Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15 Μαρτίου 2024 07:58
22 Ιανουαρίου 2022 13:45

Google Certification

Πώς η πιστοποίηση Google βελτιώνει την εμπειρία του streaming στα Android TV Box

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
460c875d2fd5578eca08962abe690fb7 XL 6e669dab

Τα TV Box γνωρίζουν ομολογουμένως μεγάλη άνθηση σε ολόκληρο τον πλανήτη, κυρίως μάλιστα εκείνα που βασίζονται σε λογισμικό Android. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται βασικά για streaming σε τηλεοπτικό περιεχόμενο που προσφέρουν IPTV πλατφόρμες με πληρωμή συνδρομής.

Τα TV Box γνωρίζουν ομολογουμένως μεγάλη άνθηση σε ολόκληρο τον πλανήτη, κυρίως μάλιστα εκείνα που βασίζονται σε λογισμικό Android. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται βασικά για streaming σε τηλεοπτικό περιεχόμενο που προσφέρουν IPTV πλατφόρμες με πληρωμή συνδρομής. Μπορεί τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και οι ενσωματωμένες εφαρμογές τους να διαμορφώνουν τη δική τους προσωπικότητα, όμως χωρίζονται ουσιαστικά σε 2 κατηγορίες: σε εκείνη των AOSP (Android Open Source Project) και σε εκείνη των Android TV με επίσημη πιστοποίηση Google (Google Certified), η οποία αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά μεταξύ τους.

Λόγω της μεγάλης αύξησης του online streaming που έχει προκληθεί από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας Covid-19, τα στούντιο επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να κυκλοφορούν τις ταινίες τους απευθείας στις υπηρεσίες ροής τους. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να θέλουν να μετατρέψουν τους χώρους θέασής τους σε οικιακούς κινηματογράφους, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν όλα όσα τους προσφέρονται όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τους φίλους τους, από το άνετο περιβάλλον του σπιτιού τους. Επειδή όλες οι συσκευές που προαναφέραμε χαρακτηρίζονται γενικά ως Android TV Box, χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν προχωρήσουμε στην αγορά του συστήματος που μας ενδιαφέρει. Για να βοηθηθούν οι χρήστες να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για τις μεταξύ τους διαφορές, στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στα δύο λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν, δηλαδή το ανοιχτού κώδικα Android και το Android TV με πιστοποίηση Google, καθώς και το ρόλο που παίζουν αυτά στην εκτέλεση των υπηρεσιών ροής.

Τι είναι το ανοιχτού κώδικα Android (AOSP) και τι είναι το Android TV;

Ένα από τα πρώτα βήματα στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα επέτρεπε στους θεατές να απολαμβάνουν τηλεοπτικό περιεχόμενο απευθείας από τα σπίτια τους, ήταν η χρήση του Android, ενός λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα με την ευελιξία να μπορεί να εγκατασταθεί σε μια σειρά συσκευών. Με το Android εγκατεστημένο σε συσκευές όπως τα TV Box, οι θεατές μπορούσαν να τρέξουν εφαρμογές απευθείας σε αυτές. Ωστόσο, σε ότι αφορά το περιεχόμενο ροής, ακόμη και με συσκευές που διέθεταν λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα Android, η εμπειρία περιοριζόταν κυρίως στην προβολή περιεχομένου πολυμέσων, αλλά ακόμη και τότε ήταν κάπως ελλιπής. Οι χρήστες έπρεπε να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα, όπως την ύπαρξη περιορισμένου αριθμού εφαρμογών για λήψη, την εκτέλεση πλοήγησης σε ολόκληρο το οικοσύστημα μέσω ενός παραδοσιακού τηλεχειριστηρίου και τη συνεχή εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών λόγω της έλλειψης ενσωματωμένης αρχικής οθόνης. Κάτι έπρεπε να γίνει λοιπόν, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και να δημιουργηθεί μια συνολική εμπειρία θέασης που θα ικανοποιούσε τον σύγχρονο χρήστη με γνώσεις τεχνολογίας.

Για το σκοπό αυτό η Google, ως εταιρεία που έχει αναπτύξει το Android, κυκλοφόρησε την επίσημη έκδοση του Android για λειτουργία στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Το Android TV με πιστοποίηση Google είναι η έκδοση της Google για μια πλήρως ενσωματωμένη εμπειρία προβολής εστιασμένη στον χρήστη, η οποία είναι πλήρως διαχωρισμένη από όλα τα άλλα συστήματα του ανοιχτού κώδικα Android.

