά μπορεί να προσφέρει μέγιστο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων 866Mbps για τα 5GHz και 400Mbps για τα 2,4GHz. Υποστηρίζει όλες τις κοινές ζώνες συχνοτήτων LTE και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στην Ευρώπη. Μπορεί να δεχτεί τη σύνδεση αναλογικού τηλεφώνου, τηλεφωνητή ή fax, ενώ χάρη στην ενσωματωμένη μονάδα DECT λειτουργεί ως σταθμός βάσης για έως 6 DECT τηλεφωνικές συσκευές και μπορεί να χρησιμοποιείται σαν τηλεφωνικό κέντρο. Παρέχει δυνατότητα μεταφοράς κλήσεων, φραγής ανεπιθύμητων κλήσεων και αποθήκευσης επαφών του τηλεφωνικού καταλόγου ή συγχρονισμό τους με λογαριασμό Google, ενώ υποστηρίζει λειτουργίες αυτόματου τηλεφωνητή με αποθήκευση φωνητικών μηνυμάτων και αποστολής Fax σε Mail. Η ενσωματωμένη μονάδα DECT λειτουργεί και ως σταθμός ελέγχου εφαρμογών Smart Home, ο οποίος υποστηρίζει οικιακές συσκευές τεχνολογίας DECT ULE (Ultra Low Energy), ακόμα και τρίτων κατασκευαστών. Εξοπλίζεται με θύρα USB 3.0 στην οποία μπορεί να συνδεθεί ένας εκτυπωτής και να γίνει δικτυακός, ώστε να μπορούν όλοι οι υπολογιστές του δικτύου να δίνουν εντολή εκτύπωσης, ή ένας σκληρός δίσκος που θα λειτουργεί ως NAS Storage για απομακρυσμένη διαχείριση και αποθήκευση αρχείων, αλλά και ως media server που κάνει διαθέσιμες ταινίες, μουσική και εικόνες για απευθείας streaming από όλες τις συσκευές του οικιακού δικτύου.

Wi-Fi

Ένα από τα δυνατά σημεία του FRITZ!Box 6850 LTE είναι το ενσωματωμένο Wi-Fi, καθώς η AVM δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση και των δύο ζωνών του. Δεδομένου ότι ορισμένα κανάλια των 5GHz χρησιμοποιούνται από τη μετεωρολογία και την αεροπορία, η συσκευή κάνει συνεχή έλεγχο στα κανάλια της μπάντας και καταγράφει αν κάποια είναι κατειλημμένα από αυτές τις υπηρεσίες ώστε να τα δεσμεύσει. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όταν ένας client ζητήσει από το FRITZ!Box 6850 LTE κανάλι στην μπάντα των 5GHz θα συνδεθεί σε αυτό αστραπιαία, κάτι που δε μπορεί να συμβεί με άλλες συσκευές του εμπορίου, καθώς αυτές πρέπει πρώτα να εκτελούν έλεγχο που μπορεί να διαρκεί 5-10 λεπτά. Η συσκευή διαθέτει επίσης έξυπνη νοημοσύνη και μπορεί από μόνη της να εξισορροπεί τις ζώνες για να διαμοιράζει σωστά το bandwidth, ενώ έχει δυνατότητα να εξυπηρετεί έως 150 χρήστες. Χρησιμοποιώντας λειτουργία Beamforming εστιάζει το σήμα σε συνδεδεμένους πελάτες για βέλτιστη ζεύξη τους, ώστε να εξασφαλίζει μέγιστη απόδοση και αυξημένη σταθερότητα στο ασύρματο δίκτυο. Επιπλέον, διαθέτει τεχνολογία Mesh Wi-Fi και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικός κόμβος σε δίκτυο Mesh με άλλες συσκευές FRITZ!Box, για βέλτιστη κάλυψη σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Χρησιμοποιεί μάλιστα ευφυία για να ελέγχει τη στάθμη ζεύξης του πελάτη, αλλάζοντας άμεσα σύνδεση σε κοντινότερο σημείο πρόσβασης μόλις η ισχύς του σήματος πέσει κάτω από το 50% και όχι χαμηλότερα όπως συνήθως συμβαίνει με άλλες Mesh Wi-Fi λύσεις του εμπορίου, ώστε να εξασφαλίζει ομαλή και αδιάλειπτη επικοινωνία.

FRITZ! OS

Το ευφυές λειτουργικό σύστημα FRITZ! OS της AVM που αναπτύσσεται συνεχώς και βρίσκεται πλέον στην έκδοση 07.28, αναδεικνύει τις κορυφαίες δυνατότητες του FRITZ!Box 6850 LTE. Μέσα από ένα φιλικό web interface ο χρήστης μπορεί να διαχειρίζεται πανεύκολα τα πάντα, ακόμα και αν έχει περιορισμένες τεχνικές γνώσεις. Το έξυπνο αυτό λογισμικό κάνει επίσης έξυπνη διαχείριση της ενέργειας, μειώνοντας αυτόματα την ισχύ του Wi-Fi όταν αποσυνδέονται όλες οι συσκευές. Επιπλέον, μέσω της έξυπνης εφαρμογής MyFRITZ!App, ο χρήστης μπορεί από οποιοδήποτε iOS/Android smartphone να διαχειρίζεται απομακρυσμένα τις λειτουργίες της συσκευής, τον έλεγχο του τοπικού δικτύου και τις συνδεδεμένες σε αυτό συσκευές, ενώ μέσω του FRITZ!App Fon μπορεί να χρησιμοποιεί το smartphone ως ασύρματο τηλέφωνο για να εκτελεί και να δέχεται κλήσεις! Όλες οι εφαρμογές FRITZ! είναι δωρεάν και ενημερώνονται τακτικά, ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση, καλύτερη απόδοση και ακόμα περισσότερη ευχρηστία.

Μενού

Η είσοδος στο μενού του FRITZ!Box 6850 LTE πραγματοποιείται μέσω web interface από υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί στη συσκευή είτε ενσύρματα σε θύρα LAN, είτε ασύρματα στο Wi-Fi δίκτυό της. Εφόσον γίνει αυτό, ανοίγουμε browser και στο πεδίο διευθύνσεων του πληκτρολογούμε fritz.box ή την IP 192.168.178.1. Στη σελίδα που ανοίγει επιλέγουμε γλώσσα και εισάγουμε το password της συσκευής για να εισέλθουμε στον οδηγό εγκατάστασης (wizard), οπότε ορίζουμε χώρα και εκτελείται επανεκκίνηση. Στην καρτέλα που ανοίγει επιλέγουμε Other Service Provider, ενώ στην επόμενη πληκτρολογούμε το APN της σύνδεσης της εταιρείας στην οποία ανήκει η Mini SIM κάρτα μας, το οποίο στην περίπτωσή μας ήταν internet καθώς η SIM που χρησιμοποιήσαμε ήταν της COSMOTE για internet, διατίθενται όμως και SIM που υποστηρίζουν και τηλεφωνία. Οι επόμενες ρυθμίσεις του οδηγού αφορούν την τηλεφωνία, το Wi-Fi και την προσθήκη email για να λαμβάνουμε ενημερώσεις, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται έλεγχος και -εφόσον υπάρχει διαθέσιμη- ανιχνεύεται νέα έκδοση λογισμικού, την οποία μπορούμε να εκτελέσουμε. Μετά την ολοκλήρωση του οδηγού εμφανίζεται η καρτέλα του κεντρικού μενού που στο αριστερό μέρος της περιλαμβάνει κάθετη στήλη με τις βασικές επιλογές ρυθμίσεων.

Από το Overview βλέπουμε μια γενική εικόνα του FRITZ!Box 6850 LTE, με την κατάσταση της σύνδεσης Internet, την ταχύτητα, τις συνδεδεμένες συσκευές, την έκδοση του λογισμικού και άλλα στοιχεία.

Το Internet περιλαμβάνει υπομενού με διάφορες επιλογές ρυθμίσεων και ελέγχου της σύνδεσής μας. Μπορούμε να λαμβάνουμε ενδείξεις για την κατάσταση LTE και Internet, γραφήματα σε πραγματικό χρόνο για τη ροή δεδομένων του Downstream και του Upstream, καθώς και να τροποποιήσουμε τα στοιχεία της σύνδεσης Internet. Μπορούμε επίσης να μπλοκάρουμε δικτυακές εφαρμογές, να επιλέξουμε διαφορετικά profiles πρόσβασης για κάθε συσκευή, να κάνουμε Port Forward, να ενεργοποιήσουμε απομακρυσμένη σύνδεση μέσω HTTPS, να ορίσουμε υπηρεσία DynDNS, να ενεργοποιήσουμε τη χρήση VPN και να δημιουργήσουμε λογαριασμό MyFRITZ! για απομακρυσμένη πρόσβαση. Επιπλέον, μπορούμε να λαμβάνουμε αναλυτικές πληροφορίες για την LTE σύνδεση (λίστα δικτύων, SIM Card, ισχύς σήματος κεραιών κ.ά.).

Πατώντας στο Telephony αναδύεται υπομενού ρυθμίσεων για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου. Από εδώ μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις λίστες εισερχόμενων, εξερχόμενων και αναπάντητων κλήσεων, να κάνουμε φραγή, εκτροπή και μεταφορά κλήσεων, να ορίσουμε έως 5 αυτόματους τηλεφωνητές, να εισάγουμε τον τηλεφωνικό κατάλογο που διαθέτουμε στον Google λογαριασμό μας, καθώς και να ενεργοποιήσουμε λειτουργίες Fax και σταθμού βάσης DECT.