Ιστορία του Android TV

Το Android TV ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τη Google τον Ιούνιο του 2014, ως διάδοχος του εμπορικά αποτυχημένου Google TV. Χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως πιο ευθυγραμμισμένο με άλλες πλατφόρμες ψηφιακής αναπαραγωγής πολυμέσων, ενώ αξιοποιεί το project της Google “Γράφημα Γνώσης” (Knowledge Graph). Διαθέτει συμβατότητα Chromecast και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αναζήτηση, ενώ έχει στενότερους δεσμούς με το οικοσύστημα Android, συμπεριλαμβανομένου του Google Play Store. Είναι σχεδιασμένο με έμφυτη υποστήριξη για video games, τηλεχειριστήρια Bluetooth και παιχνίδια από το Google Play. Η πρώτη συσκευή με Android TV ήταν το Nexus Player που αναπτύχθηκε από την Asus και παρουσιάστηκε από τη Google σε μία εκδήλωση ψηφιακών εξαρτημάτων τον Οκτώβριο του 2014. Αργότερα και πριν από την κυκλοφορία του Android TV 9.0, κυκλοφόρησε η συσκευή ανάπτυξης ADT-2 που σχεδιάστηκε για προγραμματιστές, ενώ το Android TV 10.0 κυκλοφόρησε στις 10 Δεκεμβρίου 2019 μαζί με το streaming media player ADT-3. Το Android TV 11.0 κυκλοφόρησε για το ADT-3 στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ η κυκλοφορία του είχε προγραμματιστεί για συνεργάτες κατασκευαστών πρωτότυπου εξοπλισμού τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστικά του Android TV

Η πλατφόρμα Android TV είναι μια προσαρμοσμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android για αποκωδικοποιητές, ενώ χρησιμοποιείται και ως ενσωματωμένο λογισμικό σε τηλεοράσεις τύπου Smart TV. Η αρχική του οθόνη χρησιμοποιεί ένα interface με κατακόρυφη κύλιση που βασίζεται σε οριζόντιες σειρές, συμπεριλαμβανομένης μιας περιοχής “ανακάλυψης περιεχομένου” με προτεινόμενο περιεχόμενο, ακολουθούμενη από σειρές “Παρακολούθηση τώρα” που εμφανίζουν περιεχόμενο πολυμέσων από εγκατεστημένες εφαρμογές. Στην πράξη, από την αρχική σελίδα ο χρήστης μπορεί να εντοπίζει τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του Netflix και του Amazon Prime Video, νέα video από το YouTube ή λίστες αναπαραγωγής του Spotify, όλα ειδικά σχεδιασμένα για τα γούστα του με βάση το ιστορικό του λογαριασμού του για κάθε εφαρμογή. Αυτό του εξοικονομεί το χρόνο που θα αφιέρωνε στο άνοιγμα κάθε εφαρμογής απλώς για να δει τι νέο ή σχετικό υπάρχει.

Το Android TV υποστηρίζει φωνητική είσοδο για εντολές και καθολική αναζήτηση σε πολλές υπηρεσίες. Οι Android TV συσκευές υποστηρίζουν επίσης τον Βοηθό Google, καθώς και Google Cast, επιτρέποντας τη μετάδοση περιεχομένου σε αυτές από υποστηριζόμενες εφαρμογές άλλων συσκευών, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και το Chromecast. Η ενσωμάτωση δηλαδή του Chromecast, επιτρέπει στο χρήστη να επιλέγει στο κινητό του τηλέφωνο ένα video από το YouTube, ένα On Demand ή live πρόγραμμα από τη συνδρομητική του υπηρεσία, ώστε να τα στέλνει ασύρματα και να τα παρακολουθεί στην τηλεόραση με εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Το Android TV έχει επίσης ενσωματωμένο το επίσημο Google Play Store, δίνοντας στο χρήστη μια επιλογή από περισσότερες από 5.000 εφαρμογές που εγγυημένα θα λειτουργούν απρόσκοπτα με τη συσκευή του. Το διαθέσιμο εύρος του περιεχομένου είναι τεράστιο, από ταινίες και εκπομπές έως μουσική και παιχνίδια, πολύ πιο εκτεταμένο από αυτό που μπορεί να προσφέρει μια συσκευή με λειτουργικό σύστημα Android ανοιχτού κώδικα, αν και δεν είναι όλες οι εφαρμογές του Google Play συμβατές με το Android TV. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα Android TV Box διατίθενται στην αγορά ως μικροκονσόλες και συνοδεύονται από ασύρματο Bluetooth gamepad.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των πιστοποιημένων Android TV Box;

Τα AOSP Android Box δε διαθέτουν επίσημη πιστοποίηση Google και χρησιμοποιούν για λειτουργικό σύστημα μια έκδοση ανοιχτού κώδικα του Android που είναι κατασκευασμένη για κινητά τηλέφωνα ή tablet, επομένως και οι εφαρμογές στις οποίες θα έχουν οι χρήστες πρόσβαση είναι επίσης κατασκευασμένες για τηλέφωνα και tablet.