Από το Home Network έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε το οικιακό μας δίκτυο. Μπορούμε να βλέπουμε την τοπολογία του δικτύου (Mesh) με όλες τις συνδεδεμένες συσκευές, αλλά και ποιες από αυτές είναι συνδεδεμένες μέσω LAN  ή Wi-Fi, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε τη LAN 4 να λειτουργεί ως Guest Network. Έχουμε επίσης επιλογές για τη διαχείριση της συνδεδεμένης USB συσκευής, την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Media Server και την αλλαγή του ονόματος της συσκευής.

Από το Wi-Fi έχουμε στη διάθεσή μας ένα υπομενού ρυθμίσεων για τον πλήρη έλεγχο του Wi-Fi. Μπορούμε να λαμβάνουμε αναλυτικά στοιχεία σύνδεσης κάθε ασύρματης συσκευής, να ορίσουμε διαφορετικό SSID για κάθε μπάντα, να βρούμε το βέλτιστο κανάλι κάθε μπάντας, να επιλέξουμε τύπο και κλειδί κρυπτογράφησης, να προγραμματίσουμε το χρόνο απενεργοποίησης του Wi-Fi και να ορίσουμε κανόνες Guest Access.

Από το Smart Home μπορούμε να διαχειριζόμαστε έξυπνες οικιακές συσκευές, από το Diagnostics μπορούμε να εκτελούμε διαγνωστικούς ελέγχους, ενώ το System μας παρέχει διάφορες επιλογές ρυθμίσεων του συστήματος. Μπορούμε να βλέπουμε λίστα με την καταγραφή συμβάντων, να ενεργοποιήσουμε το Push Service με λήψη ενημερωτικών e-mail, να ορίσουμε γλώσσα, χώρα, χρονική ζώνη, καθώς και να εκτελέσουμε αποθήκευση - εισαγωγή ρυθμίσεων, επανεκκίνηση - επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις και χειροκίνητη ή αυτόματη αναβάθμιση του λογισμικού. Τέλος, το Wizards περιλαμβάνει διάφορους οδηγούς για την παραμετροποίηση του εξοπλισμού.

Πάνω δεξιά στην κεντρική καρτέλα υπάρχει η επιλογή FRITZ!NAS, μέσω της οποίας οδηγούμαστε σε μια νέα καρτέλα όπου αποκτούμε πρόσβαση στο USB δίσκο που έχουμε συνδέσει για να διαχειριζόμαστε τα αρχεία του. Από εδώ μπορούμε να αναζητήσουμε και να επιλέξουμε μια αποθηκευμένη ταινία μας για να την παρακολουθήσουμε μέσω του ενσωματωμένου player απευθείας από οποιονδήποτε υπολογιστή του δικτύου, κάτι που δοκιμάσαμε με απόλυτη επιτυχία.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Τύπος: 4G LTE Cat4

SIM: Mini SIM

Ταχύτητα: 150Mbps Download / 50Mbps Upload

SoC: Dakota (Qualcomm)

CPU: Quad Core Cortex-A9 / ARMv7 32-bit @ 717MHz (4x717MHz)

RAM: 512MB

NAND FLASH: 512MB

Λογισμικό: FRITZ! OS (07.28)

Wi-Fi 5: 4x4 MU-MIMO, 866Mbps@5GHz / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλεφωνικό κέντρο: 5x αυτόματοι τηλεφωνητές, 6x DECT, iOS/Android smartphones, FAX

Λειτουργίες: MESH Wi-Fi, NAS, Print Server, Media Server, Smart Home

Συνδέσεις: 1x USB 3.0, 1x FON, 4x LAN, 1x Fon RJ11, 1xMini SIM, 2x LTE

Διαστάσεις: 208x150x37 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα υψηλών προδιαγραφών modem/router, το οποίο έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών και μπορεί να λύσει τα χέρια του χρήστη σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτοντας προσωρινά ή και μόνιμα τις ανάγκες του. Σε σχέση με τα παραδοσιακά modem/router διαθέτει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε χωρίς την ανάγκη ύπαρξης καμίας υποδομής, καθώς χρειάζεται μόνο μία κάρτα Mini SIM για να παρέχει γρήγορο και αξιόπιστο Internet μέσω των δικτύων 4G τη κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, η υποστήριξη τηλεφωνίας, Mesh Wi-Fi, Smart Home και η δυνατότητα λειτουργίας του ως Print Server και Media Server σε συνδυασμό με το ευφυές FRITZ! OS και τις έξυπνες εφαρμογές που προσφέρει δωρεάν η AVM, καθιστούν το FRITZ!Box 6850 LTE ένα πληρέστατο δικτυακό εργαλείο που υπερτερεί ξεκάθαρα των αντίστοιχων συσκευών της κατηγορίας του.

INFO
  • AMY
  • Τροίας 58 & Πριάμου, 152 35 Βριλήσσια
  • τηλ: 210-6133000 | fax: 210-6133301
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.amy.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.