Τα πιστοποιημένα με Google Android TV Box χρησιμοποιούν μια ειδική έκδοση του Android που έχει σχεδιαστεί για λειτουργία στην τηλεόραση, κάτι που σημαίνει ότι και οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο κατάστημα αναπαραγωγής του Android TV OS θα είναι 100% βελτιστοποιημένες για προβολή στην τηλεόραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή του YouTube που έχει διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση σε σχέση με το τηλέφωνο, καθώς είναι πιο διαισθητική και έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση στην τηλεόραση.

Μια άλλη πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι τα πιστοποιημένα Android TV Box θα έχουν ιδιόκτητο λογισμικό Google και αποκλειστικά χαρακτηριστικά, όπως το ενσωματωμένο Chromecast. Η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να διατεθεί στα AOSP Box που βασίζονται στο Android, καθώς δεν είναι μια λειτουργία ανοιχτού κώδικα, αλλά μια ιδιόκτητη λειτουργία που ανήκει στην Google. Όλες οι λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του κατοπτρισμού οθόνης και των επιδιορθώσεων σφαλμάτων, φροντίζονται από την Google, ώστε κάθε πιστοποιημένη συσκευή να είναι πιο σταθερή και να έχει σημαντικά καλύτερη απόδοση.

Σε ότι αφορά τις συνδρομητικές υπηρεσίες streaming, η υπεροχή των Android TV Box που διαθέτουν πιστοποίηση Google είναι σαρωτική! Είναι μάλιστα και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρξει καμία απολύτως σύγκριση με τα AOSP Android Box, για αυτό και κατά κανόνα το κόστος τους είναι υψηλότερο. Για την ακρίβεια, δεν τίθεται καν ερώτημα από ποια κατηγορία θα πρέπει ο χρήστης να επιλέξει τη συσκευή του για να μπορεί να απολαμβάνει περισσότερο το περιεχόμενο της συνδρομής που διαθέτει στο Netflix ή το Amazon Prime Video. Με τα AOSP Android Box θα παρακολουθεί εικόνα τυπικής ευκρίνειας (Standard Definition) και στις περισσότερες περιπτώσεις η πλοήγηση στο μενού με το τηλεχειριστήριο της συσκευής θα είναι προβληματική. Αντίθετα, τα πιστοποιημένα με Google Android TV box προσφέρουν ταινίες και σειρές με κορυφαία ποιότητα εικόνας που μπορεί να φτάνει ακόμα και το Ultra HD, ενώ η πλοήγηση μέσα στο μενού κάθε υπηρεσίας είναι απροβλημάτιστη. Επιπλέον, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να προτιμήσει ο χρήστης τα πιστοποιημένα Android TV Box είναι ότι μόνο αυτά έχουν συμβατότητα με τις εγχώριες συνδρομητικές πλατφόρμες COSMOTE TV και EON της Nova, ή ακόμα και με την υβριδική τηλεόραση του ERT•FLIX.

Ανακεφαλαιώνοντας

Για τους νεοεισερχόμενους στον κόσμο των Android Box, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ αυτών που διαθέτουν επίσημη πιστοποίηση Google και εκείνων που υποστηρίζονται από Android ανοιχτού κώδικα. Το γεγονός ότι όλες αυτές οι συσκευές αναφέρονται ως “Android TV Boxes” δημιουργεί μια σύγχυση, καθώς είναι επί της ουσίας λάθος. Μπορεί να βασίζονται στο Android, όμως ορισμένες λειτουργούν με μια πλατφόρμα που έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για την τηλεόραση και άλλες όχι, κάτι που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά μεταξύ τους. Τα Google Certified TV Boxes είναι τα μόνα που πραγματικά υποστηρίζουν πλήρως τις εκδόσεις Android TV, τόσο του Netflix όσο και του Amazon Prime Video. Έτσι, η χρήση τους για ροή περιεχομένου στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση (HD ή Ultra HD) είναι μονόδρομος, καθώς οι μη πιστοποιημένες συσκευές που βασίζονται σε Android ανοιχτού κώδικα περιορίζουν την ανάλυση video από τις υπηρεσίες αυτές στα 480p. Και επιπλέον, μόνο τα πιστοποιημένα Android TV Box υποστηρίζουν τις εγχώριες IPTV πλατφόρμες των COSMOTE TV και EON.

{gallery}38287{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
  • Ikusi Flow Smart Headend

    Ikusi Flow Smart Headend

    Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
  • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
  • V-Tech Z2024 H265

    V-Tech Z2024 H265

    Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
  • Nedis TVSM5120GY

    Nedis TVSM5120GY

    Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
  • Anga PS series

    Anga PS series

    Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
  • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...